Reklama

Reklama

Absurditou proti absurditě

(festivalový název)
  • USA Come & Take It
Trailer
Krátkometrážní / Dokumentární
USA, 2018, 25 min

Obsahy(1)

V roce 2015 podepsal texaský guvernér kontroverzní zákon umožňující nošení zbraní na univerzitní půdě. Jessica Jin a další studentky proto zformovaly originální protestní kampaň „Dildem proti zbraním“ (Cocks not glocks), která vyzývala k viditelnému nošení gumových penisů. Poukazovaly tím na absurditu texaské legislativy: zatímco nošení zbraní v kampusu je legální, znázornění mužského penisu je kvalifikováno jako přestupek. Představuje snad erotická pomůcka pro studenty větší hrozbu než ostře nabitá zbraň? Film představuje polemiku o tom, jakým způsobem lze vést dialog dvou znepřátelených stran v demokratické společnosti, kde se všichni dovolávají svobody projevu. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

groz122 

všechny recenze uživatele

Velmi úsměvné. Škoda že nás film nezavede do zákulisí obou protichůdných stran. Jednostranná výprava pak nedává problému žádnou vážnost. Výsledek kvůli tomu vypadá, že nás film má prostě zaujmout a nad žádnou problematikou vás nedonutí se pozastavit. /Festival Jeden svět 2019- kino Světozor/ 60% ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Od léta 2016 je v Texasu možné legálně nosit zbraně na univerzitních kampusech. V tomto kraťasu (který měl úspěšnou crowdfundingovou kampaň) sledujeme, jak vznikla spontánní odezva na Facebooku, která se začala rychle šířit. Spočívala v hesle "Cocks not Glocks", kdy začali studenti viditelně nosit pestrobarevná dilda (což je v Texasu přestupek), aby tak dali najevo, že mnoha lidem opravdu není příjemné, že je povoleno nosit zbraně na např. na kolejích či ve třídách. Stopáž filmu neumožňuje nějakou hlubší analýzu a zaměřuje se zejména na hlavní organizátorku, ale i na omezeném prostoru dokáže vyobrazit energii a zapálení, které organizátorky mají. Tvůrci se nebojí ukázat i přešlap protagonistky, vytknout však můžeme absenci pohledu z druhé strany. Zbraně jsou v USA stále velmi diskutované téma, které vždy po nějaké střelbě ve škole nabude na intenzitě a poté pomalu vyčpí. Po poslední tragédii na Floridě je ale zřejmé, že tlak neustane. V únoru demokraté předložili návrh zákona zavádějícího bezpečnostní prověrky na všechny prodeje zbraní, byť na to, aby Trump změnil názor, nebude stačit ani to nejmacatější dildo. [Jeden svět, 2019] ()

Reklama

Reklama

Reklama