Reklama

Reklama

Durch die Wand

  • USA The Dawn Wall (více)

Obsahy(1)

V lednu 2015 američtí lezci Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson zaujali celý svět svou snahou vylézt cestu Dawn Wall, zdánlivě nelezitelnou kilometrovou stěnu v národním parku yosemity v Kalifornii. Dvojice žila v této vertikální stěně celé týdny a budila tím obrovskou pozornost světových médií. Pro Tommyho Caldwella byla však Down Wall více než lezení. Bylo to jakési logické vyústění jeho životní cesty definované překonávání překážek. Ve věku 22 let ho v Kirgizsku zajali povstalci a drželi jako rukojmí. Krátce na to přišel při nehodě o ukazováček. Když se mu rozpadlo manželství, snažil se utéct před bolestí tak, že si dal vysoký cíl – vylézt volně Down Wall. Byla to tenká hranice mezi odhodláním a posedlostí. Caldwell a jeho partner Jorgeson strávili šest let starostlivým vymýšlením a nacvičováním cesty. Při závěrečném pokusu, když je pozoroval celý svět, se Caldwell střetl s okamžikem pravdy. Má opustit svého partnera a konečně si splnit svůj největší sen, nebo riskovat svůj vlastní úspěch v zájmu jejich přátelství? (Mezinárodní horolezecký f. festival Teplice n. Met.)

(více)

Recenze (28)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

I když v tomhle příběhu ze skalní stěny jde víc o limity lidských fyzických i psychických sil než o holý život jako v příběhu Alexe Honnolda (Free Solo), je jeho obsah neméně strhující a z jistého úhlu pohledu i divácky atraktivnější. Příběh o touze, utrpení, přátelství, vášni až posedlosti, překážkách a konečném vítězství, příběh toho druhu, z jakých v Hollywoodu vznikají středoproudové slzopudné velkofilmy. A já, misantrop a introvert par excellence musím připustit, že lidsky mi je citlivý srdcař Caldwell bližší, než schizoidně odtažitý sfingovitý Honnold, i když Honnoldův výkon na El Capu obdivuju mnohem víc. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Příběh o páru s extrémní potřebou vzrušení. Představte si, že by se ten típek snažil chodit s holkou, která ráda cvičí jógu a opačně. Zdá se že příhoda s rebely v Kyrgystánu a ztráta prstu ho spíš nakopla energií dopředu. Ale výstup na El Capitan v roce či 2002, kterému je věnováno tolik filmového času je zastaralý a hlavně na dokument je to příliš dlouhé. Další příběh je od 2008-2009 a dojde i na skoky ve stěně. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o lezení jsou pro mě vždycky takovým silným motivačním kurzem, který mi ukáže, čeho všeho jsou lidé schopni, co dokážou pro své sny obětovat, co překonat. Dawn Wall tohle splňuje v každém svém okamžiku a nabízí silný příběh, úchvatné výkony, ale i silné lidské emoce. Skvěle natočené, s funkční dramatickou strukturou, v samém závěru pak mimořádně dojemně vygradované. O fous lepší než Free Solo, kde namísto empatie a přátelství hraje prim nebezpečí a hazardování. 9/10 ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Viděno na Mountain Film Festivalu v Grazu. Souhlas, film je lepší než známější a oslavovanější Free Solo. Doporučuju všem, i těm, koho lezení vůbec nezajímá. Je to fascinující podívaná. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy se mi nestalo, že by se mi u dokumentu zpotily ruce. Emocionální a fyzicky vlastně trochu nepříjemná podívaná na dva bláznivý týpky na ploché stěně. Speciální kudos patří nejvíc badass kameramanovi ever, který tam byl s nimi a v bizarních detailech natáčel tohle šílenství. ()

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson jsou machři každým coulem a tento dokumentární snímek je parádní. Poutavý i pro nelezce a životní příběhy a rozkouskované sekce lezecké a životní nejsou rušivé, jak je to běžný. K The Dawn Wall jsem se dostal až po velmi proslaveném Free Solo Alexe Honnolda a neubráním se tedy ani srovnání, že The Dawn Wall je opravdu mnohem lepší, než narcistický pohled do Alexovy duše. Oba filmy jsou ovšem silně motivační záležitostí. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Příběh, který by fungoval i jako fikce, to že jde o skutečné zážitky a výkony je prostě neuvěřitelné. Neméně dechberoucí je i to, že vše na 100% klaplo i dokumentárně a celý snímek nešlo snad zpracovat lépe. Klobouk dolů. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Lepší příběh než Free Solo, ale ne tak strhující film. Přiznám se, že technické lezení mi nepřidá tak zajímavé, jako to u něhož se horolezci nemůžou sebrat a odejít domů, protože jim jde opravdu o život. Což ovšem výkon obou nijak neumenšuje. Já bych nevydržel ani bivakovat v zavěšeném stanu, natož lézt na tu kolmou skálu. ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Inspirativní příběh jedinečného člověka (a dalších), kterého v pronásledování svých snů nezastaví asi už vůbec nic. Atraktivně nasnímané a sestříhané, plné napětí a silných emocí. Jeden z nejlepších dokumentárních filmů za poslední roky. Možná někoho i zvedne z gauče. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Tommy je fakt frajer, že na něj s tou patnáctkou počkal. Lezeckej výkon od obou nepopsatelnej, budu na něj myslet, až zase polezu na zdi horkotěžko ňákou pětku (update: už lezu šestky). Z doku hlediska parádní, mam to rád pojatý takhle přehledně. A ten jeho lidskej příběh je taky reskepta. (90%) ()

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

Spousta lidí tu film označuje za lepší než Free Solo. No možná o facku, ale myslím, že hlavní motivací je zde to, že Tommy (ve Free Solo se mimochdem objevuje taky) je víc lidský než Alex, který v jeho dokumentu působí tak nějak víc chladně a roboticky. Tommy je kluk se kterým se lidi více ztotožňí a co si budem - jeho životní příběh má o něco více vypravěčsky zajímavých momentů. Už jen samotný důvod, proč se do zdolávání stěny pustí, totiž zlomené srdce, je jako z Holywoodu. Naprosto nejsilnější moment filmu není okamžik vítězství a zdolání stěny, ale uvědomění si hlavního hrdiny, že vylézt sám pro něj prostě nemá smysl a rozhodne se počkat na kamaráda. Tam jsem byl i já dost naměkko. Takže tady je to úžas nad veskrze lidským příběhem s horolezeckou tématikou, u Free Solo je to hlavně o samotné fascinaci, jak vůbec někdo něco takového může podniknout. Co se týče řemeslné kvality a práce s kamerou, tam u mě vítězí spíš Free Solo. Každopádně neodvažuji se soudit který z nich je lepší ale oba dva 100% stojí za shlédnutí! ()

Matixed 

všechny recenze uživatele

Motivační myšlenka o tom, že "Co tě nezabije, to tě posílí." tak dobrá, že ji mají jen ty nejlepší filmy. Tato je ale ještě k tomu trochu zvláštní. Je totiž ze skutečného světa a nenapsal jí žádný scénárista. Společně s charakterem Tommyho tvoří skvělou kombinaci. Zdaleka nemusíte rozumět lezení, abyste si snímek užili. Pokud rozumíte, tak je to ještě jedno malé plus. Záběry jsou dechberoucí, zvraty s vámi zamávají, děj jen těžko uvěřitelný. ()

oasismanik 

všechny recenze uživatele

Samozrejme veľmi inšpiratívne a určite si neraz v duchu poviete "tým dvom musí načisto jebať". Je to slušne zostrihané, ale nie je to až tak záživné ako by ste čakali, hlavne vzhľadom na hodnotenia. Čakal som nejakú absolútnu pecku, dostal som celkom priemerný dokument o odhodlaní a priatelstve. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Príbeh je inšpiratívny, prišlo mi to trochu zaujímavejšie ako Free Solo. Rozhodne by som tento film zaradil k tým lepším čo sa týka horolezectva. Ale z môjho subjektivného pohľadu po vzhliadnutí xy filmov podobného žánru, ma akosi tieto americké lezecké steny už nevedia natoľko zaujať. Začínam mam pocit, že je to stále o tom istom, len s inými bláznami. Samozrejme športové výkony opäť neskutočné. ()

Reklama

Reklama