Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Recenze (924)

teekanee 

všechny recenze uživatele

Konečně Oscar pro film, který si to opravdu zaslouží. Viggo si v mých očích toho Oscara zasloužil taky, ale co se dá dělat. Největší předností filmu je jeho pohodovost, která vyzařuje zejména z postavy Tonyho. Poselství o tom, že rasismus je velký špatný, je tu udělané s velkou dávkou citu. Chemie mezi oběma představiteli je výborná a všechno má příjemný konec. Co víc může člověk chtít? 85% ()

Hornet.CZ 

všechny recenze uživatele

94% / Velmi jednoduchý a přesto dobře fungující příběh o dvou naprostých protikladech, kterému nechybí humor ani vážnost a mimo trošku slabšího začátku nemám ani co vytknout. ()

Teaser 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film... Dlouho jsem neodcházel z kina tak nadšenej. Vlastně ani doma jsem něco tak krásnýho dlouho neviděl. Nemam proti filmu jedinou výtku. Od začátku až dokonce mě udržoval v pozornosti a nebylo jediný minutu kdy bych si to neužil. V dnešní době jsem dlouho neviděl tak nekorektní humor jako tady. A přitom všechno tak úžasný a vtipný a nádherný. Při pozorování filmu ucítíte snad veškeré emoce. To ani nemluvim o skvěle provedený kameře, scénáři a barvách po celou dobu filmu. Filmová dvojice (ve vedlejší roli naprosto fenomenální Mahershala Ali po boku staršího vypasenějšího a buranštějšího Aragorna) neskutečně fungovala. Vůbec by mi nevadilo, kdybych viděl film hned po skončení znovu. Za mě opravdu zasloužený oscary. Ať se jde Spike Lee bodnout s nějakym BlackKklansmanem a s celym jeho trapnym výstupem proti tomuhle uměleckýmu dílu. ()

BillyGoat 

všechny recenze uživatele

Viggo Mortensen jako Talián? Ani náhodou! říkal jsem si. Bojoval jsem s tím asi pět nebo deset minut než mi došlo, že jsem celou tu dobu Aragornovi záviděl (už od doby kdy mu Arwen z lásky „odevzdala“ svoji nesmrtelnost). Ten chlápek je neuvěřitelnej!!! Když hrál Rusa ve Východních příslibech - jenom jsem koukal, a hlavně poslouchal (to jeho "Rozumiš?" mi v hlavě rezonovalo ještě hodně dlouho). Mortensen byl jako nedožraný, hubatý Italo-Američan absolutně vynikající, když se rozehrál i M. Ali : bylo z toho dokonalé drama/komedie. On je to vlastně starý příběh, když se dva protiklady : voprsklý černoch a strohý, distingovaný běloch stanou velkými přáteli. Doba se ovšem "změnila" a tak je to tady obráceně. Režie je umírněná a zručná - nechává vyniknout herce a jejich um. Nemůžu jinak než plný počet hvězdiček. ()

Tobias_Sin 

všechny recenze uživatele

Když jsem dokoukal trailer, říkal jsem si: to bude po dlouhé době lidský film"! A bylo to tak! Silný rasistický podtón celého filmu, člověka donutí zamyslet se na svým uvažováním, původu lidí obecně, svých předsudcích o lidech obecně. Vynikající komediální drama s citlivými odlehčeními, spoustou fórků a výbornými postavami. ()

BStone 

všechny recenze uživatele

Zábavná road movie napříč USA a skvělými šedesátkami. Doba to jistě byla neradostná a zaprděnost tehdejších lidí je děsivá. Jsem rád, že film je pojatý spíše zábavněji a netlačí zbytečně na pilu. Není to koneckonců dokument. Každopádně je to jízda, kterou si poměrně famózním způsobem bere Viggo pro sebe a na kterém to celé stojí a padá a díky kterému je film tak povedený. 75% ()

eyeskiller 

všechny recenze uživatele

Velmi pekny prijemny film, ktory som si uzil. Nenudil ma ani na 5 minut. Vyborne stvarnenie cisteho chlapskeho kamaratstva a neskutocne dobra chemia medzi dvoma hlavnymi hrdinami. Urcite nie film filmov, ale po nedotknutelnych dalsi film, ktory ma bavil nenasilnou formou a svojou charakterovou prirodzenostou. ()

r3musko 

všechny recenze uživatele

Chápem prečo tento film dostal Oskara. Dotýka sa citlivej americkej témy o černochoch. Američania si navozili otrokov z Afriky a potom s nimi nevedeli vyjsť. Pomaly sa tá situácia utriasla a teraz sme svedkom toho, že už mali aj černošského prezidenta. Nás sa to netýka, ale aj tak je zaujímavé tento film sledovať. Okrem citlivej témy je totiž pútavo natočený. Postavy sa vyvíjajú a dostávajú nový rozmer. Film funguje ako celok, ale jeho krása je v detailoch. ()

somme 

všechny recenze uživatele

Nemuzu rict, ze by u toho clovek brecel smichy. Ale je to usmevny a takovy ten good feeling film. Nic narocneho a presto poucujiciho. ()

SeeSaw 

všechny recenze uživatele

Parádní projížďka po stétech amerického jihu. Místy komická, jindy zase dramatická a občas prostě cute. Za mě je to ideálně vyvážená smršť politických a kulturních referencí z dob, které nám sice nic moc neříkají, ale přesto mají obrovskou výpovědní hodnotu o povaze člověka. Po celou dobu panuje miloučká atmosféra vytvořena krásnou souhrou dvou výtečných hereckých výkonů (nelze upřít prostořekost Vigga připomínající až Joyeho z Přátel) a přirozenými debatami na méně či více zavážná témata ze života. Pět hvězd je pro tuto až netradičně lidskou Oscarovku asi samozřejmností. ()

majorzeman13 

všechny recenze uživatele

Parádní výkon Viggo Mortensen a též Mahershala Ali + inspirováno dle skutečných událostí+ dost dobrá road movie+rasismus,předsudky .....= Povedený filmařský kousek ! ()

Eula 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nadšení ohledně tohoto filmu úplně nesdílím. Na oscarový film roku jsem asi čekala něco víc. Neříkám, že je špatný, to určitě ne - výběr tématu originální (což v poslední době opravdu oceňuji), herecké výkony skvělé. Přirovnala bych to k francouzskému filmu Nedotknutelní (americkou verzi jsem zatím neviděla), ale proti němu tomu "něco" chybí. Ale třeba je to jen můj pocit :) ()

Skroumex 

všechny recenze uživatele

Chytře zhotovený film. Pojednávající o zajímavém příběhu a témata, která zůstávají aktuální pořád a pořád. Není co dodat, byla radost sledovat Mortensena v roli mafiána. ()

jenikok 

všechny recenze uživatele

pro me byl tenhle cernobilej Roadtrip velice prijemny prekvapeni. Obava z dvouhodinove nalejvarny o tom, jak je rasismus zly, zustala nenaplnena, je to predevsim prdel. V KFC tenhle kus nejspis zvedl trzby, ja potom mel chut na smazeny kure jako nikdy, prestoze si uvedomuji, ze vyvoj formatu kureciho stripsu od 60. let po dnesni dobu je dost tragicky pribeh. Castecny souhlas s komentarema, ve finale je to hollywoodska slatanina. Ale pokud mate potrebu silneho divackeho zazitku, nechapu, proc lezete do multikina. Najdete si nejlepe co mozna nejmensi festival nepochopeneho filmu a bezte slintat blahem nad tim, jak dokonale pochytate jemne nuance abstrakce vytvorene nahodnym pospojovanim nesouvisejicich scen. Muzete si o nich pak promluvit s ostatnim jednim neplaticim divakem a spolecne zanadavat na bezduche kulturni barbary, kteri nedorazili, protoze je jim jasne, ze tvurcum proste dosly penize na strih ;) ()

duch9 

všechny recenze uživatele

Film o předsudcích, pokrytectví a odvaze. Perfektně zahraný, s krásnými záběry a hudbou. I když je téma rasismu hodně těžké, tak film je natočen s takovou lehkostí, že vás baví ho sledovat až do konce. ()

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama