Reklama

Reklama

České houslové legendy

(seriál)
Česko, 2018, 2 h 36 min (Minutáž: 26 min)

Režie:

Martin Kubala

Scénář:

Pavel Šporcl

Kamera:

Martin Kubala

Hrají:

Pavel Šporcl (průvodce), Roman Čadek (vypravěč)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Pavla Šporcla mapuje historii hry na housle v českých zemích, celosvětový úspěch českých houslistů a jejich učitelů s jejich mimořádným vlivem na vývoj houslové hry ve světě. Čeští houslisté, kteří kontinuálně formovali tzv. českou houslovou školu, patřili v průběhu posledních tří století k nejlepším na světě. Umem svým i svých pedagogů výrazně ovlivňovali vývoj houslové hry. Koncertovali ve světoznámých síních, v jejich třídách se setkávali talenti z mnoha zemí, inspirovali své kolegy v hudebních metropolích... Pojem „česká houslová škola“ a jméno Jan Kubelík či Otakar Ševčík zná i dnes celý svět. Jan Kubelík patří dle historiků mezi deset nejlepších houslistů historie (počínaje Paganinim), Otakar Ševčík k nejdůležitějším pedagogům – z jeho metodiky vycházelo učení jak C. Flesche, tak I. Galamiana. Hned za nimi stojí takoví velikáni houslové hry jako Jan Václav Stamitz – zakladatel Mannheimské školy, Bedřich Vilém Pixis – první pedagog Pražské konzervatoře, Ferdinand Laub – podle P. I. Čajkovského největší houslista té doby (věnoval mu svůj 2. smyčcový kvartet), Jan Hřímalý a Josef Karbulka – vážení profesoři Moskevské, resp. Oděské konzervatoře a spoluzakladatelé ruské houslové školy, vynikající pedagog Antonín Bennewitz, František Drdla – jeho skladba Souvenir patří k nejhranějším na světě, či houslisté František Ondříček – seznámil svět s Koncertem a moll A. Dvořáka, Jaroslav Kocián – na jeho paměť se každoročně koná mezinárodní Kociánova houslová soutěž v Ústí nad Orlicí, Váša Příhoda, Josef Suk a mnoho dalších. A samozřejmě i pravděpodobně největší talent naší historie, houslista Josef Slavík – přímý, byť mladší konkurent Paganiniho, kterého sám mistr uznával. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

progression 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokumentární cyklus o legendárních českých houslistech, kterým poutavou a originální formou provází významný současný představitel české houslové školy Pavel Šporcl. Houslista, který pro propagaci vážné hudby (speciálně houslové) mezi mladými (nejenom) díky svému "originálnímu přístupu i vizáži" udělal hrozně moc. I v tomto dokumentu hraje sám úryvky nejslavnějších skladeb českých houslových legend (známých i pozapomenutých). Je ohromná škoda, že např. houslová i životní kariéra jedné z legend Josefa Slavíka byla tak krátká. Kdoví jestli by jeho sláva nezastínila i Paganiniho ... Koneckonců přezdívku "český Paganini", která bývá v některých zdrojích uváděna, určitě nezískal náhodou. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Díly: 1) Josef Slavík 1806-1833, 2) Ferdinand Laub 1832-1875, 3) František Ondříček 1851-1922 (s chybou v datu narození, správně je 1857), 4) Otakar Ševčík 1852-1934, 5) Jaroslav Kocian 1883-1950, 6) Jan Kubelík 1880-1940. ()

Reklama

Galerie (15)

Reklama

Reklama