Reklama

Reklama

Takové krásné šaty

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Každý nový film režiséra Petera Stricklanda je s netrpělivostí očekáván nejen zástupci světových festivalů a kritiky, ale také stále se rozšiřující fanouškovskou základnou. Takové krásné šaty padnou do jeho filmografie jako ulité – opět se jedná o precizní poctu několika žánrům natočenou s obsedantní péčí o detail. V centru děje stojí prokleté červené šaty, které se postupem času stanou hlavním hrdinou filmu. Okolo nich korzují další postavy, které se více či méně zmítají mezi dvěma slogany charakterizujícími děj filmu: „such a pretty dress“ a „dressed to die“. Po hypnotických úvodních titulcích tak na diváky čeká cinefilní smršť, ve které je každé filmové políčko pečlivě propracované. Oblečte se do unikátního filmového zážitku! (AČFK)

(více)

Recenze (67)

Deschain 

všechny recenze uživatele

Nedávno som dočítala jednu knihu od Clivea Barkera, tak mi pri pozeraní filmu viac ráz napadlo, že jeho by toto asi celkom bavilo. Inak, rozprávanie o práčkach je jeden z najlepších vtipov, aké som v poslednej dobe videla. (Lumiere - 8.1.2020) ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Sledovať filmy Petra Stricklanda znamená prežívať stav vizuálneho vytrženia, silných senzuálnych zážitkov, vydať sa na námesačnú chôdzu fikčnými svetmi skrz šikovne vystavané naratívy. A v neposlednom rade to predstavuje aj testovanie vlastnej diváckej erudície. Stricklandova tvorba je hustou sieťou žánrových vplyvov, popretkávaných osobitne uchopenými prístupmi k súčasnému umeleckému filmu. V rozkrývaní tejto na prvý pohľad len ťažko uchopiteľnej štruktúry pokračuje aj jeho nová snímka Také krásne šaty (In Fabric). Tichá, plíživá expanzia Stricklandovej schopnosti vytvárať referenčne bohatý a zároveň pôžitkársky nadreálny svet, ktorý ale vlastne vôbec nie je vzdialený tomu nášmu. Nachádza v ňom svoje východiskové tematické body. Ako sa šaty stávajú výstižným symbolom, zastupujúcim hneď viacero prvkov nielen Stricklandovej novinky, ale aj celej jeho filmografie? Viac na: https://www.kinecko.com/komorne-pribehy-nielen-o-europskom-horore/ ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Absurdně mluvící pracovníci respektovaného oděvního domu, graficky násilné sny, figuríny s ochlupením, létající cákance spermatu, hypnotické popisy fungování pračky a jedny krásné červené šaty s vlastní hlavou. Nový snímek režiséra Petera Stricklanda Takové krásné šaty je naprosto ujetá hororově komediální podívaná, která asi nejvíc stylisticky připomíná Argentovu Suspirii. Funguje to na výbornou. (KVIFF) ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Petera Stricklanda je potřeba si dát do hledáčku. Zde přišel s úchvatným surrealistickým zážitkem, který se jen tak nevidí. Takové krásné šaty jsou totiž totální výmaz, který mě po celou dobu nepřestával fascinovat. Bizarní obraz, bizarní hudba, bizarní herci, bizarní... takřka všechno. Kdo by čekal, že hnacím motorem budou "šaty, co vraždí". Zní to vtipně a taky je místy film pěkně nadsazený, ale nepostrádá svoji vážnost a uměleckost. Nelze popřít, že se autor v několika scénách nechal inspirovat virálním mindfuckem I Feel Fantastic, který působí tak divně a děsivě a obdobně je tomu i zde. Takové krásné šaty jsou doslova hypnotickým, snově pojatým příběhem. A ona příběhová osa se dělí na dvě dějství. První s černošskou matkou mě bavila o něco více než s opravářem praček, ale propojujícím prvkem jsou vždy karmínové šaty a luxusní butik s prapodivnými zaměstnanci, který ukrývá mnoho tajemství. Musím vypětit, protože si takové hodnocení film plně zaslouží. Minimálně za tu perverzně okouzlující podívanou. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

In Fabric vlastně připomíná celovečerní verzi videí na youtubu, který byste dohledali pod zadáním „weird and disturbing“. A ono to přes tu první polovinu relativně dobře funguje. Obzvlášť díky výborné retro hudbě, která dodává snímku špetku určité bizarní podmanivosti. Je to divný. Je to SAKRA divný. Občas v tom dobrým smyslu (některé části připomínají filmografii Davida Lynche), občas zas ne. In Fabric odvádí dobrou práci ve vyvolávání pocitu znepokojení a zájmu, ale po druhé půlce se mu rychle začne rozpadat dějová struktura, přičemž ke konci už to připomíná jeden velký bordel. A ta přemíra nevysvětlených a rádoby uměleckých bizarností tomu pak nepomáhá. Celý ten film vlastně asi může symbolizovat onu ženskou nákupní posedlost a upnutí se na některé hadry už přehnaně moc, až to připomíná fetiš. Film je to rozhodně znepokojující, ale obecně není zas až tak děsivý. Bohužel mě ale trefil do zranitelného místa, protože osobně mám fóbii z figurín a podobných člověka připomínajících předmětů. Takže některé části mě docela vyděsily. Celkově to nebylo špatný, ale škoda, že se to po té polovině do sebe až příliš zakoukalo. Lepší 3* ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Takové krásné šaty by se daly jednoduše popsat jako film o vraždících šatech, ve kterém ony inkriminované šaty jsou tou nejméně podivnou věcí. Film je napěchovaný originálními nápady a šílenými scénami, jež v žádném jiném filmu neuvidíte. Lesbický sex s výstavní figurínou, hypnotizující opravář praček, nejnapínavější zfilmovaná hra Člověče, nezlob se a mnoho dalšího. Film stojí a padá na výstředních scénách a odosobněných dialozích, ale, co se týče hororu a komedie, tak v obou žánrech pokulhává a na poli dvou hodin mu především od druhé poloviny dochází dech. 5.5/10 ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Zatím poslední režijní a scenáristický zářez Petera Stricklanda zaujme nestandardním a osobitým přístupem k látce. Tohle náročné a dlouhé dílo o hrozbě konzumerismu a jakési vyprázdněnosti dnešní doby není pro každého a leckomu nemusí sednout právě kvůli absenci tvůrčích postupů běžných v mainstreamové produkci. Nazývat pak Takové krásné šaty hororem zřejmě není zcela přesné, neboť sama žánrová neuchopitelnost je jednou z charakteristik tohoto nesnadno zkousnutelného počinu, jehož asi nejlépe vystihuje termín "bizarní". Recenze zde. ()

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

Krásnej film. Chápu ale, že obecně to lidi moc nechytne. Je to hlavně pocitový, vizuální a estetický. Obrazově, kamerou, barvama, ale i hereckýma výkonama je to prostě lahodnej kus umění a já jen v koutku duše ronil slzy, že už jsem tolik let čistej ... Protože "něco" k tomu ... a byl bych v naprostý extázi. Dějově to není kdo ví o čem. Ale to není důležitý. Většina postav je na sledování dost nepříjemná, až hnusná a slizká. Celý to vizuálně připomíná gialla ze 70tek. Úzasnej je ten obchod a ta hlavní prodavačka, ale i ty ostatní postavičky ... dokonalý panoptikum. Už bych se opakoval, logickou hloubku v tom nehledejte, pouze estetickou a pocitovou... (+ wtf vtip) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Takové nudné cosi, co ani samo neví o čem chce vyprávět a o co vůbec chce sdělit. Teda jo, v první polovině se tam rozjel celkem zajímavý děj, který mě aspoň trochu zaujal, i když jsem se u toho nudil, bohužel v druhé polovině to po jednom hodně blbém "zvratu" šlo celé do kelu a v tom filmu se začalo dít něco jiného, než doposud. Je tu pár zajímavých scén a sem tam je něco i vtipné, kameru to má dobrou a herecké výkony taky, ale pak už mě to nijak víc nezaujalo a jak už jsem psal, dost mě to celé nudilo. Dvě hodiny jsou na takový film strašně moc a podle mě se ta režisérova bezradnost projevila pal v druhé polovině. Hlavně mi ale vadí, že nevím, co mi film chtěl říct. Asi to celé byla jenom jakási lartpourlartistická přehlídka bez žádného hlubšího významu, jenže ani ta vizuální stránka mě zas tolik nezaujala. 2* ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Brilantní filmová hříčka, která oslní svým charakteristickým vizuálem, postavami a hlavně scénářem, jemuž vévodí brutálně vysoustružený humor. Kdo tomuto snímku odpustí podstatnou absenci smysluplnějšího děje, dostane královskou zábavu z dílny britské tvorby. In Fabric potěší hlavně přívržence britského humoru. Dalším velkým táhlem tu jsou nepopsatelné postavy, které snad nejdou k ničemu přirovnat. Všudypřítomný vtip ve mě ale evokoval hlavně Červeného trpaslíka a občas i Velkovlak. Najdete tu gotické prodavačky se super schopností prodat cokoliv, jejich poněkud upířiho šéfa a opraváře praček excelujícím v ASMR. Pro mě zatím nejzajímavější a nejoriginálnější představení ve Varech. Bez nadsázky pět hvězd. KVIFF 2019 ()

Alfréda 

všechny recenze uživatele

Podivně zábavné i v nejmenších detailech, zvláště pak opakující se výstupy dvou pánů z banky. Delší, než by se slušelo. 75% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Z filmu jednoznačně vyplývá, že vlastniti červené šaty znamená v primárním stádiu vyrážku, v sekundárním místo na nedalekém hřbitově. Vyjma účinkujících šatů je radost pohledět na prodavačky v nejmenovaném obchodním domě, které s radostí jezdí výtahem do prapodivných kumbálů pozorovat prapodivné věci a osoby. 42 % Celosvětový příjem k 19. 12. 2019: $183,548 ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Kdo řekne, že to nebyl divnej film, je sám divnej. Doporučuju ho hlavně fetišistům a opravářům praček. Za ty první říkám, že je to lahůdka pro fajnšmekry. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Červené, obchodní, dějové, příběhové, hororové, poutavé, zajímavé, nové. To bylo tak šílené, až jsem se nemohla nabažit toho nového nápadu a bláznivého zpracování. Děj plynul, občas nějaká ta bizarní scéna, vtip i drama, hororově červené létající šaty, ujeté prodavačky a monology naprosto neuchopitelné. Hudba ladila se scénami. Diskuze s režisérem mi trochu rozbila teorii "vraždících šatů". Nicméně jsem se skvěle bavila. Film byl tak absurdní, plný, a tolik zábavný, že musím dát plný počet. ..skvělá tečka za letošním festivalem.. (KVIFF2019) ()

oveckaoa odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím kdo je Peter Strickland nikdy v životě jsem o něm neslyšel a nikdy od něho nic neviděl a pokud má všechny filmy takové nemám o to ani zájem. Jediný důvod proč jsem do toho šel je ten, že mě zajímal film kde vraždí šaty bohužel jsem se dočkal 2 příběhů jednoho o černošce co si na rande koupí šaty a umře a jednoho o chlápkovi co má svatbu a ´´donutí,, ho to obléct a pak si to i vezme jeho nastávající. Film má hnusný kásting až na jednu postavu jsou ty ženské hnusné jako noc asi to by účel, ale za mě se to míní účinkem. Nějak ani nechápu v čem je tam jako to hodnocení R však je tam jedna pořezaná ruka a jedna pokousaná noha nic více nic méně. Nejlepší scéna je na konci kdy se pomlátí dvě ženské a ta scéna trvá tak minutu jinak tam není co ocenit.  Docela sranda, že Psychor tomu dá odpad a jeho alter ego Flipnic 4 hvězdy.  Těch 62 procent je hodně velký úlet a představa, že bych na to šel do kin mě děsí více než ksicht té černošky co zde hrála. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Stylové retro a pocta italskému Giallu dovedená k dokonalosti. Film má mít vše co od něj subžánr žádá, divný příběh, skvělou stylizaci, trochu úchylna a pár drsnějších scén. Škoda snad závěrečných třiceti minut, které na celkovém dojmu ubraly. ()

Reklama

Reklama