Reklama

Reklama

Stín

  • Česko Služebník (více)
Trailer 4
Čína, 2018, 116 min (Alternativní 111 min)

Obsahy(1)

Akční fantasy drama, které se odehrává v Číně v období Tří říší (220 - 280 n. l.), vypráví příběh dvojníků, tzv. „stínů,“ kteří zastupovali panovníky a aristokraty v době nebezpečí, připraveni obětovat pro své pány vlastní životy... Ve snímku Stín režisér Zhang Yimou (Hrdina, Klan létajících dýk) znovu posouvá hranice žánru wuxia, aby vytvořil dosud nevídaný film, v němž jako na malířské plátno mistrovsky vykresluje odstíny černé a šedé, které se místy prolínají s ohnivou barvou krve poražených. V zemi ovládané mladým a nepředvídatelným králem má velitel armády svou tajnou zbraň – dvojníka, tzv. “stín,“ který může zmást nepřítele i samotného krále. Nyní musí tuto zbraň použít při realizaci složitého plánu, aby dovedl své lidi k vítězství ve válce, kterou si král nepřeje. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (28)

LangiJ 

všechny recenze uživatele

Tohle se bohužel moc nepovedlo. Námět zněl zajímavě a slibně, jenže z toho vylezla dlouhá nuda s příšerným drnkáním. Snad prvně mi ve filmu vyloženě vadil hudební podkres. Z postav taky nikdo nezaujal, nebylo komu fandit. Místy mi to přišlo přehrávaný, některé dialogy moc inteligence nepobraly. Pěkně se na to ale dívalo (sjezd na kovových deštnících paráda) a exteriéry taky byly fajn. Druhá půlka sice o něco lepší, konečně se začalo něco dít, ale ta první to zabila. A po zkouknutí jsem úplně zůstala v šoku, když jsem zjistila, že to režíroval Zhang Yimou. Jeho filmy mám hodně ráda, některý jsou mý top, ale tohle teda slabota. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Príbehovo vôbec netuším, o čom to bolo alebo chcelo byť. Vážne. Vyzerajú rovnako, volajú sa rovnako, rozprávajú v inotajoch a do toho neustála vybrnkávaná melódie na tej ich kokotine, čo raz budem decku púšťať, aby skôr zaspalo. Jediné fajn boli súbojé, resp technika prevedenia a vychytávky ako ambrela z nožíkov a šmýkanie sa po uliciach. 2 z 5 ()

Reklama

papadoce 

všechny recenze uživatele

Yimou Zhang urobil s farbami filmu to, čo robia s fotkami pri úprave umeleckí fotografi. To znamená, že všetko bolo sivé, čierne a biele a ku tomu nechal mierne hnedej farby pokožku ľudí a občas do vínovo červenej zafarbil krv, ale nie zakaždým, čo som nepochopil. Úmysel bol teda jasný, ale bohužiaľ úmysel predčil výsledok. Waw efekt sa tým totiž nedostavil. Zato fascinujúce bolo postavenie ženy v starej Číne. Tak napríklad buď si choť odrezal vlasy alebo jeho vyvolená prst. Asi môžeme byť všetci radi v akej dobe žijeme. Vlasy vs prst, to naozaj??? Že je do príbehu zakomponované fantasy mi rozhodne neprekáža, naopak by som povedal, že to do žánru wuxia rozhodne patrí. Problémom je nedostatok až podvýživa akcie. V prvej štvrtine je jej presne 0, v druhej na rovnako a ďalej sa niečo objavilo, ale veľmi pozvoľna čo do množstva. A je to škoda, lebo napríklad taká akcia s dáždnikmi bola veľmi originálna aj efektná. Ak sa chcel Zhang sústrediť na akúsi politickú drámu, bolo úplne zbytočné upravovať farebný filter a radšej mal zapracovať na dialógoch a na postavách. Dialógy sú strašne prázdne a pritom sú v podstate v každej scéne nosnými. Jedná sa proste o čiernobielu nudu so znesiteľným finále. Dopozerať to dá riadne zabrať, ale ak potrebujete požehliť, môže to poslúžiť, len pri tom nezaspať. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Film není wuxia epos ve stylu předchozích Zhangových prací, je to spíše politické drama, které netrpí ani tak slabými dialogy (tu stížnost na kdo jsi ty, je kde?), ale spíše špatně načasovaným rozvinutím, dokončením zápletky. Postavy jsou jen schematicky načtrnuté, ženské postavy jsou ubohý stín toho, co v Zhangových filmech byly (jak po dramatické, tak akční stránce). Neházal bych to na herečky Betty Sun se snaží, Guan Xia-Tong nemá prakticky prostor něco předvést je tady spíše jako cameo, host. Je to chyba rejži, luxusní audiovizuální balení nemůže zachránit tohle piklení na téma, jak má slabší stát na silnějším získat zpět své město Jing. Král, jeho velitel, každý má svůj plán. Není to wuxia je to Shakespearovské drama o politické moci. Jenže příběh je ke konci přežraný zvraty, které působí až moc násilně a stačilo málo, aby byl konec korunován dokonalým zvratem naznačeným na začátku. Charaktery mají málo prostoru nějak se více zapsat, takže vyniká akorát Deng Chao ve své dvojroli. Jsem vyloženě nesvůj z pojetí akce, jako by Zhang zapomněl kdo je a soutěžil v nápadech a neuvěřitelnostech s Harkem, jenže tomu to žeru je vtipný a vychází mu to (tady nechápu tu skoro až exploatační úroveň násilí, zvukové efekty, tak to film ničí, nebo neukázat jeden z nejpodstatnějších soubojů ve filmu, byť retrospektivně). Tady jsem v pokušení najít originál té povídky, zbraně, řešení soubojů působí bizardně a sráží film dolů. Proti Velké zdi trochu návrat k lepšímu, těžko říct, co přijde příště (Zhang chystá civilní drama na příští rok). Je to zklamání, ne kvalitou, ale očekáváním, které jsem měl. Přece jen Zhang je top režisér let 1987-2006 pro mě, jeho nynější filmy jsou v rámci zábavnosti akce hluboko za Harkem a jeho série soudce Ti. Imitovat Harka v nápaditosti akčních scén mi přijde jako těžká chyba, vždy jsme měli brady dole z toho jaké herečky Zhang obsadil a co všichni zúčastnění za souboje předvádějí, tady rozpaky, údiv, konstatování, to je slabé. Snad se z té mizérie brzy dostane, to mi připomíná, že v této dekádě marně vzpomínám na to, který wuxia "historický" spektál se povedl (Harka a jeho fantasy sérii Soudce Ti nepočítám). Jakoby klasický wuxia epos spojený s historií těžce ochořel a ne ne se vzpamatovat. ()

Magika82 

všechny recenze uživatele

Co z krásné a velkolepé kostýmní výpravy, co z méně či více známých hereckých tváří, když celý scénář stojí za dvě věci?! Režisér Zhang mne už zvedl spravedlivou zlobou nad jeho nesmyslnou Velkou čínskou zdí. Každý si zaslouží druhou šanci a jala se shlédnout tento snímek... Tentokrát mne z křesla nezvedl. Tentokráte jsem již po cca. 30 minutách měla hlavu bezmocně položenou na stole a po hmatu prsty rukou šátrala po krabičce cigaret a zapalovači, abych se uklidnila... Marně. Kde nic není, ani Smrt nebere. A proto se domnívám, že režisér Zhang se tak bát mozkové mrtvice opravdu nemusí... 20% a Hvězda pouze za výpravu. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama