Reklama

Reklama

Grygar

Trailer

Obsahy(1)

Nový český celovečerní dokument o životě nejznámějšího českého astronoma Jiřího Grygara. Více než rok mohli studenti Slezské univerzity v Opavě stínovat život Jiřího Grygara, českého astrofyzika, popularizátora vědy a vášnivého cyklisty. Z původně malého studentského snímku vznikl dokument celovečerního rozměru bohatý na vzpomínky, zážitky i na pohled na vědu, skepticismus anebo víru. Vydáme se s Jiřím Grygarem do vzpomínek na dětství, do válkou stiženého Slezska. Poznáme Grygarovy začátky na brněnské hvězdárně i tajemnou část vědeckého bádání v oblasti astročásticové fyziky. Navštívíme argentinskou pampu, kde Grygar pravidelně putuje za svým výzkumem, ale také nahlédneme do jinak přísně střeženého zákulisí udělování Bludných balvanů. Ebicykl, věda, Okna vesmíru dokořán, Sisyfos, víra. Takový je Jiří Grygar. (TV Prima)

(více)

Recenze (24)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Osoba Jiřího Grygara, neúnavného popularizátora vědy a kritického myšlení, si zasloužila poctivý celovečerní dokument už před dlouhým časem. Nakonec se toho museli trochu po partyzánsku chopit studenti, což je ale na druhou stranu svým způsobem příznačné. Mám zvláštní pocit jako bych čekal "něco víc" - jistěže by šlo všude jít víc do hloubky (a že Jiří Grygar by jistě dokázal obohatit diváka v nejednom ohledu), ale je třeba brát v potaz, co bylo původním záměrem tvůrců. Ti měli původně celkem omezený prostor, a dokázali alespoň "z rychlíku" přiblížit asi všechny rozměry života legendárního českého "skeptika", na čele samozřejmě s vylíčením poměrů, z jakých pochází, a které ho utvářely po osobnostní/charakterové stránce. Za mě spokojenost s výsledkem nemalá, ale trvám na tom, že Jiří Grygar by měl dostat větší životopisecký prostor. 80% ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Přednášky Jiřího Grygara si nikdy nenechám ujít. Má to kouzlo osobnosti, že se s každým baví jako rovný s rovným a dokáže podat všechno srozumiteně. Překvapivě dobrý dokument od Prima ZOOM. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Grygar patrí k vzácnemu druhu ľudí, ktorí majú prebytok empatie a obrovskú snahu rozdeliť sa s tým, k čomu za dlhé roky vo vede dospeli. A robí to mimoriadne príjemným spôsobom, ku ktorému patrí aj nevšedný rozprávačský talent Aj s jeho prispením každého poslucháča presvedčí, že tomu, o čom hovorí, aj hlboko verí. Preto ma prekvapilo, že dokument o takomto význačnom človeku dajú robiť amatérskym nadšencom. Rád som si ho pozrel, pretože väčšinu času hovoril samotný Jiří Grygar, jeho priatelia a kolegovia. A to ostatné? To bola daň amaterizmu. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Těší mě, že se k tomuhle někdo odhodlal, protože Jiří Grygar si vlastní dokument určitě zaslouží. TV Prima si tímhle u mě malinko napravila reputaci, kterou jí kazí pavědecké bláboly o pátečních večerech na Zoomu. (1 232.) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem podrobny popis o jedne osobe, ktera je pojmem ve svem oboru, pro divaky astronomii nepolibenymi jde vsak jen o malo zajimavy film. Myslim, ze se na filmu ta studentska prace podepsala. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Grygar môže rozprávať o čomkoľvek a dalo by sa ho počúvať hodiny. Je to hlavne jeho zásluha, že sa od dokumentu nedá odtrhnúť, ale pochváliť musím aj celý štáb a zvlášť scenáristu za výbornú skladbu tém na rozprávanie. Od Grygarovho detstva, vojny, študentských začiatkov až po vedeckú prácu a nezabudnuteľné Okná vesmíru dokorán. Dnes je okrem skúmania vesmíru aktívny aj v iných oblastiach, ako klub skeptikov Sisyfos, ktorý musí vyvracať všeobecne šírené bludy a že ich je časom stále viac. Určite potrebujeme viac ľudí ako je Grygar, aby prinášali osvetu a radosť z poznania. –––– „Jsme teprve na počátku nekonečného moře poznání, proč bys i ty nemohl nějakou kapkou přispět k rozřešení některé z těchto záhad?“ No tak jsem si říkal: Tak to je ono, to musím dělat. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Neodzvěděl jsem se prakticky nic, co už bych o panu Grygarovi nevěděl. Hlavně mě tady ale vůbec nic nezaujalo, nepobavilo, je to těžká, třiaosmdesátiprocentní nuda. Ano, Jiřího Grygara široká veřejnost velebí za to, jak trpělivě se s námi lajky zas a znovu dělí o své vědomosti, jak nám zas a znovu ochotně zodpovídá naše více či méně stupidní dotazy. To tady zaznělo. Také profesor Grygar je ale jenom člověk. A jako takový se dopouští chyb, omylů, přešlapů. Film nezmínil jediný z nich. Je to nekritická hlásná trouba Grygarových předností, jeho inteligence, rozhledu, altruismu. Neříkám, že je to belzebub, ale uvítal bych alespoň náznak skepticismu k jeho osobě. Jistě se s ním lze setkat, filmaři si ale tu práci nedali. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Lepší popularizátor astronómie a zároveň vedec sa zrejme nenájde. Má skvelý hlas a danosť pútavo hovoriť aj o ťažko pochopitľných veciach. A navyše veľmi sympatický človek s pozitívnym prístupom k životu.. ()

rybicka11 

všechny recenze uživatele

Vůbec se nezajímám o astronomii, ale tento dokument mě od prvních vteřin zaujal. Na konci to už bylo trošku dlouhé, ale jinak výborný film + skvěle vybraná hudba. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Pro mě zbytečně dlouhé s malou informační hodnotou. Nicméně pan Grygar je tak zajímavá osobnost, že každý dokument o něm je jen vítán. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

V šedi komunistických blbin byly Okna vesmíru dokořán v osmdesátých letech minulého století velkým osvěžením. Milovala to celá republika Československá. Hlavní zásluhu na tom měl Jiří Grygar, který velmi srozumitelnou formou vysvětloval naprostým laikům záhady vesmíru. Dokument to není špatný a vystihuje zhruba celou osobnost známého vědce. Některé informace však byly příliš detailní na úkor důležitějších informací. I tak film stojí za zhlédnutí a velmi rád jsem si poslechnul mručení spolku Sisyfos. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Osobnost, které si vážím, ale s tím Bohem to teda zabil... Prý: "proč jsme tady"? Typická Kahnemanem popsaná přirozená lidská potřeba hledat vzorce i tam, kde žádné nejsou. Bohužel jí podlehl i Jiří Grygar. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Je to takový příjemný místy trochu zdlouhavý dokument na nějaké to deštivé sobotní odpoledne za 3 frčky, ale z úcty dávám 4. 70% ()

prochyn 

všechny recenze uživatele

Pana Grygara jsem měl čest poznat osobně. Už kdysi dávno jsem hltal jeho úžasné knihy V hlubinách vesmíru (1975) nebo Sejdeme se v nekonečnu (1979) nebo jeho pořady jako Okna vesmíru dokořán a Hlubinami vesmíru (Žeň objevů). Jiří Grygar je jedna z nejlepších českých osobností, a to nejen kvůli vědecké činnosti ale i kvůli životním postojům. A dokument o něm je nejen zdařilý, ale i velmi potřebný. Bravo Leoši Kyšo! ()

jemine 

všechny recenze uživatele

Možná to byl úkol pro Herkula, natočit hold Jiřímu Grygarovi, ale tým v čele s Martinem Petráskem a Leošem Kyšou se jej zhostil na výbornou. Vznikl film, který diváka plynule seznamuje s košatým životem člověka takřka renesančního, vědce, popularizátora vědy a předního českého skeptika. V necelých devadesáti minutách asi nebylo možné každé z nahozených témat vyčerpat, ale jedno, doublethink věřícího astronoma a astrofyzika, vyčerpáno být mělo, už jenom s ohledem na činnost Jiřího Grygara ve spolku Sisyfos. Možná by to pomohlo utlumit vzteklé štěkání a zavilé vytí nejrůznějších esoteriků, biomatek a lesan, alternativců, antivaxerů a plochozemců, kteří všichni, nemaje jiných argumentů, vrhají se vztekle na křesťanství této ikony skepticismu. PS: Maně mne poškádlila myšlenka, jak asi by tento film pojal jiný dokumentarista, třeba takový Viliam Poltikovič... :-D ()

Reklama

Reklama