Reklama

Reklama

Jaga. Košmar ťomnogo lesa

  • Rusko Яга. Кошмар тёмного леса (více)

Obsahy(1)

Démon zvaný Baba Jaga sa jedného dňa oslobodil a zatúži po novej energii, ktorú mu majú dodať deti. Ideálnou sa pre neho stáva mladá rodina, ktorá začala bývať na okraji lesa, kde i on ma svoje sídlo. Baba Jaga má však nečakaného protivníka a tým je Egor, starší brat malého dievčatka, ktoré záhadne z domu zmizlo... (dyfur)

Recenze (70)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Frackožravá Baba Jaga v temném lese je rozhodně kulantní téma, se kterým by se daly nevyvádět nejméně tři prdele ponurých, sugestivních a drsných hororových vyfikundací. Sojuzmultfilm to však pojal jako anemickou, umělohmotnou, plytkou, nudnou a přiblblou mentálčalamádu pro degeneraci pozlátkových instáčových pičolidí, ve které se neamneziovatelný hrdinný pubescent Míša Kokotkin s partičkou vymydlených Putinjugend vydá do lepkavě růžových nočních můr stokorcového homolesa unyle vypárat a namotat zpět na klubko uštrikovaného Spájdrmena. Tomu k dokonalosti chyběl jen norský vzor na hrudi. „Horor“, který drásá nervy asi jako libovolná jihokorejská romantická komedie, jednoznačně filmově – teoreticky kategorizovatelný jako mučivá SS. Strašná Sračka. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Docela dobře natočeno. Škoda jen, že Ježibaba nebyla hrůzostrašnější. Trošku mi připomínala UNRAVEL ze hry na PS4 :-) 50% ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Svjatoslav pokračuje vo svojich hororoch s mytologickými postavami, a s výnimkou mierneho zaváhania v podobe Rusalky odvádza dobrú prácu - a ani táto Yaga nie je výnimkou. Opäť šetrí lacnými šokmi či vraždami, a koncentruje sa skôr na atmosféru, postavy a ich vzájomné vzťahy. Trojica teenagerov, ktorí na začiatku filmu ešte veľmi dobre nevychádzali, musí spojiť svoje sily a postaviť sa zlej čarodejnici, pretože tá uniesla malú sestru jedného z nich a dospelých pomocou svojich síl zhypnotizovala. Dokonca sa musia dostať cez krb v jej "chalúpke" až do jej temného sveta. Režisér ma presvedčil, že Rusi horory nakrúcať vedia, pokiaľ chcú. Detské postavy sú úplne v pohode, príbeh ma zaujal, hudba a kamera sú na špičkovej úrovni. Už len na tej "desivosti" treba trochu popracovať, aby som mal aj pocit, že sledujem horor, a nie temnejšiu detskú fantasy v štýle posledných dielov Pottera. Ináč príjemný kúsok a za mňa odporúčanie. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Sympatická hororová pohádka z dětmi z Ruska. Ve městě mizí děti a s nimi i jejich vzpomínky, takže rodiče si nic nepamatují, což je poměrně slušný a neotřelý námět. Děti jsou sympatické, teda až na toho hajzla s náušnicí a nožem, ten mě štval, atmosféra je místy velmi fajn a vizuálně je film na solidní úrovni. Finále bych zařadil do Hororového Fantasy, což je opět docela nevšední téma. Na Rusko určitě přijatelný počin, jehož zhlédnutí litovat nebudete. Příběh***, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí***. 6.5/10. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

V životě bych nevěřila, že přijde den, kdy dostanu chuť vopíchat Babušku Jagušku. V Mrazíkovi mě fakt nerajcovala, v Hellboyovi už vůbec ne a Kýnu John Wick je sice frajer, ale je to chlap. Jenže člověk míní, Buddha mění a tak sem v téhle ruské hororové pohádce ééé hororu, dostala šukézní Jagu, kterou bych jako chůvu brala a nechala bych se tak 2x týdně pohlídat. Náš hlavní hrdina je ale v pubertálním věku, permanentně nasranej a navíc se zakouká do místní Máši, či Dáši, bo konkrétně Dania se menuje (snad) a tak Jagu prcat, na rozdíl od tatíka nechce a nehodlá jí tolerovat, na rozdíl od vygumovanýho tatíka, že Jaga žere děti a to tak origoš, že co sežere, jako by nikdy nebylo. Jop, všichni vymazaný aj z fejsbůku natož z dutých hlav vodkou posilněného ruského lidu a tudíž, když Jaga čorkne jeho malou ségru, náš hero, jeho skoroholka a týpek co je asi schizofrenik, páč jeho postava prodělá několikrát změnu chování (ultra kokot, vcelku fajn, zase kokot, Mirek Dušín hadr) se rozhodnou malou zachránit, přemoci Jagu a to vše bez prcání. Jako bonus se přidá místní typan co, na samotě u lesa, Jagu už dlouho chce dostat (ne do postele, ale sejmout), jelikož si stejně jako náš hero, zázračně nenechal vygumovat paměť. Zní to mrdle? Ale je to celkem koukatelný, tak neváhej a Jagu dej, pyčo! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tak pro mne nejlepší Podgajevskiho film, ba co víc, byl jsem spokojenější než u námětově podobného The Wretched. Jaga byla před dávnými časy poražena, nikoliv však zničena, jak už to u démonů bývá.Nyní opět našla způsob, jak se do našeho světa vrátit. Stačí jen najít toho, kdo má dostatečně černou duši a již navštívil říši mrtvých. Děti se ztrácejí, neboť Jaga je unáší a požírá. Jakmile na dítě všichni jeho blízcí zapomenou, není pro něj návratu. Když se jí postaví trojice mladých, stává se z příběhu jedna velká noční můra. Líbilo se mi prolínání snů s realitou, přechody do paralelního světa, tajemný les, v němž i za denního světla musejí sluneční paprsky bojovat s hustou mlhou, i zlověstné předivo rudých vláken vedoucích do doupěte čarodějnice. Surrealistický příběh, kde se věci i lidé proměňují, mizí a zase se objevují, má atmosféru i napětí. Není prvoplánově strašidelný od začátku až do konce, ale v některých scénách zamrazí. Tradičně velmi dobrý vizuál doplněný slušnou hudbou. A samozřejmě některé typicky ruské držky nezklamaly, ale tentokrát mi do příběhu sedly. Oceňuji, že místo kompletního digitálního bubáka zůstal prostor pro fantazii. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou tuhle ruskou lehce hororovou fantasy pohádku. Tohle je moje třetí setkání Podgajevskij(eho) tvorbou. A zatím asi jedná o nejpovedenější kousek. Problém je v tom že zrovna moc neholduju hororům kde se proti zlu postaví děti ( teenageři ). Kamera a vizuál filmu jsou na skvělé úrovni. Obsahově mě to ale už tolik nezaujalo. Čím víc se tenhle kousek blížil ke konci tím víc mi bylo jasný že konec bude průser. A měl jsem pravdu. Konec mi přišel vyloženě trapnej. Když porovnám Jaga. Košmar ťomnogo lesa versus The Wretched. Jaga mě učarovala spíš svým vizuálem ( až na ten konec ) obsahově ale vítězí The Wretched. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Zatímco v perníkové chaloupce made in USA se Zatracenému démonovi sypaly metráky soli kolem brlohu ve vykotlaném stromu, aby blbá čarodějnice nevystrkovala ni chlup z bradavice na frňáku a seděla ukázněně doma na prdeli, v karanténě, v tomto o rok starším panelákovém remake si drzá ruská holčička s očima v sloup dělala z perníkové chaloupky i z pece doslova průchoďák. Chudák bábuška Jaguška, respekt žádný, soukromí žádné... Navíc, krmit se dnešními, mobily a netem zkaženými spratky, z toho si jeden akorát užene žaludeční vředy. Ale jinak dobrý, děti stravitelné, strašení taky. A oproti americkému perníku je v tom ruském větší než malé množství Alzheimera, v báchorce je i víc matrjošek, které do sebe lépe zapadají a při jejich sestavování to o něco víc strašidelněji skřípe (což občas i logika, ale nešť). Kdyby nakonec padl ten adolescentní polibek, na který jsem se já, starý romantik, celý film těšil, dal bych i čtyři pubertální hvězdy, pro uctění památky upálené soudružky Jagy. Jenže žádná pusa nebyla, páč blonďatá drzá matrjoška zase strašila... takže jen za tři. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na mňa to na začiatku pôsobilo ako jeden z tých lepších ruských filmov, mal zaujímavú zápletku, dalo sa z toho niečo vytĺcť. V druhej polovici však snímok stráva dych. Tiež je veľká škoda, že tomu mužovi nevymenili Jagu za manželku. Bola totiž pohľadnejšia. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námet Baby Jagy, která přímo vybízí k tomu, aby se na ní filmaři vyřádili ať už vizuálem, originem, gorem nebo příběhem, který tady bohužel nebyl využit skoro vůbec. Nutno říct, že na Rusko to bude jeden z lepších kousků, za řeč stojí výborná kamera a kvalitní vizuální stránka filmu. Co mě nejvíce mrzí, že je zde velké množství výborných scén, nápaditých lekaček a neokoukaných prvků, které ale nemají dostatečně kvalitní “mezivýplň”, která by je držela pohromadě a dávala větší scénaristický smysl. Naštěstí se film ve druhé půlce trochu vzchopí a do konce to nabídne svižnější spád a konečně nějaké rozuzlení, které se ve výsledku docela povedlo. Taková průměrná ruská fantasy jednohubka, která nenadchne, ale (když přivřu oko) ani neurazí, nicméně podle ohlasů jsem čekal možná malilinko víc. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Nápad a příběh super ale provedeni k zaměření na horor slabší, chvíle dobré atmosféry a strachu byli ale málo. Herecky podařený, prostředí lesu skvělé, ale města ne, to se mi nepáčilo. Rusko to umí a to dobře ale tady skoro přešly na dětské drama, ale slušný. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě ten ruský svět bavil a líbil se mi. Líbilo se mi ruské moderní sídliště, za jehož okrajem ihned začínal temný hustoles plný vývratů s tajemným dřevěným domem. Bavila mě ruská mládež, působící oproti americkým spratkům z obdobných filmů mnohem vyzráleji, dospěleji. Líbila se mi drsná chůva i blonďatá lolitka se závislostí na mobilu. Bavila mě specifická ruská atmosféra celkově. Ale ten konec s digitálními efekty, s přecházením mezi světy a s holčičkou v platinové paruce byl natolik infantilní a šablonovitý, že mi předchozí dojmy trochu pokazil, stejně jako nestydaté "inspirování se" pointou o rok staršího amerického The Wretched. A já teď tedy Babu Jagu bohužel nemůžu hodit jinam, než do množiny lehčího softhorrorového nadprůměru. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jaga bruslí na hraně strašidelného příběhu pro děti a regulérním hororem a to většinou nedělá dobrotu. Pokud jde o řekněme dospělé momenty, tak tu potenciál byl a dá se mluvit o solidní atmosféře i napětí. Nicméně vzápětí film přepne do módu, který cílí na mladší publikum a všechno je špatně. Neprospívá ani chybějící krev či zbytečně zamotaný jednoduchý příběh zdánlivě postrádající pravidla. Po Rusalce jsem od Podgajevského čekal víc. Z mého pohledu se jedná o zatím jeho nejhorší film. 40% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavé spojení hororu a pohádky a přesto tak docela ani jedno a ani druhé. Občas se to trochu táhne, ale děcka v hlavních rolích jsou sympatická a hodně mě bavil celkový vizuál. Ať už umělecky laděné interiéry a celkově moderní architektura nebo svět za zrcadlem/upside down/otherworld či jak to nazvat, který je domovem zlé čarodějnice. Zejména vizuálních inspirací a vlivů je tu celá řada - ruský smysl pro vykrádání se zjevně uplatnil i tady, ale příběh samotný obstojí sám o sobě a jako celek to drží velice slušně pohromadě. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Pre mna dosť príjemné prekvapenie. Nemôžem povedať, že príbeh o Babe Yage by bol pre mna niečim nevídaným. Je niekoľko filmov o tejto legende a táto dopadla do cela dobre. Je fakt, že do hororu to ani moc nezasahuje, je to niečo podobne ako Harry Potter, len o kúsok temnejšie. Krvava scéna tu nieje žiadna, ale tento film nešiel touto cesto, ale atmosférickou. A tá mu vychádzala a k tomu mu vynikajúco sekundovala kamera aj triky. Sú tu aj vypäté vzťahy: rodičia vs. deti a na to sa tiež veľmi dobre pozeralo. Keby režisér troška pritvrdil, hádam by z tohoto bola aj 5*. Takto je to pekne vycibrená fantasy rozprávočka s ponurou atmosférou, ale za to môžem ponúknuť len silné 4*. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Svjatoslav Podhajevskij podvrdil svoju úlohu ruského Del Tora. Baba Jaga je fantasy/horor určený najmä kategórii mladý dospelý. Podobne ako v Rusalke autor zvládol veľmi dobre prvú polovicu filmu (možno o niečo viac ako hodinu) potom to bolo predsa len o niečo slabšie. Čo možno považovať za veľké plus ruskeho fiomu vyvarujeme sa genderovej a rasovej korektnosti. Nič tam nie je vkladané na silu (ani povinné zábery na tenisky Vans v každom americkom filme pre teenagerov) a mladý Jegor má na sebe tričko New York Giants. Ruku na srdce, dokažete si predstaviť v Stranger Things niektorého z chlapcov v tričku AK Bars Kazaň či CSKA Moskva??? 😂 Rovnako ako mladý herci svojimi výkonmi nesklamali ani dospelý a tak sme sa dočkali viac ako slušného fantasy s prvkami hororu. Škoda predsa len slabšieho záveru už by som rád po viac ako 200 hodnoteniach opäť udelil 5*... ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Mám ruskou kulturu rád. Takže jsem ochoten přejít s lehkým pokrčením ramen Putina, zabrání Ukrajiny, alkoholismus, divnou hudbu i azbuku. A opravdu moc rád bych napsal pěkný komentář k tomuto filmu. Tvůrci mi to usnadnili, protože je to velmi zručně natočené, má to moc pěknou atmosféru, pár dobrých nápadů a herci jsou taky v pohodě. Takkže co? Proč ne? Protože nefunguje celá ta mytologie, spousta věcí nedává smysl a jsou jen na efekt. Už od první minuty, kdy hlas vysvětloval co je Jaga zač a jak to funguje...neznělo to jako dobře vymyšlená pověst. A bohužel se to projevilo v dalším dění. Pravidla hry fungovala jen na někoho a někdy. A jak na sviňu, to jde ruku v ruce s přepálenou stopáží, takže těch momentů, kdy si říkáte ...jak to? proč? je tam víc, než by bylo potřeba. Možná se Podgajevskij rozhodl ušetřit nějaký ten rubl na střihači, ale druhá cesta do pece a linie s chytrou holčičkou a jejím tatínkem, byla docela navíc. Vše se dalo zfrknout hned při první výpravě. Je to velká škoda, potenciál námětu byl veliký a atmošku to mělo místy fakt dobrou. Skoro se mi chce hvězdu přihodit, ale ne...za ten konec ne. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Temnější, ale pořád dětská, pohádka. Tohle Rusům jde a jejich styl mě baví, umí si hrát s prostředím a kamerou. Trpělo to na plynulosti a příběhu, ale dalo se to přežít, navíc to mělo i několik cool scén. Spíš překvapení než kvalita, na druhej look bych šel s hvězdou dolů. Takhle za 4* a.k.a 70% ()

Reklama

Reklama