Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (924)

Rominator 

všechny recenze uživatele

Tony "Lip" Vallelonga (Viggo Mortensen) dělá v klubu Copa vyhazovače a šoféra. Klub je však na dva měsíce uzavřen, protože bude procházet renovací a Tony se ocitá bez práce. Dr. Donald Shirley (Mahershala Ali) hledá řidiče pro své osmitýdenní koncertní turné po jižanských státech USA a Lip se ocitá na seznamu kandidátů, ale bude tady menší problém, protože Don je černoch... Příběh, který napsal sám život, svede v roce 1962 dohromady dva muže s naprosto rozdílným pohledem na svět. Oscar je v tomhle případě zasloužený, protože film nabídne skvělé herecké výkony od obou hlavních představitelů. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Skvělá road-movie, která v poslední třetině možná trochu zbytečně moc tlačí na city, ale na kvalitách jí to neubírá. Nenudil jsem se u toho ani chvíli a u některejch scén se i upřímně zasmál. Mahersala Ali toho svýho povýšenýho klavíristu zahrál skvěle a Viggo "Tonydržka" Mortensen je jako vždycky fenomenální. Překvapilo mě i jméno režiséra, od tvůrce komedií typu Blbý a blbější nebo Já, mé druhé já a Irena (byť mám ty snímky moc rád) bych něco takového nečekal. 90% ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tři billboardy letošního roku. Greek Book sice není černou, ale čistou komedií, ale z mého směru je srovnání na místě. Už dlouho jsem se takhle nenasmál a nebyl lapen do příběhu tak silně a vzápětí, jako tady. A když jsem se pak podíval, že režisér oceňované potenciální (a snad nejen to!) oscarovky dříve točil jenom spotřební komedie, jež mám ale vesměs rád, nedávalo mi to moc smysl...načež mi pak došlo, že ten komediální aspekt tam má silný vliv. A krom komedie je to klasický mustr polepšení pitomce/člověka s určitými (rasovými) předsudky, jež známe z těch všech Nedotknutelných a Lepší už to nebude a samozřejmě mnoha dalších. Nic moc objevného, ale natočit to takhle nádherně, pomíjivě a zároveň zábavně chce kumšt. A nezpochybnitelný vliv na úspěch této pecky samozřejmě mají božský Viggo (každý rok by se měl v něčem objevovat, pro dosavadní ignoranty doporučuju Captain Fantastic) a stálice v tomto směru Mahershala Ali, který už má za sebou toliko osobitých rolí, ale v téhle poloze jsem ho ještě neviděl a ty nominace jsou naprosto zasloužené. Kéž by těch zlatých plešounů Zelená kniha pobrala co nejvíce. Totální feel good nářez a bezprizorních 10/10! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Film je to rozhodně pěkný a poutavý, ale že by to bylo nějaká bomba, která by měla dostat Oscara za nejlepší film roku? To bych řekl, že ne. Filmu nechybí silnější momenty, scény, které pobaví, ale neobjeví se nic navíc, co by to vyneslo na maximální hodnocení. Tady už je víceméně jasné, že jednou za 2-3 roky toho Oscara prostě musí dostat film, ve kterém nehrají prim běloši, jinak by to byla přece diskriminace a rasismus! Nová doba. Kdyby byl Freddie Mercury černoch, tak Oscara má možná jiný film. :-) 80% ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

A tak jsem chtěla vidět, co že to za film vyfouklo Oskara mým favoritům. Nebýt toho, asi by mě minul a příští rok už bych si ani nepamatovala, že něco takového někdy natočili. Takže, díky Oskarům! Green book mě bavila od samého začátku do úplného konce. Z velké části kvůli tématu a hercům, a taky kvůli tomu, že mám slabost pro filmy o opravdovém přátelství. A tohle mě dojalo neuvěřitelně moc. Rok 2018 mi přinesl několik velkých filmů, tenhle mezi ně patří taky. Je to krásný, 5* ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • Celosvětová premiéra proběhla 11. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama