Reklama

Reklama

Hitler versus Picasso

  • Itálie Hitler contro Picasso e gli altri (více)
Trailer
Itálie / Francie / Německo, 2018, 94 min

Režie:

Claudio Poli

Hudba:

Remo Anzovino

Hrají:

Toni Servillo (vypravěč)

VOD (1)

Obsahy(1)

Chagall, Monet, Picasso, Matisse, Kokoschka. Nacisté je ve své době veřejně označili za „neschopné šarlatány“ a jejich díla zakázali. Co stálo za nacistickou obsesí výtvarným uměním a jaké poklady skrývaly tajné sbírky Hitlera a Göringa? A co se našlo teprve před pár lety za zdmi mnichovského bytu Cornelia Gurlitta, syna vůdcova sběratele? Oscarový herec Toni Servillo provází na fascinující cestě mezi pěti současnými výstavami velkých a nacisty zapovězených umělců v New Yorku, Paříži, Nizozemsku a Německu. Film plný unikátních archivů a pohnutých svědectví skládá příběh systematické destrukce a rabování – od osudu rodiny galeristů Bernheimerových, která skončila v koncentračním táboře, až po neuvěřitelnou kauzu Cornelia Gurlitta, syna nacistického kolaboranta a sběratele umění. Na 1500 děl, mezi nimiž nechyběly dosud neznámé obrazy Picassa nebo Moneta, bylo odhaleno teprve v roce 2010 a jejich cena byla vyčíslena na více než milion eur. Díla „zvrhlého umění“, která už neměla spatřit světlo světa, se konečně vrací do galerií. (Aerofilms)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější je pro mě závěr dokumentu pojednávající o spravedlnosti navracování ukradených děl. To je po lidech , kteří se zrovna navrátili z koncentráku byly požadovány stvrzenky o koupi obrazu, nebo fotky je nehorázné. Mnoho obrazů pohltila tzv. umělecká mlha jak zaznělo v dokumentu. O padělateli, který napálil Gohringa byl natočen film. nyní se německá povaha nesnášející Židy zamilovala do Afričanů a Arabů, kteří je vlivem nízké porodnosti v Německu pomalu nahrazují. ()

Vencisak 

všechny recenze uživatele

Líbivý titulek a předražené vstupné, kterým se musí zaplatit autorská práva pro galerie. Jinak je dokument nedotažený, otevírá mnoho tematických okruhů a neuzavírá vůbec žádný. Jde-li divák na dokument na pas blind, tématem nepolíben, tak si z toho možná něco přínosného odnese, osobně bych však řekl, že sledování je ztrátou času. ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Nenechte se oklamat názvem filmu. Spíše bych volil titulek Nacisté a jejich vztah k umění, či něco takového. Já jsem se nechal obalamutit a s očekáváním, že dostanu umělecký dokument, jsem dostal převážně historický. Děj filmu je postavený na tom, jak se za dob nacistického Německa chovalo k umění. Ovšem není to žádné podrobné rozebírání uměleckých děl jako takových, spíše se jedná jenom o jejich řadové jmenování. Historici budou určitě více spokojeni, protože tu najdou tuším tři reálné příběhy lidí, které toto vše postihlo, ať už v době 40. let, nebo po nich. Celkově to jako dokument moc nefunguje, jelikož snímek si bere možná až moc velké sousto a otevírá tolik témat, že jsem sám nevěděl na co se mám zaměřit. Přecházelo to dále a dále, ale přitom žádné téma nebylo uzavřeno. 55% ()

Reklama

Reklama