Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Karpatia, Vyšné Vlkodlaky: Hrabě Teleke z Tölökö se svým věrným sluhou Ignácem narazí při svém putování na polomrtvého lesního adjunkta Vilju, který se snažil odhalit tajemství podivného Čertova hradu, na němž prý straší. Hrabě zjistí, že rozpadající se hrad je sídlem zloducha barona Gorce, jež ke svým zločinným záměrům využívá fantastických vynálezů šíleného vědce Orfanika a tuší, že Gorc ve svých zříceninách skrývá jeho snoubenku, operní pěvkyni Salsu. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (583)

boshke 

všechny recenze uživatele

Hned po Adéle jsem si naočkoval Tajemný hrad v Karpatech. A bylo to hořké zklamání. Vše, co fungovalo tam, nefunguje zde. Místo skvělého detektiva Ledviny hraje Hrušínský pro mne zcela nepřitažlivého Orfanika. Místo charismatického Cartera je operní zpěvák Teleke se stupidní parukou. Horácký dialekt mne přestal bavit (a začal iritovat) tak po patnácti minutách, Kopeckého nechutný plnovous se mi příčil už od počátku. Operní čísla mi spíše rvala uši, udělátka, která mne tak bavila v Carterových rukách, mne zde nebrala vůbec. Ženský faktor, v Adéle ztvárněný rozkošnou Naďou Konvalinkovou, zde chyběl zcela. Salsu nepočítám. Bohužel, vše špatně... 20% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tohle už je trochu přehnané, prostě satyra. Celý ten hrad je hodně ujetý i postavy v něm. Ale herci jsou opravdu parádní. "Pane hrábě." :D ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tohle je zábavný. Dokonce jako dítě jsem se bál k začátku. Dočomanský podává opravdu brilantní výkon. A konečný masakr? Mňamka:-D ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

"Pozorujeme, aniž bychom byli pozorováni. Dokonalá observatoř!" .. "Na to si radšej odskočáme do lésa, né?" Neskutečně skvělý, originální a povedený film na motivy románu Julese Verna. Není nutno komentovat brilantní výkony početné herecké sestavy. Není nutno komentovat skvělé kulisy a hudbu. Tahle perla československé kinematografie se zkrátka musí vidět. Spousta úsměvných momentů se vám vryje do paměti. Nekompromisních 100% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

85 % od desaťtisíc hodnotiacich a dve hviezdičky odo mňa. To si už zaslúži pozornosť. Tak som si Tajemství pustil pre pokoj v duši tretíkrát. Bohužiaľ. Nebudem sa o filme a mojich výhradách k nemu rozpisovať. Mám rád Vernea, Brdečku, Lipského a väčšinu z hercov. Ale keď to raz nefunguje, tak to nefunguje a bol by som sám proti sebe, ak by som tvrdil niečo iné. Asi je Tajemství výnimkou potvrdzujúcou pravidlo. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Klasická česká hořká parodie na Julesa Verna a adaptace Karla Zemana se vším, co je pro mistra Lipského typické. K tomu snad nebí co dodat. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Kde jsou ty časy, kdy se točily tak skvělé komedie. A tahle geniálně ujetá parodie a současně svérázná pocta verneovkám neztratila ani po letech nic ze svých kvalit. Je zábavná, svižná a bez jediného hluchého místa. Poskládaná ze scén a obrazů, které jsou jeden lepší než druhý, promyšlená do posledního detailu a skvěle vygradovaná do geniálně ujetého finále, ve kterém nechybí ani smrt basou. Podívaná narvaná bizarními vynálezy z dílny osobitého Jana Švankmajera, brilantními dialogy a skvělými hláškami, kterým dodávají nezapomenutelnost jiskřivé herecké výkony všech zúčastněných. Od Dočolomanského, Kopeckého, Hrušínského a Hartla až po epizodní role jadrných vesničanů. Tož karbonizujte koksohydráty, termujte nukleáry, akcelerujte moderáty, ohřejte mi párek a až řeknu krleš, vezmem to šturmem. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na filmy tvůrčího dua Lipský - Brdečka se můžu koukat pořád. Všude obrovská porce nadsázky a sebeparodie, navíc perfektní herecké obsazení. Přehnané karpatské nářečí a švihlé technické vynálezy dělají z tohoto snímku nezapomenutelný audiovizuální zážitek. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Skvěle ujetý příběh, sice není tak vtipný jako Adéla, ale i tak je to perfektní. A jsme v pérdeli, pane hrábě... Film roku 1981. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s Adélou či Limonádníkem spíše odvar, nebo přesněji velmi silný a z(a)huštěný vývar, přestože půvabný. Bohužel je děj absurditou tak nějak přeplněn, zahlcen. Například to líčení zapadlé rumunské vesnice by určitě mohlo být civilnější. V té přemíře absurdních hříček jakoby se herci měnili v pestrobarevné masky. Srovnejme jen nádherně přirozeného komisaře Ledvinu s potrhlým vynálezcem Orfanikem, který pro samé gagy téměř nemá čas na skutečné herectví. Pokud by všichni hráli stejně "civilně" jako kouzelně úslužný a anglicky precizní sluha Vlastimila Brodského, šlo by nepochybně o film stejně mimořádný jako ty dva v úvodu zmíněné... Zajímavé komentáře: Oskar ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Po x-letech jsem se znovu podíval na Lipského ulítlou komedii z Karpat a s odstupem času na mě už tolik film nefunguje, jak tomu bylo dřív. Scénář obsahuje nejeden zajímavý nápad či humornou repliku, přesto mi však přišlo, že některé scény byly poněkud strnulé a dělané na sílu. Na druhou stranu ale nesmím opomenout pochválit nepřeslechnutelnou árii Salsy Verde a Švankmajerovu trikovou práci. Herecké výkony jsou výborné, i tak mě ale příběh prostě tolik neoslovil jak dříve. P.S. Velice rád používám při každé vhodné příležitosti spojení "být tajemný jako hrad v Karpatech", které již dávno zlidovělo. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejujetějších komedií, kterou Lipský natočil. A možná jedna z nejneodolatelnějších. Jenom ten Jules Verne by se divil... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu jsem vždy na rozpacích. Některé hlášky a dialogy jsou skvělé, ale jako celek mi to přišlo takové nedomrlé a nijaké. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Dnes již kultovní scifi komedie (parodie) Oldřicha Lipského mi zvedne náladu vždy, když si ji pustím, nebo jí dávají v televizi. Především pak skvělá a srandovní mluva + z ní vyvozující hlášky. Nesmím však opomenout ani výborné herecké výkony většiny zúčastněných, nebo na tehdejší dobu propracovaný scénář. Nudit se u toho snad ani nedá, ale najde se zde několik slabších pasáží, které mi nedovolí dát plné hodnocení. Víc už toho asi není potřeba psát, protože vše podstatné a vystihující je už v komentářích pode mnou, takže bych se jen zbytečně opakoval. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Co k tomu mám prostě napsat? Naprosto geniálně vymyšlené nářečí (Krleš vládne!), skvělá hudba, parádní fórky, inteligentní humor a úžasný Jan Hartl (pro mě nejlepší český herec vůbec). Skvělá volba pro oddechovou zábavu. ()

Související novinky

Zemřel herec Jan Skopeček

Zemřel herec Jan Skopeček

27.07.2020

Ve věku 94 let zemřel herec a dramatik Jan Skopeček. Skopeček, jenž měl na kontě přes 150 filmových i televizních rolí, patřil rovněž mezi zakladatele Divadla pod Palmovkou. Mezi jeho nejznámější… (více)

Tomáš Mašín se opět vrací do minulosti

Tomáš Mašín se opět vrací do minulosti

24.08.2014

Téměř 5 let od uvedení svého ceněného celovečerního debutu 3 sezóny v pekle (11 nominací na cenu Český lev) začal Tomáš Mašín natáčet svůj druhý celovečerní film. Přední český tvůrce reklam hned po… (více)

Michal Dočolomanský: 1942 – 2008

Michal Dočolomanský: 1942 – 2008

26.08.2008

Pro filmové a televizní diváky byl třeba detektivem Nickem Carterem z Adély, hrabětem Teleke z Tölökö z Tajemství hradu v Karpatech či mladým Pichandou z Tisícročné včely. Divadelní publikum jej… (více)

Reklama

Reklama