Reklama

Reklama

Agatha Christie: Zkouška neviny

(seriál)
  • Velká Británie Ordeal by Innocence (více)
TV spot

Epizody(3)

Obsahy(1)

Úkladná vražda – tak zněl výrok poroty, který poslal na doživotí za mříže mladého Jacka obviněného ze zabití matky. Když po roce a půl přijíždí na sídlo Argylových neznámý muž, který tvrdí, že byl Jack nevinný, je už pozdě, protože Jack ve vězení zemřel. Kdo je ale tedy skutečným vrahem...? V Anglii se v roce 1954 udála vražda. Mladý Jack zabil svou adoptivní matku Rachel, kterou najde služebnice Kirsten. Jack šel do vězení, tvrdí však, že je nevinný. Je to tedy opravdu on, kdo za touhle hrůznou vraždou stojí? Nebo to byl někdo jiný? Po roce a půl od vraždy se všichni Jackovi sourozenci sejdou ve svém rodném domě. Mickey, Tina, Hester i Mary. Jejich otec Leo se totiž znovu žení, se sňatkem však sourozenci nesouhlasí a jsou proti němu. Všichni také vědí, že Gwenda, kterou si má otec brát, se scházela s Leem, ještě když byla Rachel naživu. Když se všichni sejdou v hale, zazvoní neznámý mladík. Rodina zjistí, že to není hudebník, jak si mysleli, ale doktor Arthur Calgary, který tvrdí, že má alibi pro Jacka. Vysvětlil otci, že v onu noc vysadil Jacka před devátou hodinou před hostincem ve městě. Byl tedy daleko od domova, kde byla jeho matka zavražděna. A jelikož byla jeho matka zabita také před devátou hodinou, není tedy možné, aby to udělal Jack, v ten čas byl ještě s Arthurem. A protože následně údajně odjel za prací do Arktidy, nemohl se přihlásit dřív a dát Jackovi alibi. Arthur se ale od otce dozví, že Jack ve vězení zemřel, neboť se dostal do rvačky. Arthur je zdrcen, a odejde spát do hotelu. Tam se ráno vloupe Mickey a prohledává mu věci. Když se Arthur vzbudí, objeví ho tam, řekne tedy Mickeymu, co se ten večer stalo. On mu ale nevěří, že je Jackovo alibi, a vyhrožuje mu, ať odejde z města a už se nevrací... (TV Prima)

(více)

Recenze (50)

golfista 

všechny recenze uživatele

Hergot ta ženská ale uměla psát! Když k předloze přidáte špičkové britské zpracování s bezchybnými hereckými výkony, jedná se o výjimečnou filmovou detektivku. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vysněné prostředí každého diváka dobových detektivek v podobě monumentální vily, perfektně poskládaná herecká sestava - a stejně do sebe skoro nic nezapadne, snad kvůli změnám oproti předloze. Průměrné hodnocení zachraňují půvaby Elly Purnell a dokonale slizký Matthew Goode, jehož intriky mě bavily mnohem víc, než samotné pátrání po pachateli nebo spletité vzpomínky. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé a napínavé pátranie po vrahovi. A k tomu ako doplnok príjemná výprava. Ale to je u príbehov z pera Agathy Christie bežný štandard. Čo sa týka atmosféry, tak v porovnaní napríklad s Černoškami, tu tento snímok trochu stráca. Ale aj tak silný nadpriemer. 85/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Opět vynikající výprava i vizuál, herecky skvělé, režijně vymazlené, jen úvodní seznamování se poněkud vleče. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Rodinný thriller s překvapivým rozuzlením. Třídílná adaptace jednoho z klasických románů Agathy Christie v jistém směru naznačuje, že ani televizní formát není důvod pro to zůstat pozadu. Kamera, hudba, výprava, herecké výkony... Současné české filmy vedle toho vypadají jak chudá příbuzná. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"...tak zněl výrok poroty, který poslal na doživotí za mříže mladého Jacka..." zní idiotská anotace této minisérie. Až na to, že k soudu v ní nikdy nedojde a žádná porota zde o ničem nerozhoduje, neb "mladý Jack" je zabit dávno předtím, než měl šanci se před zmíněnou porotu postavit. Blbečkové, kteří píší obsahy pořadů na televizních stanicích by se na ně mohli alespoň občas podívat... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Taková ta klasická televizní Agatha Christie. Příběh není tak poutavý jako ta nejslavnější díla této spisovatelky a herecky je to čistě televizní až nevýrazná záležitost. Pořád je to ale dostatečně silný materiál, aby se člověk nenudil. Kdyby se jednalo o dvouhodinový film, ničemu by to neublížilo. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo. V jednom domě se stala vražda paní domácí-bestie obecné. Otisky prstů vedly k té nejvíce pravděpodobné osobě- nezdárnému synu Jackovi, který byl zatčen a umírá ve vězení... Po necelých dvou letech se však v domě objeví muž, který Jackovo (tehdy neprokázané) alibi dosvědčuje a zdá se, že mu velmi záleží na tom, aby byl aspoň po smrti očištěn. Dobrá, zapomeňte na knižní předlohu, protože vraha si prostě tentokrát zahraje někdo jiný! A proč ne (možná by i Christie byla pro). U Britů mě fascinuje, jak si hýčkají svoje příběhy a Zkoušku neviny v letošním roce natáhli na tři díly. Dostalo se tak víc prostoru pro doktora Calgaryho, majetnickou matku a pro všechny ty charaktery adoptovaných dětí... Motiv měli všichni, vrah je jen jeden. Nevěřila bych, že po nových Černoušcích dosáhne nějaký Agathin příběh tak temně zlověstné atmosféry a tíživého konce... ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší Agatha Christie za hodně dlouhou dobu. Ta strašidelná až hororová atmosféra a kamera tomu moc sluší. Stejně jako lahůdkové herecké výkony. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Jsem zvrácenej, když jsem z celý tý tamější squadry nejvíc sympatizoval s (notně ďábelskou) máti (adoptovaného) rodu? Agathou Christie jsem stále nepolíben (přestože znám někoho, kdo by se dal nazvat jako Agatha Christie Hard Addicted, někoho, jehož jedinou přečtenou biografií (v jinak bohatém čtenářském životě) je právě ta o královně detektivek) a očividně dělám velkou chybu, protože Ordeal by Innocence je dost možná to nejlepší, co jsem za posledních pár let viděl. Bez přehánění. Úžasní herci (do jednoho), úžasné exteriéry a interiéry (ten dům je boží), úžasná hudba a hlavně úžasná předloha, která je tak inteligentní, jak jen literární/filmová detektivka být může. Navíc natočeno moderně a (hlavně) klasicky zároveň. A to je v dnešní povrchní době velká vzácnost. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zase je tu oběť a barák plný podezřelých, přičemž postupné rozplétání případu dává nahlédnout pod pokličku, kde se skrývají temná rodinná tajemství. Ale i když je to jako přes kopírák, tak i tohle zpracování Agathy Christie působí neotřele, o zábavnosti nemluvě. Jako vždy měla BBC šťastnou ruku i během castingu a Billy Nighy společně s mladými puškami opět excelují. Tak sem s další adaptací. 90% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zajímavě poskládaný příběh vraždy adoptivní matky mě vtáhnul na první dobrou, neb celý ten herecký ansámbl byl výborný, zejména mě zaujali pánové Bill Nighy a Matthew Goode.. Postupné rozkrývání jednotlivých vztahů a možných motivací k vraždě mě bavilo sledovat, no a pochvalu určitě zaslouží i podmanivá vizuální stránka.. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Kapku psychedelicky a hororově pojatá Agatha. Báječné obsazení, nádherná výtvarná stránka, napětí, že by se dalo krájet - a navíc trocha toho potutelného britského humoru. Prostě dokonalý program na loňského Silvestra! ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Člověk uvidí další zpracování knihy od jeho oblíbené spisovatelky a hle, má skoro osmdesát procent, tak to musí stát za to. Ale žel, nestálo. Berte mé hodnocení prosím s nadhledem, jelikož jsem knižní předlohu dočetl doslova před pár dny. To, co udělali s Calgarym, jak změnili vraha a díky této změně byl výsledek tuctový, jak se postavy chovali naprosto otřesně a nereálně... No, mohl bych pokračovat dál. Já chápu, že se nedá vždy pevně držet knižní předlohy, ale takto to zhatit. Nečíst knihu, hodnotím jinak. Je tedy vidět, že spousta lidí knihu asi nečetla... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Taková normální rodinka podle Agathy Christie, kde nic není takové, jak se na první pohled zdá. Svou atmosférou však "Zkouška neviny" pohltí diváka především v úvodu, který namíchá a rozdá karty s přehledem a grácií velkých hráčů. Jak se vyprávění blíží do finále, podaří se mu vlastní neobratností shodit vysoko nastavenou laťku, když nedokáže dostatečně promyslet a odpovídajícím způsobem prezentovat všechny své další kroky, takže ve výsledku působí maličko neuspořádaně až chaoticky - a dosáhne jen na solidní 3* ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Wow, to ale bylo umělecký! Nejsem proti modernizaci klasiky (kromě případů, kdy Poirota hraje kdokoli jiný než David Suchet), ale co mají co digitální halušky, ohňostroje a podobné scifiserepetičky co dělat v detektivce? Cca první hodinu mě to bavilo, kameraman se opravdu vyřádil, takže si zpočátku ani nevšimnete, že spousta záběrů i některé scény jsou zbytečné a jen na efekt. Herci jsou dalším lákadlem, ale roztažení do dvou dílů jejich postavám nesvědčí a jen se dívat na známé tváře z různých úhlů k zábavě nestačí. Celá Zkouška je třpytivé filmařské pozlátko, jenomže Madame Agatha šla vždycky do hloubky. ()

Reklama

Reklama