Reklama

Reklama

Severní Korea, Velká iluze

(TV film)
  • Francie Corée du Nord, la grande illusion (více)
Francie, 2014, 52 min

Hrají:

Kim Čong-un (a.z.)

Obsahy(1)

V prosinci 2011 Kim Čong-un, 30letý basketbalový fanoušek a bývalý student švýcarské univerzity, nahradil ve funkci svého zesnulého otce Kim Čong-ila. Toto je svědectví novináře, který byl pozván v roce 2014 do Severní Koreji, aby natočil v rámci propagandy vše, co je nutné ukázat světu. Vrátil se zpět se spoustou oficiálních fotografií, které logicky porovnával se strašlivou realitou této země. Propaganda, která vymývá mozky a ničí osobnosti je dnes příkladem mechanik totalitní země, která vyhrožuje světu použitím atomové bomby. (National Geographic)

(více)

Recenze (12)

Marsik 

všechny recenze uživatele

National Geographic - To člověk prostě nepobírá. Absolutně jiný svět, který my nikdy nepochopíme. Zpracováno velmi dobře. NG tohle umí. 80% ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Jeden z najhorších dokumentov, ktoré som o KLDR videl. Žiaľ ako to býva u dokumentov o KLDR, tak aj teraz za zámienkou, že chcú spraviť relevantný dokumentárny film sa dostanú západní novinári do krajiny, kde sa hrajú a tvária na serióznych kamarátov, ale v skutočnosti im ide len o vyhľadávanie sračiek na Kimovcov a režim. Z týchto mienkotvorných "objektívnych" dokumentov sa ale nič nedozviete ako o dokumentoch o iných krajinách. Čo tak páni novinári natočiť akú tam majú prírodu, pohoria, divokú zver, mestá, rieky, športové úspechy, spisovateľov, historické osobnosti, ekológiu atď...? Aj tam je kade tade hromada odpadkov, plastov, znečistené rieky, zničené lesy, plytvá sa nerastným bohatstvom či jedlom, drogy, alkoholizmus, úchyláci, násilie, bezdomovci ako vo "vyspelých kapitalistických krajinách"? Žiaľ z osemnástich dokumentárnych filmov o KLDR, ktoré som do teraz videl je 80% výlučne zamerané na osieranie a nič iné. To neznamená, že tie ostatné boli v poriadku. Prosím spravte už dokument, ktorý nebude jednostranný a zaujatý bez potreby vôbec spomínať režim a Kimovcov. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o KLDR jsou vsechny temer stejne, presto bohuzel velmi zabavne a zajimave. Hodne absurdni rezim, ale i ta zapadni propaganda muze zapracovat na nasem pokrivenem videni. Kazdopadne si myslim, ze Pchjongjang je hezke mesto. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Francouzský žurnalista jede točit do Severní Koree a je mu přidělen průvodce/ hlídač, který mu určuje co může točit a ukazuje mu the best of socialistický režim čili inscenovaná komedie ( viz. návštěva moderní nemocnice, kde pacientka náhodou mluví francouzsky ). Občas je to proloženo komentáři skutečných uprchlíků ale jinak je to spíše průměrný dokument. Přesto všechno co je vidět je ultrabizár. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Je to pořád dokola. Přála bych si někdy vidět i to, jak se tam žije na venkově a v chudobných čtvrtích. Ale bohužel tyto materiály asi neexistují. Vždycky když cizinci natáčeli Severní Koreu, tak bohužel ta propaganda je asi tak přísná, že se tam pořád natáčí to jejich hlavní město a život toho minima lidí, kteří se mají dobře včetně jejich dětí.  Načež nic nového a stačí tím pádem vidět jen jeden dokument a to je Severní Korea - život v uzavřeném světě. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zase tak strhující dokument to nebyl. Viděli jsme v podstatě jen to, co filmařům dovolila natáčet samotná S. Korea navíc s velkou propagandou za zády a naprosto nesmyslnými příběhy, které průvodci šíří. A to nemluvím například o zemědělském družstvu, kde je do očí bijící, že se rozpadá. K tomu nám vyprávějí skutečné zážitky utečenci. Ti sice přidávají podivuhodné a leckdy neuvěřitelné zprávy o tom, jak KLDR skutečně (ne)funguje, ale celkově dokument nic nového nepřináší a objevného už vůbec ne. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, konečně si někde váží a uctívají prezidenta :) Sakra opravdu bych se tam jel podívat, dokud bude takový :P 4hvězdy a 75% ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument. Smekám před odvahou štábu, do téhle absurdní rezervace vůbec vyrazit. A jen pro generaci náctiletých i kapku starších, kteří šťastným řízením osudu neměli už tu "čest" poznat komunistickou diktaturu uprostřed Evropy. Mohu je ujistit, že principiálně se příliš nelišila od dnešní reality v KLDR. Lid tady nemohl cestovat, a když už, musel se docela ponižovat, aby příslušná povolení získal, lid tady musel držet ústa a krok, aby nějak rozumě přežil a lid musel stát dlouhé fronty třeba na jižní ovoce (to přišlo do obchodů jen před Vánocemi) nebo také na toaletní papír (celoročně). Ale přece jen, korejští soudruzi tu komunistickou myšlenku přivedli daleko dál - k naprosté, syrové a ještě drsnější dokonalosti..... ()

Reklama

Reklama