Reklama

Reklama

Scream for Me Sarajevo

  • angličtina Scream for Me Sarajevo
Trailer 2
Dokumentární / Hudební
Velká Británie / Bosna a Hercegovina, 2017, 140 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Scream for Me Sarajevo je úžasný příběh o neuvěřitelném rockovém koncertu, který odehrál frontman kapely Iron Maiden Bruce Dickinson v roce 1994 uprostřed obléhání Sarajeva. Záběry z unikátního vystoupení, setkání s těmi kteří se na koncert dostali a díky kterým se uskutečnil, odhodláni žít si svůj život bez ohledu na zvěrstvo které se dělo kolem nich. Rozhovory s kapelou, se štábem i s ochrankou nás vracejí do kruté a nebezpečné reality. Film o mimořádných lidech prožívajících hrůzy války a o muzikantech, kteří riskovali své životy aby pro ně zahráli. (Beverly Matous Distribution)

(více)

Recenze (20)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument, z ktorého som si odniesol potvrdenie, že juhoslovanským jazykom sa z trochou chcenia dá rozumieť a že čím menej Iron Maiden hudby bolo počuť, tým to bolo lepšie. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Fanoušek Iron Maiden, nechť si připraví k ruce řádnou dávku kapesníčků, co se mě týče, nejvíce fascinován jsem byl popisy válečného strádání uvnitř undergroundové hudební komunity v nesmyslné a zkurvené době, jíž otevřeně ilustrují děsivé dobové záběry na náhodná řádění ostřelovačů v ulicích. Můj problém je však s Brucem Dickinsonem, který navzdory svým hlasovým kvalitám prostě zní jako hroznej trouba a jeho návštěva po letech v Sarajevu vypadá jak sedmiletej kluk, potloukající se v muzeu, protože mu rodiče slíbili, že se potom půjde na zmrzlinu. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější filmový zážitek, co jsem měl za hodně dlouhou dobu. Psát cokoliv o Bruci Dickinsonovi nebo o válce v Jugoslávii je naprosto zbytečné. Tenhle dokument se zkrátka musí vidět a prožít. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze se jedna o prumerny dokument. Ale ta sila okamziku, ktera se odehrala v roce 94 a archivni zabery te doby z ulic Sarajeva automaticky tahnou film nahoru. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější filmový zážitek za poslední roky. Pokud člověk válku přímo nezažil, těžko si asi dokáže pocity zúčastněných představit, ale myslím, že dokument přiblížil tísnivou a následně euforickou atmosféru velmi autenticky. Věřím tomu, že Bruce svým vystoupením vrátil těm několika stům lidem alespoň na pár hodin opravdovou radost ze života. Byť to ze začátku asi bral jako chlapecké dobrodružství, zaslouží si (nejen) za to respekt. Film byl v kinoprojekci doplněn rozhovorem s Brucem, který proběhl s odstupem pár let po dokončení dokumentu. Jak dokument, tak tento rozhovor přinesl několik vážných otázek k zamyšlení, což se často nepodaří ani dramatům nominovaným na Oscara. Fakt síla! ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Pulku dokumentu mi tekly slzy, ale vubec se za to nestydim. Neskutecne intenzivni zazitek a jenom potvrzeni toho, ze Bruce ma kultovni status naprosto pravem a v rockove hudbe neni charismatictejsi postavy. Nedovedu si vubec predstavit tu euforii, ktera musela vladnout na tomto, do posledni chvile utajovanem, koncertu! V Cechach bylo v plnem proudu rozkradani a tunelovani pod zastitou "mlade demokracie" - v Bosne zurila valka a hral Bruce Dickinson. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

V době, kdy západní Evropa žila v podstatě v blahobytu a ta východní se vzpamatovávala ze 40leté nadvlády komunistů a budovala tržní hospodářství pod stínem nové demokracie, se pár hodin jízdy od našich jížních hranic odehrávala nepředstavitelná zvěrstva na obyčejných lidech a zuřila tvrdá etnická válka na bývalém území tehdejší Jugoslávie. Právě v tom čase, kdy bylo Sarajevo obléháno ze všech stran, vyrazil do té válečné zóny uskutečnit koncert nejslavnější zpěvák skupiny Iron Maiden - Bruce Dickinson jako sólový zpěvák, aby potěšil místní lidi, kteří denně museli přežívat v nepředstavitelných podmínkách. O tom je tento dokument, který byl promítán dnes v kinech a zanechal nejen ve mně hluboký odkaz. Dokument má silnou atmosféru, je dobře zpracovaný a sestříhaný a nejednou se mi svíralo hrdlo. Pamatuji si na jednu větu Sarajevského návštěvníka koncertu - tento koncert byl jedním, z nejkrasnějších momentů té odporné války a proto opravdu klobouk dolů, Bruce má prostě pořádný koule a udělal tehdy sice vysoce riskantní, ale moc správnou věc! Tato válka neměla vítězů ani poražených a je hlubokým varováním, co se může dít ještě tolik desetiletí od 2.světové války!! Starší ročníky až po Husákové děcka si budou pomatovat minimálně ze zpráv alespoň špetku událostí z tehdejší válečné Jugoslávie, ale pro ty mladší, které to zajímá a jelikož jsme na filmových stránkách si dovolím vypsat pár filmů, ,které jsem viděl a které přibližují hrůzy války v Jugoslávii - Harrisonovy květy, Válečníci (1999), Vítejte v Sarajevu, Ve službách legie (Savior), Zásah do srdce, Jako bych tam nebyla či později natočené s mnoha flashbacky - V zemi krve a medu, Lovci stínů, Za nepřátelskou línií nebo Rezoluce 819. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Dokument osvětluje dvě věci: 1) jak je válka špatná, navíc v zemi, kde se prakticky přes noc ze souseda stal nepřítel (to je v dokumentu zachyceno, jak si bývalí spolužáci z protistran dávali echo, že na někdo přijde) a 2) potvrzení, že rockový a metalový fanoušek hudbu bere více než zbytek populace. Více není třeba vypisovat, jedná se o silný filmový zážitek a vede k zamyšlení. Po kinoprojekci dokumentu následoval rozhovor s Brucem, který proběhl po londýnské premiéře, jako lepší bonus si dokážu představit sestřih/prostřih z koncertu (několik záběrů je přímo v dokumentu). Stopáž tak je 90 minut dokument a cca 40 minut rozhovor, tudíž o něco méně než je zde uváděno. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Hudba je lék! Hudba uhlazuje spory a dokáže nechat zapomenout na všechny bolesti a problémy. O tom tento výborný a emocemi nabitý dokument je. O jugoslávské válce toho bylo napsáno mnoho a nemá cenu něco dodávat. Jediné právo mluvit nebo psát o ní mají stejně jen ti, kdo ji zažili. Dickinsonovi a spol. patří velké poděkování za to, že se odvážili do této válečné vřavy přijet a několika stovkám lidí pomoci aspoň na pár hodin zapomenout na tu hrůzu tam venku. ()

knihovna 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument, kde hudba nehraje tu nejdůležitější roli. Dickinsonovi a jeho partě palec nahoru za odvahu. Ale nedá mi to, abych nereagoval na Arsenal83 a jeho komentář - to že přišel na to, že jihoslovanským jazykům lze při troše snahy porozumět je jistě obdivuhodné. A hudby Iron Maiden tam bylo pomálu - on tam totiž Bruce Dickinson hrál svoje sólové věci. ()

confisio 

všechny recenze uživatele

Nemusíte věřit v Boha, můžete věřit v Bruce Dickinsona! Nezapomenutelný příběh vůle, touhy a odhodlání lidí uskutečnit zázrak v Bohem zapomenutém městě. Obdivuhodná a životu nebezpečná cesta hudebníků do Srdce temnoty, na jejíž konci odehrají jeden z nejzásadnějších koncertů svého života a stanou tak, v očích mnohých, na vrcholu Olympu. Apocalypse now v Balkánském mlžném hávu, při které volání polnice alespoň na čas zahluší rock-metalová „bomba“. Emotivní výpověď s nadčasovým přesahem o nekonečnosti boje dobra a zla. ()

patho666 

všechny recenze uživatele

Nebolo to vôbec zlé a samotná udalosť to bola naozaj sila, osobne si myslím že tvorcovia dokumentu z nej mohol vyťažiť ešte omnoho viac. ()

Reklama

Reklama