Reklama

Reklama

Hannibal: Římské tažení

(TV film)
  • Německo Hannibal - Marsch auf Rom (více)

Obsahy(1)

Dokudramatický portrét legendárního vojevůdce, věnovaný novým vědeckým hypotézám o slavném Hannibalově přechodu Alp... Určení přesného místa, kde Hannibal překročil Alpy, je stále předmětem dohadů. Vědci nedávno objevili nové důkazy o jeho možné trase. Dokumentární portrét legendárního vojevůdce sleduje nové hypotézy a pokládá otázku, zda mohli Kartaginci zvládnout ještě vyšší a obtížnější přechod, než se dosud myslelo? (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nezajímalo tolik kudy Hannibal nebo jeho stratégové vedli svou armádu přes Alpy, jako kolik slonů tuto cestu přežilo. To už se asi stejně nedozvíme, ledaže by se někde u Cannes najde větší deposit sloního trusu. Ostatně kolik se jich dostalo přes Rhônu? A navíc: počítačové animace beru, herecké vložky však nikoli. Vidět Hannibala tak, jako mi ho naservírují režiséři, mě moc netěší. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

O jedné z nejznámějších událostí historie. Film by se měl pouštět na základních a středních školách i když je spíše vědecky založen. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Po stopách Hannibalova tažení přes Alpy. Vedle chytrých analýz biologických stop po tažení armády jsou tu však i lajdácké rekonstrukce techniky přechodu přes řeku. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Za mě tedy slabota. Sice tu nejsou žádné závažné faktické nedostatky, ale spíše se mi nelíbil způsob, jakým se tvůrci vypořádali s tak šťavnatou látkou, kterou představuje osoba kartaginského vojevůdce Hannibala. Máme zde prakticky jen následující strukturu: Hannibal se narodil - zkoumáme hovna v Alpách - máme jediný dobový popis tehdejších událostí - sloni asi chytli v Alpách rýmičku - děsně urychlený konec. Kromě toho mě moc nepřesvědčily důkazy o popisované stezce. Možná jsem to nepostřehl, ale při takovém výzkumu mi chybělo to nejzásadnější, a to komparace s jinými naznačenými trasami. Ale pokud mi tato informace unikla, klidně mě na to upozorněte. Jinak ten konec byl fakt děsně odfláknutý. Nejzásadnější momenty, ke kterým došlo po přechodu Alp, tu byly uvedeny jen v několika větách. To jako ne-é. Kromě toho by bylo i pro veřejnost docela přínosné, kdyby se více rozebral Hannibalův osud po bitvě u Zamy, jelikož ani po této osudové bitvě neřekl slavný kartáginský vojevůdce své sbohem. Takže za mě 2 hvězdy. ()

Reklama

Reklama