Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Šestidílná minisérie vypráví příběh o nepřímé nadvládě mimozemské rasy Overlordů nad naší planetou po několik dekád, během kterých lidská rasa přichází o svou identitu, vzdělávání, kulturu.
Tento ambiciózní projekt televizní stanice SYFY je adaptací stejnojmenného románu od Arthura C. Clarka, jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů žánru sci-fi. (geklon)

(více)

Recenze (61)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Sice to spíše než k hard sci-fi inklinuje k líbivé popkultuře (citově pohnutý farmářský hezounek jako mluvčí mimozemšťanů - ehé?), nicméně výsledek je v kontextu adaptací sci-fíček překvapivě uspokojující - navzdory poněkud povrchnímu klouzání přes mnohé zajímavé motivy se dostavila obstojná atmosféra i audiovizuální zpracování (Karellen - pěkná práce). Závěr potěšil. Škoda jen, že bez znalosti předlohy nemusí být mnohé z příběhu srozumitelné (případně se může interpretace lišit); tahle zbraň je každopádně dvojsečná, jelikož mnohým čtenářům bude pro změnu vadit - a vadí - již zmíněné převedení látky do limonádovějších vod. 7/10 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Podobně jako loni Ascension přicházi SyFy s umělecky poněkud náročnější látkou, než je jejich obvyklý průměr - a opět je to trefa do černého. Tedy skoro, vady se na třídílné minisérii najdou, ale jako převod klasiky od Clarka se to vydařilo s citem a bez velkého znásilňování. Což se naposledy povedlo jen Kubrickovi, a to je dost velká pochvala sama o sobě. 8/10 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Těžko se dá hodnotit seriál složený z tří hodinu a půl dlouhých dílů. No vzal jsem to tím nejjednodusším způsobem.... Pokud budu mít po prvním díle nutkání vidět hned pokračkování, bude to v pořádku. Pokud se to samé bude dít i po druhém díle, tak to bude super. Díky tomu, že jsem nevydržel, a vsechny tři díly zkouknul za jedno odpoledne a celé 4hodiny jsem byl k tv v podstatě přikován. Nemohu hodnotit jinak než 5slunci. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možno trochu škoda béčkovitosti prvej a druhej časti, nakoniec sa totiž ukazuje, že Childhoods end je celkom husté filozofické sci-fi s mnohými motívmi. Každá časť je o niečom a niekom inom, i keď postavy zostávajú, stále sa sústredíme na inú. Záverečná časť je veľmi slušný odvaz, pozrieme sa aj na planétu overlordsov a postupne zisťujeme, o čom to celé je a prečo sa zavrhli postupne témy, ktoré séria načrtla. Seriál má nepredvídateľný vývoj, takže pokiaľ si po hodine budete myslieť, že bude o našom odmietaní mierovej spoločnosti, cez druhý diel, že je o jednom skutočnom náboženstve, tak záver sa posunie ešte niekam úplne inam. V mojich očiach je každá časť lepšia a lepšia, takže priemer mi vychádza na 80%. Design mimozemšťanov je myslím veľmi vydarený a napriek tomu pôsobia veľmi sympaticky a ich chovanie je logické. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pustila jsem si to kvůli postavě mimozemšťana, jehož jsem viděla v jakési upoutávce. Čekání na objevení se mimozemšťana se v seriálu skutečně záměrně (a vcelku logicky) protahuje, a musím přiznat, že především to mě udrželo u obrazovky. A pak jsem to ze zvědavosti dodívala celé. Série nebyla špatná, měla dobré nápady, zajímavě propojovala vesmír a lidskou historii, ale kdybych věděla, jak je temná, nepustila bych si ji. SHRNUTÍ: Depresivní pomíjivost. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Clarke a jeho knihy mi příliš neříkají, ale tohle se mi líbilo a neznalost předlohy beru v tomto případě jako plus. Kombinace sci-fi a teologického námětu mě tady bavila, stejně tak plíživý a pomalý nástup totality, kterou sebou zdánlivě mírumilovní emzáci přinesli. Sice to bylo na můj vkus občas až příliš pomalé a jeden z hlavních hrdinů se zbytečně často patlal v minulosti, ale nemůžu říct, že bych se vyloženě nudil. Herecky fajn a nejvíc asi utkví v paměti Charles Dance a to nejen díky své výborné masce. Dobré. 75% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit pocitu, že kdyby to dostal do rukou zkušenější režisér a obsazení by nebylo plné céčkových herců, mohl by být Childhood's End sci-fíčkem desetiletí. Těží totiž z božské knižní předlohy a obsahuje velké množství myšlenek a otázek. Důležité však je, že se tomuto zpracování povedlo scénář příliš nepodělat. Na televizní poměry a obzvlášť stanice Syfy je to velmi dobře napsané, luxusně vygradované (byť místy možná trochu natahované), má to parádní efekty a jednoduše to v divákovi něco zanechá a nemá nutkání to po pár minutách vypnout, protože se cítí trapně (zdravím Dark Matter a Killjoys). Závěrečná pointa by ale zasloužila trochu rozvést, stejně tak bych více kladl důraz na celkový biblický podtón. Působilo to na mě trochu nedořečeně a nevím, jestli je to předlohou nebo scénářem. A konec? Tak depresivní avšak originální konec jsem už dlouho neviděl. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Part 1 = 4* (8/10) / Part 2 = 3* (6/10) / Part 3 = 3* (6/10) / Syfy ma konečne niečím potešil. Keď som nedávno v komentári pri The Expanse vyhlásil, že už s touto televíznou stanicou nadobro končím a nemienim sa trýzniť pri ďalšom lacnom sci-fi seriálovom C-éčku s nezaujímavými postavami, lacným vizuálom a hlúpym príbehom, to som ešte nevedel, že trojdielna mini séria Childhood's End bude predsa len predstavovať pozdvihnutie kvality v rámci ich televíznej tvorby. V prípade, že by sa to naťahovalo na celú sezónu by z toho vznikla s najväčšou pravdepodobnosťou rovnaká slabota, ale koncept troch častí tomu tak akurát sadne. Má to zaujímavé postavy, slušných hercov (hlavne Mike Vogel z Under the Dome), pútavý hudobný doprodvod od Charlieho Clousera, ako podklad si to berie skvelú predlohu od A. C. Clarka, na pomery Syfy aj slušné efekty a hlavne v prvej epizóde skvelú znepokojivú atmosféru, či už pri prvotnom príchode vesmírnej lode alebo v závere pri odhalení jej rezidentov. Prvá časť tak zároveň predstavuje pomyselný vrchol celej mini série, pretože tá prostredná už nie je nič iné ako obyčajnou výplňou a posledná sa utápa v množstve tém, ktorý by látka chcela spracovať, ale každú iba jemne nakusne (napríklad biblický podtón celého príbehu by si zaslúži väčšia rozpracovanie a priniesť do toho aj tu skrytú kontroverziu), no nijako nerozpracuje. Mám tomu chuť dať „iba“ tie tri hviezdičky, ktoré by si po práve Childhood's End zaslúžil, ale zato, že ma Syfy po veľmi dlhej dobe konečne niečím ako tak potešil a nechcel som to vypnúť po pätnástich minútach, budem tentoraz ohľaduplnejší (imho hlavne za tú Part 1). Snaha tu totiž je vidieť. Na inej televízii by z toho síce dokázali urobiť omnoho ambicióznejší projekt, ktorý by si ten príbeh zaslúžil dostať, no na pomery Syfy sa tomu aj tak dostalo dôstojného spracovania. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Tak trochu bílá vrána mezi dnešními televizními scifíčky, které jsou prakticky do jednoho akční, hororové nebo jinak ulítlé. Childhood's End je pomalá filozofická záležitost, která navíc ani nemá happy end (přinejmenším ne jednoznačně jásavý). Za tuhle odvahu a ambici má u mě obrovský napuchlý palec nahoru. Ale pět hvězd dát nemůžu. Filozofická sci-fi by sice asi měla být pomalejší než akční trhák, ale nikdo mi nenamluví, že musí mít nutně tempo kontinentálního driftu. Bez těch nekonečných zahloubaných pohledů a zasněných záběrů krajin a tváří mohli tvůrci smrsknout celý seriál ze tří na dva díly. A o nic bychom nepřišli. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Konec dětství je tak trochu jako naše Válka s mloky, příběh je velmi specifický, nemáme zde titulní postavu a některé pasáže víceméně pouze popisují, co se kde a kdy ve světě dělo. Před tvůrce tedy přistál nelehký úkol, jak to celé uchopit a nečekaně se více zaměřili na lidské postavy, které v příběhu vystupují. Jejich příběhy tak byly trochu pozměněny, rozšířeny a časově se seriál přesunul do přítomnosti, kdy tu nemáme ani tak razantní skoky jako v předloze. Ano, spousta věcí by se dala udělat lépe, ale závěr je natolik silný, že jsem brečel asi posledních dvacet minut. A už jen kvůli takto silné odezvě musím dát této adaptaci 85% ()

lucifrid 

všechny recenze uživatele

Jednička super, dvojka se trochu táhla a lehce nudila, trojka famózní a z konce mě mrazilo. Zajímavá minisérie, která za zhlédnutí rozhodně stojí. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Knihu zcela nekriticky uctívám, ale člověk co to nečetl nemá moc příležitost zjistit o čem to vlastně je. Vládci docela prima, škoda mlaďase jako tajemníka, velikej fail. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Velice pěkná TV minisérie podle knihy slavného A. C. Clarka, kterou jsem ale nečetl. Nicméně celý film mi přišel přehledný, v postavách jsem se vyznal, jejich konání chápal a čekal na ono rozuzlení, které ač nebylo šokující, mě potěšilo a musím uznat, že repliky zde nenudily, efekty byly kvalitní standard a ač uvěřitelnost reálného světa občas drhla, vydržet se to dalo. Doporučuji všem fanouškům sci-fi kteří netouží po akci, ale po inteligentním ději a dávám palec vzhůru k Vládcům. 80% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Původně jsem to chtěl hodnotit epizodu po epizodě, ale ta první mě natolik zaujala, že jsem ty tři díly dal naráz. A v budoucnu si nejspíš přečtu knihu, protože ten námět je geniální a chtěl bych ho vidět mnohem detailněji propracovaný. Vlastně si říkám, proč se současní tvůrci seriálů nepokusí sehnat práva na takové knihy (a můžou být i od méně známých autorů, ne rovnou od Clarka) a místo toho na několik sérií roztahují námět, který by bohatě vystačil na pořádný dvouhodinový film. Kdyby se Konce dětství chopil někdo skutečně schopný a měl s tím úspěch, mohl by z toho být seriál klidně i na 4.série a přesto by to pořád mohlo o něčem být. No jo, jenže to by na to musely být peníze, lidí a dostatek diváků a zaručit se nedá předem ani jedno. Na téhle minisérii mi sice vadí, že není dostatečně propracovaná, fungování a mytogii světa po příchodu Vládců jen načrtne a někdy nedotáhne (v čem by v utopii bylo špatné umění?) a některé postavy sotva stihne představit, jenže se za tu dobu snaží obsáhnout dlouhé období a aby se to sem všechno vešlo, muselo by to být ještě několikrát tak dlouhé. Takže tohle tvůrcům za vinu rozhodně nedávám. Spíš mi vadí melodramatické a přehnaně dlouhé scény traumat farmáře, občasné soustředění se na zbytečnosti a fakt, že to sice je na takový seriál nezvykle filozofické, ale mohlo být víc, kdyby se to nesnažilo jít až moc na ruku americkým divákům. Navíc první epizoda je určitě nejlpší, druhá má pár zbytečně dlouhých scén a třetí se nevyhne patosu, ačkoli konec má dost silný. A pokud se na to budete koukat, tak se předem připravte, že i pořádně depresivní. Mé čtyři hvězdy jsou sice slabší, ale zasloužené, protože mě to chytlo a až do konce nepustilo. Jen bych rád věděl, proč ti mimozemšťané vypadají zrovna tak, jak vypadají, čekal jsem za tím něco víc a ono nic... i když teoreticky tam pro to je určitá metafora. SPOILER Přinesli nakonec zkázu? Ano. Ale šli ruku v ruce s bohem, tedy aspoň s tím, co tu k němu má nejblíže. A úmysly toho neznají ani oni. Zvláštně se to tam prolíná, ale třeba to kniha má uceleněji řešené... KONEC SPOILERU. Slabé 4* ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Letos si Syfy připravila hned několik zajímavých projektů a po prvních trailerech se u mě mezi ně zařadilo i sci-fi drama Childhood's End, které vzniklo na motivy známé knihy od Arthura C. Clarka. S tou jsem nikdy neměl tu čest a tak jsem vlastně nevěděl, co čekat. To je však možná plus, neboť se nemusím rozčilovat nad provedenými změnami. Jak už jsem říkal, tak trailer mě zaujal a na sledování minisérie mě nalákal. Jenže, výslednou podobou jsem spíš zklamán. Musí se nechat, že první část je zajímavá a představí otázky na které chce znát odpovědi. Dokáže nalákat na sledování pokračování ale odhalením podoby "vládců" to tak nějak končí. Problém totiž je, že druhá část už tolik nefunguje (nejspíš nejvíce změn oproti knize) a závěr se mi pak taky nejeví jako uspokojivý. Čekal jsem víc z Utopistické společnosti, čekal jsem víc otázek a odpovědí ohledně dětí, jejich schopností a jejich zmizení, ale nedočkal jsem se. To je hlavní důvod proč odcházím zklamaný. Trochu mi vadí i obsazení Mika Vogela, kterého prostě pořád vidím jako Barbieho z Under the Dome a tak jsem mu farmáře úplně nevěřil. Childhood's End tak pro mě zůstane průměrnou záležitostí na kterou brzy zapomenu, protože nenabídla nic oslnivého... ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Kdo nečetl knihu, bude možná příjemně překvapený pointou, kterou tvůrci seriálu nechali v nezměněné podobě. Někoho možná otráví vyšší míra patosu, zvlášť ve vztahových liniích, ale vzhledem k událostem, kterými postavy prochází, je nostalgie a srdceryvná loučení na místě. Po trikové stránce je to dostatečné...navrch tady má příběh, režijně by to mohlo být asi lepší, herci velmi příjemný výběr s bombónkem v podání CH. Dance, jakožto správce. Na projekt SYFY, které má na triku některé sci-fi hrůzy, je to určitě silný nadprůměr. Umím si představit, že by z tak kvalitního námětu, mohl jiný štáb udělat superpecku, ale i takto jsem max. spokojený. Na tu bídu, která kolem sci-fi je...paráda. ()

Xicht0r 

všechny recenze uživatele

Bohužel značně nevyužitý potenciál. Minisérie se utápí v roztahané a ubrečené romanci, která má pramalý význam pro celkový děj. Čekal bych víc otázek, víc zamyšlení nad příchodem pseudo božské bytosti a hlavně více o životu v utopické civilizaci... Místo toho se dočkáme jen trapného křesťanského fanatismu, který ani není moc objasněný. Obecně spousta témat je jenom nakousnuta a nedovysvětlena upadají do zapomění. První část ještě drží diváka v napětí, v druhé přechází do patetického prorockého mysticismu, který nám úmyslně autoři ještě víc zahalují blábolama, které nedávají smysl. V poslední části se konečně začne taky něco dít, ale úkáže se scénáristická slabost , když "vědátor" Milo totálně selhává a jeho myšlenkovým pochodům jsem se musel jenom chechtat. Úplný závěr bych označil za vpodstatě nepochopitelný a neuchopitelný, ale to tak bývá, když se začnete zabývat metafyzikou. Předlohu od A.C. Clarka jsem nečetl, ale tak nějak si tipuju, že mimo počáteční "invaze" a závěru si scénáristi moc od autora nevzali, jelikož mi to chvílema přišlo jak když se koukám na jeden ze sta podobných produktů americké filmové/tv tvorby. ()

Tereszka33 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, zda by byl pan Clarke s tímhle seriálem spokojený. Kniha bravůrní, předloha jako víno, pro sci-fi fandu naprostá povinnost. U seriálu je velké mínus, že se do toho tahají zase ty love story..proč? To proště nepotřebuju...Míň romantiky, více sci-fi! Vůdci perfektní, takhle jsem si je přesně představovala, škoda, že tvůrci nepředvedli více z jejich planety. Už u knihy jsem pořád nechápala, proč se to jmenuje Konec dětství, na konci pochopíte a pokud ne, sáhněte po knize, nezklame. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

Konec dětství je jednou z těch knih, které jsem chtěla vidět zfilmované, ale nedokázala jsem si to představit. Už chápu proč. Ona je totiž sama o sobě na konci dost těžko pochopitelná. Dokud se všechno točí kolem Overlordů a jejich dohlížením nad lidstvem, všechno šlape jak na drátkách (včetně onoho překvapení kolem jejich vzhledu). Jenže na konci knihy se dostáváme blíž k mysticismu než ke sci-fi, a to je ve filmovém zpracování problém, protože postrádá tu omáčku okolo, kterou si může dovolit kniha. Nedokážu si představit, co si z tohoto zpracování odnese divák neznalý předlohy. Nicméně mají tvůrci můj obdiv za to, že se do té knihy vůbec pustili. Postavy jsou upravené pro větší přehlednost, ale stejně si myslím, že je jich tu na tak malém prostoru, jaký poskytuje minisérie, moc. Třeba linie s bývalou ženou ambasadora mi přišla zbytečná, prostor mohly dostat jiné věci (víc času na planetě Overlordů nebo odosobnění dětí). Takže dávám body za odvahu pustit se do toho příběhu i za důstojné zpracování, jen škoda, že na tak malém prostoru nemáme možnost vytvořit si vztah k tolika postavám a že se nepodařilo otisknout sem ducha předlohy, moc se hrálo na efekt a chyběl tomu přesah. ()

Reklama

Reklama