Reklama

Reklama

Wild Wild Country

(seriál)
Trailer
USA, 2018, 6 h 43 min (Minutáž: 64–72 min)

VOD (1)

Epizody(6)

Když vůdce kontroverzního kultu buduje v oregonské poušti utopické město, konflikt s místními vygraduje až do rozměrů národního skandálu. (Netflix)

Recenze (31)

sator

všechny recenze uživatele

Když nejkontroverznější guru na světě Osho, postaví utopické město hluboko v poušti Oregonu, konflikt s místními obyvateli se stává národním skandálem. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Z technického hlediska hodně pěkně udělaná dokusérie (archivní záběry vs. záběry ze současnosti, režie, střih, hudba vč. kvalitně vybraných písní od Billa Callahana apod.), jejímž největším neduhem je jistá táhlost. Každý díl se při troše snahy mohl zkrotit na nějakých 50 minut a bylo by to pořád ok a informačně vydatné. Libí se mi nestranost tvůrců a fakt, že na konci série nepříjde skutečně žádné rozhřešení. Poněkud mimo mi přišel dost častý pokus vytěžit drama v tom, kterak dle pamětníků už téééééměř pomalu "došlo k nějakému ozbrojenému konfliktu v Rajneeshpuramu" a tlachání o tom v každém druhém díle zabíra nesmyslných 10 minut. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Po filmařské stránce průměrně zpracovaná a zbytečně natahovaná série, která by se dala s přehledem odvyprávět za tři díly a člověk by nepřišel o nic podstatného. Jedná se o bizarní pohled na (právní) souboj z 80. let mezi vyznavači tehdy nové sekty a vyznavači sekty s tradicí (křesťany). Jednoznačným plusem dokumentu je, že pokud netrpíte new age nemocí a nečumíte při svítání do slunce, pravděpodobně jste o tomto incidentu v životě neslyšeli, natož o lidech v něm vystupujících. To v době internetu člověka skutečně až potěší, když objeví dokument o mediálně sledovaném příběhu z nedávné doby, o kterém v životě neslyšel a nemusí při sledování porovnávat s již známými informacemi a v duchu chválit sám sebe, že tohle všechno už dávno ví. Velkým mínusem je naprosto nezvládnuté myšlenkové zpracování a ideologické vyznění celé série, což na méně bystré nebo snadno ovlivnitelné jedince může mít až katastrofální následky. U všech šesti dílů jsem pohrdal téměř všemi, kteří se v nich objevili. Totální absence racionálního člověka, který by měl všech pět pohromadě, nebyl stále pod vlivem kultu osobnosti 28 let mrtvého hochštaplera, nebyl bigotní pokrytecký dement plný keců o křesťanství, napůl vyšinutý fanatik nebo člověk, který by si toho indického panáka vzal do huby jinak než v kleče. Tvůrci plíživě nenápadně tlačili diváka do momentů, ve kterých se měl postavit nebo alespoň začít stranit jedné nebo druhé straně, aniž by mu předložili jediný hlas rozumu, který by rozbil tamní okruh výpovědí a okomentoval vše z odstupu a pohledu třetí nezaujaté strany - strany diváka. Podle způsobu jakým tvůrci emočně přibarvovali některé scény a promlouvání na kamery od zainteresovaných lidí, jak zlehčovali a apaticky přecházeli zločiny a dokonce pokus o vraždu, nechali jejich autory aby si to hezky okecali růžovoučkými slůvky a divákovi vše zdánlivě zdůvodnili, aniž by posléze připojili hlas oponenta. Bylo zcela evidentní, že bráchové u režie byli celkem jasně na jedné straně, ale nechtěli natočit dokument způsobem, aby to došlo úplně každému. Nutit diváka do výběru svého týmu v názorovém dokumentu plném střetu fanatiků plných proslovů o svých vírách a ještě ho postrkovat jedním směrem, to je přinejmenším selhání. Nezaměřit se za celých šest dílů na ziskuchtivého vůdce sekty, nepodrobit ho elementárnímu kritickému zkoumání a místo toho nechat permanentně znít oslavná slova, písně a chorály na jeho úžasnost, krásu a moudrost z úst následovníků, to je vysloveně profesní diletantismus. 60 % ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Znáte tenhle? "Potká se zaprděný Čech a náboženský kultista z Indie..." Vyměňte Čecha za balíka z Oregonu a dostanete v kostce shrnutí dokumentární série, kde nebudete mít rádi vůbec nikoho. Na jedné straně stojí vůdce kultu, který si z peněz svých oveček koupí třicet limuzín, jeho radikální poskoci, kteří se nezdráhají otrávit město, a pak samotné ovečky, které chtějí žít v hippie komuně (nic proti tomu), ale jsou tak hloupé, že platí náročnej životní styl svého guru. Na straně druhé žijí venkovští balíci, pro který je každej, kdo nenosí na hlavě klobouk, odpočátku výrazem nebezpečí ohrožení tradice, a lokální úředníci a státní složky, které si ohýbají zákony a ústavu podle svýho, jen aby dostali kultistu pryč. Oceňuju, že dokument záměrně využívá jen archivních záběrů a výpovědí účastníků konfliktu a nestraní tak nikomu. Jediná vada na kráse je přepálená stopáž. Tři-čtyři díly by pohodlně stačily. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia dokumentu odviedli dobrú prácu. Zaujala ma hlavne metóda spracovania, kombinácia starých historických záberov v kombinácii s retrospektívnymi monológmi zachytených v UHD rozlíšení a chýbajúce scény doplnené o kreslené statické animácie. Spolu to vytvára pôsobivý dojem medzi minulosťou a súčasnosťou. Trochu ma však sklamal samotný výsledok dokumentu, poukazujúci len na žiarlivosť, neopätovanú lásku a honbu za peniazmi. Od kvalitného dokumentu očakávam trochu viac. ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Posledovala jsem to celý a dalo se to hodně zkrátit. Osobně si na tom považuju ukázku fenoménu - jak zblbnout rychle a snadno, prostě od fanatismu nejsou chráněni lidé, kterým chybí zdravý rozum a pozor rozum a inteligence, stejně jako moudrost a chytrost nejsou jedno a totéž, jen zdravý rozum dokáže rozlišit, co je správné v jednotlivosti i celku,ale vůle se pak může rozhodnout i proti rozumu a svědomí pak vykoná sankce, to je osobní u každého jednotlivce a nikdo se tomu nevyhne, může se zdát pohodlné nechat za sebe rozhodovat guru a pak tvrdit, to ne já to on :-) no osobní zodpovědnost má každý a ani skupina tuto personální záležitost z nikoho nesejme a zdravý rozum pozná,co je dobře a co ne a přesto někteří, kteří se zdají nebo některým jeví jako ryzí vůdci v tomto kardinálním bodu nemají sami jasno, což je zásadně tragické ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Wild Wild Experience. Nikdy jsem nijak nebyl dokumentární typ, ale když vykročím občas z komfortní zóny tak to stojí za to. Spíš mi přijde zajímavé, že jsem o takovéto věci nikdy neslyšel a nedostala se ke mne, jelikož se o podobné věci zajímám. Co na to říct celkově? Je to perfektně natočené. Jinak jsem to ani nečekal. Perfektně vyobrazeno i v rámci názorového spektra, s tím, že poté může být problém, když už se vám ty linie začnou zamotávat. Zároveň je hodně zajímavá věc, že vy jakožto divák si nedokážete vlastně vytvořit názor kdo v tomto je vlastně záporák a kdo dobrák. Máte zde něco jako sektu, která vlastně ani nijak extra nikomu nic nedělá a poté zde máte americké zákonodárníky, kteří jenom dělají svou práci. A teď si vyberte. I tak zde jsem asi jasně se nepřiklonil ke straně brečících levičáků. Což je věc čistě s nadhledem řečená, ale obecně vzato mi i tak přijde, že postavy byly během toho v celku ublížené a ubrečené. Jak to asi opravdu bylo je ve hvězdách a ve hlavách zúčastněných. Je těžké si na něco takového vytvořit obecný názor. Platí nicméně to, že většinou si člověk k takovémuto formátu sedne rád na hodinu nebo dvě. Proto by člověk jako já neměl nic proti tomu, kdyby se ze šesti dílů udělaly třeba tři. Ale to je čistě můj vrtoch. Beru, že tvůrci chtěli upřednostnit informace. Ale ta zábava a zájem se v tom někdy vytrácí. ()

Gunslinger 

všechny recenze uživatele

6 dielny dokument o tom, ako si Osho a jeho voľnomyšlienkársky kult postaví v bigotne-kresťanskom americkom štáte Oregon vlastné mesto s vlastnou políciou obchodmi atd. Využijú medzery v USA zákonoch a tak tu máme komunitu, ktorá začína veľmi nevinne a končí s desiatkami poloautomatických zbraní, podozrením z otrávenia pol mesta atd atd.. Do toho sa Ošino po okolí premáva na 93 rolls roycoch, vrtulníku a máme národný škandál na svete :) Samozrejme nieje všetko čierne alebo biele. Dokument zachytáva pohľady snáď zo všetkých strán, či už sú to domáci sedláci z Oregonu, členovia kultu, súdy, armáda, a dokonca aj samotné vedenie kultu. Obzvlášť dievčina Sheela - pravá ruka Osha je asi najzaujímavejšia osobnosť kultu vôbec (ikeď miestami evil as fuck). Netflix sa zase raz prekonal.. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Nudný dokument o zajímavém tématu. Zkrátit na polovinu a více rozebrat největší kontroverze uvnitř komunity by tomu výrazně prospělo. Jediný, kdo mě "bavil" celou dobu, dá-li se to tak říci, byla Sheela. (Netflix, orig.) ()

Circumscriptor 

všechny recenze uživatele

Dosť dobrý, objektívny, zaujímavý a profesionálne spracovaný dokumentík. Pán Bhagwan Shree Rajneesh ma absolútne uchvátil už len preto, že som o ňom vôbec nič nepočul, až pokiaľ mi moji súdruhovia kamaráti neodporúčili tento mini seriálik. A ako tak čítam komenty, tak očividne nie som sám. Bhagwan je veľmi zaujímavý sociálny fenomén, pri ktorom je veľká škoda, že je mu venovaná iba takto maličká pozornosť. Nenapadá mi nič lepšie, než celkový dojem z diela zhrnúť slovami kolegyne Kwaichi, ktoré som si dovolil trošku štylisticky zeditovať: Tvorcovia dokumentu odviedli dobrú prácu. Zaujala ma hlavne metóda spracovania, staré historické zábery v kombinácii s retrospektívnymi monológmi zachytenými v UHD rozlíšení a chýbajúce scény doplnené o kreslené statické animácie. Spolu to vytvára pôsobivý dojem medzi minulosťou a súčasnosťou. ()

Ondra16 

všechny recenze uživatele

Skvěle odvyprávěný příběh, která kdyby někdo napsal, tak mu neuvěříte. Tvůrci vás místy manipulují stejně, jak kdybyste byli jedna z jejich oveček a celému sledování taky napomáhá fakt, že alespoň u nás není událost příliš známá. Naplno si tak můžete užít dramaturgii seriálu, postupně odkrývat skrze jednotlivé úhly pohledu a střídavě se přiklánět na tu nebo onu stranu. O to drtivěji pak působí to, že celou pravdu i přes ukázkovou práci tvůrců neodhalíte a můžete tak jen doufat, že tušíte, co se protagonistům doopravdy honí hlavou. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Silné téma, ale vlastně bez nějakých dalekosáhlých důsledků. Podávané relativně objektivně, ačkoliv negativní názor na sektu převládá a také vše je předkládáno trošku neurovnaně. Některé prázdná místa jsou ještě uměle prázdnější. I přesto mě zaujalo a dalo se.. Pokud by šlo ale o dvoudílnou sérii, bylo by lepší. ()

Krayo 

všechny recenze uživatele

Celkom dobre spracovany (aj ked az zbytocne dlhy) dokument o dalsej hipik sekte v US. Tentokrat tomu pre zmenu sefuje indicke duo a treba uznat ze to nabralo zaujimave rozmery. Dokument sa snazi skakavo vyvolávať sympatie s oboma stranami, co je fajn, teda lokalni penzisti + stat oregon VS hipies. U mna sa teda sympatie k hipikom formuju pocas celeho dokumentu akosi omnoho tazsie, aj keď chapem ze to moze byt sranda, mladi ľudia chcu vzdy niekam patrit, niekto si chce zasexovat, niekto zadrogovat, niekoho oslovi meditacia atd z toho vznikne komunita, kamosi volaju kamosov a uz sa to nabali a ked v tom spolocenstve nejaky cas stravis, tak si zvyknes, odchadza sa tazko a mozno ani nieje kam. To je dalsia vec, ze tieto sekty vacsinou cielia na mladych stratenych ludi bez zavazkov hľadajúcich zmysel zivota, nuz ale kto nebol niekedy aspon chvilu strateny :) Hlavny dedusko chcel podla mna primarne zarobit (90 rolls roycov, ludia sa vzdavali majetku v prospech kultu) a ta hlavna pani z indie bola podla mna proste len vysinuta a nakoniec este moze byt velmi rada ako dopadla. 7/10 ()

Tunri

všechny recenze uživatele

Jak už napsala řada lidí přede mnou, je to trochu moc natahované. Bez ztráty uměleckého zážitku, pointy i podrobností by se to dalo zkrátit na 6 dílů po 50 minutách. Bez opakovaných záběrů klidně na 6 x 40 minut. Nicméně je to zajímavé, líbí se mi plynulé prolínání mezi současností a minulostí. Místních mi bylo líto, i kdyby to byli sebevětší vidláci. Sekta si v rámci toho, co hlásala, dost odporovala v tom, co reálně dělala. Což mi ale nějak přijde jako základní stavební kámen většiny sekt. Spoiler: No a v téhle sektě "za to mohla" jedna konkrétní osoba, zatímco vůdce se skrývá v brdlohu a "on za nic nemůže", jakože o ničem nevěděl, a radši to rozpustí. Sexu si fakt užívali, takže palec nahoru! ()

jenjan 

všechny recenze uživatele

Pan Osho byl pozoruhodný fenomén a pro mnoho západních hipíků znamenal logické vyústění jejich ideologicko-duchovního směřování. V celkovém vyznění už ani není zajímavý pochopitelný střet starousedlíků a následovníků pana Osho, jakožto spíše vlastní hodnotové zakotvení obou těchto skupin, čehož se nám (Čechům) tak zoufale nedostává. Vlastně na celém tomto bizarním příběhu je nejvíce fascinující, co všechno je možné nad rámec vlastního sobectví, i když nakonec hodnoty jedněch "končí" na hranicích hodnot druhých. Kontroverzní, ale smířlivé a ve svém jádru (věřím) zdravé. "Bye bye bhagwan.." A Oregon je dnes jeden z těch liberálnějších států. ()

Čaroděj.Ponny 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem si jistý, jestli o Oshovi vůbec potřebuju vědět tolik informací, abych strávil víc jak 6 hodin u jednoho dokumentárního seriálu. A rozhodně nelituju. Dokument má jasně dané vyprávění a promyšlený přísun informací, takže jednotlivé díly nenudí a je snadné zapomenout, že se člověk vlastně kouká na dokument. S Oshem a jeho kultem se toho stalo opravdu hodně a rozsah seriálu mi přijde v pořádku (i když je metráž občas natahována kvůli práci s napětím apod., ale nic, co by uráželo nebo nudilo). Seriál je plný zajímavých charakterů a umožňuje náhled do různých zajímavých témat (ať už jde o politiku, životní přesvědčení, nebo reakce na cizí odlišnost). Sami si potom musíme utvořit názor na to, proč Oshův "Oregonský experiment" dopadl, jak dopadl a proč vlastně. Za zvláštní zmínku stojí určitě množství archivního materiálu, který tvoří značnou část celého dokumentu. ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak sehnali klíčové protagonisty před kameru. A oni se před kamerou cítí skvěle, čímž vzniká trochu delší, ale stále slušná dokumentární zábava. Pokud netušíte kdo byl osho, snad kromě divné knihy na polici u matky vašeho kamaráda, tak se připravte na nečekanou jízdu. ()

KillerZeli 

všechny recenze uživatele

Parádní rozsáhlejší dokumentární série o střetu volnomyšlenkářské sekty s konzervativnějším americkým venkovem. Vyprávěno z mnoha pohledů s pasující hudbou, která podkresuje úhel pohledu každého zpovídajícího. Skutečný příběh, který je více fascinující než jaká může být fikce, ze kterého se můžeme i dnes mnoho naučit. ()

Reklama

Reklama