Reklama

Reklama

Neuvěřitelný skutečný příběh Marie Curie-Sklodowské, první  ženy - vědkyně, která získala Nobelovu cenu. Biografie vědkyně, manželky a matky, která se zasloužila o přelomové objevy na poli fyziky a chemie... V roce 1934 se Marie Curie zhroutila ve své laboratoři v Paříži. V nemocnici vzpomíná na svůj život, jak začala studovat v Paříži, jak bylo financování jejího výzkumu často odmítnuto kvůli tomu, že byla žena, jak potkala stejně zaníceného Pierra Curie a vstoupili do partnerství. Potom, co Marie objevila hned dvě radioaktivní částice polonium a radium, zamilovali se do sebe, vzali se a měli dvě děti. Marie brzy ohlásí objev radioaktivity, který způsobí revoluci ve fyzice a chemii. Radium se brzy začne používat v řadě komerčních produktů. O škodlivosti radioaktivity se tenkrát ještě nevědělo. I samotná Marie nosila radioaktivní materiál ve zkumavce v kapse, anebo v noci zamyšleně pozorovala, jak ze šuplíku pracovního stolu vychází jemné zelenomodré světlo. Po smrti milovaného manžela zůstává věrná svému závazku vědě a zkoumá dál. Brzo je evidentní, že její práci bude možné aplikovat v medicíně a může zachránit tisíce životů. Anebo ve válce, kde jich může zničit na miliardy. Marie byla snad jediným člověkem, kterého nezkazila sláva. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (96)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený životopis. Na jednu stranu sice tradiční schéma, na stranu druhou však také originální podání - především díky až dokumentárním vsuvkám, jež ukazují nejrůznější využití radioaktivity, kterého se Curieovi už nedožili (od bombardování Hirošimy po léčbu). Film má zvláštní, těžko popsatelnou až magickou náladu, kterou podporuje úžasná hudba se sóly pro těremin, a o tom, že Rosamund Pike je perfektní, asi psát nemusím. Škoda jen, že Radioaktivita není delší nebo že to není rovnou minisérie, protože zrovna tenhle příběh a tohle téma by si hlubší ponor zasloužilo. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Natočit životopis známé osobnosti a vyhnout se stereotypům, není snadné. Radioktivita je z pohledu experimentu zdatným nástupcem Persepolis. Chemie mezi manžely Curie funguje skvěle. Bohužel tak skvěle, že po smrti Pierra začíná film nudit. Ale od chvíle, kdy si Marie přivedla nápadníka, jsem od obrazovky nemohla odtrhnout oči. Za velmi zdařilé považuji provokativní zařazení flashforwardů, které se neskutečně hodí k Marii Curie, boří dogma životopisných filmů. Závěr snímku je excelentní, bez patosu, pokřivených zrcadel nabízí lakonická konstatování o přínosu Marie Curie pro lidstvo. ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý snímek, který se zpočátku tváří jako tuctový životopisný příběh, aby se postupně rozvinul do moderního narativního tvaru, kde se současnost prolíná s minulostí i budoucností, dokumentární přístup s ryze uměleckými postupy, osobní život Curieových s obrovským významem jejich objevů pro život i pro jeho destrukci, tak jak to u podobně přelomových objevů bývá. Film, jehož poselství stojí za přemýšlení i za uchování v paměti. ()

xzajox 

všechny recenze uživatele

Na začiatok je treba pochopiť jedno. M.Curie bola génius. A ako to u géniov býva, v iných oblastiach majú medzery, ktoré doháňajú, ako to vedia najlepšie - rozumom. Hovorím o medziľudských vzťahoch, o chápaní citov, či komunikačnej neohrabanosti a priamosti. V tomto bode prichádza ako aj úžasný herecký výkon R.Pike, tak aj skvelá práca scenáristov. Postavu som im zožral celú aj s fľaštičkou rádia. Ostatné je fajn. Výborná atmosféra prelomu 19./20.storočia, snaha o vedeckú presnosť (radšej diváka nenudia prebytkom faktov), historickú presnosť a tiež priamy a nepriamy dopad na udalosti potom. Dejová rovina prekážok, ktoré ako žena v tých časoch musela prekonávať je možno už trochu obohraná, no stále nenudí. Vyčitať by som filmu mohol len zopár drobností. Hlavne mi vadilo, keďže nie som zdatný z histórie fyziky, že som nevedel určiť, aké vedomosti vtedy vedci mali. Poznali radiáciu, ale nie rádioaktivitu. Poznali už vtedy či nepoznali röntgen? Druhá vec je Einstein. Určite sa s ním Curiovci stretli, veľká škoda, že ho do deja nevsunuli aspoň na chvíľku - určite odporúčam seriál Génius pre širší kontext, Einstein to tiež nemal ľahké. Radioactive určite odporúčam. Je to kvalitný film. 83% - 4* ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Život, smrť, veda, mystika, láska a nenávisť sa prelínajú a odhaľujú hĺbku medzinárodne uznávaného génia. Ale ak by sme strávili viac času s Curieovými výstrednosťami. . . mohli sme dospieť k skutočnej štúdii charakteru. Namiesto toho sa napäté stráca. Film rozplynie a záplavy sériou nesúvisiacich udalostí. Čakal som oveľa viac. 6/10 ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Maďarsku ve městech Budapešť a Ostřihom. (BMW12)

Reklama

Reklama