Reklama

Reklama

Případy komisaře Mejzlíka


O lyrickém zloději (E05)

(epizoda)

Obsahy(1)

Televizní zpracování jedné z Povídek z druhé kapsy z roku 1965 v režii V. Hudečka, který do hlavních rolí obsadil Václava Vosku a Felixe le Breux. Sbírka obsahuje 24 povídek s detektivní tematikou. Povídky odhalují tajemství a zločiny, zabývají se hledáním spravedlnosti a otázkou trestů. V povídce O lyrickém zloději se setkáme s redaktorem Zachem (F. le Breux), který hledá atraktivní materiál pro svůj deník. Od svého známého policejního komisaře Mejzlíka (V. Voska) se dozví o kauze zloděje, jenž ve vykradeném obchodě nechal vlastnoručně napsanou báseň. Zach verše otiskne a zločince tím inspiruje k dalším loupežím i poetickým pokusům. Zloděj pak jedné noci redaktora navštíví a vyslechne si od něj kritiku svých veršů… (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

argenson 

všechny recenze uživatele

Herecký skvost se značně archaickou výpravou a slabším závěrem. Ale v některých myšlenkách nadčasové ("Nemáš zdání, jak velkých úkolů jsou noviny schopny.") ()

fragre 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přes skromnou až spartánskou výpravu povedeně zfilmovaná Čakova povídka. Zde byl Felix le Breux lepší Václava Vosky, který trošínku přehrával, přece jen bych u adaptace Čapka očekával civilnější projev. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařile zpracovaná povídka Karla Čapka, výtečný Václav Voska v roli policejního komisaře a dovedně mu sekundující Felix le Breux jako redaktor. Zloděje s literárními ambicemi a nicotným talentem si zahrál Miloš Nesvadba, rovněž velmi pěkně. Půvabná filmová jednohubka. "Každej krade, co má rád..." :-) ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skromná herecká benefice Felixe le Breux a jeho nezaměnitelného hlasu, s nímž recituje vskutku originálním způsobem slavnou Wildeovu Baladu o žaláři v Readingu. Škoda, že tento volný cyklus čapkovských povídek s Václavem Voskou v roli policejního komisaře Mejzlíka nebyl odvysílán celý. ()

Zajímavosti (1)

  • Báseň, kterou čte redaktor (Felix le Breux), je „Balada o žaláři v Readingu“ (1898) .Spisovatel Oscar Wilde se ní vyrovnával se svým pobytem ve vězení, když byl odsouzen na dva roky těžkých nucených prací. (sator)

Reklama

Reklama