Reklama

Reklama

High Flying Bird

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Když jeho nadějného klienta vyřadí ze hry výluka NBA, agent vymyslí odvážný plán, který by mohl zachránit kariéru obou – a narušit mocenskou strukturu ligy. (Netflix)

Recenze (14)

movie 

všechny recenze uživatele

Tak přesně tohle je ten důvod, proč jsou streamovací platformy budoucností kinematografie. Do kin by se diváci na HIGH FLYING BIRG asi nehrnuli, tenhle film je na to příliš speficiký, na internetu má ale Soderbergh se svojí koncepční filmařinou všechny brány otevřené. Ve své novince Soderbergh reflektuje proměny společnosti díky nástupu nových médií a socálních sítí, ovšem z pohledu celkem konkrétní situace, kterou je tzv. lock out, moment, kdy dojde k finanční neshodě mezi majiteli sportovních (zde basketballových) klubů a jejich hráči. Není to klasické sportovní drama, jak ho známe z běžného hollywoodu, ale já se bavil celou dobu. Moje srdce zaplesalo v krátké době již druhým silným návratem Billa Duka (též. MANDY), ale i příjemně nakyslou rolí Kylea MacLachlana. Soderbergh znovu ukázal, jak snadno, rychle a za málo lze udělat film (sám si ho i natočil a musím mu přiznat, ze jeho steadicam styl je jedním z nejcharakterističtějších kameramanských rukopisů současnosti). Díky. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Soderbergh od diváka vyžaduje alespoň základní znalost, co to obnáší a komu jde o co, když je v zámoří v lize výluka a vyjednává se nová kolektivní smlouva. Pokud vám je toto cizí, tak se v tom ztratíte již v úvodní scéně. Jinak je to v podstatě chladný zákulisní ochcávací "heist bez heistu/o zákulisí profesionálního sportu bez sportu" ve stylu sofistikovanější celovečerní verze epizody Suits, kde se běhá z jedné korporátní zasedačky do druhé a tu tam také do baru pro kravaťáky či (jak jinak) korporátního výtahu. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Strašne ťažká vec na hodnotenie. Už som to videl asi tri týždne späť a absolútne neviem. Na jednu stranu je to taký ten úmyselne nedivácky žánrový Soderbergh, že si pomaly musíte gúgliť, čo znamenal záver; na druhú je to perfektne uveriteľne spracovaný pohľad dovnútra a pre diváka možnosť, sa na chvíľu stať toho súčasťou.  Zaokrúhlujem dohora s tým, že rovnako štvorhviezdičkový Logan Lucky ma bavil o milimeter menej a rovnako štvorhviezdičková Kimi zas o dve cenťáky viac. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aj keby som si film pozrel 10x po sebe, netušil by som o čom v skutočnosti je, respektíve o čo ide hlavnej postave. Je to nezávislý Jerry McGuirre, ktorý bol ale kedysi nakrútený a napísaný tak, aby ho pochopilo čo najviac ľudí a pridal k ústrednej téme milostnú zápletku. McCraney a Soderbergh ale divákovi vpred nejdú, na to sú až príliš poctiví práve k divákom, ktorým je film určený. Ja medzi nich nepatrím ale nebudem za to Soderbergha haniť. Tentokrát to nebola trojka ani pekný útok od polovice ihriska, ale skôr iba bod z jedného premeneného trestného hodu z dvoch. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Spekulativní příběh o budoucnosti basketbalové NBA v USA. Přitom nevidíme hrát jediného hráče. Je to film o naruščení, který naruší. Uprostřed výluky basketbalové soutěže sportovní agent Ray Burke (André Holland) se pohybuje v začarovaném kruhu mezi ligou a hráči. Je kariéra je v plném proudu, ale on hraje o větší sázky. Během pouhých 72 hodin dokáže zvládnout smělý plán. Přechytračí všechny silné hráče když odhalí skulinu které hru změní navždy. Výsledek vznese otázky kdo hru vlastní a kdo by ji měl vlastnit. Režisér je vítěz ceny Academy Award Steven Soderbergh (Traffic), scénárista je vítěz ceny Academy Award Tarell Alvin McCraney (Moonlight). Soderbergh má opravdu svérázný styl. High Flying Bird nezapomíná, že hráči jsou především lidé a ne pouhé X a Y. Ukazuje neřesti basketbalu: rasismus, bažení po penězích a moc hry. Film je plný politických myšlenek o sportu a zábavě. Je to svižné a zábavné. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Čo všetko sa deje v športovom zákulisí (a v jeho najvyšších sférach), keď trebárs v zbožňovanom NBA (National Basketball Association), nedajbože dôjde k tzv. výluke, používaný ang. výraz je LOCKOUT, tak na to veľmi dobre „hvízda” práve-“Vysoko lietajúci vták” , ďalšia filmová novinka od Stevea Soderbergha v roku 2019, a to z čoraz populárnejšej „dielne” NETFLIX, kde vznikajú také projekty, ktoré by inak veľké, filmové štúdia asi rázom zmietli zo stola, aj keď napríklad za nimi stoja renomovaní, oscaroví tvorcovia... A tým „vtákom ohnivákom” je pravdepodobne nikto iný, než manažér Ray Burke, ktorý zastupuje takéhoto profesionála-basketbalistu, Ericka Scotta, kedy im zručne sekundujú ďalší, t.j. „Jokerova, pot. frajerka, Vulkánec Spock, či ešte aj taký Dale Cooper” a cetra , keď medzi týmito postavami dochádza ku všelijákým vzťahom, ktoré nie sú vždy úplne najideálnejšie, pričom sa mi väčšinou zdalo, že ťahajú za kratší koniec oproti Rayovi... ? Netreba zabúdať ani na to, že tu sa rozpráva neúrekom, v jednom kuse, ako o preteky, a tak práve v tomto okamihu, nepoviem úplne od veci, že je to strašne ukecané, až to miestami bolí, ale i napriek tomu, dokáže Soderbergh nakrútiť i takú, obyčajnú, voľnú chôdzu postavy, ako niečo maximálne štýlovo pôsobivé, často to máva veľký šmrnc, kde všade umiestňuje uhol svojej DP, a kde urobí svoj strih, ó áno, natočil to vskutku pozoruhodne. Nečudujem sa tomu, pretože je tým odjakživa povestný, a mne osobne sa tento režisérsky chameleón čoraz viac pozdáva, až to nie je pre mňa „úplne najideálnejšie” ... PS: Snímok o baskete, v ktorom ale vôbec nie je vidieť citovanú hru, iba v miniatúrnych náznakoch. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film určený pre ľudí, ktorí sa vyznajú v športovom zákulisí, kde sa vyjednávajú zmluvy atď. Ja som sa hneď na začiatku stratil a tým pádom ma to vôbec nebavilo. A vizuálne to pôsobilo hnusne. Divné tmavé farby, často rozostrený obraz. Točiť film na mobil je fakt hlúposť. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

To je celý Soderbergh. Dokáže natočiť skvelé filmy, ktoré majú silné vedlejší účinky. Občas zvolá hviezdnych parťákov a skrz iPhone privedie diváka do nepríčetnosti. Na druhej strane zaletí pomocou Solarisu do Berlína zabrániť nezáživnému spiknutiu a cestou domov chytne nudnú nákazu. Jeho filmografia je rozporuplná ako u máloktorého prvoligového režiséra. Tentoraz si zobral znova do ruky mobil. A je z toho "Jerry Maguire" pre Netflix, ktorý filozofuje v zákulisí multimiliardového biznisu menom NBA. Veľa rozhovorov s veľkým počtom kombinácii jeden na jedného, ktoré nepriniesli nič obohacujúce. Či už informatívne, alebo pocitovo. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

trochu sportovní drama (i když se tu nic vyloženě dramatického nestane),trochu - s velkou dávkou fantazie - heist movie,ale hlavně poměrně průměrná Soderberghovina u které jsem se sice vyloženě nenudil,ale ani nijak extra nebavil.Vlastně mi nepřinesla nic krom odškrtnutého restu v kolonce mého oblíbeného režiséra...60% ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Facebook called and said they'd pay you and Umber for streaming rights to your one-on-one. / How much? / It don't matter. I told 'em no. / Fuck you do that for? / 'Cause Netflix wants a sit-down tomorrow. Soderberhovy filmy provází občas přívlastek "procedurální". Představíte-li si pod tímto označením analytickou nudu, možná se subjektivně nemýlíte. Ale do kina bych s vámi na váš oblíbený biják nešel :-) Soderbegrh je navíc brilantně pokrokový v mezích zákona. A geniálně levný: Natáčelo se (opět) na iPhone, nastavený obrovským sklem, což mile dokumentuje ambivalenci Soderberghova mainstreamovo-podvratného přístupu. Bez ohledu k mé afinitě k open-source a lacinému hardware musím přiznat, že výsledek je digitálně krásný. High Flying Bird je poučnou exkurzí do prostředí NBA konkrétně a jakékoliv korporátní sračky obecně. Pozorný divák se brzy zorientuje i bez zdlouhavého vysvětlování: Zájmy funkcionářů a "majitelů" basketbalové ligy jsou v rozporu se zájmy profesionálních hráčů, amatérských spolků a fanoušků. Brutálně potlačován je komunitní rozměr sportu a všechny legitimní důvody, proč se jím vůbec zabývat na jakékoliv úrovni kromě dolování zisku. O prachy a moc jde dost možná nikoliv v tomto pořadí - a Soderberhovi ke cti jde, že i v jeho filmu jde o skoro výhradně o keš nikoliv pouze upoceným deprivantům v zasedačkách, ale i niggas, lačných smluv s gigantem a s prodejci kecek. Hlavní, poněkud odtažitou postavou filmu, je obratný dělník ligy Ray Burke s tváří André Hollanda, srdcař, který (možná - o záměrnosti událostí nemusíme být filmem přesvědčeni) potřebuje přerušit výluku soutěže, kterou v naději na lepší základ vyjednávání prodlužují funkcionáři. Soderbergh společně se scénáristou představují hypotetický sled událostí, které ilustruje, že jistota těch, kteří se domnívají, že třímají otěže byznysu pevně v rukou, je iluzorní. Z vyznění je též zřejmé, že Soderbergh čte, a nikoliv jen VZPOURU ČERNÉHO ATLETA Harryho Edwardse. Jestliže překousnete, že se s vámi Soderbergh nemaže a souvislosti pochytáte až jaksi v průběhu, obdržíte materiál k přemýšlení nejen o košíkové. I love the Lord and all His black people. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

O basketbalovem zakulisi jsem vedel kulovy. Ale to mi nezabranilo film si uzit. Je teda potreba byt fakt pozorny, protoze tempo je kulometne. Ale ted jsem odbornik na vyluky NBA! Je to ukecane, chytre a prijemne civilne natocene. A ze je to natocene na iPhone? Obraz to ma moc hezky, ale bylo to natocene spis jednodusseji. Soderbergh se neposuti do zadnych divokych her s hloubkou, s ostrosti, nebo se svenky. Jak jsem jiz psal, je to natocene prijemne civilne, jednodusse a chvilemi az divadelne. Coz neni nic proti nicemu. V nekterych zaberech mi ale prislo skoda, ze nezapojili vic osvetlovace. Prirozene svetlo bylo vestinu stopaze fajn, ale v dvou, trech scenach bych radsi videl vic detailu v hercich nez svetle pozadi (krasny vyhled na mesto) a tmave tvare. ()

Brooks 

všechny recenze uživatele

Opäť Soderberghova sonda do špecifického prostredia, tentokrát zákulisia NBA počas výluky. Veľmi striedmo pojatá, skratkovitá, nedivácka, pričom od diváka vyžaduje akú-takú znalosť pomerov a plnú pozornosť. O postavách sa dozvieme len potrebné minimum, u niektorých si treba dokonca domýšľať aj ich rolu v deji. Ako oživenie, ponúka scenár zvraty v štýle Dannyho parťákov a hoci fungujú a dokazujú, že sme v rukách režiséra, ktorý vie čo robí, spôsob ich podania je suchársky a v tomto type "superrealistického" filmu pôsobia nepatrične. 3* a hoci mám tieto Soderberghove experimenty rád, dal by som si od neho zas niečo diváckejšie. ()

Související novinky

Soderbergh jde od parťáků ke špiónům

Soderbergh jde od parťáků ke špiónům

21.01.2024

Není to tak dávno, co jsme tu psali novinky ohledně světa Dannyho parťáků. George Clooney (Gravitace) se totiž nechal slyšet, že existuje hotový scénář, který by byl přímým pokračováním posledního… (více)

Reklama

Reklama