Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na začátku sedmdesátých let minulého století se Spojené státy vařily v záplavě demonstrací za lidská práva. V téže době se jeden mladý černý kluk s gigantickým afrem (John David Washington, syn Denzela Washingtona) rozhodl rozšířit řady coloradské policie. Ron Stallworth byl první Afroameričan v tomhle sboru. Jeho přijetí mělo zacpat pusu čím dál naštvanější černošské komunitě. Aby těch změn nebylo zase příliš, šoupli nadřízení Rona do archivu (= oddělení evidence důkazů), kde měl co nejméně překážet. Jenže Ronovy ambice byly o poznání větší. Soustavným tlakem na nadřízené se mu nejdřív podařilo svléknout uniformu a v civilu infiltrovat politické mítinky „černých bratrů“. Protože se mu nechtělo donášet na bližního svého, zvednul sluchátko, vytočil číslo Davida Dukea (Topher Grace), místního předáka Ku-klux-klanu, a omotal si ho kolem prstu. Naprosto přesvědčivým způsobem se prezentoval jako fanatický vyznavač bílé rasy a David Duke mu to spolknul i s navijákem, jelikož ho po pár telefonátech vtáhnul do struktur klanu. Když pak bylo potřeba nasadit do akce zapáleného rasistu Rona Stallwortha i fyzicky, ujal se té role Ronův kolega Flip Zimmerman (Adam Driver), který s nadšením docházel na tajná i veřejná setkání členů klanu s cílem získat co nejvíc informací a překazit plánované násilné operace. Zní to neuvěřitelně, zní to komicky, skutečně se to však stalo. (CinemArt)

(více)

Recenze (486)

Nassau 

všechny recenze uživatele

Ain't this a bitch. If I would have known this was a Klan meeting, I wouldn't have taken this motherfucking gig. Goddamn. (7/10) ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Jo, tak takové filmy můžu. Navzdory rozhodně ne nijak radostnému ústřednímu tématu to je velmi pohodový snímek, který řeší složité, důležité otázky, ale zároveň dokáže i výborně bavit, přirozeně si plyne za doprovodu přesvědčivých hereckých výkonů (z mladého Washingtona by mohlo něco být!), dobré hudby a atmosféry. Celkovému vyznění určitě pomáhá i to, že se hlavní zápletka zakládá na reálných událostech - myslím si, že řada tragikomických situací či dialogů, vyvolaných právě onou zápletkou, pak získává ještě více na síle. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Spike sa na chvíľu prestal brať smrteľne vážne a natočil svoj najzábavnejší film... Len aby celý záver dodrbal poctou mŕtvej beloške z protestov BLM / WLM. Bolo by to za plný počet, ale človeku, ktorý prispel nemalou mierou k šíreniu cancel culture v Hollywoode toto "krásne" gesto proste neverím a beriem ho ako akt pasívnej agresivity a jeho samotného ako niekoho, kto v sebe nechová štipku sebareflexie, len nenávisť a zahorklosť. Lee a Trump sú dva extrémy, každý na opačnej strane spektra. ()

Miller 

všechny recenze uživatele

Když přehlédnu ten konec (videa z Charlottesville), tak se jednalo o fakt super film, s pořádnou dávkou trollingu, celkem fajn muziky (píšu jakožto metalista!), hodně příjemných výkonů (Adam Driver nepřekvapivě výborný, ale i ostatní super), docela autentickým zachycením života normálních klansmenů z buranova a super vtipy. Film je to fakt fajn a bavil jsem se celou dobu. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Sympatické retro o dvojici detektivů, kteří si došlápnou na místní organizaci Ku klux klanu. Další z nenápadných ale o to víc bizarních "true story", ve které se v první velké filmové roli objevuje JD Washington (megasympaťák z Ballers), no a chválit Drivera, je už nošením toho dříví...Fakt lahůdka. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla síla. Tenhle film je vtipný a zároveň vážný. Vtipné je už jen to, že se černoch stal členem ku-klux-klanu a nahradil ho fyzicky žid. Několikrát jsme se fakt zasmál ale ty předsudky ohledně rasy kort v Americe nejsou fakt pěkný. Je rasismus a rasismus. Tohle ale bylo opravdu místama na hlavu to jak nějaký jedinci smýšlejí. Herci to mají fakt super zahraný, jak na černé tak na bílé straně. Tady jednoznačně vyhrává ale Adam Driver. Film se vezl v takové řekněme pohodové atmosféře i přes nějaká individua. Ale konec tomu nasadil opravdovou korunu. Co uběhlo posledních 5 minut filmu jsem nevěděl co má říct bylo v místnosti najednou hrobový ticho a já si jen v hlavě říkal jako vážně? Spike Lee to natočil dobře a rozhodně tohle patří k tomu lepšímu za rok 2018. 80% ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to drží pozornost, jenže pak se hodně odchýlí od toho co se skutečně stalo a je to znát, neboť se začnete nudit nad neustálým postáváním na místě. Film tak akorát potvrdil že Kylo Ren má určitej komediální potenciál. ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Takový ten film, který neurazí, ale ani nějak nepřekvapí. Je to pozvolna vyprávěné, snímek se nikam nežene. Kouká se na to velmi dobře, akorát si myslím, že si příběh o Ku-klux-klanu zaslouží o něco vážnější propracování. Bylo v tom až moc humoru. Jako kdyby režisér chtěl natočit spíš komedii, což asi stejně není tajemstvím. Každopádně poslední záběry byly docela silné, za ně se musí dát plusko. Hodnotil bych to jako lepší průměr. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

To poselství na konci s Trumpem je sice silné, ale celý film to nezachrání. Navíc by ani nemělo ovlivnit pohled na něj. Zůstává nevyužitý potenciál něčeho, co je napůl cesty mezi komedií a dramatem. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Ostrá politická kritika dnešní doby, zahalená do hávu raných sedmdesátek. Ne zas až tak konfliktní střet členů ku-klux-klanu a radikálního černošského hnutí. Hluboké pozadí celého filmu dávají tušit hlavně rozhovory a krátké prostřihy na zjevnou zaslepenost obou stran. Vše vážné navíc kompenzuje humorně laděné vyznění celého filmu. Celkově se jedná o divácky příznivý snímek, který se ale i přes svou zdánlivou lehkost snaží vyvolat hlubokou diskuzi. ()

Darth Maul 

všechny recenze uživatele

Zaujali ma najmä postoje hlavného hrdinu. Ron dokázal šikovne kľučkovať medzi dvomi krajnými ideológiami (White Power vs. Black Power), nenechal sa zatiahnuť do politiky a takmer vždy sa rozhodoval racionálne. Mimoriadne smutný (pretože zobrazuje zbytočnú nenávisť), mimoriadne silný (pretože rozpráva príbeh odvážnych ľudí) a mimoriadne podnetný film (pretože obrazy z neho zostanú v hlave aj dlho po zhasnutí premietačky). ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Jako ten scénář prostě nemá chybu! Výborní herci a parádní kostýmy. Nemám v plánu se víc rozepisovat. Sedlo parádně a bavilo 100% času! ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Lee se soustředí příliš na agitku a ani to neskrývá. Leze to na nervy neuvěřitelně. Toto někdo natočit naopak tak je označen za největšího rasistu. Neuvěřitelně černobílý film ve všech aspektech. Lee běž s tím do piče. Jeho předešlé filmy jsou jiná liga. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, na to, že to byla agitka. I když uznávám, že Spike Lee se trefoval i do černošského hnutí. Ale členové KKK v podobě totálních karikatur mě nepřesvědčili. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkal, že je to jen další černošskej film o sedmdesátých letech, ale jak vstoupil do KKK, tak to začalo mít koule a je to super silný film.. John David Washington i Adam Driver jsou fakt dobří herci a tady to stálo za to, hlavně ta párty s zasvěcením nových členů... Konec taky celkem super... No nic 3rd November 2020, čili za čtyři dny jsou tu emerické volby of the prezident a snad, snad....95% ()

Související novinky

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Oscarové nominace 2019

Oscarové nominace 2019

22.01.2019

Po Českých lvech tu máme konečně také nominace na 91. ročník Oscarů. Těm pro změnu vévodí osobní výpověď režiséra Alfonso Cuaróna Roma a pak kostýmní dobové drama Favoritka od Yorgose Lanthimose, oba… (více)

Favoritka vede seznam nominací BAFTA

Favoritka vede seznam nominací BAFTA

10.01.2019

Nominace na britské filmové ceny jsou již od včerejška známy a do čela se dostal film, který s Velkou Británií úzce souvisí. Snímek Favoritka režiséra Yorgose Lanthimose (Humr), vyprávějící o… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama