Reklama

Reklama

Neuvěřitelný skutečný příběh Marie Curie-Sklodowské, první  ženy - vědkyně, která získala Nobelovu cenu. Biografie vědkyně, manželky a matky, která se zasloužila o přelomové objevy na poli fyziky a chemie... V roce 1934 se Marie Curie zhroutila ve své laboratoři v Paříži. V nemocnici vzpomíná na svůj život, jak začala studovat v Paříži, jak bylo financování jejího výzkumu často odmítnuto kvůli tomu, že byla žena, jak potkala stejně zaníceného Pierra Curie a vstoupili do partnerství. Potom, co Marie objevila hned dvě radioaktivní částice polonium a radium, zamilovali se do sebe, vzali se a měli dvě děti. Marie brzy ohlásí objev radioaktivity, který způsobí revoluci ve fyzice a chemii. Radium se brzy začne používat v řadě komerčních produktů. O škodlivosti radioaktivity se tenkrát ještě nevědělo. I samotná Marie nosila radioaktivní materiál ve zkumavce v kapse, anebo v noci zamyšleně pozorovala, jak ze šuplíku pracovního stolu vychází jemné zelenomodré světlo. Po smrti milovaného manžela zůstává věrná svému závazku vědě a zkoumá dál. Brzo je evidentní, že její práci bude možné aplikovat v medicíně a může zachránit tisíce životů. Anebo ve válce, kde jich může zničit na miliardy. Marie byla snad jediným člověkem, kterého nezkazila sláva. (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (96)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Marie Curie-Sklodowská je úžasný vzor pre všetky ženy, pre tie skutočné feministky, nie zaprdené lesby, ktoré pod dúhovou zástavou preklínajú mužské pokolenie, nenávidia tehotenstvo a svoje biologické futrály si preventívne upchávajú strap-onom. Pani Sklodowská obetovala vede a tomuto ľudstvu svoj život, nebyť tých experimentov, žila by o niečo dlhšie. A Rosamunde Pike je vynikajúca herečka, ktorá ju stvárnila výborne. Tak prečo to celé nejak nefungovalo? No najmä kvôli tým presunom do budúcnosti. Ja si chcem pozrieť kvalitný životopisný film o veľkej osobnosti a nemusí to byť prestrihané tým, že sa manželia Curiovci dohodnú - toto by sme mohli objaviť, toto by mohlo pomôcť - a potom sa v čase presunieme o 50 rokov dopredu, aby sme na neznámych ľuďoch pozorovali, ako ich vynález skutočne ľudstvu pomohol. To bolo zbytočné, to si vie predsa divák zistiť sám, alebo to nejak mali dať do záverečných titulkov. Takto pokazili nádejný film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Marie Curie-Sklodowskou samozřejmě znám, ale více jsem se o ní začal zajímat, až když jsem letos navštívil Jáchymov. O filmu Radioaktivita jsem nějaký ten čas věděl a tak byla jen otázka času, až si na něj udělám čas. Na to, jak silné téma to je, mě překvapila až průměrná hodnocení zde. A po shlédnutí to stejně nechápu. Podle mě je Radioaktivita hodně povedený životopisný kousek. Rosamund Pike hraje skvěle, Sam Riley v roli jejího manžela neméně solidně přitakává. Hodně se mi líbily i ty momenty, kdy příběh Madam Curie protkávaly scény, co radioaktivita všechno způsobila a čeho se naštěstí ona nedožila. Osobně mě mrzí akorát to, že se tvůrci vůbec nezaměřili na Jáchymov. Jedna zmínka ve vteřině mi přijde až hanebně málo. Nicméně na úkor zdejšího hodnocení nelze jinak, než doporučit pro všechny, které příběh této první fyzičky francouzské Sorbonny nějak zaujal. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený životopis. Na jednu stranu sice tradiční schéma, na stranu druhou však také originální podání - především díky až dokumentárním vsuvkám, jež ukazují nejrůznější využití radioaktivity, kterého se Curieovi už nedožili (od bombardování Hirošimy po léčbu). Film má zvláštní, těžko popsatelnou až magickou náladu, kterou podporuje úžasná hudba se sóly pro těremin, a o tom, že Rosamund Pike je perfektní, asi psát nemusím. Škoda jen, že Radioaktivita není delší nebo že to není rovnou minisérie, protože zrovna tenhle příběh a tohle téma by si hlubší ponor zasloužilo. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Výborný životopisný film. Má to pár svých much, ale nenudil jsem se ani minutu, tempo je adekvátní a stopáž taky. A Rosamund Pike jako vždy naprosto skvělá - cokoli hraje, tak jí tu postavu naprosto věřím. To dovede jen málokterý herec. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Fajn film s niektorými dobrými scénami a uveriteľnou Rosamund Pike. Z námetu skutočného príbehu slávnej vedkyne však rozhodne mohla byť aj oscarovka, nie obyčajný priemer, na ktorý väčšina divákov pár dní po pozretí zabudne. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mohol to byť inšpiratívny životopisný príbeh, no dejová linka ma moc neslovila. Je to škoda, lebo príbeh o tejto jedinečnej žene má veru čo ponúknuť. To jediné, čo ma oslovilo viac, bola pekná výprava. Priemer. 60/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Radiací a kontroverzí zkoušená slavná vědkyně. Marie Curie-Sklodowské vděčíme za polonium a radium. Její objevy v oblasti chemie a fyziky jí vynesly dvě Nobelovy ceny. A vůbec se nedivíme, že polskou vědkyni hraje Britka, vládnoucí sexappealem, a ocitáme se v maďarských reáliích, které jsou vydávány za francouzské. Začínáme v roce 1893 a končíme v roce 1930 v pařížské nemocnici, respektive touto úvodní sekvencí, kdy už je hlavní hrdinka v posledním tažení, se roztočí kolotoč jejich vzpomínek. Po tvůrčí odmlce hlásí návrat na režijní stoličku Marjane Satrapi, která umí spíchnout ne úplně nezajímavý dramatický životopis, ačkoliv se nelze ubránit dojmu z nadbytečného pietního rozjímání po ztrátě milovaného manžela, taktéž vědátora, kterého vidí úplně všude. Rosamund Pike si od mrch odskočila ke košatější životopisné roli, v níž bádá, souloží, rodí děti a je věrná až za hrob jednomu muži, ačkoliv po smrti poskáče jiného vědce, aby ještě mohla na sklonku aktivních vaječníků geni(t)álně bádat. A pokud jde o její osobnost, film ji líčí jako ženu mírně arogantní, sobeckou i povýšenou. Po úspěšném absolvování první hodiny se do filmu začne mírně vkrádat rozvleklost. Scény, které mají film vylepšit, respektive více jej udělat atraktivním, se ukazují vesměs režijně exhibiční (viz stručné a pramálo zajímavé momentky ze zuřivosti 1. světové války, kdy se stala šéfem vojenské lékařské buňky pro organizování polních rentgenografických stanic), čímž se film vyhýbá televiznímu zpracování, tudíž vizuálně i scénograficky je natočen kvalitně a rušivé televizní elementy jsou potlačeny. Zajímavý aspekt představují vsuvky z různých historických období, kterých se už vědkyně nedožila, a ty mapují negativní dopad jejího revolučního přínosu (dojde i na černobylskou tragédii). Pike filmu jednoznačně dominuje. Anya Taylor-Joy v roli její starší dcery nemá přílišný prostor divácky zaujmout. A Sam Riley v roli jejího manžela doplatil na slabší scenáristickou propracovanost své postavy.  Určitá část diváků může mít o slavné vědkyni různé poznatky, třeba i zkreslené. Ve skutečnosti nebyla nikterak vzhledově fascinující, uchvátila svojí odvahou prosadit se v sukních, méně vařila a pekla, o to víc objevovala a bádala, aby o mnoho let po její smrti a nesmrtelných objevech uchvátila filmařskou obec, která o ní natočila film. A případně vyvrátila spekulace o původu slova "sklo", jehož souvislostmi s jejím příjmením se tento film ani v nejmenším nezabývá. 7/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Natočit životopis známé osobnosti a vyhnout se stereotypům, není snadné. Radioktivita je z pohledu experimentu zdatným nástupcem Persepolis. Chemie mezi manžely Curie funguje skvěle. Bohužel tak skvěle, že po smrti Pierra začíná film nudit. Ale od chvíle, kdy si Marie přivedla nápadníka, jsem od obrazovky nemohla odtrhnout oči. Za velmi zdařilé považuji provokativní zařazení flashforwardů, které se neskutečně hodí k Marii Curie, boří dogma životopisných filmů. Závěr snímku je excelentní, bez patosu, pokřivených zrcadel nabízí lakonická konstatování o přínosu Marie Curie pro lidstvo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Život tejto pani by určite stál za minimálne jednu sezónu seriálu, avšak opäť sme dostali, ako napríklad v prípade Amundsena, životopis ako z rýchliku. Možno by ste sa pri niektorých životných a profesijných udalostiach chceli zdržať dlhšie, ale skrátka treba ísť ďalej. Zrejme sa to najviac odzrkadľuje pri zainteresovaní sa Marie a jej dcéry do medicínskeho vkladu pri prvej svetovej vojne, kde sme nakoniec svedkami iba zopár scén. Pričom by to určite šlo ukočírovať, ak by sme napríklad nemuseli sledovať niečo ako flashforwardy určené zrejme pre žiakov druhého stupňa základných škôl, ešte neoboznámených so zásadnými udalosťami dvadsiateho storočia typu zhodenia bomby na Hirošimu. Raz to funguje viac, ako v prípade predstáv Marie, raz menej, niekedy vôbec. Ale aby som iba nekritizoval, Satrapi sa aspoň čiastočne stále snaží byť autorská, Rosamunde je opäť dokonalá a v skratke ide o klasicky strihnutý životopis slávnej osobnosti svetových dejín. Marjane nakrútila o Marii určite najkomerčnejší, respektíve najdiváckejší film svojej kariéry. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Radioactive" malo pre mňa všetky predpoklady, že budeme mať skvelý film. Herecké obsadenie bolo skvelé, príbeh zaujímavý a bol som zvedavý už len na to podanie. Na tomto to celé pre mňa stroskotalo. V prvom rade je treba povedať, že príbeh tohto filmu sa nesústredí len na Marie Curie-Sklodowsku. No okrem toho tu máme veľké množstvo odbočiek do budúcnosti, kde budeme môcť vidieť aký vplyv bude mať objavenie rádia (chemického prvku) vplyv na ľudstvo ďaleko po jej smrti. A tak tu máme niekoľko zbytočných scénok, ktoré dokopy príbeh nikam neposúvajú. Len tam proste sú. Film je okrem toho podaný veľmi zmätene a často som nevedel zo scénky absolútne nič nasať. Emocionálne ma to absolútne nezasiahlo, postavy neboli veľmi zaujímavé a vďaka tomu mnohé scénky, ktoré by inak mohli fungovať vypália veľmi naprázdno. A to je veľmi veľká škoda. Okrem toho aj vzťah medzi Marie a Pierrom pôsobí viac nalinajkovaný a viac napísaný než skutočne. Celé to pôsobí ako pero scenáristu. A to je pre mňa veľké sklamanie. Herecké výkony sú dobré, film je podľa mňa správne špinavý a má v sebe dobré zachytenie niektorých historických momentov, no všetko dokopy to akosi nefunguje. Film ma viac nudil ako bavil a ani Rosamund Pike to nevedela zachrániť. Hodnotenie: D+ ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se těšil tak, až mě to nasralo. Totální vleklá nuda a hlavně dopíči ta polozačerněná kamera. To má být jako styl nebo tim chtěli někoho nasrat? Já měl třeba chut ždímat beton. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Cilovkou asi bude starsi publikum , ktere nostalgicky touzi po filmovych fantaziich o svych idolech.Je zde fiktivne zobrazen profesni zivot pozoruhodne zeny, nositelky Nobelovy ceny. Ale film o jejich uspesich a trampotach neni tak zajimavy, jako ona. Hodne se tu vysvetluje a vse je predvidatelne. Snove pasaze pusobi jak z jineho filmu. Libilo se mi, jak tvurci zobrazili cosi podivneho na tehdejsi dobe. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

A mě se to líbilo. Chápu nářky jiných diváků, rozumím, ale mně Radioactive překvapivě sedlo. Ačkoli si na přehnanou ultrakorektnost nepotrpím, tady téma smysl pochopitelně dávalo. Životní příběh Marie Curie- Sklodowské byl krom vědy především o emancipaci ženy vědkyně, která se ve své době logicky trápila s prosazením se ve světě mužů, se získáním potřebných podmínek pro svůj výzkum, se sháněním financí a vlastně i se zajištěním si klidu pro práci. Dokázala velké věci a je štěstí, že oporu našla v nastávajícím manželovi, rovněž vědci, nebýt kterého, obávám se, že by o této mimořádně moudré a pracovité dámě svět více neslyšel. Sama by neprorazila. Taková byla doba, buďme rádi, že jsme jinde. Ve filmu samozřejmě proběhla i brutální feministická agitka třeba v rozhovorech o manželství, kdy nastávající majitel pan Curie svéhlavé Marii slibuje, že ji nikdy nebude naprosto vlastnit a podobné dřísty, štěstí moje jediné, že se jedná o snímek zahraniční a neřešila se i pro někoho absolutně nesnesitelná koncovka -ová, o které si myslím, že kdo chce, ať si za jméno dá, kdo nechce, ať si ji nedá, vylítat se to dá v pohodě a pro mě za mě, je to každého věc, TÉMA v tom fuckt nevidím. Jedná se o film od ženy, o ženě, pro ženy, mně se líbil. Nerušily mě ani pohledy do budoucnosti, ani polemika nad přínosem Mariina objevu, ani zdůraznění, že vše může být lidmi zneužito, ani názorné zopakování si přínosu rentgenu a ozařování novotvarů. Romantická linie mě taky přišla v pořádku a snad jediné, co mi kazilo příjemný filmový zážitek byly namaštěné vinětované hrubé filtry přes natočený záznam, které dost zavařily jinak pěkné kameře. Rosamund se mi osobně nikdy nelíbila víc a hudba byla taky moc pěkná. Místní hodnocení chápu, však za sebe naděluji víc. Laskavá. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Taková skvělá herečka a taková hrůza film, hrozná nuda, příběh nezpůsobil žádné dojemné překvapení. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu se to nese v dost zajímavé umělecké téměř až snové atmosféře (prostřihy na neblahé budoucí události plynoucí z objevení radioaktivity) tvořené převážně hudbou a divnou kamerou. A rozhodně je to tradičně ze strany Rosamund Pike precizně odehrané. Ale dějově mi to přišlo poněkud nevýrazné a i ke zmiňovanému uměleckému pojetí bych měl jisté výhrady. Práce s kamerou resp. obraz technicky mi přišel z hlediska řemesla místy překvapivě dost špatný - ať už nehezké rozmazání boků obrazu s podivně nekvalitní hloubkou pole nebo naopak totálně přepálená vinětace. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o Marie Curie-Sklodowské, zaměřený hlavně na její tvůrčí období. Z dětství jsou jen střípky. Ale nechybí doba, kdy vědkyně sleduje, jak byly její objevy zneužity pro vraždění lidí a ničení světa. O nebezpečí radioaktivity se zpočátku nevědělo nic a umírali na ni i vědci samotní. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Když jsem se v našem studentském filmovém klubu koukal na Persepolis, netušil jsem, že se s režisérkou Maržán Sátrápí (jejíž příjmení je pro mě právě po zkušenosti s Persepolis tak trochu nomen omen) ještě někdy setkám. Ale čas nadešel. Radioaktivita, životopisný biják o životě Marie Curie, není vůbec špatný film, jen mě neoslovil tak, abych udělil vyšší hodnocení. Na vině je nejspíš určité zploštění postav tak, aby vyhovovaly narativu. Ne že bych snad byl nějaký feministoklast, ale dramatické zkratky občas působí dojmem, že právě tohle bylo řečeno takto, aby z toho vyplynulo to či tamto. Nemám tenhle postup úplně rád. (1 398.) ()

Reklama

Reklama