Reklama

Reklama

Pět nocí u Freddyho

  • USA Five Nights at Freddy's (více)
Trailer 4

V kůži Mika (Josh Hutcherson), hlavního hrdiny Pěti nocí u Freddyho, byste určitě být nechtěli. Sám pečuje o desetiletou sestru Abby a dosud se nevyrovnal s neobjasněným zmizením dalšího sourozence před více než deseti lety. Čerstvě bez práce a s perspektivou, že přijde o Abbyino opatrovnictví, přijme práci nočního hlídače v uzavřené pizzerii Freddyho Fazbeara. Na první pohled se to může zdát jako pohodová a nenáročná práce, jenže Mike záhy zjistí, že Freddyho restaurace skrývá četná překvapení a že většina z nich není ani trochu příjemná. Nevysvětlitelné události, do nichž se Mike zaplétá čím dál víc, ho postupně zavedou situace, která připomíná tu nejděsivější noční můru, jakou si můžete představit. Zdánlivě nudná šichta se tak mění v boj o život, ve kterém soupeř nehraje ani trochu podle pravidel. (CinemArt)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (232)

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Fanouškovská mekka zoomerských a oddaných fnafkařů, kteří na tenhle fanservis čekají od roku 2015, že to kurva trvalo, ale stalo to za to. Blaženost od začátku do konce, a možná to s těmi Jásonovími Bludy ještě nezanevřu. Schvaluji, že by z frančízy udělali fastfoodový hotwheels Fast and Furious sračku, hlavně ať se každý part drží stejné příběhové laťky jako u her, jsem překvapený a hodně potěšený. 🎵Five Nights at Freddy's, Is this where you want to be i just don't get it, why do you want to stay?..🎵 #podzimnísklizeň [2023] 🐻🐔🐰🦊 ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Horor pro děti. I přes nízké očekávání, které jsem měl, jsem nakonec z filmu zklamaný. Nečekal jsem, že to bude takhle špatný. Jako horor to selhává a krom úvodní pasáže, která připomene videohru jsem nic necítil... ano pár světlých chvil se zde najde, ale je to hrozně o ničem. Jedna fatalitka je parádní, ale bohužel PG-13 tomu zkrátka vůbec nepomáhá. Nejhorší na celém filmu je to, že zde nefungují i samotní Animatronici o kterých to je. Ano jsou skvěle zpracovaní a za to musím dát palec nahoru, s tímto si tvůrci vyhráli a nepoužili CGI. Bohužel se zde nikdo nesnažil, aby byli děsivý. Řeší se zde především děj okolo Mika a jeho traumatu z dětství. Film nedokáže nic nabídnout a celé je to nezajímavý, předvídatelný a strašně jednoduchý. Mnohdy je film spíše úsměvný a párkrát jsem se u toho dobře zasmál (dějová linka s chlápkama, které zabijí Animatronici byla dobrá komedie). Přišlo mi, že tady nedává smysl hodně věcí. Ona vlastně i samotná hra není žádné veledílo a taky to nedává smysl, ale postavit děj na hlídači, který má svoje trauma a nevěnovat se nočním pasážím s Animatroniky je za mě špatně. Jsou zde odkazy na hru, stejné záběry, zvuky, ale nic víc to nenabídne. Mohla z toho být fajn hororová jednohubka s kratší stopáží a napětím, ale takhle je to prázdný a hrozně o ničem. Nečekal bych, že to řeknu, ale nový Exorcista byl trošku lepší. 2/10 ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

V kinech horor slaví velký úspěch, ale za mne dost možná nejzbytečnější mainstream horor roku. Film je dle slavné hry, kterou jsem nikdy nehrál,ale vzhledem k námětu si moc nedokážu představit oč jde ( si tak říkám, jestl i hra je tak nezáživná jak film). Každopádně film po hororové stránce nenabízí vůbec nic atraktivního a nemohl jsem si tu najít vůbec nic, s čím bych mohl sympatizovat. Je to PG-13,t akže gore, to jediné, co film mohlo trochu oživit tu chybí, paradoxně tu chybí i jump scares a o temné atmosféře taktéž nemůže být řeč. Ty oživlé animatroniky zkrátka nepůsobí děsivě ani creepy nýbrž trapně a tohle spojení za mne nemůže zkrátka fungovat. K tomu si přičtěte nezajímavé hrdiny, slabý příběh a nezáživné tempo, kde jsem se nudou opravdu ošíval. Za mě fakt špatný a nůďo, ( Cageův Wonderland měl alespoň super Cage a nepostrádal Gore). Tohle je čistě horor pro děcka ( jako začínajícím budoucím hororovým fanouškům Oukej), pro hororové veterány, co mají nakoukáno skrz naskrz utrpení. 3/10. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Rok 2023 byl rokem velkého návratu do kin po několikaletém útlumu, který byl způsobený pandemií. I to byl pravděpodobně jeden z důvodů, proč jsme mohli vidět masivní úspěch několika filmů, které se žánrově vymykaly obvyklé blockbusterové škatulce, případně které byly postavené prakticky celé na silném podbízení se cílovce a doslovnosti bez jakékoliv větší přidané hodnoty. Musím říct, že tento přístup k filmařině mi většinou nesedí a vůbec nejvíc jsem se s ním v tomto roce minul v případě tohoto marného pokusu o horor. Protože adaptace streamerského videoherního kultu Pět nocí u Freddyho nefunguje v prakticky žádném aspektu, v kterém by fungovat měla. Nefunguje ani v aspektech, v kterých fungovala videoherní předloha a to k ní nemám zrovna pozitivní vztah. Jediná věc, v které film funguje, je kupení odkazů, kdy mladí diváci z Twitche či Youtube mohou s nadšením ukazovat na plátno a odškrtávat si jednotlivé kulisy a loutky, které byly přeneseny z jednoho média do druhého. Ale i těch pár kvalit videoherní předlohy jako je určitá atmosféra nebo napětí film absolutně přenést nedokázal. A není výmluva, že na rozdíl od hry divák není součástí děje, když existuje tolik jiných znepokojivých až naprostý děs a teror vyvolávajících příspěvků v hororovém žánru. Naopak spíše jsem vzhledem k adventurnímu, podle mě značně nudnému a příliš minimalistickému pojetí hororového žánru v případě samotné předlohy doufal, že film bude o úroveň výš. Jenže jak se zdá, producenti a tvůrci z Blumhouse věděli co dělají, kdo je cílovka jak videohry, tak filmu, a proto se rozhodli vsadit vše na přesně dvě karty. Širokou přístupnost - namísto eRka jen PG-13, a zmíněný fanservis. No, rozhodně se jim tento vyprázdněný, mdlý přístup při pohledu na výsledky tržeb a hodnocení diváků vyplatil. Pak je asi jedno, jak moc je film zkritizován většinou kritiků, recenzentů nebo i uživatelů na databázích kdesi uprostřed Evropy. Tak či tak, já osobně jsem si prostě tento tzv. videoherní horor užít prakticky vůbec nedokázal. Vše na něm, včetně samotného vizuálu, prostě bylo příliš šedivé a průměrné. Snad kromě úplného závěru, který aspoň přinesl v zúčtování se zlem mírné zadostiučinění (na druhou stranu přinesl taky jednu pořádnou dějovou díru, kterou se scénář rozhodl pro jistotu vůbec neřešit). A jednoho taxikáře, jehož scény mě v obou instancích docela pobavily. 4/10 PS: Hezké animatronické hračky z bídy film nevytrhnou. Zvlášť když jsou tady omezeny PG-13 přístupností a už v předloze trpí trochu tím, že to jsou prostě jen "roztomilé" zvířátka. Všem, kteří chtějí mnohem lépe fungující a k tomu morbidně zábavný a cynický PG-13 horor s něčím roztomilým (protože o něco jiného by se v tomto subžánru nikdo ani raději neměl pokoušet), raději koukněte na zlověstně zábavnou dobře vyprávěnou jednohubku z produkční stáje Jamese Wana M3gan. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Filmové FNAF mi připomíná docela Stmívání v jedné věci. Jde o film, který je perfektní v tom o co se snaží. Adaptovat frančízu, která je sama o sobě docela trapná, ale dělá to natolik perfektně, že to fanoušci ocení. FNAF je horrorová herní série, která je oblíbená mezi děckami, plná "loreu". Proto taky film působí v mnoha místech jako Disney channel sitcom nebo pouhá "hra na horror". Pro běžného diváka je to naprostý nesmysl (Proč William Atkin vraždí? Jak funguje ovládání animatronik/Atkinova loutková síla? Jaká je sakra motivace tetičky? A konec je naprosto nesmyslný mindfuck). Naprosto jde o tzv. "mascot horror", kdy horrorové postavičky budou na všech tričkách v místních sekáčích. Ocenit se dá Hutcherson (Peeta z Hunger Games) i další herci, kteří se docela snaží navzdory krkolomným dialogům. Film je dokonalý v to o co se snaží, jen FNAF je frančíza s dlouhým nesmyslným lorem a dětskou základnou, kvůli které se tvůrci bojí udělat něco skutečně strašidelného nebo smysluplně psychologicky rozebírat jakékoliv trauma. Hlavní demografie odkojená hrami a současní teenageři, kteří na hrách vyrostli, budou film brát jako první svůj horror popřípadě nostalgický throwback na své mládí. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Na scénáři se kromě režisérky Emmy Tammi a scenáristy Setha Cuddebacka podílel i Scott Cawton, tvůrce videoher ze série „Five nights at Freddy's“. (Kukelnik)
  • Natáčení začalo 1. února 2023 v New Orleans a skončilo 3. dubna téhož roku. Natáčení celkově trvalo 61 dní. (DIO)
  • Úvodní logo Universalu problikává a škvrčí stejně jako videokamery v bezpečnostní místnosti. (DJMaroko)

Související novinky

Scorseseho Zabijáci nevydělávají

Scorseseho Zabijáci nevydělávají

06.11.2023

Zabijáci rozkvetlého měsíce, epický western Martina Scorseseho za 200 milionů dolarů, za sebou mají tři víkendy v kinech, a za tu dobu vydělali celosvětově 119 milionů. Béčkový horor s pětinovým… (více)

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Horor Pět nocí u Freddyho boří rekordy

Horor Pět nocí u Freddyho boří rekordy

29.10.2023

Producent Jason Blum (Neviditelný, Uteč) si může mnout ruce, má totiž čerstvě na kontě další ohromný hororový hit, který navzdory slabším reakcím zaznamenal pro Blumhouse vůbec nejlepší otvírák v… (více)

Reklama

Reklama