Reklama

Reklama

V hlavní roli Jeanne Moreauová

(TV film)
  • Francie Jeanne Moreau, l'affranchie
Francie, 2017, 53 min

Hrají:

Jeanne Moreau (a.z.), Luis Buñuel (a.z.), Louis Malle (a.z.), François Truffaut (a.z.), Orson Welles (a.z.)

Obsahy(1)

Hluboký hlas a pronikavý pohled. Portrét legendy evropského filmu. Takřka všechny životopisy francouzské herečky začínají konstatováním, že „nebyla klasicky krásná“. Články o ní pak většinou konstatují, že „zrála jako víno“. Pojďme zapomenout na všechna klišé o Jeanne Moreauové a podívat se na její kariéru jinýma očima. Autoři dnešního dokumentu nám představí především neuvěřitelně charismatickou ženu, jejímuž kouzlu podlehl nejeden slavný muž. Patřil mezi ně i režisér Louis Malle, který ji obsadil do hlavní ženské role dnes již legendárního filmu Výtah na popraviště. Vztah Jeanne k mužům byl však komplikovaný a spíše opouštěli oni ji než naopak. Jediným mužem, který ji nikdy neopustil, tak zůstal její syn Jerome. Dokument samozřejmě připomene hereččiny slavné filmy jako Jules a Jim, Deník komorné či Nebezpečné známosti. Těšit se můžeme i na ukázky z jejích pozdních rolí, kdy si zahrála například po boku Gérarda Depardieua. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jediným z nekonečné škály svých výrazů okouzlila veškeré vše mužské, veškeré to málo silné ženské a s chutí namíchla veškeré vše kdákající, malé, závistivé, zapšklé. Šarmantní, nepolapitelná, srdečná, oddaná však jen tomu, co chtěla sama. První dáma evropského filmu. Obsáhlý dokument, precizně mapující život a tvorbu talentované ženy s ladnou chůzí a věčně zapálenou cigaretou. Pro Neználky francouzské šedesátkové vlny: to je ta nevšedně elegantně uvadající chryzantéma, která v Bessonově podarku učí líčit a usmívat se Brutální Nikitu. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Jeanne Moreau nemusela o sebe tvrdiť, že je dámou, pretože dámou bola. Dámou, ktorej oči dokázali divákovi povedať toľko, že iné herečky na to potrebovali mnoho strán textu a kopec rekvizít. Nehrala iba v skvelých a nezabudnuteľných filmoch, ale v čom hrala, v tom aj zaujala. Aj keď neoplývala klasickou fyzickou krásou, dokázala tento zdanlivý handicap svojim herectvom prekonať a zaujať postavenie na stupienku francúzskych filmových ikon. Dokument o nej je zaujímavý a približuje ju zo stránok, o ktorých sa divák z jej filmov nedozvedel. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Madame Cinéma, které učaroval sňatek avec caméra. Nedobytná, nepřehlédnutelná, plna "hradebního" charisma. Dokonalá v komorních tazích, korunovaná královna noci. Rozehrávající neklid, sólo niterné pocity. Dáma, která je/se umí nosit, které cigaretka a noir sluší. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument mapující život i kariéru jedné z největších ikon francouzského filmu Jeanne Moreauové. Film o významných mužích jejího života, kariéře divadelní, ale hlavně filmové. Úryvky z mnoha jejích úspěšných filmů (namátkou Jules a Jim, Noc, Výtah na popraviště, Milenci, Buzíci, Viva Maria a mnoho dalších, i když ukázky ze všech jejích nejúspěšnějších filmů by potřebovaly podstatně delší stopáž dokumentu). Dokument také popisuje její všeobecně méně známou kariéru úspěšné šansoniérky, což ve Francii, zemi šansonu zaslíbené, ani tak moc nepřekvapuje. Je škoda, že už není mezi námi, ale těch "kulturních pomníčků", na které se jen tak nezapomene, vytvořila za svůj život více než dost. ()

Reklama

Reklama