Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná minisérie BBC se soustředí na příběh náhodného románku mezi dvěma odlišnými světy. Osoba z prvního světa pracuje v ústředí zpravodajské služby. Ta druhá osoba zatím žije ve světě klubů, nočních barů a užívá si mládí. (SimpanzJi)

Recenze (28)

novoten 

všechny recenze uživatele

Fascinující, jak rozdílné nálady a emoce umí jednotlivé epizody vyvolat. Romantika, paranoia, detektivní mráz v zátylku. A Ben Whishaw je ve všech těchto polohách dokonalý a v jeho kůži je proklatě horko. Jeho zranitelnost a rozklepaná odvaha v jednom mi dávaly pocit, že s přimhouřenýma očima by se do takovéhle situace mohl nešťastně přimotat každý, kdo v sobě má alespoň špetku víry a naivity. S každým dalším zvratem jsem si říkal, že tak stupňované intenzitě napětí snad ani není v lidských silách dostát konečným rozuzlením. Bohužel jsem měl pravdu, protože už vysvětlovačka před nástupem do poslední části rozproudí více otázek než uklidňujících odpovědí a samotné finále se pokouší zahrát příliš mnoho not v jedinou chvíli. Pachuť z nevydařeného konce se ale díky brilantnímu předchozímu ději koná jen částečně. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"I didn't need anyone. Than't what I told myself. I didn't want anyone... I'd like to try again." Zatím nejsem schopná vyplodit víc. Snad časem. Až mi to zlomený srdce zase sroste. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Tak a teraz neviem čo by som napísala...komentár maddy o kúsok nižšie povedal asi všetko čo som mala na srdci aj ja. Kľude by som ho podpísala. Hádam teda dodám len toľko, že na môj vkus bol záver dosť "uletený" a preto zostávam pri štyroch *. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"How do we live without the people that we love?" London Spy nabízí vskutku na první pohled neotřelou žánrovou směsici: mrazivý špionážní thriller, který se mísí s romanticko-tragickým příběhem dvou naprosto rozdílných mužů, přičemž se v průběhu děje ten či onen kompoment účelně posouvá do popředí či do pozadí. Celou minisérií, která měla optimální rozsah pěti dílů, prostupuje hledání pravdy, všudypřítomný pocit strachu, nebezpečí a bezmoci vůči systému, ale rovněž si zde své najde i vztahová tematika, ať už jde o vztahy rodinné či partnerské. Z hereckého obsazení bych rád nejvíce vychválil neuvěřitelně autentické a dechberoucí výkony Jima Broadbenta a Charlotte Rampling, avšak ani generačně mladší Ben Whishaw a Edward Holcroft se skrze své výkony neměli zač stydět. Co se příběhu týká, tak jsem byl napnutý od začátku až do konce, byť jsem možná čekal trochu jiné rozuzlení - ale nechci na tomto místě říkat propracovanější, jelikož nápad to byl opravdu dobrý. Opravdu netradiční a solidně natočená britská minisérie, která dokáže člověku jak vyvolat nepříjemné mrazení na zádech, tak ho i dojmout k slzám. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvůrčímu kolektivu se sice nepodařilo udržet kvalitu prvních tří epizod až do konce, ale i tak to na pět kousků s přehledem stačilo. Tohle byl opravdu zajímavě pojatý seriál, až mě zarazilo, jak často se tvůrci obešli beze slov, k vyjádření všeho důležitého jim často stačily scény bez dialogů, a přesto (nebo spíš právě proto) se jim podařilo vybudovat parádní znepokojivou atmosféru i solidní napětí. Zatímco Bond girls slouží povětšinou jen jako dekorace, chudák Turner boy musel po celou dobu makat naplno, aniž by se mohl dočkat úspěchu. I přes rozpačitý závěr se mi seriál líbil, takže můžu poděkovat yvoně, bez níž bych o něm vůbec nevěděl. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Briti opäť excelujú a BBC dokazuje, že je v seriálovej tvorbe oveľa ďalej než väčšina pásovej americkej tvorby. Nenápadný hit London Spy síce nemusí byť pár zakomplexovaným, homofóbnym jedincom po chuti, ale kto sa vie oprostiť od predsudkov (alebo najlepšie nemá žiadne hlúpe predsudky), toho tu čaká inteligentne napísaná, precízne zahraná špionážna dráma s poriadne dusnou atmosférou. So zaujímavými ako hlavnými, tak vedľajšími postavami, do detailu premyslenou zápletkou, pútavými dialógmi, v ktorých niet hluchého miesta a napätá v každej sekunde. Miernu kontroverziu môže v našich končinách vyvolávať fakt, že hlavná postava je gay, ale práve týmto prístupom London Spy získava na originalite. Veď kto povedal, že hlavné postavy v seriáloch a filmoch musia byť iba heterosexuáli? London Spy však odlišnú sexuálnu orientáciu postáv nijako nepopularizuje, jednoducho hlavná postava má/mala vzťah so špiónom a tým to celé začína. Rovnako akoby keby hlavná postava mala heterosexuálny vzťah so špiónkou a nič by sa v seriály nemuselo meniť, vývoj príbehu by mohol ostať úplne totožný, ako aj všetky udalosti v ňom. Prvá epizóda je možno mierne mätúca v tom, že po nej nie je jasné akým smerom sa bude seriál uberať a jej prvá polovica pôsobí skoro ako romanca, no následne sa rozohráva špionážna hra s prepracovanou psychológiou postáv, kde si to odnesie každá z ich. Nie, skutočne tu absolútne nejde o to, že tajný britský špión bol vo vzťahu s iným mužom, takže pokiaľ niekto čaká, že London Spy bude v zápletke riešiť to je na veľkom omylom. Toto je čistokrvná špionážna dráma/thriller. Jakob Verbruggen tu po vynikajúcom The Fall opäť raz dokazuje, že prácu s postavami, postupné budovanie príbehu a vytváranie dusnej atmosféry má v malíčku. Síce na to ide aj tentoraz veľmi pozvoľne, ale o to intenzívnejšie. Škoda, že jeho seriály ostávajú mimo Britániu, tak trochu skryté pred ostatnými divákmi. CELKOVO: 4,5* (9/10) ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Začátek dobrej, ale pak to sklouzlo k obvyklým scénářům. Místy módní makro kamera tomu taky nepřidala. Zahráno však velmi dobře, v čele s výborným Benem. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Pridavam na watchlist. V BBC proste umi. Prvni dil je jeste trochu matouci v tom, ze neni jeste zcela jasne, kterym smerem se bude pribeh zanrove/tematicky ubirat. Ale uz ten druhy rozhodne. Dramaturgicky velmi dobre rozehrane ale i herecky famozni psychologicke spy drama, originalne pojate. Spise pro trpelive fanousky pozvolnych najezdu. Mohlo by bavit fanousky zanru, pokud tedy netrpi nejakymi homofobnimi predsudky... ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Vymazlená minimalistická minisérie. Akce nulová, všichni jsou skoupí na slovo, konverzace ořezaná na věty holé, až to pěkný není. Tíseň z toho číší na všechny strany a emoce se kradou okolo, jako zloději.Plíživé ponuré tempo a bezkrevné, netečné postavy vás nenechají klidnými. Rampling s tím svým asketickým vyžilým ksichtem se mnou pěkně cvičila. Ledová královna by se vedle ní červenala. Whishaw je parádní v této bezútěšné jízdě. Skvostný scénář. ČT2 by mohla zařadit do vysílání, myslím že jsem nic podobného neviděla. Budova MI6 mi tady není,ale vůbec sympatická. ()

SimpanzJi 

všechny recenze uživatele

Ben Whishaw má u mě pozici vcelku oblíbeného herce. Zápletka vypadá zajímavě, teď jen udržet atmosféru jako v první části. Ben se mi hodně líbil už ve Chvění (2014), kde hral taky gaye. Stejně jako tady. Jelikož je sám homosexuál, tak si nemyslím, že pro něj byly nahé scény obtíží. Jinak se mi líbí scénář a hlavně super kamera. Jsem zvědav na další vývoj. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Špionážní příběh? Dost možná, ale čím méně se v něm mluvilo o spiknutí, tím lépe. Spíše tajemný milostný román, který pokud se začal pohybovat v příliš velkých konspiracích, na zem ho vrátily konkrétní citové obavy o partnera. Ovšem to, co dělá seriál nejsilnějším, je Dannyho důvěryhodnost a houževnatost, která převyšovala všechno, s čím si seriál začal. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděla jenom dvě první části, ale moc mě to nemotivuje, dívat se dál. Je to nudné, utáhané, jde to po povrchu a postavy se chovají nevěrohodně. A nezachrání to ani Ben Whishaw... ()

dinsdale 

všechny recenze uživatele

To se potkají dva diametrálně odlišní lidé - nejobyčejnější možný kluk, co nasekal pár bot, a geniální samotář - a je z toho láska tak veliká, že z toho oba úplně rozsekají svoje vesmíry. ()

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Očekávala jsem špióny, dostala romantiku dle mého gusta (Minimum duhy, špatně zasazené kytičky a od konce první epizody to končí tragicky...). Spokojenost. ()

Solrac 

všechny recenze uživatele

Rob Tom Smith napsal super scénář a všechny díly měly napětí, jako celek výborné. Víc konverzační než akční, ale to vůbec nevadilo. Ben Whishaw jako zamilovaný a ze začátku zmatený Danny, rozkrývající hru tajných služeb, taky bez chyb. BBC zase boduje. ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Ani už nevím proč, ale na tenhle seriál jsem se těšila v domnění, že se bude jednat o gayromantické drama ze špionského prostředí a ještě v průběhu parádní první epizody jsem tomu pořád věřila. Pak nastalo zklamání, protože složité konspirace výzvědných služeb nejsou až tak to moje oblíbené. Ale když už jsem to začala sledovat, tak bych to nenechala. I když seriál nesplnil moje nesmyslné očekávání, jeho sledování nelituju. Ben Whishow je v tomhle typu rolí jako doma (možná až moc), takže výkon rozhodně na jedničku, Edward Holcroft svou nehybnou tváří za tu jednu epizodu taky docela zabodoval (i když v momentě kdy mi začalo docházet, že to nebude romantika, jsem pojala podezření, jestli to nebude scifi a z něj se nevyklube kyborg). Takže kdo má tenhle žánr rád a zároveň mu nevadí pomalejší tempo, ten může být s touhle dobře vypointovanou sérií spokojen. ()

Košoun 

všechny recenze uživatele

Skvělý neotřelý seriál, jehož hlavním kladem je naprosto geniální Ben Whishaw, který se ihned katapultoval mezi mé nejoblíbenější herce. Líbí se mi celkový styl, který je takovým kontrastem k americké mainstreamové seriálové tvorbě - především tempem střihu, kdy dlouhé (a většinou dobré) dialogy střídají rychlé prostřihy. BBC věří, že britský divák je chytřejší a pozornější, než ten americký (i ta stopáž je delší). Nadprůměrná je i kamera a pro mě jako milovníka Londýna potěšilo i prostředí a výběr lokací. Co ale seriál sráží je scénář. Námět je skvělý, ale pracovat s ním scénárista Tom Rob Smith vydržel do třetího dílu. První díl působí jako taková lehká gay romance se špatným koncem, druhý je depresivním vhledem do zmateného kluka a třetí je skvělým dramatem s nádechem konspirace. Zbylé dva byly už překombinované nelogické (téměř až sci-fi) paskvily, které to napětí a tajemnost předchozích dílů pohřbilo. Vrcholem je pak polopatické vysvětlení "jak to celé bylo", které je tak nezajímavé a snaží se být natolik zlomové, že to vlastně nedává smysl. Člověk si pak vlastně řekne "Proč?" Proč se celý ten děj v tom seriálu stal? Spousta vedlejších linek zůstává otevřená a nezodpovězených otázek je víc než těch zodpovězený (což není nutně výtka, vlastně některé linky příběhu byly tak zbytečné, že jejich uzavření není třeba). Rozhodně seriál doporučuji, nenechte se odradit ani tou "gay" nálepkou, protože o sexuální orientaci tam jde až v poslední řadě (dobře, to zase přeháním, ale nejvíc gay je první díl, pak se o tom jen mluví), ale věřte, že závěr vás spíš zklame. ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Podľa názvu London Spy správne predpokladáte, že sa bude jednať (aj) o špiónov, a to že tam hrá Ben Whishaw - no to sú dohromady dve veci, ktoré som o tejto mini-sérii vedel a na základe ktorých som sa do nej pustil. Vedieť aj to ostatné, tak to možno vynechám, ale to by zase bola chyba. Homosexualite sa v dnešných filmoch a seriáloch dáva až neprimerane veľa priestoru, čo mne osobne už začína vadiť, ale tuná to tvorcovia nedávajú divákom po žiadnych „kvapkách“ a cez prvý diel som sa musel doslova pregr... s prstami na tvári s tým, že chýbalo ozaj málo a celé to vyhodím aj s notebookom do koša. Postupne sa ale dostáva do popredia druhá linka, tá pôsobivejšia a seriál zrazu naberá na obrátkach a ani som si neuvedomil ako som to celé „zmákol“ na jeden šup, vždy zvedavý na ďalší diel. Navyše režisér Jakob Verbruggen (ktorého vôbec nepoznám) evidentne vie ako nato a dokázal divákom namiešať pôsobivý kokteil napätia, atmosféry, netypických vzťahov a celé to podkreslili patrične dobrou muzikou. Špiónska „linka“ je podaná veľmi netradične, bez akcie, skôr s dôrazom na ich takmer neviditeľnú prácu a aj tá je hodne zameraná na vzťahy (Danny a Scottie). Všetci herci výborní, aj keď si myslím, že Whishaw do toho nedal všetko, a možno bol z celého excelentného hereckého ansámblu on ten najslabší, nechcem uraziť ani jeho ani jeho fanúšikov, proste som mal iba ten dojem. Rozhodne a dôrazne však neodporúčam divákom, ktorí hľadajú niečo v štýle Jamesa Bonda alebo Ethana Hawka, tento seriál má celkom inú koncepciu. ()

Jarlaxle 

všechny recenze uživatele

Taková překombinovaná opatření, aby se osoby tahající za nitky zbavily hlavní postavy jakýmkoli jiným způsobem, než aby se ho nenápadně a v tichosti zbavily na dobro? Asi ne... Sice je to dobře zpracované, v posledním díle se zodpoví dosti otázek a všechno do sebe tak nějak zapadne. Nicméně čekání na to rozuzlení je poněkud delší, než by se mi líbilo. A děj taky mohl být o něco jinačí, aby z toho byl opravdu dobrý seriál. ()

Reklama

Reklama