Reklama

Reklama

Neptun

  • angličtina Neptune (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Operace Neptun je stylizovaný dokument o prapodivné kauze naší komunistické minulosti. Operace Neptun pojednává o kauze z roku 1964, kdy byly objeveny na dně Čertova jezera na Šumavě výbušniny z druhé světové války. Průzkum jezera byl tehdy dokumentován štábem Československé televize z pořadu Zvědavá kamera. Dokumentaristé měli o něco později v úmyslu natočit pokračování průzkumu v sousedním Černém jezeře. Když se o nálezu výbušnin dozvěděla komunistická Státní bezpečnost, pracovníci z tehdy nově ustaveného dezinformačního oddělení vymysleli temnou konspiraci. V roce 1965 měla podle německé ústavy ve Spolkové republice Německo (NSR) uplynout promlčecí lhůta vůči zločinům spáchaným za druhé světové války. Sovětský svaz a jeho satelity chtěly využít všech možných prostředků k očernění, diskreditaci a označení západního Německa za pokračovatele hitlerovského režimu v československých i světových médiích. Proto předtím, než se štáb Československé televize stihl vrátit k jezerům a natočit pokračování dokumentu, nechali příslušníci StB vyrobit čtyři dřevěné bedny a potopili je na dno jezera, aby je pak prostřednictvím filmových kamer „objevili“. Byl to první případ propagandistického zneužití televize v československých dějinách. StB se pomocí Československé televize a světových sdělovacích prostředků postarala o náležitý rozruch, když prohlásila, že záhadné bedny ukrývají archivy gestapa a další tajné německé dokumenty z druhé světové války. Příběh je rozdělený na dvě části: v první části ve zkratce líčíme rostoucí tíseň a pochybnosti obelhaných protagonistů na břehu jezera a desetidenní čekání na experty, kteří mají bedny vylovit. Vytažením beden z jezerního dna a jejich převozem do Prahy k expertize začíná druhá část příběhu. Zatímco na břehu jezera jsou členové televizního štábu a potápěči nuceni dohrát svoji roli v této frašce pod tlakem, navzdory pochybnostem, ve druhé části se pod tlakem octnou estébáci, protože vypustili do světa z beden ďábla, ale Moskva jim žádného ďábla pořád nedodala, i když to slíbila. Ministr vnitra Lubomír Štrougal, nabrífovaný do všech detailů Operace Neptun, ztrácí nervy. Tento film je specifickým počinem mezi filmem a videoartem. Využívá profesionální štáb, herce a klasické filmové postupy, avšak jinou naraci a také jiný způsob prezentace projektu (prostorová instalace – aktivní zapojení diváka tím, že prochází). (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

sator 

všechny recenze uživatele

Příběh i dokument znám. Němci se s odsouzením válečných zločinců moc nesnažili, pokud tato mystifikace pomohla, stála za to... Reportáže z cyklu Zvědavá kamera použity ve filmu se jmenují „Tajemství Čertova jezera“ a „Archivy z jezera“. Že jednalo mystifikaci se jejich autor Branislav dozvěděl v roce 1980, z knihy špiona Bitmana " Špionážní oprátky", která se objevila v republice jako samizdat. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Parádní mix dokumentu a mystifikace. Kdo zná Babanovy komiksy, nemůže být takovouhle úchylárnou konsternován. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Vizuálně zajímavé a syrově natočené. Obsahově hodně dohnané do absurdna a beroucí známou komunistickou mystifikaci spíš jako kulisu pro avantgardní filmařský projekt. Vyorálek nomenklaturně jedovatej, ostatně jako vždy v podobné roli ... ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že to bude hraný dokument, ale dost jsem se mýlil, tak ať to slouží i jako varování jiným. Nemůžu říct, že bych pochopil, co bylo tím celým zamýšlené a nemůžu ani říct, že bych to ocenil. 30 %. ()

ladanda 

všechny recenze uživatele

Jó, tenkrát to bylo vzrůšo. Jako pamětník těch událostí jsem byl zvědav na tento stylizované dokument. Nic moc. ()

narenta 

všechny recenze uživatele

Já to celé vůbec nepochopil. To je i na filmovou fikci moc. A ten závěr ... Kdo pochopil to podobenství s člověkem 20 let zavřeným v bedně pod vodou? Dloho jsem nedával 2 hvězdy. ()

Reklama

Reklama