Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1918, Finsko po občanské válce. Parikka, slavný herec Dělnického divadla, je chycen a poslán do zajateckého tábora, kde se jeho přeživší kamarádi zmítají na pokraji života a smrti. Všichni rudí povstalci v táboře mají být popraveni. Ani Parikka není v nijak záviděníhodné situaci – jeho druzi ho považují za zrádce. Mladý praporčík Nyborg, který Parikku jako herce obdivuje, stojí v čele popravčí čety, ale není schopen dát příkaz k palbě. Parikka vzdoruje smrti tím, že před četou vtipkuje, a nakonec se mu podaří dozorce rozesmát. Kapitán Kalm, velitel tábora, se nečekaně rozhodne popravu zastavit. Udělá Parikkovi návrh – pokud herec a jeho přátelé secvičí zábavnou hru pro jeho německé hosty, nebudou zastřeleni. (Cinemax)

(více)

Recenze (2)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Skvelá dráma na podklade snáď najdilematickejšieho roku vo fínskych dejinách! Mať nejaký historický prehľad o týchto bielo-červených fínskych udalostiach, je rozhodne výhodou k lepšiemu pochopeniu okolností, ktoré sú vo filme načrtnuté dosť okrajovo. Tento film natočený na základe skutočných udalostí mal rozhodne vynikajúcu zápletku, a napriek tomu, že bol dosť priamočiary, tak mal výborný spád. Parikka a jeho divadelná družina stála pred životným vystúpením, kde išlo doslova o všetko. No rozhodne to nebolo také jednoduché, ako sa prvotne mohlo zdať... Film určite stojí za pozretie, ale ešte predtým odporúčam si trochu naštudovať, ako to bolo s tými bielymi a červenými. Btw. Našťastie to napokon pre Fínsko skončilo dobre, len škoda, že sa toto delenie na bielych a červených potom tiahlo ešte ďalšie desaťročia... ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Téma, které Finové moc nemusí. "Za koho bojovali v ´18 tvoji předci? Za rudý, nebo bílý?". To je asi nejblbější otázka, jakou můžete položit Finovi. I když v současnosti to nebude tak horké z důvodu generační obměny. Samotná válka přinesla míň obětí na životech v přímém boji, jak následný pobyt rudých v zajateckých táborech, nebo pomsty, teroru na civilním obyvatelstvu a vyrovnávání účtů. Z celkového počtu cca 80.000 zajatců bylo popraveno 113, ale o 20.000 se postaral hlad a nemoci. Zápory: nezajímavé zpracování s pozadím hereckého spolku, který vlastně hraje o svůj život. Závěr: doporučuji jen pro ty, co se zajímají o válečnou historii. ()

Reklama

Reklama