Reklama

Reklama

Věříte svému počítači?

(festivalový název)
  • USA Do You Trust This Computer?
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Science fiction už dlouho předpovídala vznik umělé inteligence. Dnes mění každodenní aspekty našeho života nová generace samostatně se učících počítačů. Obrovské množství dat je sbíráno, interpretováno a prezentováno nám zpátky v záplavě aplikací, chytrých zařízení a cílených reklam. Prakticky každé odvětví na Zemi pociťuje tuto proměnu. Od automatizace práce k lékařským diagnózám, od voleb až k válečným zbraním. "Věříte tomuto počítači?" prozkoumává přísliby a rizika této formující se epochy. Povede UI k věku dosud nevídaného potenciálu, nebo se ukáže být naším posledním vynálezem? (Fary)

(více)

Recenze (16)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument pojednává o plusech a nebezpečích umělé inteligence. Částečně neúplné a zavádějící. Nejděsivěji působí "autonomní zbraně". Opravdu těžko věřit když vidíme, jak se mnoho států na světě nesnáší (nejnověji konflikt mezi dvěma členy NATO Řeckem Tureckem), že nebudou brzo použity. V dokumentu mě zaujala věta vědce "lidský mozek možná není schopen pochopit komplexitu světa" a dalšího vědce "stroje jsou přirození psychopati". Jen si říkám hlavě ať nikoho nenapadne jak napodobit fotosyntézu, protože potraviny jsou jediným limitujícím prvkem, aby se lidstvo nerozrostlo na další miliardy, když současný růst umožnily genetické manipulace s plodinami (šestinásobné zvýšení plodnosti rýže u rýžožroutů v Asii apod.) ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Ha! A já všude roznáším, že máme deset až dvacet let, než vznikne autonomní umělá inteligence, která bude sbírat a analyzovat data na základě samostatně vytvořených programů. A ono to bude pět. Že první věc, která jí dojde, je potřeba zlikvidovat biologickou anomálii zvanou lidstvo, je přeci samozřejmostí, vždyť to došlo i mně. Apokalyptický tón tohoto dokumentu, byť se snaží o nějakou jiskru naděje na konci (které zjevně ani její autoři příliš nevěří), je nabíledni pro dobu, kdy o sobě všichni dobrovolně vydáváme veškeré informace naprosto abstraktním kódům s vědomím, že ani nemáme alternativu, takže alespoň do doby než to všechno praskne si můžeme užívat prchavých okamžiků nadšení a čisté krásy, k čemuž nám mohou být k dispozici například použité písně v tomto dokumentu, gradujícím neuvěřitelným finále songu Untitled 8 od Sigur Rós. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak to bolo naozaj zaujímavé zamyslenie sa nad tým, čo všetko technologická moderna spätá s umelou inteligenciou so sebou prináša. A veruže to zďaleka nie je všetko tak pozitívne ako by sme mohli dúfať. Zaiste, technika priniesla ľuďom mnoho výdobytkov, uľahčenia do života či zdokonalenie medicíny, ale zároveň má kopu negatív akými sú okrem iného pokles úrovne medziľudských vzťahov, no čím ďalej tým väčšia manipulácia verejnej mienky. Je to naozaj hrozivé a odstrašujúce. Až sa človek začína báť, čo bude o pár rokov.... Na záver len jeden pekný výrok, ktorý odznel v úplnom začiatku dokumentu: Technológia nikdy nie je dobrá alebo zlá. Ide o to, čo s tou technológiou robíme. ()

Magika82 

všechny recenze uživatele

"Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán." Praví moudře již po staletí toto přísloví. Naprosto se dá uplatnit i na technologie a hraní si s Umělou inteligencí. Před tímto počínáním musí mít varovně zvednutý ukazováček každý rozumný člověk. Mezi takové patřil dokonce i zesnulý Stephen Hawking, a stále patří jeden z předních světových fyziků a profesor Teoretické fyziky Mitchio Kaku. A domněnka, že uplatněním Tří zákonů Issaca Asimova, budeme pány ohně a on našim sluhou, je stejně tak naivní ovšem mnohem hrozivější ve svých důsledcích, jako výlet seniorů na předváděcí akci "Šmejdů"... Je otázkou kdy a nikoli jestli, si UI uvědomí závislost svých stvořitelů na všem, co ona ovládá, a my potřebujeme k životu jako spotřebitelé. Napříč vším. Od ovladače televize, přes řízení dopravy světelnou signalizací, bankovní systémy, přístroje v nemocnicích na jednotkách JIP a ARO, palubních počítačů vozidel, vlaků, lodí, ponorek, letadel, jaderných elektráren, atd., až po systémy balistických raket... Proč by UI měla sloužit tvůrcům, kteří ve skutečnosti jsou na ni zcela závislými? ......Sloužili byste vy sami někomu, když byste byli těmi kdo má vše a ovládá vše, co on potřebuje ke svému životu?...... Odpovězte si sami. Možná pak již při zavedení řeči o UI zpozorníte více a uvážlivěji, než-li jste činili do doby položení a zodpovězení si této otázky...... 100% a za mne tak vyjímečně udělovaných plných 5 hvězd. ()

sedlo03 

všechny recenze uživatele

Super 'dokument', který sice tlačí určitý narativ, ale je přitom překvapivě objektivní. AI má prakticky nekonečné možnosti a bude zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

K tomu ani není co dodat. A když vidím, jak jsou mladí kolem mě zaslepeně hrrr do nejnovějších technologií, tak se s tím ani nedá nic moc dělat... Ostatně vlak je už rozjetý, koleje jdou z kopce a brzdy jednoduše nemá... ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Ľudstvo speje k zániku už dosť dávno. je otázkou, či to bude zmenami klímy, vojnami, chorobami alebo superinteligentnými strojmi. Šanca, že sa tak nestane je daná Gaussovou krivkou. Koľko ste tam našli inteligentov so súcitom?... ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

"Jsme otroci té technologie, protože se nedokážeme vrátit." Smutný souhrn všeho, co se děje na pozadí displeje, aplikací, sociálních sítí, informací, vyhledávání, financí, vojenství, trhu práce, robotiku, UI a nejen toho. Škoda, že tento dokument je tak krátký, sledování jak si lidstvo kope vlastní jámu lvovou je zajímavé a zároveň k pláči... Nejen pro rodiče, co darují svým ratolestem smartfounek k nástupu do 1.třídy, ale i těm co hledají něco u strejdy Googla ()

Khamsin 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé úvahy, zajímavá varování. Po čtvrt hodině jsem však uvažoval, jestli má cenu sledovat dál. Protože prvních dvacet minut je jen "mišmaš" nezajímavých vyjádření a polovičatých úvah naházených bez ladu a skladu přes sebe. Po těch dvaceti minutách už se tomu ale dá říkat celkem vydařený dokument a člověk si z toho i něco odnese. Takže pokud se chystáte teprve shlédnout, doporučuji nenechat se odradit první dvacetiminutovkou. Celkově bych od dokumentu tohoto typu asi očekával krapet více faktů a proniknutí do dané problematiky více do hloubky. >| ()

PaulCZE 

všechny recenze uživatele

Povrchní snůška všeho možného, místy se to snaží diváka vystrašit, doplněné patřičně nudnou grafikou s různými hejbátky a obrazovými efekty. Přitom není vůbec vysvětleno co současná AI vlastně je. ()

zenit 

všechny recenze uživatele

Debaty o potenciálních dopadech AI mě baví, ale co na mě mělo největší vliv, byl segment s Cambridge Analyticou a ovlivňování voleb. Protože to už nespadá do realmu 'až někdy', to spadá do realmu 'děje se to teď'. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Dostal mne obsah sdělení, což je cílem dokumentu. Vše je jasné jak facka a zároveň to probouzí otázku našeho osobního přístupu na síť, důvěru v počítače a aplikace. Další důvod, proč být více obezřetný - nic není zadarmo. ()

jackalsc 

všechny recenze uživatele

Nevím proč tak masivně obsazovat někoho jako je třeba Nolan. Raději bych volil odborníky z oboru. Tak to akorát vypadá jako by dali někomu nastudovat nějaký názor, protože ,,Hej, máme přece Nolana v dokumetu". Co má proboha Nolan co mluvit do nějakých analýz. Je to výborný režisér, ale tady nemá naprosto co dělat. To je jako kdyby tam mluvit Trump. Prosím, když chcete seriózní dokument, o daném tématu kašlete na publicitu. Lidi z daného oboru jsou na toto nejlepší. ()

Sidenius 

všechny recenze uživatele

No a co jako čekáte? Všichni chtějí domů chytrý repráček.... Lidé z oboru vědí již několik let kam to spěje... ()

CaptainPixel 

všechny recenze uživatele

Remeslne povedeny, avsak cilene bulvarni alarmisticky pseudo-dokument, prolozeny perlickami jako 'machines are natural psychopats', historickymi zabery na nacisty, zvoleni Trumpa presidentem v roce 2016 apod., snazici se v divaku oslabit bezbrehou duveru v moderni technologie. ()

Reklama

Reklama