Reklama

Reklama

Veverky - skryté v kmenech dubů

  • Česko Veverky: Ve skrytu dubů (více)
Írán, 2016, 55 min

Obsahy(1)

Unikátní film o životě veverek perských ve všech ročních obdobích bez jediného slova komentáře... Život na zagroských planinách v Íránu ohrožují požáry, nadměrné spásání luk, developerské projekty, mýcení lesů zemědělci, vysoká prašnost a v neposlední řadě i pašování perských veverek. Někteří lidé je totiž mylně považují za domácí mazlíčky, protože netuší, že tito živočichové dokážou žít jenom tady a v zajetí rychle hynou. A právě zranitelnost tohoto druhu a nebezpečí vyhynutí přispěly k jeho zařazení na červenou listinu Mezinárodního svazu ochrany přírody IUCN. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument, který neptřebuje většího výkladu. Ale pro zájemce o doplnění informací mohu doporučit článek Opravník obecně oblíbených omylů o veverkách. ()

Masai 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument. Mám ráda přírodopisné filmy a viděla jsem jich hodně, ale dokument bez jediného slova komentáře jsem ještě neviděla. Přepla jsem na něj už v průběhu a když dlouho nikdo nic nepovídal tak mě tak napadlo, že by to nebylo špatné natočit někdy dokument bez komentáře .... čistě jen pohled na přírodu a jak to v ní plyne :o) Mluvené slovo zde svým způsobem zastupuje hudba, která divákovi napovídá kdy si máme užívat příjemné chvíle nebo kdy se blíží nebezpečí. Bylo zajímavé sledovat a uvědomit si, že pokaždé když jsme v přírodě ... i když vlastně neděláme nic špatného ... jak vždy tu přírodu a její obyvatele ovlivňujeme. Závěrečná smutná ukázka toho jak se k ní chováme už pak opravdu nepotřebuje žádných slov :( ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Takže nejen sojky, ale i veverky jsou zdatnými sazeči dubů. Báječný dokument beze slov, kde napětí vytváří hudba a následný sled obrazů. Objeví-li se predátor (had, dravý pták, šakal, pes), divák ví už dopředu, že půjde o život. Tvůrci nechali prostor fantazii, vyhnuli se zbytečné doslovnosti. Jen zvuky a smyčky hadího těla dávají tušit, jaké drama se odehrává v dutině stromu. Jen letmý pohled na pařát dravce, který spočívá na ležícím těle veverky. A podobně je to i s veverčím sexem - hravý, decentní a pro člověka nejspíš i komický. Kromě tragédií ve verčím životě sledujeme především úžasná zvířátka s velkýma očima a jejich sousedy během jednotlivých ročních období. Krásné. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Irán asi nejsou jen odstředivky, ajatolláhové, taxislužba a politicky angažovaná kinematografie, ale zjevně i nádherná příroda a lidé, kterým není jedno, že-a-jak se drancuje. Koukavě natočený dokument o pohnutém životě veverek, kterým někdo doslova pod nohama kácí, žďáří a vyvrací žaludonosné bučiny. (Takže ten politický prvek úplně nepřítomný není :-). Kromě hlodavců zaujmou i nádherné zagroské lesy, především zimní panoramata jsou nasnímána neskutečně. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

ad 1) při prohlížení ČSSD jsem se dostal na stranu 15 a pak mě přestalo bavit objevovat fakta, a sice ta že je to jediný ryze íránský film, jaký jsem kdy viděl a tudíž i nejlepší. Budu tedy naivně věřit, že tomu tak skutečně je. Při pomyšlení na Írán se mě okamžitě vybaví hláška ze South Park Peklo na Zemi. Terrenci, víš co řekl španělský kněz iránskému gynekolovi? To nevím Phillipe, co? https://www.youtube.com/watch?v=CMWndhF0wGg. ad 2) Kterak si udělat lahodný pokrm z veverek Recept na veverku se žlutou jíchou (omáčkou) – 4 porce Suroviny na veverku: 4 veverky á 330 g 4 l silného hovězího vývaru Suroviny na omáčku: 30 g másla 100 g slepičích jater 2 topinky z žitného chleba 600 ml vývaru z veverek 1/2 lžičky mletého zázvoru 1 kávové lžičky muškátového květu 5 kuliček pepře sůl Suroviny na dokončení 2 střední tvrdší jablka 40 g másla špetka soli Postup na veverku: Veverky stáhni z kůže, vyndej vnitřnosti, maso důkladně omyj a vlož do hrnce s nesoleným vývarem. Na nízkém ohni vař nezakryté, dokud maso zcela nezměkne. Po té veverky přendej na mísu. Postup na žlutou omáčku: Topinky z žitného chleba opeč na sucho v troubě do zlatova. Nech vychladnout. V pánvi na vyšším ohni dej zpěnit máslo. Z obou stran na něm orestuj játra. Osol, opepři a dej stranou. Játra vlož do hmoždíře spolu s na kousky natrhanou topinkou a kuličkami pepře. Dobře roztluč. Přidej zázvor, muškátový květ a promíchej. Směs vlož do rendlíku a zalej vývarem ve kterém se vařily veverky. Na mírném ohni vař 10 minut. Omáčku přeceď přes síto na veverky. Dochuť solí. Postup na dokončení: Jablka rozpul, zbav jadřinců a nakrájej na silnější měsíčky. V pánvi na vyšším ohni dej zpěnit máslo. Vlož nakrájená jablka a opeč z obou stran. Podávej s veverkami. . ad 3) Za sebe: Lhal bych kdybych tvrdil, že jsem pozřel veverčí masíčko, ale nemohl jsem si pro odlehčení na úvod odpustit nějaké ty poznámci. Veverka jest tuzex zajímavé zvířátko, neskutečně rychlé a vykulené (jak sjeté), krom toho umí lézt po stromu jako pán. Bylo mimořádně úžasné sledovat tyto dosud nevidáné záběry zvířátka, které určitě vyčaruje úsměv na tváři i tomu největšímu mrzoutovi. Skutečnost, že filmu chyběl komentář spatřuji jako velké plus, neboť mě asi takových dokumentů chybí více. Krásné záběry a ekoagitka na závěr, ale proč ne, když je těch malejch špuntů už málo... ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama