Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nicole (Scarlett Johansson) a Charlie (Adam Driver) sú manželmi stojacimi pred rozvodom, ktorý na začiatku obaja nechcú riešiť právnou cestou. Majú syna, o ktorého sa striedavo starajú po odsťahovaní Nicole k mame v Los Angeles. Neskôr sa Nicole rozhodne využiť právnu pomoc pri rozhodovaní o opatrovníctve syna. Trpký príbeh je zrkadlom osobnej skúsenosti režiséra, ktorý si prešiel rozvodovým konaním na vlastnej koži a scenáristicky obohatil snímok dialógmi zo života bez príkras a bez servítky. (Biopler)

(více)

Recenze (454)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Nej Netflix film? Ne moc těžký úkol ale ano. Scorseseho Irčanovi minimálně u mně vládnutí Netflix žebříčku nevydrželo, protože mu Baumbach vytřel karty z rukávu vlastně jednoduchým filmem, který má však dva srdcaře v hlavních rolích, který předvádějí parádní výkony ve filmu, který sice nějak neboří pravidla žánru a není kdovíjak originální a většina postav je klišoidní jak to jde, ve finále to ale k spokojenosti kvůli parádním záběrům, Newmanově klasicky dokonalé hudbe a několika perfektně scénáristicky i herecky vyhroceným scénám stačí. Johansson je super ale hraje tu spíše nesympatickou postavu, to samé se ale nedá říct o Driverovi, který je prostě boží a společně s Phoenixem a DiCapriem předvadí dost možná nejlepší herecý výkon roku a v Driverově kariéře jde fakt dost možná o výkon nejlepší. Pořád to nestačí na plnou palbu, protože to z již zmíněných principů nejde, rozhodně jsem ale více než spokojen..... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Špičkově napsaná a stejně tak dobře zrežírovaná studie nevyhnutelných východisek vztahu dvou racionálních a pracovně ambiciózních lidí. Stoprocentně uvěřitelné v dialozích i hereckých výkonech, které už nemohly být lepší. Jsme v tom s postavami, každé jejich rozhodnutí i hádku chápeme a Baumbach udržuje sympatie na obou stranách (byť jsem jako chlap více souzněl s Driverem), přičemž ještě okázale zvládá střídat režijní styly a rytmus i náladu vyprávění, takže nápadnější vedení pozornosti a výrazně kompoziční střihové postupy ve vhodnou chvíli zaměňuje dlouhými záběry, jimiž nechává vyniknout své bezvadné herce. Uteklo mi to jako voda, Scarlett moc přeji Oscara (Driver to asi proti Phoenixovi letos nedá) a dalšího Baumbacha už teď vyhlížím - po Meyerowitz Stories, kde jsem se s postavami navzdory jejich dobrému vykreslení nemohl ztotožnit, jsem každý aspekt Marriage Story emocionálně prožíval. Příště například Actor Story o životě Jacka Nicholsona a budu nadšený. )) 90% ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Nuuu, ve Válce Roseových jsem fandila Douglasovi a ani zde nejsem výjimkou. Ačkoli se film snažil ukazovat nestrannost, nakonec jsem fandila Adamovi, neboť Scarlett mi byla neskutečně protivná. A jak už tu někdo napsal, měla příšerný iritující účes. Manželská historie je skvělou známkou toho, do jakých absurdismů může spor přejít. Válka právníků je pak často válkou jejich ega. Věřím, že ČR je ještě daleko za Amerikou a jejich doslova nechutnou právnicko-žalobní praxí. Nezbývá než doufat, že jim to za ty prachy stálo. Z filmu se mi nejvíc líbila věta starého pana advokáta, který byl pravděpodobně jedinou žijící bytostí v tomto filmu: "Pro vás hraje čas. Bude růst a bude mít vlastní názory." Každopádně to protivné ukňourané děcko bylo hřebíčkem do rakve, abych jinak zajímavý motiv hodnotila průměrem. Jo a někdo by měl zakázat hercům zpívat. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Spočiatku je to festivalová konverzačka s improvizovanými dialógmi, ale postupujúcim časom a stupňujúcim sa konfliktom medzi postavami, to začína byť fakt skvelá dráma realisticky podávajúca rozvod. Adam Driver je absolútne fenomenálny. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Divorce Story. No, musím říct, že jsem čekal trochu jiný film. Překvapily mě nejvíc dvě věci: 1) Myslel jsem, že tam uvidíme i jejich vztah, kdy jim to klapalo, a o to víc mě bude mrzet sledovat jejich sešup. O "lepších časech" se tam jenom okrajově mluví. 2) Myslel jsem, že ten spor bude víc vyrovnaný a že budu moci fandit oběma postavám. Bohužel ne. Sice hlavně v první polovině se oba chovají často dost iracionálně (což je asi pochopitelné vzhledem k tomu, v jak těžké jsou situaci), ale postupně se ukazuje, že postava Scarlett Johansson je sice mírně hysterická, ale Adam Driver je tu opravdu dost velký sobec, kterému především téměř chybí jakákoliv empatie. A to se pak těžko dosahuje nějakého kompromisu. Hlavní téma totiž není nějaký konec lásky, ale přetahování se o dítě v rozvodovém řízení. Hlavní dvojka nemusí být moc sympatická, ale rozvodoví právníci jsou teprve slušní padouši (kromě milého Alana Aldy). Zajímavé však je, že i když je příběh takto rozehraný, přece jen film působí dost originálně a je velmi zábavný a napínavý. To asi díky tomu, že se úspěšně vyhýbá klišé, i když by si možná divák nějaké to klišé - hlavně to z příjemného ranku - přál. Takže je to nakonec velice zručně vyprávěný dramatický příběh, ve kterém Adam Driver a Scarlett Johansson naprosto úžasně hrají postavy, co působí velice reálně, čili mají velmi výrazné vady. Hlavně Adam Driver, no. Takoví lidi existují a doporučuju se držet od nich dál. (8/10) ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Driver je v civilnej polohe skutočný borec, čo mi dokázal už pri Jarmuschovom Patersonovi. Marriage Story za viac ako dve hodiny na diváka vychrlí množstvo emócií, pri ktorých sa občas zatínajú päste a inokedy z oka vytečie jedna či dve slzy. Veľmi citlivo podané, uveriteľné a miestami priam dych vyrážajúce. Jeden z najlepších filmov roku 2019. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca nezávislá vzťahová dráma s veľa psychologickými postrehmi. Anatómia rozpadu manželstva. Presne ako zo života... no možno až na to, že obaja boli pomerne úspešní, takže tu financie až tak neriešili. Na právnikov bolo. No je tu aj druhá rovina, rovnako zaujímavá. A síce ako to dopadne, keď do vzťahovej krízy vstúpia ďalšie osoby - nenažraní právnici. Šikovní dosť na to, aby oboch dokázali zmanipulovať a celý rozvod zmeniť na hotovú traumatickú drámu. Také rádoby ženy kamarátky by som zavieral do gulagu. A keď je ešte takáto fuchtla aj rozvodová právnička, tak hotové peklo. Ten chlap sa ocitol naozaj v ťažkej situácii, totálny vzťahový armagedon. A pritom možno stačilo, keby si u toho mediátora vzájomne prečítali tie listy o sebe. Naozaj krásne vyznania... Je tu tiež veľa podnetov, nad ktorými sa oplatí premýšľať. Nemám síce päťkový pocit, ale veľa tomu nechýbalo. 89/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

S komentárom k Marriage Story som chcel počkať, kým si pozriem všetky minuloročné oscarovky dvakrát. Ešte mi zostáva zopakovať Once Upon a Time in Hollywood a Malé ženy - dve mne najmilšie, ale už to asi môžem napísať: Film roku. Neplakal som pri tom. Baumbach to odo mňa nechcel. Celý čas si drží odstup, a aj keď sa to tam emóciami len tak hemží, na konci vás nepohltí. Nie, pretože toto nie je váš príbeh. Ste iba divák na súde. Nemusíte si to s nimi pretrpieť, len nezaujato pozorovať, nehodnotiť kto má pravdu. Sú to cudzie problémy. Skvostne napísané, úchvatne zahrané. To je to samý Scorsese a Mendes a človek si takmer nevšimne, že nám tu rastie nový Mike Nichols. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Málokdy se vidí až tak opravdově působící sonda do lidských vztahů, zde konkrétně to manželského vztahu a rodinných záležitostí v těžkém období rozvodu. Adam Driver a Scarlett Johansson zde bravurně ztvárnili manžele, kteří skutečně působí jako opravdoví lidé z masa a kostí se svými přednostmi i chybami, s různorodými emocemi, snažící se prostě zvládnout těžkou situaci a být přitom dobrými rodiči. Tak komplexní a realisticky působící postavy se opravdu jen tak nevidí. Je to nepochybně jak skvělými hereckými výkony, tak dobře napsaným scénářem. Přestože se celou dobu díváme "jen" na vývoj situace v probíhajícím rozvodu, vyprávění je od začátku do konce maximálně poutavé s velkou dávkou emocí - někdy jemných a decentních, jindy naprosto extrémních. Dokáže dojmout i rozesmát. A někdy opravdu zabolet. Ale tak už to holt v životě bývá. Myslím, že by se jen těžko našel jiný film, který zpracovává tématiku rozvodu věrohodněji. Nic ani vzdáleně podobného jsem do teď neviděla. ~(4,5)~ ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Iba za dobré herché výkony (aj keď z nich občas cítim oscarové snaženie, nahováram si, že to tak nie je) a svižne/vtipne urobený úvod, ktorý človeka vtiahne a chytí, to veľmi štedro zaokrúhľujem nahor na tri hviezdzičky s odretými ušami. ten film je veľmi staromódny - čo by nevadilo - bohužiaľ však je aj veľmi priemerný, na Kramer vs. Kramer, s ktorého porovnávaním musel (a musí) rátať, sa ani zďaleka nechytá a v mnohých momentoch (a bohužiaľ aj v tých najzásadnejších - ideových, scenáristických, tematických) je americkejší než coca-cola - bohužiaľ vo všetkom tom "negatívnom", čo si pod "americkým" predstavíme: lacné dojenie emócií, generický vizuál, ľahký snobizmus a egocentrizmus, povrch. ale sympatické je, že sa to aspoň snaží a snaha sa väčšinou cení... ale keby to nemalo 137 minút ale napríklad 87, tak by ma to snaženie menej nudilo a otravovalo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vlastne niet čo vyčítať, ale pozerať tento film v sobotu večer nebol dobrý nápad kvôli mojej psychike nastavanej zhodou okolností v tom čase na nenáročnú zábavu a tak "len" štyri hviezdy. Netuším, ako prebieha rozvod na Slovensku, ale pokiaľ vás vyždíma tak, ako v júes, tak poteš Búh. 450 na hodku pri lacnom právnikovi, 950 pri renomovanom, nejaké tie zálohy vopred a synovo štúdium je v ťahu. Počul som motto, že manželstvo je obdobie, v ktorom je žena šťastná a muž ženatý, tu to ale zhusta neplatí. Ale isté pozitívum sa dá odniesť, pokiaľ ste si neurobili dieťa ako 20-ročný, tak vaše manželstvo má väčší potenciál na prežitie. Ani sa človeku po tomto zážitku nechce ospevovať všetky klady filmu od scenára cez réžiu až po hercov. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak lidské a opravdové. Scarlett a Adam předvedli oba naprosto úžasné výkony. Scénař nemá chybu a celková atmosféra je naprosto hypnotizujicí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Uznávam, že je to film, ktorý môže zaujať množstvo divákov. Myslím, že je aj dobre nakrútený a v jednotlivých prípadoch dobre zahraný. Takže jediným problémom a súčasne aj odôvodnením pomerne nízkeho hodnotenia je, že ma to zdĺhavé pseudopsychologické rýpanie sa vo vzájomnom vzťahu nebavilo, dokonca až nezaujímalo. A keďže som sa dočítal, že predstavitelia hlavných úloh využili vlastné skúsenosti z rozvodov, potvrdilo mi to iba všeobecnú chorobu väčšiny "celebrít", že ich okolie nemá inú starosť, ako trochu žiť aj ich životom. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že Noah Baumbach natočil svoj momentálne najlepší film. Úprimne tvrdím, že toto je v súčasnej chvíli asi jeho najsilnejší moment. Neviem čo by som na tomto filme dokázal vytknúť. "Marriage Story" je úprimnou sondou do života rozvádzajúceho sa páru. Nemôžem sa na nikoho v tomto filme pozerať ako na zloducha. Ani Nicole ani Charlie reálne nie sú zlí. A je tu veľké množstvo momentiek kedy je to vidno. Osobne si myslím, že skutočná nenávisť medzi pármi nastane v momente ako sa do celej veci zamontujú právnici. Ich nezaujíma čo je osobné a čo nie. Použijú čokoľvek, kedykoľvek a akýmikoľvek prostriedkami budú bojovať za to, aby ich klient vyhral. Otázkou však ostáva, či sa víťaz skutočne stane víťazom, alebo či sa obaja v tomto konflikte stanú reálne porazenými. Lebo všetky peniaze reálne zhltnú právnici. A reálne si potom obaja uvedomia, že sú na tom úplne rovnako. Sú tu 2 vynikajúce scénky, ktoré sú podľa mňa úplne perfektné. Záverečná momentka, keď Charlie číta list je podľa mňa nádherná a vytiahla zo mňa veľkú dávku emócií. A úprimne poviem, že je to jeden z mála filmov, ktorý to tohto roku dokázal. Takže v tomto smere Noahovi Baumbachovi gratulujem. Druhá silná momentka je hádka, ktorú majú medzi sebou Nicole s Charliem. A hovorím hádka, lebo reálne je v tomto filme len jedna skutočná hádka. Možno by sme mohli počítať ešte aj ten telefonát... to bola taká menšia konfrontácia. To čo hodnotím ako hádka je skutočne perfektná scénka. Emócie v nej strieľajú napravo naľavo a pritom sa nedokážete postaviť nikomu na stranu, lebo najradšej by ste sa im postavili obom na stranu. A ukazuje to jednu vec. Keď sa všetky negatívne veci dostanú von a neostane už nič čo by malo byť povedané, dokážeme viac počúvať a vnímať realitu. Nikto nie je v tomto filme zloduch. Obe strany len cítia, že ďalej takto už nemôžu ísť. A emócie sú potom ako výbuch sopky. Som skutočne nadšený. Noah Baumbach natočil jeden zo svojich najlepších filmov. A pre mňa tu je jeden z najlepších filmov roku. Už sa teším, ako si ho doživotne budem pripomínať na svojej tohtoročnej nástenke. Môžem iba odporúčať. Silné, úprimné, skutočné a prežité. Hodnotenie: A+ ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jako divadelní představení vlastně výborné a scéna, kdy to ze sebe Nicole a Charlie konečně pustí, pečlivě připravená, efektní a skvěle zahraná.  Na prknech by to bylo jistojistě na samostatný potlesk ve stoje.  Komická cukrátka v podobě sociální pracovnice nebo kamarádky předávající rozvodové papíry na ehm, ehm, ale dají se přežít, holt pan Baumbach  cítil, že musí svůj  "niterně upřímný" příběh lehce vyvážit.  Přes veškerou snahu o všední  a hlubokou upřímnost, působí tahle historie  právě až příliš precizně, uměle, akademicky a nakonec ve své podstatě pouze otřepaně. Emancipovaná právnička a macho právník...ach jo.  Ovšem preciznost spočívá i v hereckých výkonech a Johansson i Driver pochopitelně vynikající. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Jednostranné vylíčení příběhu jednoho rozvodu, kde muž až na pár breakdownů se chová racionálně a ohleduplně a žena naopak vytváří emocionální humbuk se spektrem pomsty rádo by spravedlivé cesty lemované právníky a soudy. ()

Související novinky

George Clooney spojí síly s Adamem Sandlerem

George Clooney spojí síly s Adamem Sandlerem

15.12.2023

Čeká nás dosud nevídané spojení. Oblíbení herci George Clooney a Adam Sandler se vůbec poprvé společně objeví na velkém plátně díky novému filmu vznikajícímu pod hlavičkou streamovací služby Netflix.… (více)

Zemřel herec Ray Liotta

Zemřel herec Ray Liotta

26.05.2022

Ve věku 67 let zemřel herec Ray Liotta, známý například z filmů Mafiáni, Identita, Kokain nebo Země policajtů. O smrti herce informoval server Deadline, podle kterého herec zemřel poklidně ve spánku.… (více)

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

Vyhlášení nominací 92. Oscarů

13.01.2020

Předkrm v podání Zlatých glóbů máme za sebou, a tak přišel čas na hlavní chod. Tím budou stejně jako každý rok Oscaři, jejichž 92. ročník se bude vyhlašovat 9. února 2020 v Dolby Theatre v Los… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama