Reklama

Reklama

Operace Eichmann

  • USA Operation Finale (více)
Trailer 2

VOD (1)

V roce 1960 získává ředitel izraelské tajné služby Mossad informaci, že se v Buenos Aires ukrývá nacistický válečný zločinec Adolf Eichmann se svou rodinou. Eichmann je považován za architekta konečného řešení židovské otázky. Mossad získal informaci o Eichmannově pobytu od Sylvie Hermanové, židovské dívky, která se začala přáteli s Eichmannovým synem Klausem. Klaus je v kontaktu s Carlosem Fuldnerem, bývalým nacistou, který pomáhal v útěcích pohlavárů do Argentiny. Poté co je Eichmannova totožnost potvrzena pomocí fotografií, rozhodne Mossad o zahájení akce Eichmnannova zatčení. Do Argentiny je povoláno komando Mossadu pod vedením agenta Zvi Aharoniho. Členem týmu je i agent Peter Malkin, který se v minulosti neúspěšně pokoušel Eichmanna dopadnout, a Malkinova bývalá přítelkyně Dr. Hanna Elianová. Cílem operace je unést Eichmanna a převézt ho do Izraele, kde by měl být souzen za své válečné zločiny. Po seznámení s Buenos Aires se tým vydává do akce. Eichmann je zneškodněn a unesen do tajného domu Mossadu, kde se členové mise pokoušejí z Eichmanna získat podpis k souhlasu s jeho převozem do Izraele. Aharoni zkouší svou vyjednávací taktiku, ale je s jednáním neúspěšný. Peter začíná postupně vést s Eichmannem rozhovory, ve kterých se ho snaží přemluvit k podpisu, aby v Izraeli mohl sdělit pohled na události ze své pozice. Eichmann nakonec souhlasí. Pod maskou pilotů se skupina Mossadu spolu s léky ovlivněným Eichmannem vydává na letiště v Buenos Aires. Bývalí nacisté vzburcují policii a pokusí se zastavit odlet letadla. Díky Peterovi však nakonec letadlo odletí a Eichmann je před tribunálem v Izraeli odsouzen k trestu smrti. (TV Prima)

(více)

Recenze (117)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zjednodušeně vyznívající vznik i průběh operace na to, o jak závažnou politicko-kriminální věc se jednalo. Zjednodušeně ve smyslu příliš žánrového, účelového vykreslení postav, aby se z námětu vyvedl divácky vděčný biják. Napínavý a mrazivý, jaký by měl být především, ale moc není. Náklonnost diváka si získává spíše formální uhlazeností a příjemným obsazením, než strhujícím dramatickým zážitkem. Highlightem filmu jsou komorní dialogy mezi Oscarem Isaacem a Benem Kingsleym, oběma dobře hrajícími, ale výraznější stopu na divákovi nezanechají ani oni. Přesto mě to sledovat bavilo, čekajíc, jestli se z toho nevyklube něco odvážnější a ráznější. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Adolf Eichmann je asi vděčné televizní téma. Jednou už jsem ho zfilmovaného totiž viděl - ve filmu Adolf Eichmann. Nutno ale dodat, že po herecké stránce se tenhle bezesporu povedl více. Oscar Isaac, Ben Kingsley a Mélanie Laurent je dobrá herecká nabídka pro to, abyste se podívali na příběh zrůdy, který to v hlavě měl jinak, než člověk obecně a donutilo Vás to zamyslet se nad tím, co Eichmann říká, nebo dělá. Srovnatelné podle mě například s postavou Breivika. Plus navíc si Ben Kingsley může do deníčku zapsat další herecký historický zářez. Klobouk dolů. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„DÁMY A PÁNOVÉ, PŘED CHVILKOU BYL JEDEN Z NEJZNÁMĚJŠÍCH NACISTICKÝCH VÁLEČNÝCH ZLOČINCŮ ADOLF EICHMANN, ZODPOVĚDNÝ SPOLU S DALŠÍMI NACISTY ZA VYHLAZENÍ 6 MILIÓNŮ EVROPSKÝCH ŽIDŮ, NALEZEN A ZAJAT...“ /// Na květen 1960 nevzpomíná rodina Adolfa Eichmanna ráda … Film se nám snaží tuhle zajímavou operaci Mossadu připomenout... Obsazení vévodí Kingsley... a pak Isaac. Ti ostatní nemají moc co hrát. Vzhledem k tomu, že je o čem vyprávět, film celkem ubíhá… teda než se dostanou všichni do jedný místnosti. Pak je to dost o dialozích – což může bejt pro někoho nuda. Každopádně jako dějepisná událost – dobrý! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) S láskou vzpomínám na „košer salámy“. 3.) Thx za titule „urotundy@cbox.cz“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Kdyby to bylo místo zdlouhavé 120 minutové smyšlené dramatizace skutečné události raději 90 minutové historicky přesné zmapování skutečné události, výsledek by byl zaručeně lepší. Film obsahoval vše, co kvalitní filmy tohoto typu musí mít, přesto mu něco chybělo a bohužel tak není ničím jiným než lehce zapomenutelným průměrem. Historické drama mapující dopadení a unesení jedné z největších stvůr v historii lidstva bych patrně svěřil někomu kvalifikovanějšímu pro tento žánr než je režisér Prci, prci, prciček nebo Twilight ságy. Dojem rovněž nevylepšily ani dialogy, které byly patrně kompletně vymyšlené a přesto tak strašně nezajímavě napsané. 60 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Argo říznuté Mnichovem, nicméně napětí toho prvního se při znalosti věcí minulých dosahuje jen těžko a na emoční dopad toho druhého to zase až příliš klouže po sterilním povrchu. Možná se měl Weitz vydat ryze procedurální cestou a já bych pak nemusel přemýšlet nad tím, že nevymáčknout víc ze silného tématu a přítomnosti dvojice Kingsley, Isaac je v podstatě malý zločin. Apropo, dost dobře nechápu, proč si Mosad v té době neulehčil práci. Měli tu argentinskou misi nechat na Eriku Lehnsherrovi, který by se s magnetickou elegancí Eichmanna zeptal, co z krve a cti chce ztratit jako první.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Pravda” je reaktívna. Rovnako ako vo filme “Zero Dark Thirty”, aj v prípade “Operation Finale”, je divák svedkom niečoho, čo mu je podsunuté, ako “pravda” jednej strany. Veľmi pochybujem, že sú informácie v tejto “story”, podané na základe relevantných faktov, no tento snímok od “Netflixu”, určite patrí medzi tie lepšie “pokusy”, ako diváka informovať o skutkovej podstate. Mňa film zaujal, bavil, hneď od začiatku, až do úplného konca. Mám rád tieto pomalé, špionážne snímky, ktoré sa všemožne snažia opierať o “históriu”. A i keď na mňa pár pasáži z pohľadu komunikácie s Eichmannom, pôsobili akosi “z cesty”, samotný príbeh, zanecháva celkom uveriteľné dojmy, čo je v tomto prípade, absolútny základ. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdyby se tahle látka dostala do rukou Stevenu Spielbergovi, mohl z ní být klidně druhý Mnichov, nicméně neznamená to, že by Operation Finale byl špatný film. Vůbec. Příběh má co říct, je velmi dobře natočený a pomáhá si skvělou hudbou Alexandra Desplata, no a hereckému obsazení kralují Ben Kingsley a Oscar Isaac, ačkoliv ani ostatní - méně známí - nejsou vůbec špatní a v malých rolích se neztratili. Některé věci je stále třeba připomínat a tohle je dobrá připomínka, ať už se drží faktů, nebo ne. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Fajn rutina na mimoriadne silnu temu. Mat to silnejsieho rezisera. Pokojne z toho mohol byt novy Mnichov alebo Valkyra. 6/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se nabízí srovnání s filmem Eichmann z roku 2007. U tohoto filmaři kladli větší důraz na rekonstrukci celé akce Mosadu byť o emotivní momenty zde není nouze. Dnes už to nikomu nepřijde jak strašně důležité bylo lapit kata židovského národa a jak důležité jej bylo postavit před spravedlivý soud byť každý měl stovky důvodů jej osobně zaškrtit či nechat zlynčovat. Dost mně překvapilo, že volba herce pro tuhle lidskou nacistickou zrůdu padla na Kingsleye. Ten už hrál snad ve všem včetně Gándhího a Eichmann je tedy další historickou postavou do jeho herecké sbírky. Kupodivu jsem musel uznat i přes jeho typický orlí nos, že byl svému originálu celkem podobný. Zápletka v podstatě odpovídá skutečnosti a tak není moc co filmu vytknout. Lapení tohoto netvora byl zcela jasný signál všem pochovávaným nacistickým zločincům, že by neměli mít klidný spánek, protože ať jsou kde jsou, Izrael si pro ně může kdykoliv přijít. Co zaujalo mne a ve filmu o tom nic nepadlo, že řada přeživších teprve až po soudu s Eichmannem začali postupně vyprávět své hororové zážitky z koncentráků o nichž do té doby nemluvili. Soud jako by pomohl traumatizovaným lidem promluvit o v sobě dušených zážitcích a o jejich nočních můrách způsobených strašlivými zážitky z holocaustu. A hlavně, jsem rád, že se někdo toto téma zase rozhodl oprášit a natočit o tom film. Proto dávám o hvězdu více ! * * * * ()

kingik 

všechny recenze uživatele

"Prcičkovský" režisér políčil na nacistického pohlavára Adolfa Eichmanna. Vážnou tematiku o dopadení a odsouzení jednoho důmyslně maskovaného (po)válečného zlosyna pojal poměrně pečlivě. Klidně můžu napsat, že film je nesrovnatelně lépe produkčně zaštítěn než existující předchozí příbuzné příspěvky, co působily levně televizně a ani herecky příliš neoslnily. .Rekonstrukčnímu i zjednodušenému rázu se snímek vlastně ani nebrání. Divák je předem spraven o tom, co je víceméně o této kauze známo. Izraelský MOSAD sestavil tým, který má jediný cíl - dopadnout muže, co byl strůjcem konečného řešení židovských občanů. Ten se po obstrukcích vydává do Argentiny, kde se už nějaký ten poválečný pátek pod falešnou identitou ukrývá válečný zločinec. Následuje nezbytná sledovačka a únos cíle, jeho tajné držení v jedné místnosti, krmení i vykonávání vyměšující potřeby. A v té době nastupuje na scénu precizní Ben Kingsley jako Adolf Eichmann, aby zahnal veškerou nudu a naprosto předvídatelný průběh. Irelevantní je, že ho vytrvale hledá jeho syn s gangem místních neonacistů. A slzu zamáčkneme nad popravenou ženštinou s ratolestmi v lesním porostu, kam zavítal kdysi Eichmann osobně, načež emoční křivka spojená s touto událostí u citlivých diváků vyletí prudce nahoru. Režisér Chris Weitz měl k ruce tým zajímavých herců. Oscar Isaac a Mélanie Laurent jsou ze seznamu ti nejznámější, postarali se i o produkci a nesoupeřili s Benem Kingsleym o to, kdo bude ve filmu kralovat na hereckém trůnu. Prostě vedle něj neměli šanci. Určitě je diskutabilní věrohodnost i vymyšlenost některých scén. Místy bylo znát, že si debutující scenárista Matthew Orton popustil uzdu fantazie, aby divák po dvě hodiny, co film trvá, (emočně) vydržel. Jádro má tenhle dramatický počin zdravé, režijně i herecky to vyšlo kvalitně, takže máte-li zájem se dozvědět, jak byl dopaden a jak strávil někdejší milovník orlic a svastiky poslední dny svého života, tak tohle je poměrně poutavě zrekonstruovaný filmový náhled. 7/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Operation Finale" bolo pre mňa očakávaným filmom. Bol som zvedavý ako bude zachytený film o Eichmannovi a musím povedať, že sklamaný som neostal. Osobne som neočakával nič svetoborné, no mám pocit, že film mi aj reálne niečo na konci dal. A najviac za to môžu práve Oscar Isaac a Ben Kingsley a scénky, kde vedú medzi sebou dialógy. Pre mňa je to skutočne skvelé sledovať a počúvať. Pretože mám pocit, že sa film snaží zachytiť aj Eichmanna ako človeka. Je to síce zaujímavé, že by chceli nacistické svine prezentovať ako ľudí, no pravda je, že ľudia sme všetci. Alebo povedané slovami Bena Kingsleyho - "Všetci sme zvieratá, len niektorí z nás majú ostrejšie zuby". A to si myslím, že je v mnohom pravda. Nebudem sa hádať o tom, že to nie je absolútne autentické, no mne to nevadilo. Pri filme si človek chce aj oddýchnuť. A v prvom rade je pravda, že ma film zaujal, nenudil ma, mal dobré tempo a bavilo ma, že chce skúsiť aj niečo nové a relatívne v tom aj uspieť. Ben Kingsley bol absolútne fantastický ako Adolf Eichmann a veril som mu to každou sekundou. Masky možno nie úplne najlepšie, no dávam body za snahu. Okrem toho sa mi páči, že Peter Malkin dodržal svoje slovo, ktoré mu vo filme dal. Nebudem to rozoberať ďalej, no pre mňa ide o jeden z najlepších momentov. Plus sa mi páčilo, že tu aj ukázali absolútny rozdiel medzi nacistami, ktorí nemali problém naďalej mučiť ľudí, aby z nich dostali pravdu, kým Eichmannovi neskrivili dokopy ani vlas na hlave. Bol tu ten únos, ale nikto ho počas filmu nijakým spôsobom nemučil, alebo niečo podobné. Rešpektujem názory ostatných, no mne sa osobne film páčil. Dokonca by som sa nebránil pozrieť si ho niekedy znovu. Takže za mňa hovorím, že ak ste na film zvedaví, pokojne si ho čeknite. Podľa mňa je dobrý. Hodnotenie: B+ ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Patrně hlavní nevýhodou Operation Finale je to, že se námětu nechopil někdo daleko schopnější, kdo by z tak významné mezinárodní události vytřískal daleko více, než jen strohou veskrze průměrnou rekonstrukci únosu válečného zločince. Postava Adolfa Eichmanna a historie s ním spojená nabízí nepochybně bohatý prostor pro vznik mrazivého a napínavého thrilleru, což bohužel není tento případ. Některé momenty zbytečně zdramatizovány na efekt pro diváka. Emocí poskrovnu. Další zásadním a pro mě hlavním nedostatkem je úplné vypuštění Eichmannova souzení v Izraeli. Tato část by filmu dle mého názoru značně prospěla, neboť hlavní žalobce Eichmanna Gide'on Hausner, byl nesmlouvavý a rázný člověk, který se s ním pochopitelně nijak nemazlil. 275 hodin výslechu + fakt, že některé z přeživších holokaustu, kteří byli přítomni v soudní síni přemohly emoce. Nechyběl pláč a snaha si to s Adolfem vyřídit ručně. Takže bylo skutečně z čeho čerpat. Potěší dialogy Isaac vs. Kingsley. Jak píše uživatel "Zeck", měl se tohoto žánru chopit někdo vhodnější, než režisér Twilight ságy. Na pořádný kvalitní thriller si tak ještě budeme muset počkat. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Napínavá podívaná, určitě nejnapínavější film roku! Skvělá hudba, fajn obsazení. Ben Kingsley dokonale namaskován. Chybí mi historické vědomosti, ale to opravdu bylo v Argentině tolik nácků pracujících pro režim? Můj asi první film v jidiš. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Nejen že se film skoro nedrží skutečných událostí, ale režisér není schopný naservírovat divákovi nějaké emoce, či nedej bože strhující herecké výkony. Kingsley je v roli Eichmana nevýrazný, nedémonický a jalový. Jestli byl Malkin i ve skutečnosti takový nemotorný debil, jak ho zahrál Isaac, tak se divím, že vůbec nějakého nácka kdy chytil. Kostýmy ujdou, vizuální stránka není špatná a jelikož jsou filmy s touhle tématikou moje hobby, přehlídnu všechnu tu bezemoční rutinu a nadhodnotím na tři, objektivně dvě. 55%. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, ale ani vyloženě dobré. Na tomto historickém drama je něco umělého. Tohle téma by si zasloužilo lepšího vypravěče. Jiskření mezi Kingsleym a Isaacem je milé. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem čekal něco ve stylu propracované a napínavé Valkýry. Dostal jsem ukecané a hodně nezajímavé komorní drama, bez špetky napětí. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Nič extra som nedostal, ako som si trochu tak naivne po zhliadnutí filmových ukážok predstavoval, pretože tento dobový snímok je jedna veľká, strašná nuda, ktorú maximálne zachraňujú Isaac a Kingsley. A takýto vojnový zločinec, akým Adolf Eichmann bezpochyby bol, by si určite „zaslúžil” dôkladnejšie spracovanie, napríklad následny proces v Izraeli. Trebárs čosi na spôsob legendárneho súdneho filmu-Norimberský proces od Stanleyho Kramera z roku 1960. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Uspávacia konverzačka. Darmo, filmy z koncentráku a o koncentráku sú lepšie ako interview s jeho správcom. Ben Kingsley ako Eichmann je dozaista zaujímavá voľba, neviem či sa ten fašistický hajzel netočí na pekelnom ražni jak ventilátor od zlosti, kto ho to stvárnil. ()

Reklama

Reklama