Reklama

Reklama

Robert Vano - Příběh člověka

  • angličtina Robert Vano: The Story of a Man (více)
Trailer

Obsahy(1)

Robert Vano udělal jako nezkušený osmnáctiletý mladíček odvážné věci, které by si dovolil jen málokterý ostřílený chlap, přesto není hrdina. Dotýkal se nejslavnějších mužů i nejkrásnějších žen světa, potkal největší ikony světového showbusinessu, přesto se se nedá považovat za světově slavného člověka. Vydělával tisíce dolarů denně, a přesto nikdy nezbohatl. To málo, co si plánoval, mu nikdy nevyšlo a na to mnohé, co se mu podařilo, ani nepomyslel, natož aby si to plánoval. Odešel z tehdejšího Československa, aby se zbavil života pod bičem totalitního otrokáře a na místo toho se stal na chvíli dobrovolným, ale trochu nechtěným otrokem amerického snu. Chtěl uznání, ale v Americe měl zatím “jen” úspěch. Pro uznání šel dále světa kraj, ale ani Itálie, Španělsko, Německo či Francie mu ho nenabídla. A když už o to nestál, tak se mu nakonec uznání, úspěchu a velké mediální pozornosti dostalo po návratu do jeho rodné vlasti, ale už jako prošedivělému charismatickému pánovi s americkým pasem, přičemž ta “vlast” už byla poloviční. Svůj život si nepředstavoval jinak, protože neměl na začátku své cesty vlastně představu žádnou. Jediné co věděl je, že musí utéct ze svého rodného hnízda, že se musí vzdát smečky a jako černý vlk běžet tak rychle, jak jen se dá a pokud možno tak daleko, kam až se dá. Věřil, že na konci té cesty bude ráj, slunce a palmy a nekončící zábava. Namísto ráje, se ale brzy dostavil “trnitý háj” drogové závislosti vzniklé z nepřipravenosti na přísun peněz a povrchního obdivu. Háj plný roští, bodlin a uvadlých květin. Opravdový ráj se možná nacházel někde kousek za tímto hájem, ten bylo třeba ale nejprve pokosit a prosekat se na druhou stranu. To však zabralo chvilku času, respektive celých 15 let. Stres, který je všudypřítomný jakémukoli úspěchu byl pro něj celý život naprosto nepřijatelný a jeho povaha citlivého a zranitelného gaye ho nebyla schopna přijímat bez následné reakce. Přesto, že v mnohém byl první a ostatní ho jen slepě následovali či kopírovali, nakonec to často nebyl on, kdo slíznul smetánku a finanční úspěch. I přes to došel tam, kam došel, dál než jeho předci, dál než jeho kamarádi z dětství, ze školy, z rodného města a možná i dál než mnozí významní rodáci jeho rodné vlasti. Za svou životní cestu nenasbíral moudra na několik knih, aby je pak rozdával jako mnozí úspěšní rodáci, kteří opustili svou “vlast”, ale naučil se jen několik málo pouček a zásad, které ho pak provázely celý život a kterým nakonec vděčí za přežití. Paradoxně by se však vešly na jednu stránku malého kapesního zápisníku. Robert Vano, nebyl nikdy typ klasického hrdiny, neustále utíkal před problémy, ale provázelo ho neuvěřitelné štěstí, neboť si pokaždé naběhl do lepší a výhodnější situace. Tak to šlo celý život, až si nakonec doběhl pro úspěch! A na sklonku sedmdesátky i pro značné společenské uznání fotografa, umělce, celebrity a také pro nálepku nejznámější a nejvlivnější ikony homosexuální komunity, aniž by o to kdykoli stál.

Dokumentární film Robert Vano – Příběh člověka, zcela vybočuje z kategorie životopisných dokumentů o významných osobnostech naší doby, neboť jeho přístup k životu nebyl nikdy řízen ocelovou vůlí a odhodláním, jak jsme u významných lidí zvyklí. Divák se tedy potkává s někým, s kým se může ztotožnit daleko snadněji ve vztahu k vlastnímu životu, než by to mohlo být u častých biografií významných osobností. (ZIPOFILM)

(více)

Recenze (18)

zette 

všechny recenze uživatele

Ja se zpracovanim dokumentu nemel zadny problem. Rada informaci a postrehu primo od umelce. Vana radu let vnimam jako kreativniho a sympatickeho cloveka, ktery nema nouzi o barvity zivot a takovy film si zaslouzil. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Víc než jen fotka, záběrová póza na sošně stavěného Apollóna. Jím vane nespoutaný rozptyl rozkošného "básníka," v dobrém světle i bohémských mžitkách. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Příšerný vypravěč deklasuje dokument o třídu níž. Věci by prospělo, kdyby mluvil pouze aktér sám, bez vysvětlování vypravěče, které znělo jako z pořadu Prásk. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

O5 nám představují exota. To se mám poučit, závidět či co? Nepřekvapil mě výrok z Ameriky: „Doteď jsem nikdy nepracoval“. Do Ameriky věru báječný předpoklad. Budu se muset nad sebou zamyslet, zda jako heteráč, makáč a nefeťák nejsem nějak divný… ()

theSaint 

všechny recenze uživatele

Netuším koho napadlo vložit hlas vypravěče, ale rušil plynulost a feeling celého dokumentu, dost mě iritoval. Robert Vano je jistě velká postava našeho uměleckého světa a zajímavá osobnost, která toho hodně prožila- zasloužil by o něco lepší zpracování. Druhá polovina to zvedla. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Ano. Člověčí příběh o člověku, který se odvážně pustil do útěku z Československa, o jeho strastiplných začátcích, nadání, invenci, životu v luxusu, nesmyslnému rozhazování peněz a feťáctví, aby nakonec skončil tam, kde je nyní ... Dokument je pro mě lehce nadprůměrný a vypravěč mi nevadil ... 8677 ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Tento pán si prešiel v živote všeličím a napriek tomu ostal nohami na zemi. Aspoň podľa filmu. Nechýba mu vtip a nadhľad. preto celý dokument na mňa pôsobil upokojujúco napriek opačnej orientácii hlavného predstaviteľa.. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Ďalšia snaha zviditeľniť odpad, ktorý musí utekať za hranice, lebo je z neho feťák. Takýto skrachovaný chuj sa vráti, ako hrdina a rozpráva, ako bol diskriminovaný, ako dramaticky utekal z krajiny a ako tvrdo bojoval v USA pre svoju budúcnosť. Možno keby takýto umelec požiadal, krajina by ho veľmi radi pustila. Toto by ale bolo pre druhú stranu podozrivé a vrátili by ho späť. Ako utečenec pôsobil pre západ iným dojmom. Toto trápne, otrepané a stupídne vyznanie položiť na plátno je len odvar zúfalstva, nemohúcnosti a úpadku českej filmovej dokumentaristiky. Česť nejakej tej výnimky. Tu až bolí rozum nad tým čo tu vyprodukovali. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Pan Vano je super frajer a jeden z mála lidí co si zaslouží takový film... Klobouk dolu před tím co vše zažil, udělal a hlavně nad tím, že to přežil... ()

Filmslover14 

všechny recenze uživatele

Robert Vano je neuvěřitelný. Škoda, že svůj příběh z větší části neodvyprávěl sám, protože vypravěč, zvláště v první části, působí velmi rušivě. Obsah je na pět hvězdiček, forma bohužel pokulhává. P.S. Vřele doporučuji rozhovor Emmy Smetany na DVTV. ()

Save77 

všechny recenze uživatele

Nebýt rušivého vypravěče Filipa Jančíka, dala bych 4*. Toto Adolf Zika opravdu nevychytal. Je možné, že Robert Vano nerad mluví, nechtěl se k některým věcem vyjadřovat, nebo režisér chtěl urychlit sled událostí. Dokument Jan Saudek-V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu, se mi líbil více. Byl i lépe zpracován. Každopádně Robert Vano je velký umělec, citlivý a křehký člověk. Dle mého názoru introvert a natáčení mu muselo dát zabrat. Jsem ráda, že máme tak skvělého fotografa. Bohém par excellence. ()

Reklama

Reklama