Reklama

Reklama

Velká filmová loupež

  • Slovensko Velká filmová loupež (více)
Československo, 1986, 77 min

Scénář:

Oldřich Lipský

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Jaroslav Moučka, Jiří Němeček, Karel Heřmánek, Ladislav Gerendáš, Zdeněk Srstka, Dagmar Havlová, Vladimír Hrabánek, Otakar Vávra (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Protagonisty jsou komici Oldřich Kaiser a Jiří Lábus, kteří mají na výstavě převzít cenu japonské televize. Současně se pětice gangsterů chce zmocnit převratného vynálezu profesora Suzukiho – superholografu, jímž je možné vyjmout kohokoliv z televizní obrazovky a přenést do reality, a také naopak. (Filmbox)

Recenze (150)

sud 

všechny recenze uživatele

Je mi docela líto, že poměrně dost vynikajících režisérů a herců končí filmy, které jsou pod jejich úroveň. A tak dopadl bohužel i otec české parodie Oldřich Lipský. Je hodně znát, že film byl natočen na objednávku jednak aby zaznamenal výroční filmovou výstavu a jednak aby se ve filmu objevilo co nejvíce populárních herců. A jak už to bývá, nevyšlo to. Herců se zde skutečně sešlo habaděj, ovšem většina z nich ve filmu pouze je a nemají co hrát. Dvojice Kaiser - Lábus sice nějakou tu srandu udělá (viz scénka, kterou zmiňuje Oskar), ovšem dnes se na to dá koukat už spíše jen jako na historický materiál. 35%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pozor přichází má chvíle!!! V tomhle filmu jsem hrál!! Jak jedou ty dvě nahaté holky na kole, tak ja byl ten mezi lidmi .Tenkrát to byla taková výstava k nějakému vyročí filmu.Já se tam samozřejmě šel kouknout a byl z toho hned můj první a zřejmě i poslední filmový štěk . Celkově je film , tak na 1*,ale za můj štěk dávám 2* . ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Velice špatný film s jedním skvostným momentem - převlekovou scénou, kde Lábus ztvárnil akurátní učitelku a Kaiser její žactvo. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ta třetí hvězda je za to, že jsem na té výstavě coby dítko sedmileté byl a hrozně mě tenkrát vystrašili Golem a model feratu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„To sem blázen paní Moutelíková!“ - „No jo to víte, vono je dneska v našem filmu všecko možný.“ Naprosto bláznivá komedie ala z filmu do filmu, která nemá téměř žádný děj a chvílemi se mění v totální chaos. Zároveň je to přehlídka herců, filmů a jednotlivých vtipných scének. Nápadů má film nespočet (zelené autíčko, obraz s „odpovídajícím“ zvukem, promítačka), ale kvůli stylu vyprávění, (ne)důrazu na pointu a „švy“ působí snímek nesourodě, zmateně a občas skoro až amatérsky. Samotní Kaiser s Lábusem, pokud tedy zrovna jen neběhají odnikud nikam, mají řadu vtipných scének (z učitelky a především tedy jejího žactva jsem brečel smíchy), ale jistě jich mohlo být také víc. Co se týče odkazů na filmy a postavy, Velká filmová loupež jich nabízí hned několik opravdu zábavných („Pánové si přejí platit?“ a „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastný“ mě rozesmály nejvíce), někdy jde spíš o herce samotné (Zázvorková a její zničující smích, nesmělý Suchánek, slovenská „delegace“) a pak je tu spousta narážek na filmový průmysl (profese, cyklistky snažící se prosadit, řevnivost mezi divadlem a filmem) a také na socialistické poměry. Na druhou stranu, jakože casting dokázal zahrnout celou řádku kvalitních herců, někteří jsou tu jen tak pro okrasu a jejich výstup je jen těžká „vata“. To se nejvíce projeví v závěru. Konec byl totiž na celém filmu suverénně nejslabší (toporný až trapný) a opravdu ho nezachránila ani „happyendová“ pocta (?) zesnulému Lipskému při závěrečných titulcích. Dávám prozatím lepší průměr a časem si film chci zopakovat, navíc jsem v tom návalu scének jistě nezachytil všechny narážky a odkazy (hodnocení případně upravím). „Majko, copak vy ve třídě nemáte žádné chlapce?“ – „A no máme, ale to sou všecko takový paka vylízaný třeba, no..já se třeba chci, třeba absolutně votevřít ve třídě a nemůžu, když se na ně podívám, tak se zase zavřu, akorát snad Dušan za něco stojí, ale teď už taky ne, no.“ ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Velká filmová loupež sa mi zdá byť podobnou veselou "taškařicí" ako mnohé iné staré české komédie, ktoré tu majú červené hodnotenia - nechápem prečo tento film je taký zaznávaný. Iste, konzistentná humorná línia s hláškami je často nahrádzaná situačnými gagmi, ale stále na tom nevidím nič zlé. No a nespočetné popkultúrne odkazy na súdobú československú kinematografiu sú extrémne milé :-) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ohromný guláš. Zpočátku jakžtakž pevnými mantinely ohraničený scénář se zhruba v polovině zvrhne v nepředstavitelnou anarchii plnou výstupů kdekoho s kdekým a v lecjakých rolích, která bohužel nemůže tak úplně bavit. Jednotlivé (sebe)parodické střípky jsou povedené (Husité a Otakar Vávra, Miloš Kopecký coby doktor Štrosmajer a chirurg Miroslav Macháček, zraněný Marián Labuda, jehož na nosítkách vlečou Lasica se Satinským, protože "je jejich", dabovaný Kristián, rozmarně letní Rudolf Hrušínský....), ale dohromady jim to spolu nejde. Spojovací články toho všeho - výstupy Kaisera a Lábuse a "Kaisera" a "Lábuse" - se však povedly (kromě Oskarem zmíněné scénky bych ještě upozornil na lehce přehnaný, ale pro ně typický způsob, jakým ztvárnili vlastní dvojníky). Stejně jako banda mafiánů. Velká filmová loupež je na poměry českého filmu nevídaná záležitost. Zvláštně nepovedený snímek, jehož scénář psalo pět lidí, ačkoliv téměř celý vypadá jako narychlo uplácaná improvizace. Stejně jako mnozí ostatní si jsem téměř jistý, že by to celé dopadlo jinak, kdyby Oldřich Lipský žil o pár měsíců déle a žezla se neujal Zdeněk Podskalský. Dvě a půl hvězdy nakonec zaokrouhluji nahoru i za tu závěrečnou píseň s textem Zdeňka Borovce. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V dobe existencie socialistického Československa som mal rád humor pánov Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábusa. Bola to svieža vtipná dvojica. Páčili sa mi aj filmy, ktoré točil režisér Oldřich Lipský. Vždy som sa pri nich vedel dobre pobaviť. Takže som od ich spolupráce očakával výbornú zábavu. Lenže snímok "Veľká filmová lúpež", ktorý bol vyprodukovaný v roku 1986, ma bohužiaľ dosť sklamal. Pokus o bláznivú filmovú komédiu sa im nevydaril. Zrejme im to skurvil Zdeněk Podskalský st., ktorý sa spolupodieľal na réžii. ** ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Televarieté točené U Hybernů... Na konci osmdesátých let byla Kaiser s Lábusem na vrcholu popularity socialistických estrád a soudruh byl rád, když se co nejvíce tehdejších herců a umělců zapojovalo do bavení pracujících. To co se dělo v televarieté a různých zábavných pořadech kdy kamery rády a zhusta zabírali v publiku známé tváře se v postatě dělo i zde, byť toto měla být filmová komedie. Já bych to viděl spíše jako takový fimový kvíz, protože někteří herci se filmem jen mihnou a často pronesou jedinou větu, jedinou repliku, která je však pro jejich postavu či film klíčová... Od diváka se čekalo, že si vzpomene... Tenkrát to asi bylo snazší, dnes člověk se občas musel zamyslet .. Na té výstavě jsem tenkrát také byl. bydleli jsme tehdy v Revoluční a tak jsem to měl párk kroků. Mně naši nalákali na Golema... :-). Dnes jsem to tedy viděl znovu s velkým odstupem a nebylo tam vtipného nic. Bylo to takové šedivé, odporně osmdesátkové a ten dojem umocňoval opuchlý soudruh Pláteník Moučka s obočím ala Brežněv a vyžraní papaláši vystupující z tatrovek ... Hvězda za vzpomínku na mládí . * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Humorná sonda do jedné velké filmové továrny jménem Barrandov a taková malá pocta československé kinematografii. Ožívají zde filmové postavy, které musíte všichni znát a je to taková opakovačka ze znalostí jmen československých herců. Barrandov jako fabrika a herci, režiséři, kameramani, scénáristé, no prostě všichni, co se točili kolem filmu byli zaměstnanci. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za jeden povedený vtípek ("ty vole, to je pajšl") je až moc vzhledem k totální trapnosti scénáře. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kaiser a Lábus se předvádějí v naprosto chaotické komedii, které evidentně scházel scénář a asi se zhusta improvizovalo. Na výsledku je to dost znát. Vše se točí kolem jednoho zázračného holografu sestrojeného japonským geniálním konstruktérem, který dokáže přemisťovat tam a zpátky filmové postavy do reálného světa, a do toho se připletou identičtí dvojníci skutečných herců Kaisera a Lábuse. Zmatek, převleky a jedno nedorozumění střídá druhé. A to vše se odehraje během filmové výstavy u Hybernů, ale je to celkem legrace a některé nápady stojí za to. Zvláště povedená je scénka, kdy nepraví Kaiser s Lábusem jsou donuceni sehrát scénku s učitelkou a jejími žáky. Kaiser s Lábusem se zde vyřádili dokonale, ale jako celek to dokonalé není a střídání režisérů se ukázalo jako slabina. Je to mírně zmatená parodie, ve které tak nějak bez ladu a skladu se objevují a zase mizí známé filmové postavy ze známých českých filmů, aniž by k tomu měly své opodstatnění. Lipský asi věděl, co točí, ale Podskalskému se to vymklo kontrole. 60% ()

Reklama

Reklama