Reklama

Reklama

Zatiaľ čo Švédsko čelí záhadnému útoku, Alex je nútený vrátiť sa do svojej rodnej dediny. Tam sa musí zmieriť s otcom i s láskou z mladosti Annou, kým ostatní bojujú o prežitie. Nepredstaviteľné je vzrušujúci triler o tom, ako by obyčajní ľudia ako vy a ja reagovali, keby došlo k najhoršiemu. Komu by sme zavolali? Kam by sme šli? Celovečerný debut skupiny Crazy Pictures je vzrušujúcim príbehom, ktorý dojme i prekvapí. (Film Europe)

(více)

Recenze (51)

POMO 

všechny recenze uživatele

Téměř do poslední chvíle nevíme, co přesně a kým působeno se ve filmu děje. Což s postupně gradující závažností událostí a perfektně realisticky natočenými akčně-katastrofickými scénami, eskaluje napětí a obavy téměř k divákově spadlé sáňce. Zároveň je to promyšlené a detailní, a zároveň v tom dostatečně (ale ne dokonale) funguje citová linka vztahu hlavního hrdiny jak k životní lásce, tak k otci. Moc hezký závěr, berte si z něj, vy náctiletí, ponaučení. A my ostatní buďme v pozoru, tohle je nejrealističtější filmové zobrazení podobné hrozby, jak by mohla proběhnout v dnešní době. [Sitges FF] ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Ojojoj! Když někdo náhodou zdejším satanžel většinovým, mentálně atrofovaným a neurovegetativně tolik komplikovaným homixovým funouškům vykloubí film z žánrových ramen, je zle. Tudíž toto chytře bizarní pyré, a chytře bizarním myslím přesný opak té právě tolik protěžované a přeceňované odporné, hloupé a perverzně přiteplené lysohlávkové smaženice Vybliju všechno, všude a najednou, končí v nezaslouženě v modrých číslech a LIVINGDEADKOVI dokonce zjevně způsobilo zánět plovacích blan. A ono asi není divu, když s palcem zabořeným v rozštěpu a s intelektuální výbavou na úrovni bakterie tetanu jdete do anotačně proklamovaného akčně - katastrofického napínače, a první hodinu musíte čumět na psychotýrání slizkého švédského retarda jeho zmrdce despotickým otcem. Psychotýrání sice parádní a dramaticky i odborně namakané, ale když já předtím přeslabikoval AK-ČŇÝ, na což jsem vyplýtval veškerou svoji míšní kapacitu, tak chci, kurva, AK-ČŇÝ, bo jinak jsem si místo toho mohl pustil třeba kovadlinu na nohu, nebo tak… A když na to AK-ČŇÝ ve druhé polovině přece jen dojde, a je to s minimálními prostředky AK-ČŇÝ opět skvělé, tísnivé a strhující, mám hlavu už tak hluboko zaraženou v prdeli, že vidím jen tmu. Opravdu svěží a příjemně divně originální kousek, který je nyní i docela aktuální, když už v roce 2018 hezky pranýřovitě predickoval, co by se dělo ve Švédsku, kdyby se car Vladimír vydal na sever místo na západ. Švédové by prostě okamžitě upadli do sluníčkového neomarxistického šoku, benevolentně lomili rukama, bezradně, avšak tolerantně! naráželi do nábytku z IKEA, polemizovali by, jestli si tu jejich rodnou hroudu ti Rusáci přeci jen náhodou nezaslouží, a pasivně levicově lkali, přičemž vlast by se vydala bránit pouze hrstka společensky vyšinutých, civilizačně nezhýčkaných nebolševických anomálií, autistů, zmrdů a jiných „charakterových hovad“. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Těžko se to hodnotí, trochu nešťastné a nesourodé spojení rodinného / partnerského dramatu (který mne příliš nebavil) a katastrofického / válečného filmu (který mne naopak bavil dost). Navíc hlavní hrdina Alex byl opravdu nevšedně nesympatický a necharismatický, takže jsem k němu cestu hledal opravdu těžko. Geopoliticky je to ovšem naprosto mrazivé a reálné mene tekel! ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Hlavní postavu - syna, hrál tak odporný herec, že kdybych byl jeho fotr, mlátil bych ho po ksichtu hlava nehlava! Na ten hnusný rypák se nedalo dívat. Co se týče filmu, prý katastrofický žánr! HOVNO! Katastrofických efektů nebylo ve filmu ani sekunda. Ale je možné, že brali jako KATASTROFU, natočení takového filmu! Je to hnusné drama o přepracovaném fotrovi, staré krávě, která sedí celý den doma a kouká na TV a hnusném synovi, který snad vypadl z nějakého obludária! Pak se mihne pár "rádoby" prý akčních scén o napadení Švédska! Trapné, nudné, zoufalé - prostě MEGASRAČKA ROKU! 💩💩💩💩💩 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Švédové natočili solidní směsici žánrů a nebýt první pomalé půlky, je to pecka jak sviň. Prvních čtyřicet minut je opravdu úmorně pomalých a myslím si, že pár diváků film i vzdají, jsou zde i dost nesympatické postavy, takže se na to kouká trošku zvláštně, ale potom jako by se změnil režisér a dějí se hodně šokující a oku lahodící věci míchající Katastrofický žánr s Thrillerem a Mysterióznem. Švédové natočili opravdu odvážný kousek, kde se dějí nepříjemné věci, ale příčinu hrozby neprozrazují,čímž jsou originální, ale posledním záběrem imho riskují globální světovou válku. Každopádně vizuálně je film natočen velmi schopně, hudba připomíná Hanse Zimmera, Akce je podána velmi realisticky a je jí nečekaně dost ( Mrtví ptáci padající z oblohy, četné bouračky, padající vrtulníky, likvidace v elektrárně s jedním velmi solidním fightem a drsné velkolepé finále) je to i hezky napínavé a funguje atmosféra, která těží z divákovy nejistoty, takže prvků na chválení je zde opravdu mnoho, jen škoda té první půlky, která lehce kazí dojem. Přesto obdivuhodný počin. 75% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Až na tři čtyři wtf momenty spojené s činností Alexova otce, který by klidně mohl být angažován v hollywoodském akčním velkofilmu (dvacet takových by patrně ušetřilo práci švédské armádě a zahraniční invazi zastavilo samo), po zralé úvaze hodnotím snímek vysoko. Má nepopiratelnou atmosféru, pracuje s reálným scénářem vzniku válečného konfliktu v evropském prostoru 21. století a nemá ošizenou výpravu. Rafinovaně dávkuje informace, od popisu všední práce a lidských vztahů přes znepokojivé náznaky neznámé hrozby, aby posléze přešel v hektický boj o život. Disponuje i kvalitní kamerou, sugestivní temnou zvukovou stopou, režisér ví, co chce a jak toho dosáhnout. Pravda, otec je paranoidní magor (film konec konců dokazuje, že když jste paranoidní, rozhodně to neznamená, že po vás nejdou) a syn zakomplexovaný introvert, ale na první pohled těžko akceptovatelné hlavní postavy mi nepřekáží. Mainstreamová komerční filmařina by pochopitelně pracovala s hrdiny, které si snadno ztotožníte a zamilujete, ale tato sázka na outsidery jen vedle odvážného námětu zvýrazňuje netuctovost a nepředvídatelnost Danellova snímku. Mám přece jen připomínku k závěru filmu. Světová kinematografie obvykle řeší podobné simulace střetů ve stylu: v pátek nás napadli a dostali jsme nakládačku, v sobotu jsme odvrátili úder a splatili ztráty i s úroky, abychom v neděli chvatně zapojili elektřinu, obnovili televizní vysílání a večer usedli ke sledování oblíbené telenovely. Tady by to ale nefungovalo a znamenalo by to jen začátek velmi temného krvavého období. Celkový dojem: 85 %. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Severská podivnost, kde táta je magor a syn mešuge. Jak se asi má člověk s postavami ztotožnit, když jsou to naprostí blbci? A jakmile dojde k útoku, tak postavy rozhodně na své problémy nezapomínají. Ba naopak, konflikty se ještě zostřují. Dvě hvězdy za slušný vizuál, dobrou hudbu a pár scén, mezi nimiž vyzdvihnu karambol na mostě, pády vrtulníků a mlhu s deštěm. Jinak ztráta času. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Věrohodná a mrazivá ukázka toho, jak by asi mohlo probíhat spiknutí a napadení národa (nechci prozradit kým a proč) s kvalitním napětím, solidními efekty a dostatečně funkční dramatickou linkou o rozvrácené rodině. Mírně mě rozptyloval snad jen fakt, že ve chvílích, kdy by postavy měly držet nejvíc pohromadě, na sebe stále vytahují letité křivdy a rodinná traumata, čímž neustále sabotují potřebnou spolupráci a hází si klacky pod nohy - no možná je to metafora toho, že Švédi v době krize neumí držet pohromadě, možná. V každém případě je The Unthinkable solidně mrazivá a nápaditá podívaná bez jednoznačných hrdinů a poražených, ale za to s jednoznačným politickým poselstvím. [Sitges 2018] ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Rusáci - hnusáci". Nejen mráz, ale i déšť přichází z Kremlu. Pětihvězdičková, nejrealističtější chaotická apokalypsa, jakou jsem kdy viděl, smekám. Tím ovšem vystavuji svou pleš kontaminovanému dešti, sbohem má paměti a zdravý rozume... Všudypřítomný strach z neznámého ohrožení plus polojasno, místy nejasno, zejména když deštivo, to vše действительно хорошо. Bohužel, mezi všemi postavami ani jedna alespoň trochu sympatická, o kterou bych se mohl bát. Samej studenej nordickej čumák a kyselé, depresivní ksichty, nudné maso z nuceného výseku. A co hůř, realisticky vykreslená apokalypsa zde hrála jen druhé housle. Oprava, až třetí housle, za kytarou, klavírem a za (ne)řešenými rodinnými problémy. Škoda. Proto jen za čtyři. Edit 2022: Rusáci - hnusáci! Bohužel potvrzeno. Po druhém zhlédnutí mráz z Kremlu běží po celém těle. A za tu přesnou předpověď zvyšuji hodnocení na maximum. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Film ma bavil od samotného začiatku až po jeho koniec. A keby celá tá príčina zostala neobjasnená, šiel by som s hodnotením na plný počet. Ja tieto filmy s nádychom blížiacej sa apokalypsy mám totiž veľmi rád. Jediné, čo mi dosť vadilo, bolo chovanie sa hlavných hrdinov- otca a syna. Občas som fakt nevedel, ktorý z nich je väčší chuj! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Působivě natočený nízkorozpočtový katastrofický epicky vyprávěný mysteriózní thriller se silným emocionálním nábojem. Občas až surreální. Přesvědčivé , krásně pomatené postavy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Naprosto nesympatické postavy mne u filmu neudrží přes dvě hodiny, když se v něm většinou prd děje. Všichni mi přijdou, že se tady chovají jako pomatení, především otec (ani to není pořádně vysvětleno, prostě ber to diváku tak, jak ti to předkládáme a kochej se rádoby realistickou kamerou) a celkově jde vlastně hlavně o vztah Alexe a Anny, jakoby i hudbu, teprve po velmi dlouhé době se začne něco dít, ale je mi to tak nějak jedno. Že by zemi napadli Arabáči, to je hned smeteno ze stolu, a posledním záběrem na Putina je jasno. Takže jestli jsem to dobře pochopil, to Putin, ne hordy imigrantů, napadl Švédsko, kvůli nerostným zdrojům. Ahá. dobrá agitka. Proč tam ale musel kluk chtít kytaru a otec ji roztřískat atd., to fakt netuším. Fakt si myslím, že i když je někdo tak trochu magor, ve chvíli ohrožení se bude chovat jinak. Jenže tady se fakt jako magoři chovali úplně všichni a furt. A jestli je takové jednání skutečně obvyklý standard Švédů, tak Pán Bůh s námi a zlý pryč. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jestli si Švédové za něco zaslouží pochvalu, tak jsou to efektní bouračky aut či vrtulníků a jistá měřítka snesou i nějaké ty přestřelky. Jenže všechno ostatní je špatně. Záměr přiblížit diváka co nejvíc postavám a nechávat ho společně s nimi v nevědomosti tady jistě vyšel, ale mě to občas strašně štvalo. Alespoň nějakou nápovědu bych uvítal. Nepovedly se ani osobní linky hlavního hrdiny. Pokud by se jednalo o rodinné a partnerské drama s katastrofou v pozadí, tak by to bylo OK, ale to by obě linie musely dostat větší prostor. No a nakonec mi lezl na nervy i Nordenrot v titulní roli, který buď čuměl jak vyoraná myš, nebo se tvářil jak kdyby mu uletěly včely. Zklamání. 30% ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Tohle je neskutečně podhodnocenej film. Není to asi nic pro průměrnýho diváka, ale kdo zná severský filmy, tuší čeho se mu dostane. Poctivý švédský psycho, který kombinuje prvky rodinnýho a vztahovýho melodramatu s katastroficko-válečným filmem z pohledu jednotlivých postav. Stejně jako hrdinové příběhu, tak divák celej film netuší která bije. Tady platí, že čím míň člověk o filmu ví, tím víc si ho užije. Což znamená nečíst nic na csfd, kde jsou spoilery už v obsahu filmu. Výborná melancholická hudba, super herci (hlavní hrdina je neskutečně charismatickej rypák), nápaditá a hravá kamera a výborná akce. Jsem nadšen. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zvláštní komglomerát. V podstatě se od samého začátku nacházíme ve světě rozkladu, jehož středem je dezorientovaný mladík Alex, který řeší své libidinózní a oidipovské problémy pozdě a špatně. (Vlastně ještě hůř než antický Oidipus, který nevěděl, proti komu bojuje.) Je rozhodnuto ještě dříve než (jak zpívá Bob Dylan) a hard rain's gonna fall. Jako by se postupně zhmotňovala a zhutňovala paranoia, jíž jsou všichni aktéři více či méně postiženi. Crazy Pictures se tu mohli projevit bez zábran, a také to udělali. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Průměrnej filmek ze severu,kterej potvrdil,že na týhle části Evropy se točej nejdeštivější filmy vůbec.Sledovatelný naprosto v pohodě,utíká to dost slušně.60%. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Tak takhle otevřenou kritiku jsem tedy nečekal. Je vidět, že autoři mají kurevské koule, protože pustit do světa něco takového určitě chtělo hodně odvahy. Příběh jako takový je velmi, velmi nepříjemný a ukazuje, jak snadno by se dal zlikvidovat celý stát, aniž by kdokoli stačil zasáhnout. Kdo chce v klidu spát, neměl by na to koukat. 90% ()

fugazi 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas se prostě objeví dokonalej film, kterej dokáže prolínat všechny žánry, mísit ultimátní akci s romancí a do toho vyprávět příběh, kterej dává smysl. Letos se to povedlo ve Švédsku. Den blomstertid nu kommer je audiovizuální karneval, na kterej jsou všechny plátna kin malý. Intro napřed krásně načrtne hlavní postavy a vysvětlí jejich vztahy, abyste jim mohli fandit, až to bude třeba. A jakmile na to přijde, člověk je přilepenej k obrazovce a nestíhá, co se před nim děje. Tohle je soubor eye candy atrakcí, který přicházej každých pět minut a všechny téměř vyrážeji dech. Už dlouho jsem nezažil, abych si po skončení filmu pamatoval úplně všechny akční scény a chtěl je vidět znova. Jednozáběrová scéna na mostě, pády helikoptér, rvačka v elektrárně, finále v dešti. Všechno drží pohromadě zatraceně pevná režisérská ruka a nikdy nedojde na žádný přehnaný klišé nebo patos. Když se tady umírá, tak totálně nečekaně, nekompromisně a krvavě. A aby toho nebylo málo, má to asi nejlepší letošní soundtrack. Jako když smícháte Zimmerovo Interstellar a přidáte trochu Sigur Rós ... 10/10 ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Film doplácí na první třetinu, která se táhne a v podstatě je rodinným dramatem, které od filmu nečekáte. Akční a katastrofické scény jsou vsak velmi realistické a až excelentní. A finální hrozba, byť trochu přitažená za vlasy, de facto velmi dobře znázorňuje a správně upozorňuje, proti komu politicky stojíme a kam by to v nejhorších scénářích mohlo zajít. Nebýt startu a zvláštně propojených světů dramatu a akce, Den Blomstertid by byla pecka. ()

Reklama

Reklama