Reklama

Reklama

Libanon, krásy a tajemství Blízkého východu

(TV film)
  • Francie Liban (více)
Francie, 2010, 51 min

Obsahy(1)

Neopakovatelné horské scenérie se střídají s poutavými údolími, směřujícími k moři. 
Libanon, to je harmonie rozmanitosti. Země poznala mír i válku, svobodu i okupaci, slávu i úpadek. Pyšnit se může pozoruhodnými památkami, obdivuhodnou kulturní a náboženskou různorodostí, oscilující mezi hlubokými orientálními kořeny a zálibou v západním světě.
Navštívíme hlavní město Bejrút, nenecháme si ujít historické centrum ani vyhlášenou pobřežní promenádu. Poznáme tradiční centra obchodu, ochutnáme místní delikatesy a zvláštní pozornost budeme věnovat architektonickým klenotům. Překvapí nás i moderní výdobytky masové zábavy, objevíme například několik lyžařských středisek, obležených v zimních měsících davy turistů, které láká možnost proměnit ranní lyžování za odpolední koupání v moři. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Tipko 

všechny recenze uživatele

Pekný dokument o krajine Libanon. Dve pikošky o dokumente. 1. o spomenutom historikovi, religionistovi a filozofovi E. Renanovi, objavujúcom v 19. stor. pamiatky v meste Byblos. On písal okrem iného aj o Ježišovi. No nebol úprimným kresťanom, ale liberálom a prakticky nevercom. 2. Nie je pravdou, že by mesto Týrus nebolo podmanené vojnovým náporom Babyloncov a Alexandra Veľkého. Naopak. Zmocnili sa ho. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Libanon vždy lákal. Dokument príťažlivo vťahuje do tejto krásnej krajiny, akejsi možnosti spolužitia rôznych vyznaní. Poznámka: Libanon lákal od základnej školy, kedy jedného dňa vstúpila do triedy učiteľka spolu so zástupcom riaditeľa a akousi vysokou dlhovlasou dievčinkou. Oznámili nám, že ide o novú spolužiačku z Libanonu, odkiaľ musela načas aj s rodinou odísť kvôli občianskej vojne. Nová spolužiačka po slovensky veľmi nevedela, zato po francúzsky áno. Ako to už u detí býva, rýchlo sa na ňu lepili slovenské slová a ona nám rozprávala o vzdialenej, pre nás exotickej krajine po cédrovým stromom. Odvtedy som tam zatúžil raz ísť a prípadne sa popýtať na bývalú spolužiačku, ktorá nám pri odchode cca za pol roka nechala adresu, s tým, že sme kedykoľvek vítaní. Lúčila sa so slzami očiach a s vďakou za to, ako sme ju medzi seba vzali. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama