Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na začátku sedmdesátých let minulého století se Spojené státy vařily v záplavě demonstrací za lidská práva. V téže době se jeden mladý černý kluk s gigantickým afrem (John David Washington, syn Denzela Washingtona) rozhodl rozšířit řady coloradské policie. Ron Stallworth byl první Afroameričan v tomhle sboru. Jeho přijetí mělo zacpat pusu čím dál naštvanější černošské komunitě. Aby těch změn nebylo zase příliš, šoupli nadřízení Rona do archivu (= oddělení evidence důkazů), kde měl co nejméně překážet. Jenže Ronovy ambice byly o poznání větší. Soustavným tlakem na nadřízené se mu nejdřív podařilo svléknout uniformu a v civilu infiltrovat politické mítinky „černých bratrů“. Protože se mu nechtělo donášet na bližního svého, zvednul sluchátko, vytočil číslo Davida Dukea (Topher Grace), místního předáka Ku-klux-klanu, a omotal si ho kolem prstu. Naprosto přesvědčivým způsobem se prezentoval jako fanatický vyznavač bílé rasy a David Duke mu to spolknul i s navijákem, jelikož ho po pár telefonátech vtáhnul do struktur klanu. Když pak bylo potřeba nasadit do akce zapáleného rasistu Rona Stallwortha i fyzicky, ujal se té role Ronův kolega Flip Zimmerman (Adam Driver), který s nadšením docházel na tajná i veřejná setkání členů klanu s cílem získat co nejvíc informací a překazit plánované násilné operace. Zní to neuvěřitelně, zní to komicky, skutečně se to však stalo. (CinemArt)

(více)

Recenze (486)

Flego 

všechny recenze uživatele

Strašidelná minutáž rozbila celý príbeh, ktorý sa dlhú dobu len vlečie a vlečie. Keď sa blíži k finále, je to parádna záležitosť. Humor mi akosi unikal, neviem, či tam vôbec bol. Záverečný dovetok len pripomína, že podobnosť sfilmovanej minulosti so súčasnosťou nie je vôbec náhodná... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Je s podivem, že tak žánrově bezpečný a nekonfliktní film doprovází tak brutálně aktivistický doslov. Spike Lee natočil film o vážném a i dnes aktuálním tématu tak podivně odlehčenou a nekontroverzní formou, že ve mně nezanechal vlastně nic víc, než jen pocit, že to celé bylo tak nějak ok a docela fajn. Film si nese po festivalech punc diváckého hitu (alespoň tak to vnímám) a možná právě výše zmíněná přístupná forma je toho důvodem. Já jsem ale upřímně čekal něco jiného a i bych něco jiného uvítal. Zvlášť když snímek táhne kupředu jak dobré herecké obsazení, tak i vypiplané vizuální retro pojetí. Velká škoda. 5/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Příběh je to neuvěřitelně absurdní, a protože ho natočil Spike Lee, tak má i dost švih. Samozřejmě, pohled na ne/soužití černých a bílých jednoznačně fandí Afroameričanům, kteří jsou bez výjimky ušlechtilí, moudří, trpěliví a trpící. Zatímco běloši jsou často rasistické zrůdy, v případě členů klanu až karikatury bez mozku a hygienických návyků, jakoby se po generace křížili jen mezi sebou. V případě tak pitomé organizace, kde se náčelníci titulují velký drak a velký čaroděj, se skutečně mnoho inteligence asi nedá čekat. Ale přece jenom, aspoň trochu normálnější – a ne tak karikované - postavy by možná vzbuzovaly větší hrůzu, protože by dokázaly páchat zlo promyšleněji. Ale to asi nebyl záměr Spika Lee. Stejně však největší grády z celého filmu má závěrečný sestřih rasových nepokojů. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Jestli má někdo právo ostře přefrázovat problémy současné USA, je to bezpochyby Spike Lee, který se aspektům multikulturního soužití ve Státech věnoval snad ještě v kolíbce. Blackkklansman je z těch, co jsem viděl sice asi nejhorším příspěvkem do jeho rozsáhlého katalogu, ale naštěstí stále stojí na jeho oblíbených trademarcích, z nichž nejraději mám vždy to dynamické a ukecané znázornění zajeté policejní rodiny, která většinu času působí jakoby si odskočila ze stand-upu. Tato část funguje opět na jedničku až dvojku, dle toho, kdo je předsedou maturitní komise. Problém nastává v okamžik, kdy double-identity hard-ass blaxploit detective story se začne žonglovat s ultra vážnými konotacemi na aktuálno, což v tomho případě působí jak hot-dog se šlehačkou a ještě máte chuť hodit do sálu chichotajícího se "hihihi to byla narážka na Trumpa" kelímek s pivem. Naštvanej Lee totiž narozdíl od předchozích děl, už v některých tématech není schopný nadhledu tolik typického pro jeho předchozí díla. Tento nový přístup kulminuje ve scéně, kde se přestříhává mezi KKK biřmováním a vzpomínáním starce na černošské lynče na začátku století. Jakoby se náhle kdosi vyděsil, že si doteď dělal srandu z lidí, o kterých bychom měli hlavně vědět, jak jsou nebezpeční. Jenomže já si právě myslim, že to nejhorší, co lze nebezpečným lidem provést je dělat si z nich srandu. Se pak začnou rozčilovat, kopat nožičkami, dělat větší a větší voloviny a jednoho rána se pak probudí a zjistí, že je neberou vážně ani vlastní bačkory. Takto je bohužel nejsilnějším momentem filmu jeho bolestivý epilog, který určitě aktivuje kavalérie mudrlantů, kteří budou trousit moudra jako, že podle nich by se film a politika neměly plést dohromady a podobný pecky. Jen počkejte. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Příjemně strávené dvě a čtvrt hodiny, jen ke konci režíruje Lee bílé policajty jak černochy, ale to byl asi záměr. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Taková mile úsměvná komedie na níž mě nejvíce zasáhly prostřihy na dvě skupiny lidí vyvolávající WHITE POWER/BLACK POWER. To mi přišlo jako nejvýmluvnější, nejsilnější a svým způsobem (a snad i nechtěně) nejangažovanější část filmů. 3.5* ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Celkem dost zklamání. Filmy Spika Lee mám rád, a proto jsem očekával laťku tradičně postavenou hodně vysoko, ale dostalo se mi dost průměrného filmu, který směřuje k něčemu zdánlivě dramatickému, ale ve výsledku až trapnému. Cítím jen pachuť a pocit, že tenhle film spadá do černošských oscarových kvót. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Musel jsem přihodit jednu hvězdičku nad plán, protože Spike Lee dokázal to, na čem mnozí pohořeli, podal mi problematiku lidských práv v černobílých Spojených státech zábavným, vtipným a nepatetickým způsobem. No dobře, na patos došlo až v dokumentárním závěru, ale s tím jsem se dokázal vyrovnat. Jon David Washington byl skvělý, povedla se i retro atmosféra (afra byla dokonalá), po celou dobu jsem se bavil a ani mi nepřišlo, že už uběhly dvě hodiny. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Tento film nám může pomoci pochopit, proč je americká společnost tak mimořádně citlivá na veškeré projevy, které by mohly alespoň vzdáleně připomínat rasismus. Při sledování se mi hlavě utvářel obraz konzervativního bílého muže, který chce opět udělat Ameriku velkou, a nenávidí všechny, kteří se nějakým způsobem odlišují od něj samotného, ať už se jedná o jiná etnika, o jinou sexuální orientaci nebo třeba o ženy. Smutné, znepokojující, důležité. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Spike Lee vzal ožehavé téma rasové diskriminace společně s tématikou Ku-klux-klanu a zabalil ho do vtahující a místy i komediálně laděné kriminálky, která téměř nestíhá nudit. BlacKkKlansman v sobě mimo poselství o toleranci a "no-hate" kultuře snoubí atraktivní příběh, jehož reálie jsou zasazeny do Colorada sedmdesátých let, čemuž notně napomáhá kreativní užití kamery, která z tohoto snímku dělá spíše dokumentární, tím pádem i více uvěřitelnější podívanou. Samostatnou kapitolou jsou zde herecké výkony, na nichž celý snímek stojí či padá. Zejména herci John David Washington a Adam Driver podávají vskutku nadstandartní výkony, takže se bez sebemenších problému dokážete vcítit do mentality postav jež hrají. Snad jediným nedostatkem snímku BlacKkKlansman je jeho délka, která bohužel místy nabídne pár hluchých a zbytečných scén. Avšak až na tento drobný detail se jedná o mimořádné filmové dílo, které byste si neměli nechat ujít. Je to totiž nekompromisní zrcadlo nastavené tváří v tvář naší lidskosti společně s předsudky, což jsou atributy, které se bohužel nerozvíjejí tak rychle jak by si většina z nás přála. „Ain't this a bitch. If I would have known this was a Klan meeting, I wouldn't have taken this motherfucking gig. Goddamn.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud by se Spike Lee držel komediálně-kriminální linky, bylo by to fajn. Najdou se tu důvody pro zasmání a infiltrace do Klanu je podaná víc než uspokojivě. Jenže nebyl by to Lee, aby se neangažoval, takže se tu pořád dokolečka otřepává bílý rasismus ve všech jeho odstínech a to tak doslovně, že to leze nebetyčně na nervy. No a samotný závěr je úplně na přesdržku. Herecky mě film nezklamal, pokud nepočítám jednu výjimku. Ale ta je bohužel dost zásadní. Mladý Washington mi tady připadá jako další protekční hollywoodské dítko, které se veze na tatíkově jménu. Dokázal bych si vzpomenout na půltucet jiných herců, kteří by to zvládli lépe. Naopak mě bavil Adam Driver, jehož jinak moc nemusím a také přehrávající Jasper Pääkkönen, který vystřihl vyšinutého jižanského vidláka s naprostým přehledem. 60% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Myšlienka a duch KKK scény z Tarantinovho Djanga rozvinutá do celovečerného filmu. Nemenej zábavného a myšlienkovo nemenej úderného. Popiči Spike Lee, popiči, politika nepolitika, fakt si bež po toho Oscara! Kurva prístup si zvolil (nechýba ani pár striel do vlastných radov, zatiaľ čo white trash je skôr na poľutovanie) a vyšlo ti to dokonale. Dvojka Washington - Driver na nezaplatenie, zvyšok im skvele prihrával! ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu oceňuji netradiční styl vypravování a celkové pojetí snímku (mohl z toho být klasický americký doják, že jo), ale na druhou stranu mě tam kolikrát ty komediální prvky a další filmové exhibice dost rušily. Bylo to fajn a rozhodně to stálo za zhlédnutí, nicméně se nemůžu zbavit dojmu, že je film v konečném výsledku až zbytečně moc překombinovaný. Každopádně za ten odvážnej konec, kdy vám úsměv rázem spadne a odcházíte z kina s jakousi pachutí, můžu v klídku zaokrouhlit na 4*. Dokonalé to rozhodně nebylo, ale i tak je to film, který budete obdivovat minimálně za tu nevídanou jinakost. ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

65%. BlacKkKlansman je vtipný, aktuální, nad věcí, ale bohužel ne příliš dynamický. Docela dobře si umím představit, že kdyby měl o půl až tři čtvrtě hodiny méně a vynechal by některé scény, které ze scenáristického hlediska nejsou nezbytné, bylo by to o mnoho lepší. A když už přijde dobrá scéna - a pár jich tam je - jsou pořád málo přímočaré, a na to, že jde primárně o komedii, tak taky méně zábavné, než by se hodilo. Mám trochu pocit, že BlacKkKlansman vlastně ani neví, čím chce být, a tak se, na můj vkus trochu ambivalentně, staví do pozice mezi otevřenou přímočarou kritiku - přitom málo otevřenou a málo přímočarou - a těžší kalibr komedie, která relativně funguje, ale nabízí toho méně, než byste od komedie čekali. Myslím, že nemůže být obojím, a proto to v mých očích tolik nefunguje, přitom z tvůrčího hlediska je tam potenciál pro obojí. Škoda, že si tvůrci nebyli víc jistí, kam chtějí mířit, a nebyli ochotnější jít tomu víc naproti. Uvidím, zda ze druhé projekce z toho nevyždímám víc, ale mé první dojmy jsou takové, že BlacKkKlansman je zmatený sám v sobě, ne narativně, ale v tom, co chce nabídnout a v divákovi vyvolat, a je-li zmatený film sám a jeho tvůrci, těžko může nebýt zmatený i divák. Byla to obyčejná komedie využívající prvky aktuálního sociálního paradigmatu, nebo dílo, které se snaží vyvolat v rámci tohoto paradigmatu katarzi? Nevím. ()

Tatannka 

všechny recenze uživatele

Chci aby se mi ten film líbil, fandím mu, ale mám u něho občas smíšené pocity. A to nejenom proto, že Spike Lee je trochu sloppy co se týče timingu, občas asi i vedení herců a celkového tónu a vyznění některých scén, ale taky proto, že nacpat tohle téma, kde jde o každou nuanci do nutně schematického rámce si žádá oběti. Něco z těch mých smíšených pocitů vystihuje tahle recenze: https://www.jacobinmag.com/2018/08/blackkklansman-spike-lee-kkk-white-supremacy Ideální doplňující četba tohle: https://www.databazeknih.cz/knihy/ku-klux-klan-tady-bydli-laska-354390 ()

seale 

všechny recenze uživatele

Film mě nepřesvědčil ani nevtáhl. Slabý scénář i režie, herci to jen ztěžka zachraňovali. A když už jsem setrvala do konce, musím říct, že ten mi přišel na filmu nejpůsobivější. Sice vůči zbytku filmu jak nalepený, ale dodal mu přidanou hodnotu. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Spíke je dobrý rozprávač. Je pravda, že som nevidel väčšinu jeho dôležitých filmov, ale tie čo som videl mali vždy osobitosť, čo si na niektorých amerických režiséroch neuveriteľne vážim. Spike je hlas čiernych ľudí. Snaží sa stierať rozdieli. Minimálne týmto filmom. Rasizmus mi prišiel vždy hlúpy. To, že tento film je trošku účelový nevadí, pretože USA pôsobí, že sa dostala do dosť veľkých sračiek. K čomu odkazujú aj posledné veľmi silné zábery. Môžeme rozprávať o dôležitosti a význame toho, čo tento film chce povedať. Netvrdím, že to robí úplne dokonalým spôsobom, ale je pravda, že k väčšine pocitov čo zažívajú postavy sa neviem úplne vcítiť. Ale rozumiem tomu. Herecky je to film na vysokej úrovni. A keď nie je Adam Driver Kylo Ren, tak je to pán herec. Film sa mi páčil. Aj napriek tomu, že sa neviem zbaviť pocitu, že silnejšie prehovára k černošskej komunite, než ku ľuďom vo všeobecnosti. Ale v realite, kde stráca národ hlas, je Spike Lee hovorcom jednej komunity o tom ako nebyť úplný asshole. ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Režisér Spike Lee nemá kvalitu Quentina Tarantina a taky je to hodně znát. Tarantino umí napsat skvělé dialogy a hlavně jeho filmy jdou do velkého finále. Tady, ale chybělo obojí. J.D. Washington, A. Driver, Jasper Pääkkönen, T. Grace a A. Baldwin hrají dobře, ale film to nezachránilo. Celý film jsem si říkal, je to takový průměr, místy nuda, dám 3 hvězdy. Bohužel konec filmu se ubral špatným směrem. Spike Lee se zachoval jako typický černoch, který řeší komplexy z toho, že je " černý ". Jeho antipatie vůči Trumpovi si mohl nechat na doma. Když už chce točit film podle skutečných událostí, tak by měl být více objektivní. Každá mince má totiž dvě strany a nikdo není úplně bez viny. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Černošský policista, jediný ve sboru, se s kolegou infiltrují do místní kukluxklan buňky a začne tak šílený příběh, plný černého humoru a WTF momentů. Příběh podle skutečné události skvěle vykresluje 70. leta svým audiovizuálem a nebojí se tlačit na hranu, rýpnout si do problematiky Ameriky. Svým způsobem jsem měl pocit, jako bych sledoval další Tři billboardy kousek za Ebbingem? Částečně. Některé pasáže jsou přece jen zbytečně natažené a mrzelo mě, že samotný případ vlastně nevyústí v nic silnějšího. V závěru upozorní na nedávné události v Charlottsville a člověk se nestačí divit, čeho je člověk dnes schopen. Nebýt letos výborného Ebbingu, tak mám BlacKkKlansman ve svých TOP 10........8/10 ()

Související novinky

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Oscarové nominace 2019

Oscarové nominace 2019

22.01.2019

Po Českých lvech tu máme konečně také nominace na 91. ročník Oscarů. Těm pro změnu vévodí osobní výpověď režiséra Alfonso Cuaróna Roma a pak kostýmní dobové drama Favoritka od Yorgose Lanthimose, oba… (více)

Favoritka vede seznam nominací BAFTA

Favoritka vede seznam nominací BAFTA

10.01.2019

Nominace na britské filmové ceny jsou již od včerejška známy a do čela se dostal film, který s Velkou Británií úzce souvisí. Snímek Favoritka režiséra Yorgose Lanthimose (Humr), vyprávějící o… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama