Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Recenze (923)

POMO 

všechny recenze uživatele

Driving Mr. Mahershala? Škoda, že se Viggo musel utkat s Rami Malekem, kterému to nešlo nedát. Zde se po Eastern Promises opět obdivuhodně vytáhl. Marshmala taky skvělej. Film je ale tuctová hollywoodská šablona, sice s dobrým srdcem a nádherně vyprávěná, ale bez špetky filmařské invence. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Nalézání Lessníka ryloudyt, ovšem s korektním apgrejdem dle nejnovějších sluníčkářských geopolitických trendů. V Nalézání učil velký bílý kulturní Šón driblujícího negra artikulovat a nepolámat moc pastelek při podepisování se. Světopořádek se ovšem za těch 19 let konečně dostal do nedemagogických kolejí multikulti štěstí, od zrušení otroctví se to tu ve skutečnosti začalo hemžit renesančními senegalskými vzdělanci a zanedlouho i 1. Římskokatolická a.s. bude nucena veřejně přiznat, že Ježíš byl jasný Afroizraelita a gej, načež vypukne na trhu barev – laků krize s ebenovou hnědí a fuchsiově růžovou na bederní roušky, protože při tom počtu pohádkových model k přestříkání to Balakryl nebude stíhat vyrábět. A tak nám nyní citlivý čokoládový homointelektuál konečně korektně kultivuje lopatisticky buranskou rasistickou bílou hubu, až jako obvykle převede Mekkárty Zázračného Štefana bez úrazu přes přechod a eben se slonovinou splynou v perfektní harmonii sdružených barev Benetonu. Každopádně, ač kýčovitě vykalkulovanou a s demagogicky prvoplánovým pohádkovým afrorasistickým podtextem, jedná se o veskrze příjemnou a místy i vtipnou záležitost, kde každou další přesně očekávánou rektobolnou scénu vyhlížíte s netrpělivostí otylé hospodyňky, až ji konečně zhasne kontrolka nahřívání na žehličce. Maršmelous Ali definitivně vyvrátil, že si Čokooskara za toporný štěk v Můnlajtu zasloužil jen proto, že překročil povolenou dávku pigmentu po hysterickém ječení xenofobní krávy Džády Pičr Kovářové, a je zde jednoduše naprosto skvělý a xežrání. To naopak mohutně přemejkapovaný a pouťově dobarvený dánský Čaroděj první kategorie, ač jinak velmi solidní herec, s tímhle partem šlápl do hovna, brutálně to nedával, přičemž s přiblblým akcentem, retardovanou gestikulací a urputným přehráváním vypadal, jako by se Funes snažil o Kmotra, a toho mafiánského ranaře spíše parodoval. A to je přitom v Holém údu nativních Italů skoro jako židů. Asi jim v tom ty jejich rasistické odbory zakázaly hrát. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Klasická hladivá oscarovka, která je báječně napsaná, zahraná i odtočená. Hřejivě hollywoodská instant classic. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Až moc vypočítavá a na jistotu vystroužená oscarovka, která si odškrtává pravděpodobné situace, které přijdou a ony opravdu přijdou, včetně toho patetického konce. Ale dialogy mezi Tonym a Shirleyem jsou vtipně napsány, bezva to mezi nima jiskří a občas jsem se ze srdce zasmál. Viggo hraje mýho vrstevníka, furt něco žere jako já, děla se mu pupek jako mě, prostě sympaťák. Oscara bych mu přál, víc než Ramimu „podívejte-jakej-mám-brutální-předkus“ Malekovi, i víc než Alimu, který je pro mě herec jednoho výrazu, sorry jako. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jistě, v mnohém klasický film, kterých už jsme viděli mraky, ale točit by se stejně měly, když se v současnosti ještě pořád spousta lidí chová podle stejných rasistických předsudků, jako před padesáti lety. 70%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já neříkám, že se mě to na konci nedotklo, ale opravdu ne kvůli tomu kdo má jak barevnou držku, ale proto, že jsem z toho cítil ryzí chlapský přátelství a tady já přemýšlím jestli tvůrci, když dělají takový film myslí na nás diváky nebo na akademii. No kluci to zahráli dobře, hlavně Viggo skvělý i když na Ramiho nebo Christiana by to v mých očích nestačilo, uznávám, že výkon super. Jelikož v roce 2018 měl Denzel Washington jen Equalizer 2 a to by i na dnešní USA byla docela divoká nominačka, štěstí se opět usmálo na Mahershala a kdyby dostal plešku měl bych jich víc (obě za vedlejší) než Matt nebo Leo a to by byla docela prdel, protože pro mě je Mahershal jen lepší průměr. Toliko předoscarový rozjímání, který bude za pár hodin jasný, já tentokrát tuto black show vynechám, ale budu držet palce filmu Vice. Zelená knížka má dobrou atmosféru, sympatický herecký výkony, ale krom výše zmíněného mě ještě trošku vadí, že se docela vleče. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Gýč, ale neodolateľný, šikovne hollywoodsky (a oscarovo) vysústružený. Scenár si postupne odškrtáva všetky možné scény, ktoré sa môžu na základe východiskovej situácie stať... a aj tak to celé dokonale funguje. Je to o rasizme, ale bez smoklenia a drásania a predsa dostatočne pod kožu. Samozrejme, všetko stojí na bezchybnej chémii hlavných dvoch hrdinov. Chvíľu mi trvalo, kým som sa naladil na Vigga hrajúceho De Nira v 70. rokoch, ale potom už to šlapalo krásne, Ali tiež skvelý. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl dramatickou komedii z pera amerických autorů, která by měla tak kvalitní herecké výkony (Viggo bomba a Mahershala solidní nadstandard), skvělou až boží atmosféru, pravé chlapské přátelství a vybudovala si ve mně momenty, kdy jsem se kochal herectvím obou pánů a sledoval každý záškub na jejich tváři. I ten totiž dal znát mnoho o dané situaci a vytvořil tak ucelený názor na to, co se v USA v 60. letech dělo. Americký národ je věru absurdní a letošní Oskary to předvedly dvěma filmy - tímto a BlackKklansman. Za mě prostě jednička s hvězdičkou. Jen tak dál! Sebekritika je důležitá a je moc fajn, že se otvírá i ve světě za velkou louží. Navíc jsem moc rád, že ocenění získal za svou práci i Peter Farrelly, protože kdy se Vám naskytne dostat Oskara, když za jiných okolností s bráchou točíte úchylné, ale komerčně zábavné komedie a sem tam si z někoho uděláte legraci a na hereckém pohovoru ukážete pinďoura. Samozřejmě pro odlehčení situace. V celkovém kontextu super a gratuluji. Konečně po hodně dlouhé době Oskara dostal film, kterému jsem to z celého srdce přál. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

9/10. Fenomenální. Po x-letech Oscarovka, která se nesnaží násilně ždímat emoce a nepoukazuje na ubulený sociální přesah, ale místo toho exceluje v bromance dvou aktérů, zábavném scénáři a v parádní feel-good atmosféře. Nehorázná pecka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $23miliónovTržby USA $70,531,786 Tržby Celosvetovo $144,930,049Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ No ako na film roka troška prehnaný úsudok akademikov, však skoro ako vždy. Ale zas snaha o vážnu réžiu skoro zabudnutého Petera Farrellyho sa nedá uprieť. Ústredný herci to tu pekne utiahnú, občas to trocha aj rozhýbu, hlavne Viggo vedie. Čakal som ale lepšie umiestnenie odľahčených scén alebo lepšie povedané ich údernosť. /70%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Neskutečně prostoduchá, plochá storka, kterou před mojí čirou nenávistí, jakou jsem cítil ke kreténské rasové čalamádě The Help, zachraňuje humor a fakt, že je to tak blbý a blbější, že to nemá čím urazit. Ty témata tolerance a přijetí sebe sama valně nedávají smysl, film se jako kovaný midcult všemu jen trochu problematickému vyhýbá obloukem (nebo se na to bezradně dívá jako doktor na pracující bratry a sestry), vždycky si najde způsob, jak před tím ujet. Kdybych si chtěl hrát na Žižeka, tak jsem viděl mimoděčnou tragédii o tom, jak dva lidi napomáhají vytvářet falešnou verzi sebe sama (domněle lepší, přitom totálně vylhanou pro oko toho, kdo se dívá). Farrellyho režie je asi stejně progresivní jako filtr, který používá jeho kameraman, ale jednu věc má bezmála geniální - obsazení. Ty dvě skopový hlavy jsou tak fajn a zrelaxovaný, že je těžký si to aspoň chvílema neužít. Většinu lidí dokážou opít smaženým kuřetem natolik, že si ani nevšimnou, jak dutej paskvil tohle zelený tentononc je. Po přečtení spalte. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Komediálně laděné road movie historií rasové segregace v USA. Etnicky obrácení francouzští Nedotknutelní, jemně aktivistický film z amerického jihu 60. let a v tomto kontextu zcela pochopitelný Oskar... Mimochodem zdaleka nejpovedenější film režiséra Farrellyho, který dosud se svým bratrem točil jen samé přiblblé béčkové komedie... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Řidič slečny Daisy naruby. Milý, posmutnělě vtipný a nekonfliktní lidsky hřejivý snímek na vážné téma. Akorát neříkající nic, co by ostatní obdobně milé, posmutnělě vtipné a nekonfliktní lidsky hřejivé snímky již dávno neřekly s nemlich stejně milým, posmutnělě vtipným a nekonfliktním lidsky hřejivým gustem. Není to tuctové jen díky fungující dynamice ústředního dua; byť na Mortensena v "echt italském bezmála parodickém módu" si jeden musí značnou chvíli zvykat. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Současná společenská objednávka je z toho bohužel cítit až příliš, ale naštěstí je to prostě dobrej film. V průběhu jsem si dělal srandu, že je to typická Oscarovka. Černej pianista a že by třeba mohl bejt ještě teplej....o pár minut později... Nehledě na tyto "povinné" atributy je to prostě fajn lidskej příběh s vynikajícími herci. Viggo Mortensen se sice na Itala vůbec nehodí, ale bavil mě i tak. A to jméno Tony Držka je super. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„OČEKÁVÁTE, ŽE PRO VÁS BUDE PRÁCE PRO ČERNOCHA PROBLEMATICKÁ?...“ /// Italská komunita v N.Y., Bronx, čmoudi a USA šedesátejch let. Teda hlavně „rasistickej“ jih. Tam má totiž namířeno Dr. Don Shirley, na klavírní turné. A bodyguarda mu dělá Tony „Zobano“, obdařenej schopností potírat problémy. Sice čmoudy moc nemusí, ale potřebuje prachy… Ftipnej námět. Vůbec, toho vtipu, na to, jak je to vážný téma, je tady celkem dost. Mezi Mortensenem a Alim chemie funguje parádně, a dialogy mezi „vobyčejným“ Italem a inteligentním černochem vytvářejí podobnou náladu, jako třeba ty v Nedotknutelných, ke kterejm má film pocitově blíž, než k nějakejm Osobním strážcům. Navíc se mi líbí, ta idea, která platila už za Hitlera - chceš se pomstít rasistům? V něčem vynikni! (Taková rada pro cigány…) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy inspirovaný skutečností. 2.) O existenci Zelený knihy jsem neměl tucha. 3.) Thx za titule „tkimitkiy“. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi někdo řekl na začátku roku, že nejlepším filmem bude Road movie Drama s oscarovými základy, tak se mu vysměju, ale klobouk dolů, tohle je filmová síla, vedle které Gump s Shawshankem působí jako studiové béčkové braky. Viggo Mortensen a Mahershala Ali předvádí nadlidské herecké výkony a jejich vzájemná chemie je bezchybná. Film hodně tahá nahoru vkusný a trefný humor, mafianský podtón, silný rasismus tehdejší doby, vypjaté scény a hlavně emoce, kde jsem se přistihl, že brečím snad celé dvě hodiny vkuse a to se mi životě nestalo. Po zhlédnutí jsem okamžitě nabyl pocitu, že film musím vidět ihned znova s každým, kdo je mi blízký a to se mi nestává často. Událost roku a pro mne i možná nejlepší příběhové Drama vůbec. 100% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Toto je presne film podľa môjho gusta. Smutný aj veselý, o vážnych aj vtipných veciach, dobré dialógy, kvalitné postavy a skvelé herecké výkony. Do toho primiešajte troška fajn retro atmosféry (ktorá ale v skutočnosti nebola vždy fajn, hlavne pre niektoré skupiny ľudí), dobrý soundtrack, vydarenú výpravu a plno silných scén. Občas strihač bol až príliš aktívny (vystrihnutý pokec Tonyho s jeho kamošmi odhovárajúcimi ho od jeho aktuálneho džobu) a niektoré veci zostávajú čudne visieť vo vzduchu (čiže, ak som to správne pochopil, Tony nedostal zaplatené? A kam z deja postupne vymizli jeho bravúrne kulinárske recenzie?). Ale to sú len také drobnosti. Za mňa hore 20 palcov z 23. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// HEY, I'm crying HERE! Našlapanější a hodnotnější dialogovku aby dnes člověk pohledal. Viggo a Mahershala si to dávají ve velkým stylu a byť to režijně není kdovíjaká hitparáda, toho Oscara za scénář a film bych tomu dal zfleku hned. Až tak dobrý to je. 9/10 ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Příjemný pohodový film vzbuzující dobrou náladu, který se možná stane pravidelnou součástí televizních Vánoc. Zatím 3.5*. ()

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama