Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se vrací do dob pozdních 60. a počátečních 70. let minulého století, kdy se v Kolumbii rozjížděl obchod s drogami. Zachycuje vzestup a pád jedné rodiny z etnické skupiny Wayú (jihoameričtí indiáni). Film je rozdělen do pěti kapitol a přibližuje desetiletí plné násilí. Hlavní hrdina Rapayet se zapojí se svými blízkými do rozjíždějícího obchodu s marihuanou, na což ale doplatí jak on sám, tak celá jeho kultura. (ČSFD)

(více)

Recenze (18)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušný artově vyprávěný náhled na vznik prvních Kolumbijských kartelů. Obchod s dobytkem se postupně upgraduje na obchod s drogami, který mezi rodinami vyvolá boj o moc i o peníze. Trošku mě trápilo pomalejší tempo, ale naštěstí v závěru dojde i na slušnou akci. Né příliš zábavný film, ale velmi zajímavý a poučný. Kdo rád filmy z prostředí kartelů by si film ujít neměl. 65% ()

dennykr 

všechny recenze uživatele

Stěhovaví ptáci nabízí vtahující a stylisticky fascinující příběh drogového kartelu, který se zrodil z netradičního prostředí. Nejprve načrtnou konzervativní a spirituálně založenou kulturu, do níž pomalu vnáší obchod s drogami. Tímto průnikem film vede dialog mezi tradičním a progresivním. Spirituálním a pragmatickým. Morálním a amorálním. O tom, zda může taková kultura přežít vpád (západního) profitově založeného systému a zároveň si zachovat svou identitu. Víc tady. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Na ploše dvou dekád podmanivě vyprávěná rodinná sága o vzniku i zániku prvních drogových klanů ve Střední Americe a s nimi spjatých prvních válkách gangů. Skvělé herce a jejich postavy s precizně vybudovanými charaktery doplňuje i množství poutavých a zvláštních kmenových tradic a rituálů. Film o tom, že rodinná čest má větší hodnotu než všechno bohatství, které ve výsledku jen zaslepuje a plodí smrt. Každá z pěti kapitol se místy trochu vleče, jednoznačně ale vítězí celkový silný náboj přítomný v téměř každé scéně. ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Vyhrocené krimi drama, jehož hlavním stavebním kamenem je střet kmenových tradic s progresem doby a to, zda je víc rodinná čest, anebo peníze a blahobyt. Film o vzestupu a pádu prvních kolumbijských kartelů svůj děj buduje pomalu, postupně nás seznamuje s postavami a nabírá na intenzitě. Příběh je rozdělen do pěti kapitol (plus epilog) a každá kapitola přináší zásadní dějový posun – vždy jde o něco zásadního a nikdy o nadbytečnou vatu. Postavy se postupně formují a vyvíjejí ruku v ruce s tím jak se mění doba a snaží se to při tom ukočírovat tak, aby to stále korespondovalo s jejich tradicemi – což ne vždy je možné. Celkově jde o myšlenkově velmi bohatý film s výraznou symbolikou a skvělým konceptem. Zářný příklad toho, že i artový film může být silně dějový. Birds of Passage jsou na jednu stranu velké umění a na stranu druhou v pohodě zaujmou i běžného diváka. Přál bych tomu nominaci na Oscara za cizojazyčný film. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Úžasně plynoucí delikátní záležitost, která se zaobírá začátky drogových kartelů v Kolumbii. Pájaros de verano Vás zaujme především svým poklidným startem, rozdělením do tematických kapitol a také precizně budovanou atmosférou. Režiséři Gallego a Guerra zde bravurně profilují barvité charaktery všech postav, což dohromady s dechberoucí výpravou a nepředvídatelným scénářem vytváří vtahující vrstevnatou mozaiku moci, chamtivosti a peněz. Za zmínku rovněž stojí i kamera, která syrově a bez příkras dokresluje celkový dojem. Co tedy dodat na závěr? Snímek Pájaros de verano není pro každého. Nenabízí totiž tuny akce a vystřelených nábojů, nýbrž skvěle vysoustružené drama s velmi neobvyklým, ale právě o to lepším pojetím. Pokud tedy hledáte známé téma v netradičním pojetí a kulisách, Pájaros de verano je přesně tím pravým. Výborná práce! ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Sterilní (neexistuje okolní svět) nepravděpodobná (způsob války, nakládání s bohatstvím) ukázka toho, jak sebedestruktivní tyhle kmeny jsou. Bohužel převažují skřehotající dědci v poušti nad kvalitními scénami ala faktor strachu ("sněz tohle psí hovno za igelitku pětidolarovek"). Měli radši krouhnout toho blonďatýho rapla. #oKartelechToNeni #mffkv (55%) ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Dlhý, pomalý a smutný príbeh Wayuu klanov. Nepovažujú sa ani za indiánov ani za príšelcov Európskeho pôvodu. Žijú na zemi svojich predkov na hranici Kolumbia -Venezuela. More, púšť a kopce plné vegetácie.  Kmeńové tradície, silu šamanov, duchov a pokľudný život i ked chudobný vystriedal život mamonu a blaha založený na businesse s trávou. Je to film o pomste ktorá nahrádza všetky posvättné tradície, záväzky a zväzky. A to sa nikdy dobre nekončí. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

...aneb jak to tenkrát v Kolumbii všechno začalo. Pár rolníků a zemědělců z tradičních a původních kmenů se celkem náhodou dostalo k obchodování s trávou. No a po pár kilech to najednou byly metráky, což jim postupem času vlezlo na mozek. Kdo chce moc, ten nemá nic, i tak by se film mohl klidně jmenovat. Dobrá sonda do doby a místa, kde z proutěné chatrče najednou uprostřed pouště vyroste nesmyslně palác... prostě jenom proto, že bylo potřeba ty prachy někde utratit. A ono to tam v podstatě takhle funguje dodnes, co si budeme povídat. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Chvilemi fascinujici pohled na me nezname kultury jihoamerickych indianu, chvilemi neotrela variace na Scarface, obcas lehce psychedelicke. Je to vizualne proste, ale vtahujici, zvukove jeste prostejsi, ale efektivni. Co mi ale trosku vadilo je, jak jednoduse a rychle se opousteji potencialne zajimava temata a zapletky. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně dlouhý a nudný dokument o výrobě a primární distribuci marihuany a místních zvycích. Sál samozřejmě tleskal. ()

Mamlas odpad!

všechny recenze uživatele

Nějací špinavci obchodují s trávou a bohatnou. Ale kvůli prachům, nějaké své víře, předsudkům a tradicím se začnou postupně vzájemně mordovat, až nikomu nezbude nic. Film je natočený tak pitomě, že se nudíte od začátku do konce. V zásadě se za celou dobu uděje něco, co by se vešlo před úvodní titulky. Ohromná zdrcující nuda. (8%) ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený film, na který se v některých pasáží kouká skoro jako na dokument. Nicméně i tak se mi líbila spíše první polovina filmu a pak samotný akční závěr, než to mezitím. Zajímavý příběh, nevšední kulisy a volné vyprávění. 3+ ()

vyhnalek 

všechny recenze uživatele

Jihoamerický western ze 70. let, které mu se nemůže upřít atraktivní prostředí i výborné herecké výkony. Pečlivě budovaná atmosféra však ztrácí ve finále filmu, kdy se některé postavy začnou chovat v rozporu s předchozím dějem i pudem sebezáchovy. ()

Související novinky

Nový terminátor si našel hlavní hrdinku

Nový terminátor si našel hlavní hrdinku

15.04.2018

Premiéra šestého Terminátora, jímž Tim Miller (Deadpool) naváže přímo na Terminátora 2, se nedávno odsunula z července 2019 na listopad 2019. Film tak uhnul spin-offu Rychle a zběsile s Rockem a… (více)

Reklama

Reklama