Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (924)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zelená kniha je super, to musíš vidět říkali přátelé. Vůbec netuše o čem je jsem ji dnes z čista jasna dal. Ano, natočené je to krásně. Je to vlastně roadmovie (a ty já rád) o cestě z New Yorku na rasistický jih šedesátých let (ta já také rád ta léta šedesátá) v nádherném Cadillacu DeVille 1962 s parádním dobovým soundtrackem. Vigga zbožňuji a Aliho už jsem ve filmech také párkrá tviděl a zde také hrál dobře. Ale film mně nezaujal. Když jsem viděl Smažená zelená rajčata, byl jsem nadšen. U Řidiče slečny Daisy a z dalších protirasistických filmů jsem měl radost, že se o tomhle tématu stále točí filmy. Když ve Volání svobody zemřel Steve Biko byl jsem zhrozen, podobně tak v Amistadu když byla lidská ,,zátěž'' v podobě otroků nemilosrdně shozena v řetězech z paluby lodi.... Vždy jsem odsuzoval bezpráví a nikdy mi nevadila jinak zbarvená pleť a nesoudil jsem člověka jen podle ní. Jenže. Poslední dobou je ve filmech přečernochováno. Klidně mi říkejte běloch, taky mne to neuráží, takže si dovolím užívat slovo černoch. Není filmu aby jeden z hrdinů neměl tmavší pleť. Ideálně je tam v nějakém tom teamu zastoupen běloch, černoch, asiat. Prostě každý tam má svého zástupce co kdyby. Samozřejmě tenhle film je o skutečném přátelství, o skutečných lidech z doby kdy to Afroameričané ve Státech a obzvláště na jihu měli těžké a to řada z nich bok po boku s bílými krvácela na bojištích druhé světové či v Koree. Já tenhle film vidím jako kalkul. Teď je po těchto ,,hřejivých'' filmech, poptávka nejen v USA. Já jsem toho prostě už přecpaný. Tuhle ráno pustím ČT před sedmou, tam pořad o Africe od pana Chaloupka s černoušky. Přepnu na jinej kanál a tam kreslená pohádka o dětech, samozřejmě jedno bylo tmavší pleti...V reklamách v Tv už dnes nejsou jen bílí herci... Úplně mně dostalo info o novém Bondovi atd... Ale my nežijeme na rovníku. Perou to do nás horem dolem, jako bychom nevěděli, že jsou na světě i lidé jiných barev pleti. Musíme si zvykat zřejmě na to co přijde. Už mně to prostě otravuje a znechucuje a začíná mně to štvát. A efekt to bude mít za chvilku opačný. Přestanu na takovéhle filmy úplně koukat a kdo ví zda se nakonec z člověka co byl v poho touhle neustálou propagandou nevytvoří rasista. Dávám za 3 sklenky vodky jen za to řemeslné zpracování. * * * ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Rozhodne jeden s Top filmov za rok 2018! Po dlhšom čase súhlasím s akadémiou, pretože cenu za najlepší film si to kludne zaslúži. Príbeh dokáže zaujať diváka, tak aby sa nad nim pozastavil a herecký koncert na čele s vynikajúcim Mortensenom baví v dialógoch po celý čas. Nenudil som sa ani na sekundu. 90% - 5* ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

The Green Book: V Česku to velkej úspěch mít nebude, protože je to o rasismu, takže slušnolidem rupne cévka a polovina recenzentů to označí za kalkul a uslzenou tlačenku. Já to ale naprosto miluju. Není to tak falešně oscarově vyhoněný jako Hidden Figures (už jste zapomněli, co?), naopak to působí upřímně a Viggo s Mahershalou Alim jsou naprostý kamarádi do deště. Parádní vánoční film o překvapivém přátelství, ve kterým se rasismus řeší s lehkostí a bez zbytečných výlevů. 2 hodiny jsem řval jako želva a zajímala by mě statistika cateringu, protože Viggo tu žere víc než Pitt! Dejte tomu prosím všechny Oscary, dík. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Toto je presne film podľa môjho gusta. Smutný aj veselý, o vážnych aj vtipných veciach, dobré dialógy, kvalitné postavy a skvelé herecké výkony. Do toho primiešajte troška fajn retro atmosféry (ktorá ale v skutočnosti nebola vždy fajn, hlavne pre niektoré skupiny ľudí), dobrý soundtrack, vydarenú výpravu a plno silných scén. Občas strihač bol až príliš aktívny (vystrihnutý pokec Tonyho s jeho kamošmi odhovárajúcimi ho od jeho aktuálneho džobu) a niektoré veci zostávajú čudne visieť vo vzduchu (čiže, ak som to správne pochopil, Tony nedostal zaplatené? A kam z deja postupne vymizli jeho bravúrne kulinárske recenzie?). Ale to sú len také drobnosti. Za mňa hore 20 palcov z 23. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Poctivý mainstream drámo, bez jedinýho zaváhání, s nevtíravým poselstvím. Překvapení nula nula nic a vše je samozřejmě politicky opatrně korektní, nicméně vypráví se dynamicky, obrazy jsou krásný a chemie / dialogy / obsazení ústřední dvojky jsou za všech okolností skvělý - dík, užil jsem si to, bavil jsem se. Největším zvratem je tu fakt, že film natočil dosavadní autor pošahaných komedií pochybný kvality... 7/10 ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • Celosvětová premiéra proběhla 11. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Chvíli to vypadalo, že se Zelená kniha nedostane do období ocenění v dobré formě. Viggo Mortensen užil v listopadu na promo turné slovo „negr“ – i když bylo vytrženo z kontextu a herec vlastně mluvil o tom, jak ten výraz nemá rád a v dnešním světě už nemá místo, spustil malou bouři. Nakonec se však jednalo spíš o bouři ve sklenici vody – snímek si došel pro desítky nominací, z nichž spoustu proměnil. (Petr.Kocfeld)
  • Podle Nicka Vallelongy (syna Tonyho a spoluautora scénáře) se vše odehrálo tak, jak je ve filmu zachyceno. Jediný rozdíl spočívá v časovém horizontu, neboť Don Shirley (Mahershala Ali) a Tony Lip (Viggo Mortensen) spolu na šňůře strávili asi rok a půl. (DerfelCadarn)

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama