Reklama

Reklama

Bojovnice slunce

  • Francie Les Filles du soleil (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Mladá právnička Bahar navštěvuje svou rodinu v Kurdistánu. Při útoku extremistů umírá její manžel a ona sama se společně se synem stává i s dalšími ženami a dětmi rukojmím islamistů. Několik měsíců po úspěšném útěku velí jednotce Bojovnic slunce. Jejím cílem je dobýt město, kde ji potkala tragická událost, a získat zpět svého syna. Při třídenní ofenzivě ji doprovází Mathilde, zkušená válečná reportérka, která se zabývá pohnutými osudy kurdských bojovnic a jejich pevnými sesterskými pouty. Film Bojovnice slunce je vtahujícím pohledem na hrdinství všedních lidí ve vyhrocené životní situaci. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (14)

whack 

všechny recenze uživatele

Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré nastali začiatkom augusta roku 2014, kedy islamskí teroristi napadli a obsadili mesto Sindžár na severe Iraku. Režisérka a scenáristka filmu Eva Husson sa pred natáčaním údajne osobne stretla v tejto oblasti s bojovníkmi a bojovníčkami z kurdských skupín YPG, YPJ, YBŞ a Pešmerga, ktoré bojujú proti teroristom, preto atmosféra pôsobí veľmi autenticky a ponuro, pričom úplne absentujú tupé efekty a trápne pózy. Hlavná dejová línia je prezentovaná z pohľadu kurdskej (konkrétne jezídskej) ženskej milície Êzîdxan Women's Units (YJÊ), ktorá reálne v meste Sindžár bojovala. Musím povedať, že prevažná časť kurdských ozbrojených skupín si zasluhuje neuveriteľný obdiv. ()

PeterGregor 

všechny recenze uživatele

Možno som trochu zaujatý, lebo som bol v Iraku 9x, ale tento film sa fakt na nič nehrá. Je krásne skutočný. To čo si krajina prežila s Islamským štátom, je takmer neuveriteľné a umocňuje to fakt, že sa to všetko vlastne udialo pred pár rokmi. Sindžár som osobne navštívil a videl tie ruiny. Staré mesto je kompletne zničené. Na filme sa mi páčila hlavne kamera, nikam sa to neponáhľalo, nestavalo to na bombastických scénach, hudba bola podmanivá. Je cítiť, že režisérka je žena, citeľný je presah do ženského vnútra. Jedny z najsilnejších scén sú, keď ženy spievajú. Nevidel som lepší film z tohto prostredia. ()

Reklama

blondboss 

všechny recenze uživatele

Francúzska koprodukčná dráma vyjavujúca veľmi ťaživé témy a režírovaná reálnym spôsobom, v ktorom sa môžete priamo vcítiť do duše ženy trpiacej pod vplyvom Islamského štátu. Z výborného začiatku sa pomaly začal strácať dych až to prešlo do plynulého bezduchého bojovania s nevýrazným koncom. Myšlienka bola silná, forma už tak nie. Každopádne ale pre tých, ktorí trošku sledujú dianie vo svete, by tento film mohol byť silným zážitkom. Mne tam niečo chýbalo a preto len silné tri hviezdy. 65 % ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Francouzská novinářka Mathilde pokrývá první linii bojů proti IS v Iráku a setkává s Bahar, která je velitelkou bojového ženského oddílu složeného z bývalých otrokyň islamistů , čili ženy znásilněné, s vyvražděnými rodinami a unesenými dětmi, takže jediný smysl života vidí v boji proti těm zrůdám. Tematicky hodně zajímavý realisticky působící film, který sleduje jednak jednu ofenzivní operaci a zároveň retrospektivou život od zajetí exprávničky Bahar. Má to pár zdlouhavých míst, které z toho dělají kandidáta na intelektuální nezávislý film, ale zároveň to má neskutečně syrové silné autentické momenty s výpovědní hodnotou dokumentu, vyprávění je poskládané celkem nešťastně divácky nepoutavé, ale zároveň to má skvělé dechberoucí bojové scény, nemá to americký rozpočet, ale ve své minimalističnosti, toho řekne víc než kdejaký blockbuster. Za mne jeden z nejzajímavějších filmů roku 2018, který ale zadudal svůj potenciál. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Islam je skvelé náboženstvo plné lásky a tolerancie. Pritom, keď v našich končinách nahlas poviete, že si myslíte, že ženy by nemali mať žiadne práva a homosexuáli by mali byť ukameňovaní, tak na vás pľúvajú ako na extrémistického šovinistu a dobre že vás rovno nehodia do zvieracej kazajky. Ale keď poviete, aby vás za takýto názor neodsudzovali, pretože to je vaše náboženstvo, tak sa vám okamžite klaňajú, akí ste pokrokoví. Aj tento film dokazuje, čo je to za pochodujúcu masu inžinierov a lekárov, ktorá zborovo vykrikuje „Alláh Akbar“ a ako utečenci s najnovšími smartfónmi v ruke a tisícami eur v kapse žiadajú v Európe o azyl. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 2018 na filmovém festivalu v Cannes. (Varan)

Reklama

Reklama