Reklama

Reklama

Tři chlapi na cestách

Obsahy(1)

Obyvatelé Ouplavic se vydávají na dvoudenní zájezd, jehož součástí je nejen exkurze do západočeských zemědělských závodů a plzeňského pivovaru, ale také návštěva Karlových Varů. Mezi účastníky nechybějí ani děda Potůček a jeho syn, předseda místního družstva, který se právě nachází v osobní krizi. Je přesvědčen, že na vedoucí funkci už nestačí, a chce se jí vzdát. Napsal výpověď a předal ji k doručení synu Vendovi, který zůstává doma. Zatímco většina družstevníků se těší na neobvyklé zážitky, někteří se vydají na cestu s poněkud smíšenými pocity nebo zcela neodpočinkovými záměry. Například žárlivá paní Nedomová jede jen proto, aby dohlédla na manžela a zabránila jeho případným záletům. Energická Eliška Kacířová se chce v okolních družstvech co nejvíc přiučit, protože se chystá kandidovat na předsednictví. Nečekané starosti musí řešit i půvabná Renatka, kterou se snaží okouzlit výřečný řidič autobusu, zatímco ona se marně pokouší přimět k hovoru mlčenlivého Honzu. Ouplavičtí zažijí nejen spoustu veselých příhod, několik trapasů a nedorozumění, ale s pomocí moudrého dědy Potůčka vyřeší také několik sporů. Nedomová pochopí, jak hloupá byla její žárlivost, Renatka si to rázně vyřídí s řidičem i Honzou a otec Potůček má možnost srovnat si vše v hlavě. (TV Nova)

(více)

Recenze (90)

gouryella 

všechny recenze uživatele

Jako komedie je tento film průměrný - pár zdařilých scének vyplněných balastem, který měl asi vyvolat dojem jak dobře se měli zemědělci za komunismu. V dnešní době jen podprůměrné připomenutí si toho, jak to tenkrát možná bylo a jak se všichni měli dobře .. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Hloupá zemědělská agitka, která má za úkol ukázat krásy západočeského kraje se zaměřením na zemědělství, chloubu československého socialistického zřízení. S původním filmem zde není téměř nic společného, děj prakticky žádný, a když už, tak špatný. Bratři šlápli do hovna. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Celkem zábavná průměrná komedie. I když poplatná své době, přesto v ní vítezí nad propagandou spíše naivita a pohled na danou věc silnými růžovými brýlemi. 50%. ()

Niktorius odpad!

všechny recenze uživatele

Nikoliv odporná, ale neuvěřitelně (a nechtěně) směšná agitka o rozvinutém socialistickém zemědělství ve které na takové zbytečnosti jako je děj či humor není místo. Divím se oběma pánům Lipským že se do toho pustili. Fuj! ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa to celé nepodarilo. Podliezavý film o tom ako sa máme za socializmu krásne. Má ukázať vidiek v lepšom svetle a poľnohospodárov ako chytrých a inteligentných spoluobčanov, plne integrovaných do modernej spoločnosti. Nebyť toho obsadenia asi by som dal jednu hviezdičku. Film sám o sebe je dnes len prehliadkou väčšinou dnes už zosnulých hercov, ktorí ale niekedy dosť tápali a film bol ďaleko horší ako pôvodný televízny seriál. Humor bol dosť primitívny a dnes už sa mu asi usmieva málokto, scenár sa Oldřichovi Lipskému nepodaril, zrejme si nevedel poradiť s tým, čo mu prišlo direktívne nariadené. Ono táto "komédia" nie je práve najvydarenejšia keď vezmem do úvahy že sú komédie u ktorých sa smejete od začiatku do konca tak toto je len slabý odvar a zasmiať sa zasmejete - nikdy. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pan Lipský natočil celou řadu skvostů, ale tohle je čistokrevné teplé normalizační lejno přímo z kravína. Snad se musel kvůli čemusi zalíbit soudrhům, těžko říci. Někoho napadlo, že když narve autobus tehdejšími seriálovými hvězdami a natočí agitku o rozvinutém socialistickém zemědělství, sem tam proloženou nějakou to bžundou, že to bude bžunda osvětová. Krom pár vtipných momentů tak zbyde halda propagandy kterak se mají jézeďáci v družstvech dobře, jaké mají pěkné nové kravíny a jaké si staví na vsi pěkné paneláky. Masakristické bylo to kochání při průletech práškovacím letadlem, obzvláště to brutální šedivé betonové silo ,,Bajkonur'' jak ,,vtipně'' podotkl Lipský, na dohled jakéhosi barokního zámku bylo tou skutečnou komunistickou pěstí na oko. Tohle byla ta doba, kdy mužové na radnici a Pláteníci na okresech rozhodovali o zbourání celých historických celků měst a městeček, to je ta doba kdy se meliorovalo, rušily mokřady, zatrubňovalo, aby širé lány něměly konce... Z toho bourání nám tu a tam na náměstích straší dnes dost šílená stavba svojí socialistickou architekturou rozeznatelná všem a ty mokřady, meze a remízky dnes zase draze a složitě obnovujeme... Fakt nechápu proč tohle muselo vzniknout a za co se pan Lipský musel takto soudruhům ,,zavděčit''. Dávám za jednu paruku, je to totiž dokonalé socialistické retro. * ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tak i mistr komedií Oldřich Lipský to má taky na svém triku - tendenční podbízivý film o tom jak se máme za socialismu krásně. jedniné co jej jakž takž drží na hladině snesitelnosti je jeho bratr Lubomír v roli střeštěného dětka. "Teď slepice snášejí na 86% svých možností protože mají rožnuto a tím pádem den dlouhý 16 hodin, ale zvýšíme to na 90%, protože jím necháme svítit světla 20 hodin denně, soudruzi ..." ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když se za socialismu točí socialistické komedie, nelze od nich očekávat zázraky, a to ani když za kamerou stojí zkušený režisér. Budování socialismu se nějak nutně muselo odrazit na výsledku veskrze fádního filmu, který si pluje na nevzrušivé vlně bez pořádné zápletky, ale za přítomnosti skvělých českých herců. Obyvatelé vesnice Ouplavice byli celkem sympatičtí burani. Z nich nejvíce do popředí vystoupili členové rodiny Potůčkovic, kteří zájezd chtěli pojat převážně v komediálním duchu. Moc se jim to nepodařilo. A hlavně ve své době se lidé snáze identifikovali (tedy ne všichni) s vymoženostmi, jako je JZD, lázně v Karlových Varech, nebo pivovarská chlouba z Plzně. V té době ani nic jiného nebylo, a tak se jelo na vlně euforie, jak se jim to budování daří alespoň ve filmu, když ve skutečnosti se to hroutilo.Takhle nějak dopadl i tenhle film. Jarda Dietl coby scenárista a Olda Lipský coby režisér, tuhle socialistickou káru "odšoférovali" hodně rutině. 40% ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Oldřich Lipský neměl zapotřebí dopouštět se nějakých zvláštních úliteb režimu. Beru tedy vše o rodině Potůčků, jako slabší chvilku v jeho tvorbě. Že napsal tak prostinký scénář Jaroslav Dietl, pro to vysvětlení nemám. Ale přesto mi na filmu baví dvě věci: Že je to jakási ideologická road movie :-) a fakt, že tuto agitku vysílá třikrát do roka právě TV Nova hlásající ideologickou čistotu. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pokoušel jsem se přijít nachuť i tomuhle filmu. Zkoušel jsem pochopit, proč měl tenhle film ve své době úspěch. Dodnes v tom nemám jasno. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Udivuje mě, že při svém renomé byl ochoten Lipský tento "vidlácký" námět (odtržen od reality úpně není) natočit (čekal bych to od garnitury lidí jako V. Čech či jmenovci Machové, jimž dal konzervující se režim 1. poloviny 70. let zelenou), lidovým komediím se úplně nevyhýbal, ale cirkusové prostředí mu bylo bližší. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Mohla to být zajímavá sonda do jednoho normalizačního jara v zemědělském průmyslu podepřeného nechtěně vtipnými budovatelskými vsuvkami typu "zootechnička v JZD již tři dny nejí, nespí a mlčky sleduje jeden bod na zdi, protože má o procento větší úhyn než byl plán."  Bohužel pokud se kdokoli z Lipskejch nedokáže opřít o cizí scénář, výsledkem jsou jejich obvyklé idiotské pokusy o rozpustilý humor a svérázné postavy, u kterých se fakt kroutíte trapností. Lubomír Lipský byl podle mě do konce života panic. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"To byl nešťastnej nápad s tou kamerou.. To sme mu neměli kupovat !!" ;) Jeden by vyplakal celý ne Potůčky, ale rovnou potoky slz, když vidí ty normalizační a agitační socialistické obludnosti, jaké čas od času vyzvracel i takový geniální mazák jako Oldřich Lipský.. Ani ne tak Koňská, jako spíš prasečí, opera, která páchne Dietlem na míle daleko.. Nejspíš od něj Lipský chytil nějakou tu tvůrčí Ouplavici.. ()

vok 

všechny recenze uživatele

Hrozné!! Je neuvěřitelné, že v této normalizační hloupé ódě na zmrzačené zemědělství hrají herci, kteří před několika roky hráli ve filmech českého zázraku nové vlny 60tých let... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Každý specifický a kvalitní režisér má film, ve kterém šlápnul vedle. Oldřich Lipský má na svém kontě tuhle rádoby komediální drganskou taškařici. Banda vesnických nýmandů a krav se vydá na výlet po krajích tehdejší socialistické republiky a mezitím se odehrávají jen těžko uvěřitelné situace, které měly být zamýšleny jako humorné, ale ve výsledku jsou trapné až hrůza. Nezachrání to ani parádní herecká elita, naopak je mě za aktéry hanba, že něco takového vůbec zahráli. Starej Potůček alias Lubomír Lipský byl napřesdržku. Když srovnám jiné Oldřicha Lipského filmy, tak bych absolutně nevěřil že to točil on, ale nějaký druhořadý asistent režiséra od dramaturga Ludvíka Tomana. A koukat na to sto minut je opravdu utrpení. Co mě ale opravdu pobavilo, byla vykradená melodie z nějakého dílu Vinnetoua, objevujíc se dvakrát během filmu. Vlastimil Hála byl zřejmě hodně inspirován :). ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

z tých Troch chlapov-série- ten najlepší film. Taká drobná agitka o danej dobe-ale dobrí herci,celkom vtipné dialogy,pekné Čechy - ako nejakú totalitnú agitku by som to nebral.Nie je to až taká tragédia ako sa mnohým javí. ()

Reklama

Reklama