Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manuel je vlivný náměstek tajemníka regionální vlády, který má dobře našlápnuto k tomu, aby prorazil na vnitrostátní politické scéně. Jeho dokonalý život se však zhroutí jako domeček z karet poté, co na veřejnost prosáknou zprávy o tom, že je zapleten v korupční síti společně s jedním z jeho nejlepších přátel ve straně Pacem. Zatímco média začnou informovat o rozsahu skandálu, strana ztrácí své postavení a jediný, kdo z toho vyjde s čistým štítem, je Paco. Manuel je přes noc vyloučen z království, odsouzen veřejností a zrazen těmi, které ještě před několika hodinami považoval za své přátele. Přestože strana trvá na tom, aby vzal veškerou vinu na sebe, Manuel odmítá jít ke dnu sám. Je sice podporován svou ženou a dcerou, ale zároveň musí bojovat o přežití a čelit všepohlcujícímu korupčnímu stroji a stranickému systému, v němž "králové odcházejí a království přetrvávají". (Cinemax)

(více)

Recenze (11)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování Rodrigo Sorogoyena o piltické korupci sledujeme přes osobu Manuela, který se v ní koupe až to pěkný není, ale ouha, koelgové kteří se od něj distancují to nedělají snad kvůlu slušnosti nebo morálce, ale jen čistě z osobních důvodů, aby se nevykoupali s ním a právě Manuel není uplný fanoušek toho, že by se v obvinění z korupce měl koupat sám, takže hajdy proti kolegům a už se valí litry špíny, hnusnýho chování, pokryteckého mediálního řečnění pro veřejnost, btw minimálně půlku filmu jsem měl v hlavě všechny ty naše politický svině, naprosto dokonalea přesně vykresleno. Závěrečný slovní fight mezi novinářkou a Manuelem je absolutní perlou filmu, škoda jen že před touto scénu byla jiná , která jako kdyby přišla z úplně jiného filmu a i když byla mistrovsky natočena (bouračka) vůbec do děje a stylu vyprávění nezapadla. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nejde o inzerované "chladné odkrývání principů korupce", na to je to až příliš žánrovka. Jde o tepající "zasedačkový" thriller o politickém i lidském pádu z výšin, kopání kolem sebe, převlékání plášťů a že když už není co ztratit, začne být i ta lovná zvěr svému lovci nebezpečná. Čekal jsem to o poznání chladnější, mnohem více odosobněné a zaměřené na čistě zákulisní politikaření prosté očividného nastavování zrcadel. Ovšem i v této podobě to funguje. Vyslovená škoda je závěrečných dvaceti minut (lejstra v domě a noční dálnice), kdy se to neopodstatněně překlopí v thriller zcela jiného ražení. A to že zmíněné pasáže jsou perfektně natočeny, na tom nic nemění. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus lehce schematický scénář, u nějž je předem rozhodnuto, kam chce dospět, takže záměr ke škodě věci prosvítá dřív, než je záhodno. V klíčovém místě je navíc nepřesvědčivý - jedná se o tu pasáž před závěrem, kdy Manuel s právníkem uniká s výbušnými důkazy o zkorumpovanosti celého aparátu a vůbec ho nenapadne, že právník, který se tak obřího rozsahu moci (namočení jsou v tom úplně všichni mocní - úplně všichni!) zalekl, nevolá svojí ženě, ale jinam, a pak všechno, co následuje, že se ho vlastně takhle bytostně ohrožený systém moci nepokusí zlikvidovat organizovaně, s plnou silou, úměrně tomu, jak závažné důkazy Manuel drží v ruce a že hrozí naprosté zhroucení. Unikl absurdně a nevěrohodně snadno. *** Nicméně ten závěrečný rozhovor v přímém televizním přenosu mezi tzv. investigativní novinářkou a zkorumpovaným politikem, který se rozhodne vyjít s celou pravdou na veřejnost, stojí za to a nad onou schematičností a trhlinami v předivu lze přivřít oči, protože to je strhující finále, za něž prostě člověk musí být šťastný, a je skoro jedno, jak se k němu dospělo. Zpětně se dá přistoupit na všechno, pominout fakt, že se to lešení dalo nejspíš vystavět pevnější, kvůli té vrcholné kratičké výměně, při níž si navzájem ve svých pozicích, kdy jedna vypadá na první pohled čestnější, odkryjí vzájemně samo dno pokrytectví, na němž se v nečestnosti setkávají, a čelí vědomí, že ani jeden z nich - a tedy vůbec nikdo - nedělal nikdy doopravdy dost z těch správných pohnutek, aby skutečně nedopustili vládu zla. A ten otevřený konec je úchvatný, otázka, co nastane, zda ty záznamy v příští chvíli zveřejní nebo je ještě někdo zastaví - a je to bod obratu a reálné naděje, odkud dál to může jít už jen dvěma směry, v podstatě nejen pro jeden stát, ohraničený systém, ale průlomově pro celý svět je to bod naděje, ale vyprávět už se to nemusí, protože to zásadní bylo řečeno a dál jsou obě cesty představitelné, skutečný vzestup nebo pád. *** Určitě bych tuhle metaforu či podobenství ráda viděla v důkladněji promyšlené a propracované verzi, kdy ten závěr udeří nečekaně a s plnou silou a ona jasná symbolika se vyloupne z reality a vyzáří jako ohromující prozření, ale úchvatných těch několik závěrečných minut bylo i tak a díky za ně. *~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Človek až má dojem, že pôvodný scenár vznikol na Slovensku a Španieli si ho len preonačili do svojich pomerov. Nepochybujem, že sledujeme praktiky nie jednej, ale stovák až tisícok politických strán po celom svete, len samozrejme udalosti sú v príbehu jedného korupčného škandálu španielskej strany poriadne zdramatizované, aby to nebola nuda. Občas som sa celkom slušne strácal, predsa len som nikdy nezneužíval európske fondy, nakoniec som sa ale z toho vysomáril. A príjemne mi z toho nebolo. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

HBO GO - Politikaření v celé své parádě. To bylo až dokumentárně zpracované. Poslední půl hodina nervy drásající, napětí neuvěřitelné. Celý film je vlastně jedna velká jízda, kde zejména hudební doprovod tomu dává šmrnc a vás to celé dvě hodiny nepustí. 77% (with J.) ()

klida 

všechny recenze uživatele

na začátku jsem se hodně těžko orientoval v tom, kdo je kdo, nebo spíš jakou má funkci, ale pak jsem se do toho dostal a dostal jsem, i když jsem víc čekal víc politiky než sledování jedince v politice, dobrej film, no a s rostoucím tempem jsem při scénách v Andoře, na dálnici a v televizi ani nedýchal ()

haj 

všechny recenze uživatele

Drama o kauze rozsáhlé korupce ve vysokých politických kruzích Španělska po celou dobu vyprávěné z pohledu hlavního hrdiny, který se snaží udělat vše pro svojí záchranu, zatímco většina ostatních se od něj distancuje. O thriller se však rozhodně nejedná, tohoto žánru se film jen lehce dotkne v závěrečné čtvrtině. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Absolutní bomba! Časovaná, protože než vybuchla, tak to chvíli trvalo a docela dlouho jsem měl pocit, že tady k ničemu velkýmu určitě nedojde. Ale mýliti se je lidské a já jsem se mýlil hluboce. Nejlepší film o politických pletichách ever! ()

infotext 

všechny recenze uživatele

Obohacujúce. Pre mňa jeden z najoriginálnejších počinov posledných rokov. Je to vlastne taký Béla Tarr obrátený naruby - tempo je frenetické, tok dialógov sa nezastaví, v podstate žánrovka (miestami dosť neuveriteľná), a napriek tomu len hmlisto tušíte o čo ide, v konečnom dôsledku to ale na konci dňa vôbec nevadí. Režisér pristupuje k divákovi s aroganciou svojich postáv. Pol hviezdičky plus za majstrovskú záverečnú scénu. ()

Související novinky

Startuje filmový festival LA PELÍCULA

Startuje filmový festival LA PELÍCULA

17.02.2019

Nejen na novinku z dílny oscarového režiséra Asghara Farhádího v hlavních rolích s Javierem Bardemem a Penélope Cruz zve filmové fanoušky festival LA PELÍCULA. Oblíbená přehlídka mezi 19. a 24.… (více)

Reklama

Reklama