Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (924)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych vidět účet za catering, protože co tady Mortensen sežral, to má plejtvák na dva roky. A chtěl bych vidět Zelenou knihu znova poprvé, protože to byl krásný pocit, který za mnou na konci došel. Cítil jsem z toho čistou upřímnost. Buď mi někdo dal jeden z nejhezčích dárků k Vánocům anebo se mnou někdo grandiózně vyjebal. Tak či tak, oboje si zaslouží uznání. (Vancouver, Kanada) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Niekedy mám potrebu vymedziť sa voči niektorým komentárom a nekomentovať priamo film. Takže: toto nemá ani byľku spoločné so Šoférom slečny Daisy. Daisynho šoféra som sa totiž pokúšal pozrieť minimálne 3x a vždy som v dôsledku otravnej nudy do polhodiny rezignoval. Ten film nezaujal, nemá žiadnu šancu na reparát. Užívateľ Maq sa zase vymedzil radikálne a prirovnáva Zelenú knihu k pornu. Tak to pŕŕŕ. Od porna nečaká nik príčetný v prvom rade príbeh, ale sex a sledovanie kopulačných pohybov zdurených pohlavných orgánov. Najlepšie v detailoch a polocelkoch. Tiež nie je pravda, že všetko čo divák Zelenou knihou dostane je vopred dané a očakávané. Veď ak by to tak bolo, neužil by som si príbeh ani jednotlivé, niekoľkokrát skvelé vypointované scény a humor. No a predovšetkým, silné emócie, ktoré film vyvolá. Niekedy mám pocit, že na túto najzákladnejšiu zložku filmového epického diela sa zabúda a hodnotí sa ako nejaký neživotný technický konštrukt. Nuž ale, veď často aj ten vyvolá silné emócie, či nie? Napadá ma v rýchlosti po vygúglení (aby som geograficky príliš neodbehol od lokácií, kde sa film nakrúcal ) napríklad Mercedes-Benz Superdome v New Orleanse. ()

Reklama

Indiana 

všechny recenze uživatele

Skvělá road-movie, která v poslední třetině možná trochu zbytečně moc tlačí na city, ale na kvalitách jí to neubírá. Nenudil jsem se u toho ani chvíli a u některejch scén se i upřímně zasmál. Mahersala Ali toho svýho povýšenýho klavíristu zahrál skvěle a Viggo "Tonydržka" Mortensen je jako vždycky fenomenální. Překvapilo mě i jméno režiséra, od tvůrce komedií typu Blbý a blbější nebo Já, mé druhé já a Irena (byť mám ty snímky moc rád) bych něco takového nečekal. 90% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Od Farrellyho jsem teda čekal rozhodně větší srandu. Tady občas nějakou zábavnou hlášku pronesl Viggo Mortensen a to bylo všechno. Většinu času jsem se u toho spíš nudil. To snad i u Řidiče slečny Daisy jsem se zasmál víc. Jestli se mi něco na filmu opravdu líbilo, tak to byl ten Cadillac. Jinak vánoční konec byl teda kýč jak bič. 40% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Řidič slečny Daisy naruby. Milý, posmutnělě vtipný a nekonfliktní lidsky hřejivý snímek na vážné téma. Akorát neříkající nic, co by ostatní obdobně milé, posmutnělě vtipné a nekonfliktní lidsky hřejivé snímky již dávno neřekly s nemlich stejně milým, posmutnělě vtipným a nekonfliktním lidsky hřejivým gustem. Není to tuctové jen díky fungující dynamice ústředního dua; byť na Mortensena v "echt italském bezmála parodickém módu" si jeden musí značnou chvíli zvykat. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • Když policejní hlídka v dešti zastaví auto s Tonym (Viggo Mortensen) a Donem (Mahershala Ali), má "Lip" Vallelonga okénko stažené dolů. Když ale vystoupí ven na déšť, tak je okénko opět vytažené nahoru (čas 1:25:30). (Záry)
  • Chvíli to vypadalo, že se Zelená kniha nedostane do období ocenění v dobré formě. Viggo Mortensen užil v listopadu na promo turné slovo „negr“ – i když bylo vytrženo z kontextu a herec vlastně mluvil o tom, jak ten výraz nemá rád a v dnešním světě už nemá místo, spustil malou bouři. Nakonec se však jednalo spíš o bouři ve sklenici vody – snímek si došel pro desítky nominací, z nichž spoustu proměnil. (Petr.Kocfeld)
  • V rámci přípravy na roli ve filmu přijal Viggo Mortensen pozvání do rodiny Vallelongových na pravou italskou večeři. Aby nepůsobil nevychovaně, snědl vše, co mu rodina nabídla, jenže za každým talířem následoval další chod. To vše trvalo šest hodin, herec potom nasedl do auta, povolil si pásek, lehl si a hodinu v kuse jen sténal. (raininface)

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama