Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Šestidílná minisérie vypráví příběh o nepřímé nadvládě mimozemské rasy Overlordů nad naší planetou po několik dekád, během kterých lidská rasa přichází o svou identitu, vzdělávání, kulturu.
Tento ambiciózní projekt televizní stanice SYFY je adaptací stejnojmenného románu od Arthura C. Clarka, jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů žánru sci-fi. (geklon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možno trochu škoda béčkovitosti prvej a druhej časti, nakoniec sa totiž ukazuje, že Childhoods end je celkom husté filozofické sci-fi s mnohými motívmi. Každá časť je o niečom a niekom inom, i keď postavy zostávajú, stále sa sústredíme na inú. Záverečná časť je veľmi slušný odvaz, pozrieme sa aj na planétu overlordsov a postupne zisťujeme, o čom to celé je a prečo sa zavrhli postupne témy, ktoré séria načrtla. Seriál má nepredvídateľný vývoj, takže pokiaľ si po hodine budete myslieť, že bude o našom odmietaní mierovej spoločnosti, cez druhý diel, že je o jednom skutočnom náboženstve, tak záver sa posunie ešte niekam úplne inam. V mojich očiach je každá časť lepšia a lepšia, takže priemer mi vychádza na 80%. Design mimozemšťanov je myslím veľmi vydarený a napriek tomu pôsobia veľmi sympaticky a ich chovanie je logické. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Tak trochu bílá vrána mezi dnešními televizními scifíčky, které jsou prakticky do jednoho akční, hororové nebo jinak ulítlé. Childhood's End je pomalá filozofická záležitost, která navíc ani nemá happy end (přinejmenším ne jednoznačně jásavý). Za tuhle odvahu a ambici má u mě obrovský napuchlý palec nahoru. Ale pět hvězd dát nemůžu. Filozofická sci-fi by sice asi měla být pomalejší než akční trhák, ale nikdo mi nenamluví, že musí mít nutně tempo kontinentálního driftu. Bez těch nekonečných zahloubaných pohledů a zasněných záběrů krajin a tváří mohli tvůrci smrsknout celý seriál ze tří na dva díly. A o nic bychom nepřišli. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pustila jsem si to kvůli postavě mimozemšťana, jehož jsem viděla v jakési upoutávce. Čekání na objevení se mimozemšťana se v seriálu skutečně záměrně (a vcelku logicky) protahuje, a musím přiznat, že především to mě udrželo u obrazovky. A pak jsem to ze zvědavosti dodívala celé. Série nebyla špatná, měla dobré nápady, zajímavě propojovala vesmír a lidskou historii, ale kdybych věděla, jak je temná, nepustila bych si ji. SHRNUTÍ: Depresivní pomíjivost. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Podobně jako loni Ascension přicházi SyFy s umělecky poněkud náročnější látkou, než je jejich obvyklý průměr - a opět je to trefa do černého. Tedy skoro, vady se na třídílné minisérii najdou, ale jako převod klasiky od Clarka se to vydařilo s citem a bez velkého znásilňování. Což se naposledy povedlo jen Kubrickovi, a to je dost velká pochvala sama o sobě. 8/10 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit pocitu, že kdyby to dostal do rukou zkušenější režisér a obsazení by nebylo plné céčkových herců, mohl by být Childhood's End sci-fíčkem desetiletí. Těží totiž z božské knižní předlohy a obsahuje velké množství myšlenek a otázek. Důležité však je, že se tomuto zpracování povedlo scénář příliš nepodělat. Na televizní poměry a obzvlášť stanice Syfy je to velmi dobře napsané, luxusně vygradované (byť místy možná trochu natahované), má to parádní efekty a jednoduše to v divákovi něco zanechá a nemá nutkání to po pár minutách vypnout, protože se cítí trapně (zdravím Dark Matter a Killjoys). Závěrečná pointa by ale zasloužila trochu rozvést, stejně tak bych více kladl důraz na celkový biblický podtón. Působilo to na mě trochu nedořečeně a nevím, jestli je to předlohou nebo scénářem. A konec? Tak depresivní avšak originální konec jsem už dlouho neviděl. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v Austrálii. (Martrix)
  • Film je na motivy knihy "Konec dětství", která byla byla nominována prestižním časopisem "Locus" v roce 1987 na nejlepší sci-fi román všech dob a v roce 2012 na nejlepší sci-fi román 20. století. (Martrix)

Reklama

Reklama