Reklama

Reklama

Fotograf z Mauthausenu

  • Španělsko El fotógrafo de Mauthausen (více)
Trailer 3

VOD (1)

Katalánský vězeň v nacistickém koncentračním táboře využije své práce v kanceláři, aby ukradl negativy fotek zdejších hrůz. Podle skutečných událostí. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (37)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšená, že Netflix nabízí možnost cizojazyčných filmů a seriálů, díky tomu mám šanci sledovat i tvorbu z jiných zemí. Mám díky tomu pocit, že jsem na festivalu v Karlových Varech, což je jediné místo, kde takovým filmům šanci dávám, ale možná už jediné nebude, Byť jsem od tohoto snímku čekala trochu víc, tak to nebylo tak strašné. Občas trochu zdlouhavé, stopáž by mohla být kratší, ale důležité je, že film splnil svůj účel. Ukázat, že hrůza za druhé světové války se neděla jen v Terezíně nebo Osvětimi ale také v Mauthausenu. Možná jsem jen nevzdělaná v tomto oboru, ale já o tomhle táboru slyšela poprvé díky tomuto filmu. Je pravda, že si nemyslím, že to bylo až tak "sluníčkové" jako to z filmu vyzní, ale jsou tam scény, kdy jsem nevěřila svým očím, nad kterými jsem se pozastavila a navíc je to dle skutečné události a už jen z toho důvodu byste se na to měli podívat. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Mauthausen je obluda i nyní, když je udržován s pověstnou německou (rakouskou) pečlivostí. Představit si ho jako lidský mumraj, jako "spojené národy" určené k likvidaci kombinací podvýživy a těžké práce, je nejen obtížné, ale i nebezpečné. Maru Targaronovi se to podařilo také jen částečně: z KZ Mauthausen vytvořil tábor, který pravděpodobně znal z občanské války. Mauthausen byl ale Babylonskou věží, kde se mátly jazyky i rozumy, a jejíž schody měly sahat do "Himmlerova" nebe. Přestože jde o film, který je v tomto smyslu velice úsporný, je přece jen vložený do tehdejší reality - a také rozdíly mezi představou režiséra a diváka nutí spíš k pokornému zamyšlení než k ráznému odmítnutí. Reálie viz Volodimir2 ***. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zdravě vypadající vězni si mohou dopřát cigárko při měsíčku, nějakou tu kulturu v podobě divadla či poměrně klidný poslech svobodného rádia. Sorry jako, ale takhle to v Mauthausenu rozhodně nevypadalo. Ve světle relativní selanky tak snaha o ukrytí negativů coby usvědčujících materiálů ztrácí na naléhavosti a občas to vypadalo, že si během rizikového počínání muklové užijou spoustu švandy. Minimální dopad mělo i aranžování fotografií, protože tu chyběl kontrast s hrůzou, kterou lidé za ostnatým drátem prožívali. Ano, je tu zlý velitel tábora, který dá občas někomu pocítit nadřazenost árijské rasy, ale tyto momenty zde působí účelově, protože jinak by divák mohl zapomenout, že se dívá na film z nacistického koncentráku. Film trochu zachraňují závěrečné titulky, ale i ty se daly zvládnout lépe. Škoda zajímavého námětu. 35% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že se jedná o první španělský film odehrávající se během druhé světové války, který jsem viděl. Dost možná jich ani moc nebude, ale Fotograf z Mauthausenu přes svoje hodnocení za to určitě stojí. Škoda, že tvůrci z Mauthausenu, jednoho z nejhorších koncentráků vůbec, udělali takový skautský tábor pro pár vyvolených, kteří si ve svém volném čase připraví divadlo. Neříkám, že se to nedělo, ale v podání Španělů mi to přišlo trošku absurdní. Navíc film se zaměřuje jenom na Španěly a tak to vypadá, že v Mauthausenu nebyl nikdo jinej, než Španěl, což je taky poměrně lichá představa. Na obranu filmu ale musím říct, že má pár opravdu zajímavých scén, u kterých ani nedutáte. Navíc i ten příběh je z řady těch neuvěřitelných, o které se otřela válka...a tak minimálně i z toho důvodu by Vám tento film rozhodně neměl uniknout. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Na Španěly nedám dopustit, podle mě dlouhodobě točí nejlepší filmy, ale tohle se moc nepovedlo. Příběh podle skutečné události to sice byl zajímavý a okořeněný několika drsnými momenty (pořád ještě je to koncentrák), ale laciné zpracování a nulová atmosféra to strhávají na průměr. Čekal jsem víc. 55% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Maďarsku a Španielsku. Začalo 30. októbra a skončilo 22. decembra 2017. (MikaelSVK)
  • Veliteľ koncentračného tábora Mauthausen-Gusen Franz Ziereis (vo filme Stefan Weinert) na oslave synových narodenín zavraždil v skutočnosti až 40 väzňov. (MikaelSVK)
  • Paul Ricken (Richard van Weyden) byl po válce odsouzen k doživotínímu vězení, ale v roce 1954 byl podmínečně propuštěn. Zemřel v roce 1964 ve věku 72 let. (xisp)

Reklama

Reklama