Reklama

Reklama

Chata

  • USA The Lodge (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mrazivá noční můra Chata od režisérů snímků Dobrou, mámo sleduje rodinu, která se vydává strávit víkend na odlehlé chatě v horách. Když je však otec (Richard Armitage) nečekaně nucen odjet za prací, zůstává jeho nová přítelkyně Grace (Riley Keoughová) se snoubencovými dětmi Aidanem (Jaeden Martell) a Miou (Lia McHughová) uprostřed zasněžené krajiny sama. A také se vzpomínkami na znepokojivou minulost. Psychologické drama je důmyslně zinscenovanou hrou o hranicích mezi realitou, vzpomínkami a šílenstvím. (Cinemax)

(více)

Recenze (237)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mám s Chatou vlastně jediný, a to dost podobný problém jako s režijní prvotinou dua Franz+Fiala Goodnigh Mommy. Opět mi ten film přišel průhledný. Sice ne hned po pěti minutách jako minule, ale nejpozději někdy kolem poloviny už mi bylo jasné, o co kráčí a kam se to vyvine. A opět si nejsem úplně jistý, jestli režiséři počítají s tím, že divák už pointu tuší (některé z náznaků jsou imho až příliš očividné!), anebo je závěrečné vyložení karet opravdu míněno jako překvápko. Nicméně - konceptuálně je to vymyšleno lépe než předchozí film a lépe funguje i čistě hororová stránka, kdy po většinu stopáže jede psycho-horror-winter atmoška na plný plyn. Nekompromisní patnáctiminutová koncovka je pak u mne už vyloženě na pět hvězd. Takže rozhodně potěšilo, pro příští film si ale přeji, aby režiséři tu svou hru na oblafnutí rozjeli trochu důmyslněji, anebo hráli rovnou s vyloženými kartami už od začátku :) #KVIFF2019 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,138,907Tržby Celosvetovo $3,155,858▐ Na facku. Tento zlepenec moc nevyšiel. /20%/ ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Člověk myslí na Osvícení, Čarodějnici a některým možná hlavou proběhne i Martha Marcy May Marlene. Nadstandardní psychothriller s opět výbornou Riley Keough. Rakouské režijní duo ať klidně ještě v USA něco natočí, od debutu Goodnight Mommy posun nahoru. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„KAJ SE!...“ /// Takovej smysluplnej příběh… horská chata, v ní dva parchanti dělající pakárnu mladý holce, která má podivnou minulost. A parchanti jsou taky divní… Dlouho je to takový zajímavý psycho, páč nevím, co se jako děje, komu hrabe trochu a komu víc a co z toho nakonec bude. Nakonec tady každej dostane asi to, co mu Bůh přisoudil. Takže dobrý… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Furt to vidím… (REDRUM!).. 2.) Máme k Bohu blízko a vyrážíme na chatu. 3.) Thx za titule „A. M. Kroulik Frimlova“ a „robilad21“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Opět se vyplnilo pravidlo, když si myslíte, že to může být dobrý film a vidíte na Čsfd vysoké hodnocení, vždycky je to píčovina. Zima, chata na samotě, milenka, co bývala pacientkou...to přece musí být dobrý horror! Hovno! Blbé a hlavně nudné psychologické drama, které s hororem nemá nic společného. 💩💩💩💩 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Po ročním čekání je konečně k dostání očekávaná Chata a je to podle očekávání slušný psychologický Terror. Franz a Fiala servírují podobně laděný film jako jejich prvotinu Goodnight Mommy a také má film blízko k Hereditary, takže pokud se Vám nelíbil ani jeden zmíněný, máte smůlu. Film pomalým tempem plyne kupředu a rozehrává paranoidní, mrazivou psychologickou hru s divákem, která především posledních 40 minut funguje solidně. Působí to hodně komorně, ale atmosféra, chladné prostředí i herecké výkony jsou velice slušné. Je to spíš psychologický Thriller s hororovými prvky, který v momentální hororové krizi potěší, ale počítám, že dost diváků bude brblat. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra****, Napětí***. 7/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Pomalé, temné, zákerné, nepríjemné. Pravdupovediac, mám chuť dať aj štvrtú hviezdu, ale nedám, na to je to na môj vkus predsa len príliš dlhé, od istého momentu trochu únavné a hoci to ku koncu dostane drajv, tak to proste nie je ono, dačo tomu chýba. A vlastne ani neviem, či to bol vôbec horor. Ale asi bol. Decká trochu nesympatické, ale palec hore za Riley Keough. A ešte niečo: z nejakého dôvodu (ponuré počasie, v pozadí tepúca prítomnosť sekty, rodina v divnom dome) mi to trošku pripomenulo zaujímavý román Samota od Andrewa Michaela Hurleyho. P.S. –Alicia Silverstone! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Čisté. Vyhovovalo mi i, že ten film hraje dost otevřenou hru a nesnaží se šokovat - spíš buduje atmosféru neklidu a spění k jistě tvrdému závěru. Na takové horory chodím do kina rád. Námět je celkem banální, ale provedení špičkové. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nejsem úplně fanda pomalých festivalových psycho-hororů. Chata sice není hysterická jako Čarodějnice, ani nechtěně komická jako Slunovrat, ale bohužel ani tak nepříjemná a děsivá jako Děsivé dedictví. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Fiala & Franz: Ari Aster wannabe. Mají na to? Snad. Kdo ví.. Pozvolné stahovaní přikrývky tajemna, slow burn tempíčko a psychologické šachy jsou fajn, pokud atmosféra dokáže vtáhnout a tady, když už to vypadalo, že se jí to podaří, vždycky přišla hluchá pasáž, která jen zvýraznila, jak to má Austrian Anti-kid duo celé postavené jen na hliněných nohou. Navození sklíčenosti a znepokojení by měl být prostředek a ne vše, co mohu nabídnout.. Na rady je teď už asi pozdě, ale pan Pavéza by si měl uvědomit, že nechat své děti na odlehlém místě s psychicky nestabilní pacientkou a nabitým revolverem, je stejně netaktické, jako sednout si před Šmaka na kanystr s benzínem a nadávat mu do tupých červů.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sile pôsobenia náboženskej sekty sa môžete vysmievať. Môžete sa z nej liečiť. Môžete sektu zosmiešňovať. Môžete ňou aj strašiť a dovádzať iných do zúfalstva. No ak ide naozaj do tuhého a sekta má/ mala včele mimoriadne nadaného psychopata (spravidla so silnými schopnosťami ovládať vôľu a konanie iných) tak máte popiči. Hoci ste psychiater. No a zhruba o tomto je Chata. Dobre vystavaná, s pevnými základmi v odľahlej horskej prírode, nespoliehajúca na lacné ľakačky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nic moc jsem předem nevěděl, prakticky jen to, že v tom hraje vnučka Elvise Presleyho, která je momentálně v kurzu, a že jde v téhle podivné koronavirové době s nedostatkem lákavého filmového zboží o očekávaný kousek. Atmosféra, která neustále utahuje šrouby. To je hlavní devízou tohohle kousku od dvojice rakouských tvůrců. Máme tady jen jednu rozvrzanou chalupu, zasněžené okolí, nikde nikdo, jen jedna rodinka. I když rodinka. Alicia Silverstone nám náhle a nečekaně zmizí ze scény, zůstanou dvě dospívající děti, jejich otec, který má mladou milenku. S velmi pohnutou minulostí. A právě ji tenhle tupan nechá se svými ratolestmi na odlehlé samotě. Holt je třeba, aby se sblížili. Tvůrci k triu přistupují pozorovatelsky. Bez emocí, nevzrušivě, velmi plíživě. Jen pořád něco visí ve vzduchu. Hodinka dobrá, dokonce moc dobrá. Pak párkrát uhneme z cesty a mnohé přitáhneme za vlasy. A ta víra. Poslední půlhodinka za mě neuspokojivá. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na takýto druh filmu musíte mať náladu, respektíve “správny deň” za sebou. Pokiaľ ste príliš unavený (a to najmä psychicky), absolútne sa mu vyhnite, lebo sa na vašu škodu, na komplet pripravíte o účinky podivnosti, ktorá ho vďaka príbehu a samotnému mystickému deju sprevádza. Okradnúť sa o takýto zážitok, by teda bola rovnaká škoda, ako tešiť sa zo skoku do bazéna, ktorý je bez vody. Milovníci tajomna, či pomalého deja, budú nadšení. Ostatní ho síce (možno) bez väčšej ujmy na duši pretrpia, no žiadny mimoriadny zážitok si do hrobu nezoberú. Ja som tak na “pól ceste”, ani ryba ani rak. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosférická věc, ve který si nemůže bejt nikdo ničím jistej, a která rotuje v hlavě až do finální čtvrthodiny, ve který nabídne uderný rozuzlení, šok, úžas a napětí. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Treba k tomu spraviť pár krokov vpred, pretože tie postavy sú príliš nesympatické a zápletka nie úplne uveriteľná. Ale všetko to vynahrádza veľmi fajn atmosféra, dobrá myšlienka, silné finále a hlavne opäť skvelá Riley Keough. Film, pri ktorom je možno lepšie poznať zvraty dopredu aby emočne fungovali naplno (nemám odskúšané, nepoznal som ich) 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Atmosféra v určitém bodě vskutku kulminuje a divák dlouho marně hledá záchytné body, protože ty zkrátka neexistují. Chata daleko od civilizace a macecha s poměrně nepěknou minulostí. Koho by napadlo téhle paní svěřit děti. V jistém bodě jsem se z filmem rozešel, protože jsem si přál aby se vydal trošku jinou cestičkou. Škoda. 60% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ano, tak to je těžké zklamání. Jeden neví, zda je větší psychopat nastávající macecha Grace, nebo dvě děti, co se s ní mají popasovat. Slibné téma, opuštěná chata v horách a hrozba smrti. Ve skutečnosti nulové napětí, atmosféra žádná a nezachrání to ani několik děsivých snů a díra v ledu. Od dětí, co mají domeček plný naaranžovaných zvrácených situací, jsem čekal opravdu více. Za pozornost stojí kamera, líbilo se mi prolínání interiéru domečku, domu a chaty, špatná nebyla hudba, byť oproti mluvenému slovu řvala, až jsem vždy nadskočil. Přitom když nic jiného, tak se nabízela nervydrásající naháněčka v chatě a okolí. Nic. I ty dvě * jsou moc... Tohle totiž není pomalý film, jelikož ty já mám rád, tohle je nebetyčná nuda bez jiskry napětí. Horor? Nenechte se vysmát. Obyčejné tuctové rodinné drama, kde forma přebíjí obsah. p.s. jdu si raději pustit Carpenterovu Věc, jelikož na ni mě film opět navnadil ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Umělý. Tohle slovo si v souvislosti s The Lodge vybavím jako první. Od zápletky přes postavy až po budování atmosféry - tohle je možná zručně natočená a zajímavě vygradovaná, ale zaručená umělost nejhrubšího zrna. Na každý povedený nápad přijde hned několik hluchých záběrů, které jen protahují stopáž a nikam vývoj neposouvají - oproti Osvícení (se kterým to má styčné body hned v několika fázích příběhu) hrozná slabota. Ale Riley Keough opět potěšila. 60% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Keď som na konci filmu zazrel režisérov, všetko do seba zaklaplo. Je to presne ako Dobrú noc, mami. Má to skvelú kameru, ktorá kladie dôraz na minimalizmus a detail a výborne utvára zimnú atmosféru. Taktiež casting je výborný a Riley Keough je jedna z mojich najobľúbenejších herečiek generácie. Bohužiaľ ten scenár je donebavolajúca konina, kde sú účelovo pospájané motívy a jednotlivé zvraty sú až amatérsky vyrozprávané. A všetko to pravdaže speje do klišé konca. Fiala/Franz by mali odteraz točiť len cudzie scenáre, lebo takéto blbosti by som nezožral ani Talianom v sedemdesiatych rokoch. 5/10 ()

Související novinky

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

02.09.2023

Ikonické londýnské studio Hammer Films bylo založeno v roce 1934, a ačkoliv se v prvních dvou dekádách své existence zaměřovalo na filmovou produkci na škále všech žánrů, nejikoničtější snímky, které… (více)

Reklama

Reklama