Reklama

Reklama

Papež František: Muž, který drží slovo

  • Francie Le Pape François - Un homme de parole (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Svet potrebuje nádej. Nádej je univerzálne posolstvo. Dokument venovaný osobnosti pápeža Františka. Prvý pápež pochádzajúci z Latinskej Ameriky predstavuje vo filme svoje pokrokové názory na súčasné spoločenské témy, chudobu, smrť a cirkevne škandály. Snímka sa zároveň vracia k osobnosti Františka z Assisi, ktorého meno pápež prijal. (TV JOJ)

(více)

Recenze (15)

Caminzind odpad!

všechny recenze uživatele

Propagandistické snímky je důležité hodnotit radikálně, protestně, bez shovívavosti. Jejich cíle jsou vždycky politické, nikoliv dokumentární, a proto postrádají prostor pro jakýkoliv dialog. Nejinak je tomu v tomto případě. Papež František letá po světě ve svém nažehleném rouchu, kterým by mohl dělat reklamu nejednomu pracímu prášku, a káže. Otevřenost společnosti a chudoba církve. To jsou jeho hlavní požadavky (a samozřejmě taky láska, světový mír apod.) zabalené (jak je u politiků zvykem) do frází naleštěných a nažehlených jako je on sám. S okázalou skromností a v ojetém Fiatu ukazuje světu, jak drží své slovo, přičemž nezapomene odsoudit pedofilní kněží a teologicky ospravedlnit utrpení ve světě (když se zlo nedá porazit, je třeba ho obhájit). Zastavte války a zbrojení! káže františkán v americkém Kongresu. A víte, co se stane? Oni se rozpláčou. Věřili byste tomu? Ty emoce jsou tak skutečné. Jakoby právě vstoupilo do kin pokračování Titanicu. Stavějte mosty, ne zdi! My všichni jsme bratři! A nevolte Babiše! No nic, snad příště. Každopádně není třeba osvětlovat pokrytectví katolické církve a porovnávat, co dobrého či zlého ten který hodnostář pro lidstvo udělal. Podstatné je, že tento snímek nepřináší nic, než jen naprosto očekávánou oslavu jednoho konkrétního muže, který možná něco málo vykonal, avšak daleko více toho napovídal. Ano, to celé je trapné, je to plytké, je to konzumní, ovšem ze všeho nejvíc je to smutné. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Po několika nezdarech s prožitím Wendersovy tvorby jsem se konečně propracovala i k jeho dokumentu a jsem nadšena. Je to skvěle sladěný portrét, osobní výpověď papeže se střídá s jeho kázáními i návštěvami rozmanitých míst. Ostatní jsou možná důležití, ale v tomto filmu pouze v roli stafáže. Přesně takhle si představuji dokument o osobnosti. Vím, že dogmatické křesťany papež František štve, je velmi progresivní, nebojí se komunikovat napříč celým světem i různými náboženstvími a hlavně, hlavně je to papež, který se směje, z toho musí být upjatí dogmatici zcela na větvi. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Věřící nejsem, ale papež František je strašně inteligentní a má přehled a spousta vysoce postavených politiků nebo obecně lidí by si z něj mělo vzít příklad. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hezky zpracovano,byl jsem na par Frantiskovych bohosluzbach a precetl jeho novou Encykliku,kde si vsima mnoha soucanych zel jako niceni planety kvuli jejimu prelidneni, zmena klimatu apod. Mohl by se vice zasadit o zastaveni clunu z Afriky do zlateho evropskeho dolu (ktere se v dojumentu kratce objevili). Jak rekl madarsky prezident Urban "Staty chteji zvladat migraci, nikoli zastavovat migranty". ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dokument lze hodnotit z mnoha různých pohledů, jako výpověď o jednom konkrétním člověku, jako další počin (mého milovaného) režiséra Wima Wenderse, jako poselství o našem bolavém světě, atp atd... Vcelku chápu, že podobný dokument každému nesedne, byť hodnotit jej jako "odpad" mi připadá dokonale ubohé. Jen člověk naprosto nevnímavý a nebo snad frustrovaný a nešťastný může hodnotit podobně. František je v dokumentu zachycen jako muž se srdcem na dlani, milující, soucítící, radostný, hluboce pokorný, vědomý si mnoha historických chyb i své vlastní církve. Dokument jej ukazuje také jako skvělého pozorovatele, který velmi přesně, přehledně a nekompromisně pojmenovává největší problémy tohoto světa. Asi bych nutně nevěřil slzám amerických kongresmanů, to však není důvod nevěřit slovům, která v americkém kongresu pronesl papež František... Celkový dojem: 85% ()

Aristes 

všechny recenze uživatele

Já vám nevím, moc tomu nevěřím... Vyobrazení papeže pouze jako někoho, koho všude přijímají masy lidí s radostným nadšením a otevřenou náručí, nad jehož proslovy se k slzám dojímají američtí kongresmani a jemuž se dostává laskavých objetí a polibků od bývalých zločinců mi připadá poněkud idealistické. Papež František je tu pro mě zobrazen příliš podobně tomu, jak je prezentován v médiích, tedy jako určitá ikona, nikoli jako člověk „z masa a kostí“. Také mě mrzí, že v dokumentu nedostala více prostoru setkání s takovým Erdoganem, Trumpem nebo Putinem (mihnou se tam pouze v jednom záběru), neboť právě konfrontace s nimi by z tohoto filmu podle mě dokázala učinit daleko šťavnatější sousto. Pro srovnání doporučuji zhlédnout mnou nedávno viděný vynikající Herzogův dokument o Gorbačovovi, v němž zejména v jeho posledních minutách spatřuji daleko více hloubky, opravdovosti a lidskosti. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Hodnotny dokumentarny film, ktory ma co povedat a ukazat. Papez Frantisek, wow! Tolka pokora, tolka laska, tolko mudrych slov. Neverila by som, ze po Janovi Pavlovi II. este pride svaty papez, ale toto je svatec :-). A pacil sa mi jeho citat, ze usmev je kvetom srdca. Vrelo odporucam kazdemu. ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Zajímavý portrét o jedné z největších osobností naší doby, který mapuje pozoruhodný vzestup Jorge Maria Bergoglia. Láska, naděje a .. Papež František. I pro nás "nevěřící " se stal velkou inspirací a vzorem. Úžasný muž a sympaťák s jiskřivým projevem.Jeho otevřená mysl i náruč a jeho láska k lidem je tak uzdravující! Bůh Vám žehnej, Papa Francesco. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Civilní portrét papeže, který je stejně ponořen do víry jako do problémů tohoto světa. Nikomu víru nenutí, nikoho se nesnaží přesvědčit o své jediné pravdě, ale s respektem a s co největší osobní poctivostí přistupuje k druhým. Dokáže se s nimi radovat i plakat. ()

PetriK12 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument o pohledu člověka. Nejedná se v žádném případě o propagandu, jak zde uvádějí lidé, kteří zároveň hodnotí snímek jako "odpad" ... ()

vojin 

všechny recenze uživatele

Mnoha lidem se tento film bude zdát jako propaganda katolické církve, jak totiž víme pravda a lež se často zdají podobné, ale při bližším a nezaujatým pohledem zjistíme co je Pravda a o té se nepochybuje. A když už člověk pochybuje o katolické církvi, tak už uvěří naprosto všemu. Film se snaží ukázat život Papeže Františka v kontextu jeho apoštolské činnosti, kdy zároveň sám papež promlouvám a uvádí nás do svých myšlenek. Zároveň film má ještě jednu dějovou linku, kdy je ukázán život svatého Františka z Assisi a jeho vliv jak na samotného papeže Františka, tak na církev, která se snažil přetvořit k chudobě a milosrdenství pro poslední z posledních. A mezi těmito dějovými linkami je těžiště celého dokumentu. Dva Františkové opravující Chrám, který se bortí. Dva Františkové opravující celý náš svět od ran válek, hladomorů, nenávisti, konzumu a beznaděje. Možná zde zním jako katolický fanatik, ale tento film Vás vezme za srdce a pokud ne, tak je čas ho najít, jelikož v hrudníku jej nemáte. Jelikož můžete mít názor na katolickou církev jaký chcete, samotná činnost a láska papeže Františka i Františka z Assisi je nezpochybnitelná. Osobně znám více lidí co se potkali osobně z papežem Františkem, než z kde jakou nemocí. A proto si dovoluji prohlásit, že Láska je nakažlivější než Covid-19 ()

Irish Stout 

všechny recenze uživatele

Obrat katolíckej Cirkvi o 180 Stupňov? 1- vý pápež, ktorého sa dá počúvať. Citát: dokým si bude cirkev zakladať na bohatstve, Kristus tam nebude. Povedal pravdu o cirkvi, ktorá je v podstate najstaršou mafiou na svete. ()

Související novinky

Dvaadvacátá Ji.hlava: Wenders i libanonský film

Dvaadvacátá Ji.hlava: Wenders i libanonský film

08.10.2018

Sto let Československa a předvolební kampaň Michala Horáčka, Wim Wenders, Jean-Luc Godard, libanonský film i československý orient. Dvaadvacátá Ji.hlava má nabitý program a výjimečné hosty. „Sté… (více)

Reklama

Reklama