Reklama

Reklama

Inspektor se vrací

(TV film)
  • Velká Británie An Inspector Calls
Trailer

Anglický průmyslník pořádá večeři u příležitosti zasnoubení dcery s perspektivním mladým mužem. V domě se však neočekávaně ohlásí policejní inspektor s tím, že před třemi hodinami zemřela v nemocnici dívka, kterou všichni znali a mohli mít na její smrti podíl... Nová stylová adaptace nadčasového mistrovského díla spisovatele J. B. Priestleyho se odehrává v roce 1912 během rozkvětu průmyslového věku. V napínavém, mysteriózním příběhu, který proběhne během jediné noci a je zároveň tvrdou kritikou třídní společnosti, figuruje prosperující rodina Birlingových. Tu nečekaně navštíví inspektor Goole vyšetřující sebevraždu mladé dívky, jež pracovala v továrně pana Birlinga. Inspektor Goole nekompromisně vyslýchá jednoho člena rodiny po druhém a zjišťuje, že mrtvou každý z nich znal a navíc mohl sehrát významnou roli v jejím tragickém konci. Během vyšetřování vyplouvají na povrch kruté činy, necitelné skutky i temná zahanbující tajemství, která hrozí, že rozervou rodinu Birlingových na kusy a navždy zničí její dobrou pověst. (TV Prima)

(více)

Recenze (79)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Socialistické moralizovanie zamaskované za poirotovku? Ale fajn, prečo nie, kvôli skvelým hercom tomu rád dám vyššie hodnotenie. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vnějšími znaky sice Walshův snímek napodobuje schémata klasických detektivek z dílny Agathy Christie, ale ve skutečnosti jde o úplně jiný žánr. Mysteriózní moralistní drama a nutno říct, natočené a napsané bravurně. Téhle dialogové hříčce by slušela i divadelní prkna. Atmosféra se dá místy krájet a David Thewlis má jako vyšetřovatel, prokurátor a soudce v jedné osobě zatraceně silné charisma. Snad si jen dovolím trochu zapolemizovat s myšlenkou fragreho, který charakterizuje film jako lekci z třídního boje. Se socialismem a třídním bojem tohle nemá nic společného. Moralistní drama je charakteristické právě pro klasickou měšťanskou společnost Británie a Spojených států, kde existovaly silné společenské a majetkové rozdíly a absenci dnešního sociálního státu nahrazovala společenská odpovědnost a charita, silně ovlivněná křesťanstvím. Na jedné straně tady byly silné společenské předsudky a privilegované vrstvy si chránily své postavení, takže společenský postup byl obtížný, na druhou stranu tady byla stálá cílevědomá snaha apelovat na morálku a pomáhat. Dnešní společnost je společnost blahobytu, je jednak zhýčkaná vysokou životní úrovní a konzumní nabídkou, jednak díky ochranné síti sociálního státu necítí takovou spoluzodpovědnost. Vadilo mi snad jediné, to prolnutí všech pěti aktérů slavnostní večeře s životními osudy smutné hrdinky příběhu přece jen zavání účelovostí. Kdyby pointa spočívala v odhalení, že šlo o pět různých žen, které doplatily na manýry lidí z lepší společnosti, a tajemný vyšetřovatel si jen účelově spojil v jednu osobu, aby přítomné dostal tam, kam patří, byl by výsledek dokonalý. Celkový dojem: 90 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Kdo dával pozor v dějepisu, chápe, proč je ve filmu tolik akcentováno ono dobové nevyrovnané rozvrstvení společnosti (ten váš „socialismus“/“levičáctví“…nemluvě o tom, že v málo které zemi jsou historicky tak moc „úchylní“ na třídění lidí, což v Anglii ostatně přetrvává do teď). A výtky na „divadelnost“ u filmu, který je televizní a k tomu natočen podle divadelní hry, jsou také „trošku“ mimo. Moralistní (když už) dílo bez pochyb je, ale především jde o poctivou, staromilskou britskou detektivku, a to bez ohledu na to, že nesplňuje všechny žánrové atributy (či se od nich přímo odklání) a na závěr se divák dočká něčeho „jiného“. Po herecké stránce „kvalitka“, což se dá říct i dialogových konfrontacích, ale atmosféra a poutavost filmu (a to i přes fakt, že publikum si hned od začátku uvědomuje zainteresování všech zúčastněných) je ještě o stupínek výš. Film pozvolna a nenápadně graduje až do mrazivého konce, který osvětlí, proč že má film na imdb mezi žánry také „mysteriózní“. Já se závěrem až tolik nezápasil, a i díky tomu končím na silných 4*. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

K najvyšším métam úrovne takmer 80% ťahajú tento snímok dialógy. "An Inspector Calls" je vhodný najmä pre priaznivcov divadla. Celý priebeh tohto filmu je zasadený do jednej miestnosti, takže pokiaľ niekto očakáva mimoriadne prvky pri vyšetrovaní, či nebodaj nejakú akciu, bude mierne sklamaný. Snímok má svoje čaro, no auru po mnohých nastolených situáciach pri kladení otázok a následných odpovediach, by som určite temnou nenazval. Možno skôr jemnejším výrazom - tajomnou - kedy človek netuší, akým smerom sa bude nasledovný dialóg (monológ) vyvíjať. Nato aby bol temným, nato obsahuje príliš málo charakteristických prvkov, ktoré nie sú postavené iba na komunikácii. Ale inak dobre ;) ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně působivé. Vrcholná ukázka tohoto žánru, která povýšila večerní čas na výborný zážitek. V každé minutě tohoto filmu takřka analyticky odhaluje inspektor pařeniště dvojakých charakterů. Znamenitá podívaná bez jakéhokoliv kazu. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Komorní dialogovka, která je přepracováním divadelní hry (a kdo si toho nevšiml, nechť se naučí číst úvodní titulky k filmu, ano mluvím na tebe, Gudauline). A funguje pekelně dobře, přičemž se zdráhám o filmu cokoliv konkrétního napsat, abych nevyzradil nějakou tu zásadní zásadnost z děje (Kurňa, Gudauline, fakt, nejdřív tamto a pak spoiler jako prase? Come on!), stačí snad jen napsat, že si se mnou film pohrával ve smyslu "hehe, oni si myslí, že mě nenapadne, jak to ve skutečnosti je?" přičemž to je vlastně ... No, jinak, vyzrazovat netřeba. Jen si lehce postesknu nad tím, že komorní, televizní filmy, co se odehrávají v pár místnostech a maximálně jednom exteriéru, by měli krom skvělé herecké skvadry (která tu ovšem je) sázet i na zajímavou kameru, ať už volit nějak odlišné snímání úhlů, vedení záběrů, nebo cokoliv jiného, co by udělalo z "jen" povedené záležitostí věci opravdu výjimečnou, ale i tak se na těch pět necham ukecat knírem Davida Thewlise. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh jsem si užil naplno! Nejlepší je předem nevědět o filmu vůbec nic. Skvělé herecké výkony, září zde má oblíbená Miranda Richardsonová. Každý je někdy tak trochu svině, akorát někdo víc. Kvalitní dabing posouvá celkové vyznění výš. Tajemné. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Bezmála komorní detektivní drama vystavěné na chytrém scénáři a tažené zejména naprosto skvělým Davidem Thewlisem. Zpočátku to trošku vypadá jako snímek o třídní nespravedlnosti, ale postupem času se příběh proměňuje v zajímavou etickou studii s mnoha nečekanými zvraty a neočekávaným závěrem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tomu poviem prekvapenie. Vôbec som nečakal, že ma to tak chytí. Dejovo síce jednoduchšie, avšak s veľkou dávkou príjemnej tajomnej atmosféry a veľká kopa zvedavých otázok, na ktoré sa postupne nachádzajú odpovede veľmi zaujímavým spôsobom. K celkovej výbornej atmosfére svojou troškou prispel aj D. Thewlis, ktorý svoju rolu tajomného detektíva zvládol brilantne a spôsobom sebe vlastným. Toto bola parketa presne pre neho. 80/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitne zahrané, tak ako to Angličania v týchto prípadoch vždy skvele vedia. Výborné prostredie, herci, atmosféra. Len ten prípad ma až tak neprekvapil. Už sme videli aj lepšie. To tajomno tu nebolo také obrovské, aby diváka pohltilo. Taký priemerný britský Poirot. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Hodně netradiční detektivka, která není tím, čím se zdá být a stojí na výborných (řádně odporných) výkonech Kena Scotta a Mirandy Richardson. D. Thewlis nemá moc co hrát. Čiší z toho divadelnost, ale není to vyloženě na škodu. Asi to není nejgeniálnější počin všech dob, ale svůj účel zabavit na jeden večer to splní - 74 % ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Detektivka ze staré školy, ve které inspektor po většinu stopáže konfrontuje rodinu z vyšších vrstev s příběhem, jenž stojí za sebevraždou mladé dívky. Vlastně nic převratného, ale díky naprosto preciznímu scénáři, výbornému hudebnímu podkladu a takřka dokonalým výkonům všech zúčastněných je An Inspector Calls nevšedním zážitkem. Snad jen to závěrečné sociální moralizování bych dokázal oželet, ale s koncem přišel i překvapivý prvek mysteriózna, takže se ten levicový výlev dal odpustit. 90% ()

Mr. Lobo 

všechny recenze uživatele

Aneb jak se dostávat k filmům přes své oblíbené herce (Davida Thewlise). Morální stránku nechám být, i výpravu a kostýmy, ale spíš něco řeknu k divadelním adaptacím. Je to poznat. Prakticky vždy, když je nějaká adaptace divadelní hry (a hra nevychází ještě před tím z románu, případně jiného média - např. Trainspotting), je to poznat. Velmi brzy. Podle monologů postav a hlavně podle uzavřenosti scén. Ať už to byl Nicholsův film Closer (tam jsem si toho všiml poprvé) přes nedávné filmy Bůh masakru a Jméno. U všech je to poznat hlavně na herectví, na neustálé konforontaci a dialogu (není mnoho divadel, kde by se příliš dlouho nic neřeklo, kde by jen postavy seděly vedle sebe u stolu a každá si četla noviny a nic neříkaly několik minut, případně sledovaly konání bez nějakého zastřešujícího monologického nebo diegetického vysvětlení, tak jako to velice dobře umožňuje právě film) a na jedné místnosti, ze které prakticky není úniku (tady se uniká pouze ála Poeův William Wilson). U všech čtyř snímků (tří výše zmíněných a tohoto) mi to nějakým způsobem vadilo a kazilo zážitek. Divadelní hry patří na divadlo. A ve filmu se ani jako divadelní hry hodnotit nemůžou (máme zde fixovaný pohled kamery) a jako film (alespoň u mě) neobstojí. Takže je vždy hodnotím jako něco mezi; na co se rád znovu podívám pro nějaké scény, pro nějaké herce, pro pěkné dialogy, ale málokdy (prakticky nikdy) si je nepouštím znovu celé. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Pane-JO. Jednoduchá a precizní detektivka, která vlastně není detektivkou, ale něčím mnohem větším. Potěšil i slušný soundtrack a skvělé herecké výkony. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Výborně zahrané komorní dílko s pěknou hudbou. Takové precizní anglické zpracování. Bylo na co koukat a je o čem přemýšlet. Výstižně: Britrik. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Řádně přitažené za vlasy a to konce i jako divadelní hra. Takový Orient Express naruby s až nereálným množstvím protnutí osudů a rádoby mysteryózním ne vše vysvětlujícím koncem. Jako námět dobré, te´d by se toho měl někdo ujmout a udělat z toho skutečně zajímavý film. ()

Reklama

Reklama