Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se duben roku 1945. SS transportují 139 vězňů do Alp. Chtějí je využít při vyjednávání se Spojenci... Když se nepodařilo zabít Hitlera, jednotky SS zadržely a uvěznily rodinné příslušníky neúspěšných atentátníků. Byl mezi nimi i Fey von Hassell Pirzio-Biroli. V dubnu 1945 se všichni dostali do koncentračního tábora v Dachau, kde je zavřeli k ostatním prominentním a válečným vězňům, jako byli Kurt von Schuschnigg, pastor Martin Niemöller nebo poručík „Jimmy" James. Jejich budoucí osud zůstával nejasný. Jednotky SS se chystaly prorazit na jih do tak zvané alpské „pevnůstky". Snad proto 26. dubna byli vězni převezeni do tábora nedaleko Innsbrucku. Zajatci přesto netušili, co s nimi bude. Nejistota, jestli se stanou výhodou ve válečném vyjednávání, nebo budou jednoduše popraveni někde daleko od fronty, už začínala být nesnesitelná. Během cesty konvoje přes Alpy se tedy zajatci SS ocitli tváří v tvář osudovému rozhodnutí: mají se pokusit o nebezpečný útěk, nebo raději potichu doufat v nejistou záchranu? (TV Prima)

(více)

Recenze (4)

tahit 

všechny recenze uživatele

Skutečnost, že hraná rekonstrukce faktu se odehrává ve stejných lokacích, kde se událost stala, dělá tento film zajímavějším. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Pri príležitosti 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny bola pripravená táto dvojdielna dokumentárna dráma. Ide o históriu špeciálnych, privilegovaných väzňov , ktorých príslušníci SS prevážali tesne pred koncom vojny z koncentračného tábora Dachau do alpskej pevnosti v Južnom Tirolsku. Malo isť o tromf Heinricha Himmlera pri rokovaniach so západnými spojencami po ukončení vojny. Medzi 139 deportovanými boli rodinní príslušníci Friedricha Goerdelera, plukovníka von Stauffenberga, Christian Hassela (hlavní aktéri neúspešného atentátu na Hitlera), taliansky partizán Sante Garibaldi (špión), Pastor Martin Niemöller (odporca Hitlera a útokov na Židov), Kurt Schuschnigg, (posledný kancelár Rakúska spoločne so svojou manželkou a dcérou), francúzsky premiér Léon Blum s manželkou, synovec Winstona Churchilla, synovec sovietskeho ministra zahraničia Molotova, britskí dôstojníci letectva, medzi nimi aj poručík "Jimmy" James, zostrelený 5.6.1940 nad Holandskom a v priebehu 5 rokov sa pokúsil 13x o útek, bol účastníkom aj Veľkého úteku zo Stalag Luft III, vojak Wehrmachtu plukovník von Bonin (odmietol splniť Hitlerov príkaz) a mnohí ďalší celkovo zo 17 krajín. Neskôr doprovodu týchto väzňov preberú vojaci Wehrmachtu, ktorých dňa 4. mája, americká armáda odzbrojila. Všetkých väzňov presunuli na ostrov Capri. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Nejsmutnější je úplný závěr .. sadistický násilník a vrah, zarytý nacista Bader .. po válce, jako mnozí jeho kamarádi a kolegové nosící černé uniformy s lebkou na klopě, v BRD vůbec nepotrestán, dohlížel na budování demokracie v nové společnosti .. sloužil léta u policie. ()

Reklama

Reklama