Reklama

Reklama

Halloween 4: Návrat Michaela Myerse

  • USA Halloween 4: The Return of Michael Myers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je 10 let po otřesný událostech v Haddonfieldu. A Michael je pod dozorem nemocnice (celý spálený z Halloweenu II), odvážen v komátu, do nemocnice s vyšší ostrahou, ale cestou... V Haddonfieldu zbyla z jeho rodiny pouze jedna osoba, a to malá Jamie - neteř Michaela Myerse. Po nehodě sanitky, která Myerse převážela, se na plátno vrací ostřílený veterán Dr. Loomis (Donald Pleasence), který nehce aby se neteř setkala s nožem svého strýce. A tak začíná tichý a krvavý boj s typickou hudbou, ale s velmi netypickým koncem. Film dostal 2 studenské ocenění a řadí se mezi klasické vyvraždovačky 80. let. (Empire)

(více)

Recenze (225)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý Halloween není špatným hororem, dokáže napnout, dokáže mírně vystrašit, dokáže fanoušky slasherů obstojně pobavit. Nedokáže však se ctí navázat na geniální Carpenterův první díl, který děsivou atmosférou doslova přetékal a Michael Myers v něm měl opravdu silnou zlou auru. Návrat Michaela Myerse atmosféru nepostrádá, ovšem jeho atmosféra ve mně spíše vyvolala pocit nějaké buranské vyvražďovačky, takže jsem čekal, že zpoza rohu vybafne Leatherface, nikoli Míša ve sněhově bílé masce, tentokrát kompletně bez aury. Není to špatné, závěr dokonce velmi příjemně překvapil, ale čtyři hvězdy nedám. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Řemeslně velmi slušně odvedená práce, byť jsou základní postupy kopírovány z prvních dvou dílů. Totéž se děje se samotným námětem, což by ani tak nevadilo, kdyby se celek nevezl na vlně scénáristické demence nejvyššího kalibru, která nejenom že Michaela vrátila do hry tím nejtrapnějším způsobem, ale ještě jej nechává jít po vlastní neteři. Vydařilo se akorát svižné tempo a závěrečná pointa, zbytek je dokonalou ukázkou postupné dýchavičnosti série. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hoc bol prvý Halloween i vďaka trápne nízkemu rozpočtu obrovský trhák, dvojka sa dostavila až o tri roky neskôr. Trojka zas doplatila na odvážne, ale zvláštne a absolútne nefunkčné rozhodnutie zo strany produkcie: ignorovať Myersa i Laurie a v každom nasledujúcom Halloweene rozprávať iný hororový príbeh odohrávajúci sa počas Dušičiek. Toto nefungovalo. Štvorka predstavovala veľkolepý návrat k pôvodnému duchu. Takže okrem nezastaviteľného Myersa sa vracia i jeho Nemesis Dr. Loomis. Toho si labužnícky vychutnáva Donald Pleasence. Avšak azda až priveľmi; miestami to dáva už fakt až za hranu neustále prenášajúc monológy o absolútnom zle, konci sveta a diablovi. Čo je rovnakou mierou mrazivé, ako občas nechcene vtipné. A až o taký veľkolepý comeback, po akom štúdio túžilo, sa v skutočnosti nejedná. Jamie Lee Curtis alias Laurie sa totiž odmietala vrátiť a tak sa štvorka odohráva 10 rokov po jednotke (a de facto aj dvojke, ktorá sa odohrávala v rovnakú noc, ako jednotka) a medzi riadkami sa dozvieme, že Laurie mala dcéru Jamie (wtf?) a následne poslušne zomrela (!). Myers ani Loomis napriek ohňovému koncu dvojky nezahynuli, ale Myers skončil na desaťročie zavretý v ústave a Loomis má popáleniny na tvári. O 10 rokov neskôr Myers uniká na slobodu, keďže ho sanitka zhodou náhod prevážala uprostred hlbokej dušičkovej noci po ľudoprázdnych komunikáciách. Keď sa dozvie o existencii neteri (o ktorej sa samozrejme rozpráva osadenstvo sanitky), vyberie sa do Haddonfieldu, aby ju zabil. Ako sami vidíte, scenár je skutočná lahôdka. Rovnako tak jednotlivé dialógy („Musím ho zastaviť.“ – „Nechajte to štátnym.“ – „Oni nevedia, ako ho zastaviť.“ – „A vy to viete?“ – „Nikto z nás to nevie. Ale aspoň to skúsim.“). Štvorka sa aspoň na nič nehrá a ide od začiatku priamo k akcii. Teda k vraždám, ktorých je veľa, neberú si servítku a idú za hranicu možného (prst v čele). Neskutočná je Myersova superschopnosť miznúť behom sekundy, čo by bolo OK v sci-fi, ale v realisticky sa javiacim horore nie. Rozdiel medzi atmosférickou jednotkou a štvorkou krásne ilustruje 69-ročný Loomis, v spomalenom zábere uskakujúci pred požiarom a následnou explóziou čerpacej stanice. Oceňujem koniec. Potešilo ma, že atmosféra neskĺzne k čiernej komédii, ale zostávame v temnom a drsnom vážnom horore s tomu odpovedajúcou pochmúrnou, smutnou halloweenskou výpravou a samozrejme akonáhle sa rozozvučí legendárna hudba, sme doma. Len scenár je proste priemerný. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ten years ago He changed the face of Halloween. Tonight HE'S BACK! Ano, Michael se vrátil ve velkém stylu... Tenhle díl se opírá o perfektní atmosféru, která přebíjí i pár nedomyšleností. Vlastně celá série Halloween (kromě odpadové trojky) se může spoléhat na tuhle vlastnost, narozdíl od Pátků 13., či Nočních Můr, které se po čase zvrhly v zábavné, ale ne nijak zvlášť působivé vyvražďovačky. Takže jediné, co mi trochu vadilo na čtvrtém Halloweenu, byl až podezřele rychlý konec - čekal jsem, že se Michael prosadí trochu víc. (historie série) ()

movie 

všechny recenze uživatele

50% Režijně a střihačky děsně neukočírované tím stylem, kdy spousta scén končí zhruba o pět sekund dřívě než by měla (včetně scén vražd, které jsou provedené tak, jako kdyby sei producenti snažili o nižší hranici věkové přístupnosti) anebo naopak tušíte velké mezery ve vyprávění. Škoda. Donald Pleasence samozřejmě thumbs up jako vždy. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

V podstatě ve své době velmi dobrý filmový (a dnes seriálový) režisér Dwight I. Little (akční pecky na začátku 90. let "Muž s cejchem smrti" a "Rychlý jako blesk") natočil snad ne-li nejlepší díl Halloweenu. Perfektně drží napětí a styl ztvárnění prvního Carpenterova dílu, Dr. Loomis je opět výborný, některé okamžiky jsem mu opravdu nezáviděl a vyloženě s ním cítil, Danielle Harrisová je skvělá (později si zahrála puberťačku a dceru Bruce Willise v "Posledním skautovi" a v novém "Halloweenu" od Zombieho), režisér nevsází na hromadění mrtvol jako tomu bylo v druhém díle (který byl ovšem také perfektní), ale spíše na atmosféru, napětí a zejména na samotnou postavu Michaela Myerse, který ztělesňuje opravdu absolutní zlo, strach a temnotu skrytou v podvědomí každého z nás. Naprosto šokující konec pak dělá z tohoto dílu mistrovské dílo ... pro tuto scénu žít a umřít ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tvůrci nám konečně vrátili Myerse a z jeho předchozí absence se pokusili vytřískat maximum. Michael tady tak připomíná nezastavitelný vraždící stroj, než jenom psychopata. Zabíjí téměř na potkání, jeho samotného ale zabít nejde. Zamorduje asi 17 lidí + 2 psy, čímž drží rekord v počtu mrtvých z celé série. Neuvěřitelně rychle se přemisťuje z jednoho fleku na druhý, a svou oběť vždycky vypátrá, ať se schová kdekoliv. A jak je vůbec možný, že má zase kukadla, když mu je Dr. Loomis vystřelil? Ale musim přestat se vrtat v detailech, jelikož jsem s Návratem Míšy Myerse opravdu spokojen. Vždyť jsem jeden z postižených, co nejdříve viděli čtyřku a pětku, a potom teprve jedničku a dvojku, proto mám k tomuhle dílu tak vřelý vztah. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Navázání na konec dvojky je opravdu hodně zoufalé a neobratné, ale tak už to u hororových sérií chodí. Čtyřka je slušně natočená a má své momenty, jako celek se s geniální jedničkou a velmi dobrou dvojkou srovnávat určitě nedá. V rámci série ale patří k solidnímu průměru. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ve vší její tuposti je na sérii Halloween cosi zajímavého. Asi že je to slasher tak čistý, jak jen může. Se všemi klady a zápory, bizarnostmi a klišé. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Michael se po 10 letech vrací do Haddonfieldu a jde po své neteři, samozřejmě s tradičně směšně zlověstně hlásícím Loomisem v patách. Je tu jakási snaha, třeba atmosférické úvodní záběry halloweensky vyzdobené farmy nebo závěrečný zvrat, ale stejně je to jen průměrná osmdesátková vyvražďovačka. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor z tejto kultovej série, v ktorom sa znovu vráti jej hlavný klad, Michael Myers. Má celkom dobrý príbeh o Michaelovi Myersovi, ktorý po desiatich rokoch unikne z ústavu, aby tentoraz dostal svoju malú neter, ale doktor Loomis je mu na stope a spojí sa s miestnou políciou, aby ho už konečne dostal. Spracovanie nie je zlé, ale veľký potenciál nebol moc využitý. Po nie až tak zaujímavej úvodnej polhodine sa dej rozbehne veľmi dobrým smerom, kde z relatívne obyčajného vraha z predchádzajúcich dielov urobili takmer až apokalyptickú mestskú hrozbu, ktorú nič nezastaví a odstráni dokonca celú policajnú stanicu, takže ukrývať sa pred ním musia všetci, dokonca aj zostávajúci policajti, ale kazí to až prílišné komorné prevedenie tejto fázy, ktorá navyše obsahuje viacero menej vhodných scén, ktoré trochu zhoršili dojem, ale vylepšuje to celá záverečná fáza s únikom. Čo sa týka samotných vrážd, tak mŕtvych je tu plno a sú dobre rozložení po celom filme, čo je pre tento typ filmu veľký plus, ale nanešťastie väčšinu z nich nie je vidieť, čo ma pri viacerých mrzí, ale mnohé situácie sú dosť zaujímavé, ako celá nepredvídateľná časť s napichnutím brokovnice, boj na aute a ešte niektoré. Atmosféra sa úplne vytratila, za celý čas som ju nezaregistroval, trošku lepšie je na tom napätie, ale tiež o spokojnosti hovoriť nemôžem. Herecké obsadenie je bez problémov, tu mi sadli všetci, od Donalda pleasenca cez postavy policajtov až po radových teenagerov. Réžia je len priemerná a s technickou stránkou som spokojný. Veľká škoda toho nevyužitého potenciálu príbehu a menšieho počtu zobrazených zabití, potom by to možno bol najlepší diel celej série, ale aj tak je rozhodne nad priemerom a páči sa mi viac ako predchádzajúce diely. Objektívna kvalita filmu- 64%, film sa páči mne na 64%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Trvalo šest let, než se všichni vzpamatovali z příšerného třetího dílu této série. Nicméně když se producenti vzpamatovali z toho zhnusení, uvědomili si, že už nějaký ten rok nenatočili žádné pokračování. Tak spojili hlavy dohromady a poučeni z chyb raději Michaela vzkřísili. Teda, on vlastně nikdy nebyl mrtvý, ale to se vše dozvíte v tomto díle. Upřímně jsem měl nutkání dát i vyšší hodnocení, hlavně kvůli celkem dobré atmosféře a pár skvělým vraždám, nicméně když se ke konci Michael začne objevovat na místech, kde prostě být nemohl, aniž by ho někdo viděl, to ne. Michael není duch nebo ninja, a když se podíváte na předchozí díly (ne trojku!!!) tak zjistíte, že se pohybuje pomaleji a nikdy scenáristé nešli sami proti sobě, aby se vyskytoval na několika místech prakticky najednou. Ale to už se v tom moc pitvám. Zkrátka a dobře, tohle pokračování je slušné a konec je nečekaný a lahůdkový. I kvůli tomu mě mrzí, že zkrátka a dobře nevykouzlím lepší hodnocení než 60 %. P. S. A mladá Kathleen (pro ty co neví, je to "ta holka" z Odpadlíka) opravdu potěšila, byla to fakt kočka. ()

castor 

všechny recenze uživatele

První půlhodinka má solidní atmosféru, herci nejsou k smíchu, nad jednotlivými scénami někdo docela přemýšlel. Dekádu po událostech v Haddonfieldu převážejí Michaela z místa na místo, z osazenstva sanitky ovšem nikdo nepřežije. Bledá tvář bez emocí má jediný cíl – neteř Jamie. Překazit mu jej chce opět jeho psychiatr dr. Loomis. Hromadění mrtvol je velmi pozvolné a nakonec mnohé proběhne mimo záběr kamery a na slasher je těch mordů prostě málo a mnohé jsou (na Michaela) takové „nijaké“. Sám Michael by sice v chůzi na olympiádě neuspěl, nicméně i tak se (když se to tvůrcům hodí) pohybuje bleskurychle. Domobrana tvořená samými „ostrými hochy“ nám nějak selhala, rozuměj vyměkla, finále na korbě auta je hodně jalové a vycucané z prstu, samotný závěr naopak docela zvrácený. Přesto rozhodně jeden z těch lepších dílů série. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Halloween 4: Návrat Michaela Myersa". Tak tento názov tu možno brať doslovne. Pretože po nepochopiteľnej tretej časti, ktorá sa vôbec netýkala, tohto neľudského vraha sa Michael vracia späť do svojej série. Vracia sa v pomerne dobrej forme a bez okolkov sa púšťa do ďaľšieho masakru v mestečku Haddonfield. V pätách mu je opäť doktor Loomis, ktorý sa ho snaží márne zastaviť. Celkovo táto časť neprináša už nič nové, ale je dobre, že to po zmršenom treťom diely producenti neodpísali a tak nasmerovali Michaela Myersa a Halloween na cestu horrorového kultu. *** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Čtyřku mám ze všech dalších pokračování nejradši. I když už se tu co do počtu vražd jedná spíš o pořádnou vyvražďovačku, tak provedení a způsob jakým je film udělaný hodně odkazuje na první díl. Atmosféra pořád vynikající. Myers se zlověstně objevuje na scéně a hned mizí. Půlka vražd není vůbec vidět, ale to nevadí. Je to specifický slasher trochu zvláštní, ale mě hodně sednul. Není to pořád takovej ten typicky debilní film ve stylu zabijme je všechny a to se mi líbí. Ten skvělý Myersovský styl to pořád utáhne.75% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Mňo, po slušne rozbehnutej dvojke návrat Michaela Myersa výrazne zaostáva. Zo začiatku je atmosféra OK lenže potom príde zopár nevyužitých scén (napr. mohli ukázať ako Michael vyvraždí policajnú stanicu) a super nápad bol i keď sa začali objavovať ďalší Myersovia no potom to už bola solídna nuda... Tá tretia hviezdička je za ten fajn mrazivý záver. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Michael se vrací a pak se ještě vrátí několikrát. Již na první pohled je na 4. dílu vidět, že je něco jinak. Atmosféra už moc nefunguje a dojem zachraňuje hlavně blížící se závěr. Rozpočet zřejmě nebyl nic moc, protože divák vůbec nic nevidí. Počet mrtvých se nedal určit, protože asi nikdy nezjistím kolik lidí vlastně zahynulo na policejní stanici. Série nabídla ještě mnohem horší díly. 40% PS: Kathleen Kinmont. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Když se setmí a za oknem zuří bouře (jako dnes), je to dobrá volba. I po letech jsem si snímek užil. Nestaví na žádném složitém ději, ale na ponurých záběrech a atmosféře. Carpenterova původní hudba je nedostižná a zde vhodně zakomponovaná. Tma, mlha, modré tónování, mačeta, nůž, krev. Střídmé lekačky si hrají s divákem - jednou jsou falešné, podruhé skutečné. Snad jen bleskové přemisťování MM z jednoho místa na druhé bylo v některých situacích přitažené za vlasy. Konec luxusní. ()

Reklama

Reklama